Nopeustestien luotettavuus


Speedtest.net näyttää nettiyhteytemme nopeuden olevan 11mbit/s. Minusta nopeus on paljon suurempi. Reiitin on ZTE 910 joka tukee 4G:tä. Osoitteessamme on Soneran kuuluvuuskartan mukaan 4G mutta ei toimi, kun näyttää vain 3G:tä. Mutta en usko että nopeus on vain kämäset 11mbit/s, joskus on enemmän mutta vain pari mbit/s. Mutta voiko olla todellinen nopeus? Tuntuu, että toimii nopeammin kuin DNA:n 50mbit/s nopeuksinen netti. Mutta voiko olla mahdollista oikeasti, että toimio nopeammin?

3 kommenttia

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +15

Eihän nuo nopeustestit koskaan ihan täsmällisiä tuloksia anna. Kaikkein parhaiten nopeuden pystyy selvittämään siten, että laittaa jonkun tiedoston latautumaan koneelle ja seurailee tämän tiedoston latausnopeutta. Tärkeintä tietysti, että yhteys vaikuttaa sinun mielestä nopealta ja toimivalta. Jos oikein ymmärsin, niin sinulla on käytössä 4G liikkuva nettiyhteys? Näissähän nopeudet heittelevät huomattavasti enemmän kuin kiinteässä nettiyhteydessä. Siksi nopeustestien tekeminen on vähän haastavaa.

Siis soneran kuuluvuuskartta näyttää, että meillä olisi 4G peitto. Meillä ei kuitenkaan toimi 4G. Mutta FB:ssä sanottiin, että tulee alkukesän aikana.

Ai ei nopeustetstit koskaan täsmällisiä tuloksia anna? No antaahan ne, ne antavat juuri sen tuloksen mitä ne testaavat ja se tulos on varsin täsmällinen ja oikea. Testithän mittaavat yleensä yksittäisen TCP yhteyden yli tapahtuvan tiedonsiirron nopeutta testipalvelimen ja käyttäjän välillä.

Joskus vaan testien käyttäjiltä puuttuu täysin lukutaito siitä, mitä testit testaavat. Se ei ole testin vika.

Joskus pisti oikein ivallisesti hymyilyttämään operaattorien valheet, joissa ne väittivät että nopeustestit eivät sovellu mm. mobiililaajakaistan nopeuden testaamiseen. Aivan varmatsi soveltuvat, eihän se ole testin vika, että operaattorin tarjoama mobiililaajakaista toimii niin huonosti kun se toimii. Tulos on aivan oikea ja kertoo sen hetkisen todellisen tilanteen johon tietenkin vaikuttaa myös varsin moni tekijä, mukaanlukien asiat joita testaajan on vaikeaa arivoida kuten itse testauspalvelun kuormitus ja esimerkiksi mahdollinen päätelaitteen kuormitus tai muu rinnakkainen liikenne. Mutta itse testin tulos on silti oikea olosuhteet huomoiden.

Vastaa