Ratkaistu

Satunnainen reititys Telian verkon sisällä

  • 26 January 2024
  • 2 kommenttia
  • 97 katselukertaa

Kunniamerkki

Hei,

Miksi Telian sisäinen reititys Valokuitusen kuidussa on satunnaista? Joka toinen päivä reititys toimii saman kuitimodeemin takana olevaan IP-osoitteeseen ja joka toinen päivä reititys ei toimi eli tuo reititys toimii riippuen siitä minkä IP:n DHCP sattuu sinä päivänä koneelle antamaan? Tämä ei mahdollista sellaista tilannetta, että esim. kuituliittymän toisessa IP-osoitteessa olisi esim. www-palvelin, johon pääsisi koneella 2. Telian tuen mukaan toiminta on “normaali”. Eipä siinä, onneksi Valokuitunen tarjoaa muitakin operaattoreita eli ei tässä ole vendor lockia mutta mietin lähinnä mitä pitää tehdä väärin, että operaattori onnistuu kyseisen kiusan rakentamaan? Tämä kysymys ei liity 5G:hen vaikka tämä palvelu näytää pakkotägin 5G:hen...

-A

icon

Ratkaisu jäseneltä irritus 26 January 2024, 17:24

Katso alkuperäinen viesti

2 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Tämä on yleinen ongelma kaikilla operaattoreilla. Ongelma ei myöskään rajoitu kuituyhteyksiin, vaan samojen ongelmien kanssa painivat myös adsl-, vdsl2- ja kaapelimodeemikäyttäjät.

Ongelma on suurten sillattujen verkkosegmenttien hallinta ja huonosti toimivat proxy-arp laitteistot. Toisaalta reitittämiseenkään ei oikein voida siirtyä, kun IPv4-osoitteita ei ole riittävästi.

Siltaamalla 1024 ip-osoitteen lohkosta saadaan asiakkaille käyttöön 1021 ip-osoitetta. Koska useimmat asiakkaat tulevat toimeen yhdellä ip-osoitteella, se riittäisi varmaan noin 500 – 800 asiakkaan käyttöön.

Sen sijaan jos 1024 ip-osoitteen lohko reititettäisiin asiakkaille, se riittäisi vain 128 asiakkaalle!

Koska IPv4-osoitteet ovat loppu, siltauksen kanssa tulee oppia elämään.

Yksi kiertotie on laittaa kuitupäätteen ja omien reitittimien väliin pakettisuodatin, joka pudottaa kuituliittymästä saapuvat asiattomat arp-vastaukset omien laitteiden mac-osoitteilla pois.

Parempi, mutta hieman työläämpi kiertotie on määritellä reitittimeesi suora reitti sisäverkkojesi välille sekä pystyttää nimipalvelin, joka vastaa omiin isäntänimiin sisäverkon ip-osoitteilla.

Kolmas tapa, jos rahaa riittää ja y-tunnus löytyy, on hankkia yritysliittymä kiinteällä reititettävällä ip-osoitelohkolla.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +7

Eikö tuo onnistuisi myös VLANeilla niin että toinen toimii puhtaasti LANina ja toinen nettiin päin auki?

Vastaa