Taloyhtiö laajakaista (wlan) ei toimi

  • 15 October 2018
  • 4 kommenttia
  • 3 katselukertaa

Pahoittelen jo alkuun, että teksti varmasti sisältää vääriä termejä ym.

Mutta siis meillä on taloyhtiön laajakaista (vdsl2, 10M). Käytössä Soneran kautta toimitettu / hankittu wlan boxi (zyxel). Jostain syystä noin puolivuotta sitten netti alkoi hidastelemaan pahoin wlan:in kautta. Yleensä hyvin pahasti eli niin, että sivut eivät aukea laisinkaan (nopeustestikin "tilttaa"). Muutoinkin netti hidastelee tosi paljon ja nopeustestin lukemat alle 1Mbps. Jos laitan koneeseen verkkokaapelin kiinni niin nopeudet normaalit. Hetkittäin netti toimii hyvin myös wlan:in kautta ja nopeustin tulokset ok. Mutta useimmiten ei toimi tai toimii hyvin huonosti. Luulin ensin, että wlan boxi on rikki ja ostin Soneran kautta uuden mutta ongelmat jatkuvat. Missähän vika? Tosiaan useamman vuoden ennen tuota toimi ongelmitta. Omassa laitteistossa ei muutoksia ja taloyhtiössäkään ei pitäisi olla tullut muutoksia. Ymmärrän, että piuhalla netti toimii varmemmin ja paremmalla nopeudella mutta pitäisi kai tuon langattoman wlan:in kauttakin toimia niin, että saa arkiset nettiaskareet hoidettua.


Apua, miten voisin yrittää paikallistaa ja korjata ongelmaa? 


4 kommenttia

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +9

Moikka @Siikaaho ja tervetuloa Telian yhteisöön!

Hidastelut ja pätkinnät saattavat johtua esimerkiksi langattoman verkon ruuhkautumisesta. Tämä on varsin yleistä varsinkin, jos käytössä on 2,4gHz langaton verkko. Tästä linkistä lisää hidastelusta. Ensimmäisenä kannattaa kokeilla langattoman verkon kanavan vaihtamista, johon modeemilaitteiden ohjeista löytyy apua.

Ohjeessa oli kyllä miten modeemista saa 2,4Ghz ja 5Ghz taajuudet käyttöön (kumpikin valo palaa nyt modeemissa) mutta tällä ei ole vaikutusta ongelmaan. Noita muitakin ohjeita olen lukenut mutta ongelma ei ole ratkennut. Tietoneessa ei erikseen näy tuo 5Ghz (eli ei näy kahta eri nimistä wlan verkkoa... kuuluukohan edes näkyä). Kannettava on noin 3 vuotta vanha. Kännykästä kun jakaa netin kannettavalle niin ei ongelmaa eli toimii ja nopeus sen mitä pitääkin. 

 

Wlan boxi on keskeisellä paikalla ja tyyliin näköyhteys kannettavaan eli ei esteitä välillä. Ei pitäisi myöskään olla lähellä laitteita, jotka aiheuttaa häiriötä. 

 

Voiko ruuhkaisuus todella olla niin suurta, että yhteys ei käytännössä toimi ollenkaan? Hidastelun, joka näkyy vähänkään perus selailua raskaammassa käytössä ymmärrän mutta nyt ei ole kyse siitä, että pitäisi saada irti lähellekään yhteyden max nopeuksia. Riittäisi tyyliin 1/10 maksiminopeudesta. 

 

Onko siis ainut tapa heittää Soneran taloyhtiö netti ns. huitsin kuikkaan (johdonpäähän konetta ei saa kun johdon vetäminen niin haasteellista kun pistorasioita vain 1kpl koko alakerrassa) ja käyttää kännykän nettiä myös kannettavalla (joka ei sekään nopea mutta riittää tarpeisiin). 

@Siikaaho, sinulla on ilmeisesti Zyxel VMG3625-T20 käytössä? Kokeile tämän ohjeen mukaan vaihtaa langattoman verkon kanavaa 2,4 GHz:n osalta. Lisäksi Bandwidth-kohdasta kannattaa vaihtaa 20MHz taajuus päälle.

Käytössä zyxel VMG1312-N10D

 

Kiitos linkistä, tsekkaan sen ajan kanssa!

Vastaa