Taloyhtiön nettiyhteys datarasiasta modeemiin ei toimi


Terve. Minulla on talonyhtiön netti, minkä korotin yhtä nopeammaksi (Tyyppi: Laajakaista Valokuitu / Ethernet 10G - YHTEYS KOTIIN M 35-50 MBIT/S). Tilauksen mukana sain myös uuden modeemin (ZYXEL VMG3625-T50B). Talonyhtiöön Telian laajakaista ilmeisesti asennettiin syyskuussa 2021. Olen kokeillut yhdistää ethernetkaapelilla suoraan huoneen datarasiasta koneeseen -> tällöin netti toimii. Voinee siis päätellä, että datapistoke/rasia toimii. Olen yhdistänyt uuden modeemini vanhaan modeemiini (missä vielä vanha liittymä antennipiuhan kautta) ja jakanut tämän nettiä uudella modeemilla --> toimii. Voinee siis päätellä, että modeemi on ehjä. Lisäksi modeemi on tietysti täysin uusi eli pitäisi senkin puolesta olla ehjä. Kun yhdistän uuden modeemin kaapelilla samaan datarasiaan --> ei toimi. Missään vaiheessa modeemiin ei ole syttynyt internet-valoa päälle kun sen on kiinnittänyt kaapelilla datarasiaan. Läppärini kyllä löytää tämän modeemin muiden WLANien joukosta, mutta yhdistettäessä siinä ei ole nettiä (eikä internet-valo pala). En siis tiedä mistä jatkaa ihmettelemistä. Kiitos avusta.  edit Merja_J: otsikkoa muokattu kuvaavammaksi


15 kommenttia

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +13

@hulicupter  kirjoitti:


Terve. Minulla on talonyhtiön netti, minkä korotin yhtä nopeammaksi (Tyyppi: Laajakaista Valokuitu / Ethernet 10G - YHTEYS KOTIIN M 35-50 MBIT/S). Tilauksen mukana sain myös uuden modeemin (ZYXEL VMG3625-T50B). Talonyhtiöön Telian laajakaista ilmeisesti asennettiin syyskuussa 2021. Olen kokeillut yhdistää ethernetkaapelilla suoraan huoneen datarasiasta koneeseen -> tällöin netti toimii. Voinee siis päätellä, että datapistoke/rasia toimii. Olen yhdistänyt uuden modeemini vanhaan modeemiini (missä vielä vanha liittymä antennipiuhan kautta) ja jakanut tämän nettiä uudella modeemilla --> toimii. Voinee siis päätellä, että modeemi on ehjä. Lisäksi modeemi on tietysti täysin uusi eli pitäisi senkin puolesta olla ehjä. Kun yhdistän uuden modeemin kaapelilla samaan datarasiaan --> ei toimi. Missään vaiheessa modeemiin ei ole syttynyt internet-valoa päälle kun sen on kiinnittänyt kaapelilla datarasiaan. Läppärini kyllä löytää tämän modeemin muiden WLANien joukosta, mutta yhdistettäessä siinä ei ole nettiä (eikä internet-valo pala). En siis tiedä mistä jatkaa ihmettelemistä. Kiitos avusta.


Kiva kun löysit @hulicupter meidän Telia Yhteisön! Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi lukemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista jutuista!  Mikä sinun vanha modeemiisi on? Onko sinulla mahdollisesti kaksi eri tekniikkaa siinä samassa osoitteessa? Ymmärtäisin tästä, että sinulla on kaapelilaajakaista myös käytössäsi? Selvennätkö tuota hieman ja onko sinun tarkoituksesi käyttää näitä yhteyksiä yhtäaikaa ja modeemeja? 

Kaapelilaajakaista on siis uusi mihin aion siirtyä. Vanha tekniikka on vielä käytössä koska kaapeli ei ole lähtenyt toimimaan. Se on kuitenkin tarkoitus irtisanoa myöhemmin.

 

Syy miksi siitä edes mainitsin on se, että sain sillä testattua että uusi modeemi on kunnossa kytkemällä uuden modeemin vanhaan Ethernet kaapelilla ja jaoin sillä vanhaa nettiyhteyttä..

 

Pahoittelut sekavasta selityksestä. Vanha netti ei kuitenkaan sinällään liity tähän ongelmaan.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +10

@hulicupter  kirjoitti:


Kaapelilaajakaista on siis uusi mihin aion siirtyä. Vanha tekniikka on vielä käytössä koska kaapeli ei ole lähtenyt toimimaan. Se on kuitenkin tarkoitus irtisanoa myöhemmin. Syy miksi siitä edes mainitsin on se, että sain sillä testattua että uusi modeemi on kunnossa kytkemällä uuden modeemin vanhaan Ethernet kaapelilla ja jaoin sillä vanhaa nettiyhteyttä.. Pahoittelut sekavasta selityksestä. Vanha netti ei kuitenkaan sinällään liity tähän ongelmaan.


Kerroit ensimmäisessä viestissäsi, että olit tilannut meiltä Ethernet liittymän. Huoneistosi eteisestä tai sen läheltä tulisi löytyä huoneistojakamo eli kytkentätaulu, minkä avulla yhteyttä voidaan reitittää huoneiston pistokkeisiin. Kyseisestä taulusta löytynee usempi dataportti mihin verkkokaapeli voidaan kytkeä. Yhteys tulee sisäverkon kaapelointia pitkin taloyhtiön teknisestä tilasta huoneistosi kytkentätauluun. Yleensä portti mihin yhteys tulee on merkitty Runko, Nousu, huoneiston numero tms. Oletko jo löytänyt tätä taulua? Nousu -portista kannattaa suoraan koneella varmistaa yhteyden toimivuus. Jos yhteys ei muodostu suoraan Nousu -portista kannattaa yhteyttä ottaa tekniseen asiakaspalveluumme, vaikka Minun Telian chatin kautta. Mikäli yhteys toimii noususta voit verkkokaapelin ja taulun avulla reitittää yhteyden muualle huoneistoosi. Reititin kytkettään verkkoon WAN-portin kautta. 

Kunniamerkki +12

@hulicupter  kirjoitti:

Terve. Minulla on talonyhtiön netti, minkä korotin yhtä nopeammaksi (Tyyppi: Laajakaista Valokuitu / Ethernet 10G - YHTEYS KOTIIN M 35-50 MBIT/S). Tilauksen mukana sain myös uuden modeemin (ZYXEL VMG3625-T50B). Talonyhtiöön Telian laajakaista ilmeisesti asennettiin syyskuussa 2021.


Ei valokuitu- tai Ethrenet-tyyppisessä yhteydessä käytetä modeemia lainkaan. Yhteys on jo valmiiksi siinä muodossa, mihin modeemit sen tyypillisesti muuntavat. Yleensä tarvitset kuitenkin reitittimen ja sen voit valita täysin itse haluamasi kaltaisen, joko wifillä tai ilman - etenkin jos on tarvetta liittää verkkoon useampi kuin 5 konetta ja/tai haluat koneiden välille sisäverkon. Myös tietoturvan kannalta reititin on normaalisti hyvä olla mukana kuvioissa, ellet sitten ole aivan varma verkkoon liitettyjen koneiden tietoturvasta. Lisäksi toinen laite mitä usein tarvitaan on kytkin, jolla saadaan lisää portteja - voidaan siis liittää useampia laitteita samaan datarasiaan / porttiin.

Sain liittymän mukana modeemin (ZYXEL VMG3625-T50B) ja ohjeiden mukaan tämä tulee kytkeä datarasiaan ja modeemi jakaa sitten nettiä langattomaksi. Olen kokeillut sekä huoneen datarasiaa, että nousua, mutta kummassakaan ei toimi. Tietokone datarasiaan kytkettynä netti sen sijaan toimii.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +14

VMG3625-T50B voi käyttää parilla erilaisella yhteysmuodolla, joten olethan varmasti seurannut myös oikeaa ohjetta?

 

Ethernet-liittymien tapauksessa noususta kytketään vähintään CAT5e-laatuinen johto VMG3625-T50B:n WAN-liittimeen. Noususta tulevaa johtoa ei tule kytkeä LAN- eikä DSL-liittimeen. Myöskään laitteen mukana tullutta puhelinjohtoa ei tässä tapauksessa tule kytkeä minnekään. Puhelinjohdon erottaa CAT5e ja CAT6 johdoista siitä, että se on niihin verrattuna ohut rimpula. Lisäksi puhelinjohdon liittimessä on paikat vain 6 kontaktille, joista lisäksi usein vain neljä tai kaksi keskimmäistä on kalustettu. CAT5e ja CAT6 johdoissa on 8-napainen liitin, jonka kaikki paikat on myös kalustettu ja kytketty.

 

Yksi mahdollisuus on, että talon johdotuksissa tai Telian kytkimessä on vikaa eivätkä 1000 Mbit/s portit, jollainen VMG3625-T50B:ssäkin on, saa käteltyä yhteyttä pystyyn. Jos Zyxelin hallinnassa on mahdollisuus pakottaa WAN-portti 100 Mbit/s full duplex tilaan, kokeile sitä.

Näillä ohjeilla olen mennyt. Zyxelin hallinnasta ei tunnu pääsevän säätämään wan porttia.

Kunniamerkki +12

@hulicupter  kirjoitti:

Näillä ohjeilla olen mennyt. Zyxelin hallinnasta ei tunnu pääsevän säätämään wan porttia.


Kannattaa katsoa tietokoneella että tuleeko Ethernet-portin yhteysnopeudeksi 1,0 Gbps vai 100 Mbps. Siitä tietää, millainen kytkin siellä on talojakamossa. Liittymätyypistä päättelisin että se on toi 1 Gbps. Zyxeleiden kanssakin on tietysti kaikki mahdollista, esimerkiksi itse en suosittele sitä merkkiä kellekään. Pojalle hommasin tällaisen. Ei ollut pahan hintainen ja tuntui pelaavan ihan jees, tosin wifissä ei ole kaikkia kanavia ja hienouksia mitä voisi olla, mutta hintaansa nähden siis aivan jees. Ja jos haluat parempaa niin Ubiquitia kehiin eli reititin EdgeRouter sarjasta joku ja sitten wifi kokonaan erikseen UniFi sarjan laitteilla. Nää on aivan eri planeetalta kuin Zyxelit yms. Kerran kun asentaa niin sen jälkeen homma vaan toimii vuodesta toiseen.

 

Liittymätyyppinä Valokuitu/Ethernet 10G on parasta mitä voit saada, kaikista toimintavarmin ja tosiaan se on suuri etu kun siinä ei tarvita modeemia eikä muutakaan operaattorin pakottamaa laitetta, vaan voit hommata siihen itse juuri sellaiset laitteet kun haluat ja mistä olet valmis maksamaan. Tällä tavoin vältetään tosi paljon niitä ongelmia, joista tälläkin palstalla päivittäin keskustellaan.

Ethernet-portin yhteysnopeus on koneella katsottuna 100 Mbps. Eikös zyxelin pitäisi tollakin toimia?

Kunniamerkki +12

@hulicupter  kirjoitti:

Ethernet-portin yhteysnopeus on koneella katsottuna 100 Mbps. Eikös zyxelin pitäisi tollakin toimia?


Lähtökohtaisesti pitäisi, mikäli se vaan toimii standardien mukaisesti. Mutta siitä että toimiiko, ei ole mitään takeita. Olen nähnyt mm. laitteita jotka toimivat vain lyhyillä kaapeleilla oikein ja vähänkin pidempi, niin ei tule yhteyttä. Sieltä rasialtahan on kuitenkin talojakamoon aina pitkähkö kaapeli. Ethernet-standardi sallii kuitenkin jopa 100 metrisen kaapelin käytön, joten normaalisti tämä ei saisi olla ongelma.

 

Onko sulla itsellä ylimääräisenä tai saisitko jostain lainaan ethernet-kytkintä? Kokeilisin kytkeä yhteyden seinärasiasta ensin siihen ja sitten siitä kytkimeltä zyxelille? Kytkinhän paketoi ja tekee koko signaalin uusiksi, jolloin yhteysmatka zyxeliin jäisi vain sen kytkimen ja zyxelin välisen kaapelin pituiseksi. Laittaisi siihen väliin jonkun perus parimetrisen kaapelin vaan. Gigabitin ethernet-kytkimellä saisit myös konvertoitua sen 100 mbit/s seinäyhteyden gigabitin tasolle. Lopullinen nopeus jää tietenkin edelleen max. 100 mbit tasolle, mutta kytkentänopeus zyxelille olisi 1 gigabit, jos nyt ongelma liittyy siihen ettei se osaisi tuota 100 mbit/s jostain syystä.

 

Jos ongelma korjaantuu tuolla, niin ethernet-kytkimen saisi vielä hieman halvemmalla kuin esim. aiemmin esittämäni reitittimen. Toki laitteita tulee sitten enemmän.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +14

@hulicupter  kirjoitti:

Ethernet-portin yhteysnopeus on koneella katsottuna 100 Mbps. Eikös zyxelin pitäisi tollakin toimia?


Kyllä pitäisi. Mutta, jos vastapäässä on 1000 Mbit/s kytkin, Zyxel yrittää kätellä 1000 Mbit/s. Mikäli se ei onnistu, yhteyttä ei muodostu lainkaan.

 

En kyllä kehuisi Zyxelin Ethernet-toteutuksia. Yksi Zyxel ei kerta kaikkiaan suostunut toimimaan Compaqin kannettavan kanssa. Kaikki Prestige 660-sarjan modeemit olen kärrännyt SER-keräykseen, kun niiden Ethernet-portit kärähtelivät modeemi kerrallaan.

 

Jos et jaksa vianselvittää asiaa sen enempää, helpoimmalla tosiaan pääset, kun laitat kytkimen nousujohdon ja Zyxelin väliin. Vielä jos löytäisit kirpputorilta 100 Mbit/s kytkimen, tuolla yhteys toimisi pomminvarmasti, kun tietokone kerta toimii liittymässä 100 Mbit/s nopeudella.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +14

@SINAD  kirjoitti:

Gigabitin ethernet-kytkimellä saisit myös konvertoitua sen 100 mbit/s seinäyhteyden gigabitin tasolle.


Tai sitten et. Jos talon johdotuksissa on vikaa tai kellarissa oleva kytkin on viallinen, gigabitin kytkin yrittää edelleen kätellä kellariin 1000 Mbit/s eikä yhteys edelleenkään toimi. Toki, jos kyseessä onkin Zyxelin epäyhteensopivuusongelma, tällöin gigabitinkin kytkin voi auttaa.

 

Varminta olisi laittaa väliin vanha 100 Mbit/s kytkin. Se pystyy ratkomaan kolme potentiaalista ongelmaa samalla kertaa.

 

Toki, jos panostaa projektiin vähän enemmän ja hankkii hallittavan gigabit kytkimen, sitten voi asettaa portin mieleiselle nopeudelleen 10, 100 tai 1000 Mbit/s. Hallittavat kytkimet ovat kotikäytössä kuitenkin hieman yliampuvia, joten sen sijaan voisi olla fiksumpi vaihtaa Zyxelin tilalle parempi reititin, josta löytyy Ethernet-porteille asetukset.

 

Muistuipa mieleen yksi mielenkiintoinen tapaus Acerin läppäristä ja talosta, johon tuli remontin jälkeen Dna:n Ethernet-yhteys. Tällä yhteydellä esiintyi pakettihukkaa, kun verkkokortti neuvotteli automaattisesti 1000 Mbit/s yhteyden. Pakotin Ethernet-linkin 10 Mbit/s, jonka jälkeen yhteys toimi moitteettomasti.

 

Myöhemmin taloyhtiö vaihtoi Dna:sta Elisaan. Vaihdon jälkeen käyttöjärjestelmä otti IPv6 menettämisen sen verran raskaasti, että jouduin asentamaan sen uudelleen. Muistin kuitenkin vasta parin tunnin kuluttua, että se Ethernet-portin nopeushan piti asettaa käsin. Mutta yllätys yllätys, eipä tarvinnutkaan. Elisan liittymällä sama Acerin läppäri samoilla kaapeleilla kättelee vakaan 1000 Mbit/s linkin Elisan kytkimeen.

 

Vähän ufojuttuja, mutta näitä tapahtuu.

Kunniamerkki +12

@irritus  kirjoitti:

@SINAD  kirjoitti:

Gigabitin ethernet-kytkimellä saisit myös konvertoitua sen 100 mbit/s seinäyhteyden gigabitin tasolle.


Tai sitten et. Jos talon johdotuksissa on vikaa tai kellarissa oleva kytkin on viallinen, gigabitin kytkin yrittää edelleen kätellä kellariin 1000 Mbit/s eikä yhteys edelleenkään toimi. Toki, jos kyseessä onkin Zyxelin epäyhteensopivuusongelma, tällöin gigabitinkin kytkin voi auttaa. Varminta olisi laittaa väliin vanha 100 Mbit/s kytkin. Se pystyy ratkomaan kolme potentiaalista ongelmaa samalla kertaa.


Kaapelivian tapauksessa tietokoneenkaan ei kyllä pitäisi saada 100 Mbit/s yhteyttä, ellei sitten sieltä ole nimenomaan käyty conffaamassa se manuaalisesti siihen tilaan - tai ellei ole joku toodella (yli 10...15 vuotta) vanha kone. Gigaisella lainakytkimellä olisi hyvä ainakin testata linjaa niin näkisi miten sen kanssa käy, jos ei edelleenkään yhteyttä niin sitten 100 Mbit/s kytkin olisi ainoa workaround ensi hätään. Jos gigainen kytkinkään ei muodosta yhteyttä niin seinärasialta lähtevä linja kananttaisi ehdottomasti tarkistuttaa. Jatkossa joku haluaa sinne kuitenkin gigaisen yhteyden tai tulee joku tarjous että sen saa nyt 100 Mbit/s hinnalla ja sitten sama ongelma on taas edessä.

100 Mbit/s perusmallin kytkintäkin voi olla vaikeaa saada käsiinsä mistään. Ammattipuolen / teollisuusmalleja myydään toki yhäkin, mutta ne maksaa satasia.

 

Hallittava kytkin olisi näissä karkeloissa tietysti kaikkein paras, niitäkin saa käytettynä ihan muutamalla kympilläkin. Hallittavan kanssa voisi ajaa linjalle testin, joka mittaa linjan ja kertoo jos siellä on jotain vikaa ja parhaimmillaan jopa etäisyyden vikaan metreissä - sen lisäksi että sen pystyy aidosti pakottamaan vaikkapa 100 Mbit/s tilaan. Ainakin Ciscoissa on tuo testitoiminto ja sen nimi voi olla esim. copper port test.

Sain homman skulaamaan hankkimalla uuden reitittimen. Päädyin täälläkin ehdotettuun TP-Linkin malliin. Tuntuu toimivan nopeasti ja päädyin tähän, koska en halunnut useampaa laitetta (kytkin ja modeemi) järjestelmään. Kiitos kaikille neuvoista!

Kunniamerkki +12

@hulicupter  kirjoitti:

Sain homman skulaamaan hankkimalla uuden reitittimen. Päädyin täälläkin ehdotettuun TP-Linkin malliin. Tuntuu toimivan nopeasti ja päädyin tähän, koska en halunnut useampaa laitetta (kytkin ja modeemi) järjestelmään. Kiitos kaikille neuvoista!


No nin, hieno juttu että tuli kuntoon!

Vastaa