Telia Hybrid päättyy

  • 9 August 2022
  • 6 kommenttia
  • 88 katselukertaa

Telia Hybrid sopimus on päättymässä ja pitäisi miettiä jatkoa. Alueella ei ole Telian 5G:tä eli sopivaa 4G liittymää/ modeemia oltaisiin vailla. En haluaisi sitoutua mihinkään 24kk sopimukseen. Mikä tämä Telia Dot on? Saako sillä riittävästi kaistaa kahdelle pelitietokoneelle? Vai onko edessä operaattorin vaihto?


6 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

Telia Dot Yhteys Kotiin on tekniikaltaan samanlainen mobiilinettiliittymä kuin muutkin mobiilinetit. Erona on lähinnä se, että liittymää hallinnoidaan Telia Dot -sovelluksella, liittymä tilataan sovelluksen kautta ja laskutus hoituu pankkikortti/luottokorttiveloituksena. Jos sinulla on meiltä esimerkiksi matkapuhelinliittymiä tällä hetkellä, saa normi tarjooman puolelta Yhteys mukaan keskittäjälle 200M -liittymän hieman edullisemmin tällä hetkellä kuin tuon Dot-liittymän. Siinäkään ei ole määräaikaista sopimusta. Ja jos tarvitset reitittimen erikseen, sen voi tilata verkkokaupastamme joko osamaksulla tai kertamaksuna. Myös Telia Kaupan valikoimasta löytyy 4G-modeemi jota ei ainakaan toistaiseksi ole verkkokaupan valikoimassa. Millaisia nopeuksia nykyinen Hybrid-liittymä antaa? Riittäisikö tuo keskittäjän 200M sen korvaamaan? 

En muista tarkkaan paljonko hybridillä nopeus on, mutta ehkä 20-50Mbps välillä. Mukana on vielä kuitenkin "kupari", joten 4G yhteys ei ole kovinkaan kummoinen.

Pitää harkita jatkoa, koska kilpailija tarjoaa meidän alueelle 5G yhteyttä, mitä Telialta ei löydy.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Tosiaankin, jos hybridin kokonaisnopeus on 20 – 50 Mbit/s, niin 4G:n osuus tuosta on aika heikko. Täten 200 M liittymä on käyttöpaikkaasi täysin ylimitoitettu. Käyttötarkoitukseen sopivampi vaihtoehto voisi olla Yhteys Mukaan kotimaa 50 M-liittymä.

 

Oletko tutkinut, paranevatko nopeudet, jos teet mittauksen ulkona? Testi on helpointa tehdä puhelimella, mutta jos sopivaa puhelinta ja liittymää ei ole, voit toki viedä kuivana päivänä hybridimodeeminkin ulos. Puhelinjatkojohtoa ei tarvita. Ilman puhelinlinjaa hybridimodeemi muodostaa yhteyden pelkästään 4G:n kautta.

 

Mikäli nopeudet ovat samaa luokkaa sekä sisällä ja ulkona, verkon kapasiteetti on mitä on. Tällöin kannattaa kokeilla muiden operaattoreiden liittymillä, minkälaisiin nopeuksiin ne pääsevät. Prepaid-liittymä on tähän helpoin valinta, kun sitä ei tarvitse testauksen jälkeen erikseen irtisanoa.

 

Jos nopeudet ovat merkittävästi paremmat ulkona kuin sisällä, mietintämyssyyn voisi laittaa ulkoasennettavan reitittimen. Esimerkiksi vaikka ZyXEL LTE7490.

Testasin työpuhelimella 4G nopeuden modeemin vieressä eikä download ollut kuin 37-51 Mbps välillä. E:llä alkavan kilpailijan download tulos oli 74-122 Mbps.

Tänään testasin hybrid yhteyttä niin, että otin puhelin pistokkeen irti seinästä ja nopeudessa ei ollut havaittavaa muutosta. Lieneekö edes kupari enää käytössä?

Upload oli yllättävän hyvä 31Mbps.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

@Jopela66  kirjoitti:

Tänään testasin hybrid yhteyttä niin, että otin puhelin pistokkeen irti seinästä ja nopeudessa ei ollut havaittavaa muutosta. Lieneekö edes kupari enää käytössä?


Upload oli yllättävän hyvä 31Mbps.
Tapahtuuko nopeudessa muutosta, jos nyt testaat uudelleen? Eli voit todentaa onko DSL-yhteys vielä käytössä kytkemällä puhelinpistokkeen takaisin kiinni, ottamalla SIM-kortin pois ja testaamalla uudelleen.

Vastaa