Telia IPv6


Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Nostetaan tämä keskustelu uudestaan ylös...


 


Soneralla nyt lisäksi tämän 6rd tunnelin lisäksi on myös 6to4 tunneli... Itse en saa yhteyttä pysymään pystyssä kuin pari minuuttia kunnes jostain syystä kaatuu... Asus RT-N56U käytössäni siis ja tälläiset konfiguraatiot on käytössä:


  


Sonera Kodin Netti Teho 100/100 Mbps yhteys siis käytössäni... 


 


6rd:llä:


  


Edit EssiJn: muokattu otsikkoon Telia


136 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Lähti toimimaan muutaman tunnin väännön jälkeen... ja pari resetointia... Jostain syystä Asus välillä ilmeisesti ei ihan toimi...

 

Alla olevilla asetuksilla toimii siis...

 

6to4 tunneli siis toimii kaikilla liitymillä tai pitäisi ainakin toimia kaikissa kiinteissä sillä liikenne menee kotiverkossa ipv6 natiivina -> reitittimestäsi  operaattorin verkossa 6to4 yhdyskäytävään asti IPv4:na josta siis jatkaa natiivina IPv6 muualle. 

 

 

 

 

 

 

PS. Miksi ei voi viestiä muokata pidempään... Olisi ollut paljon fiksumpaa editoida vanhaa viestiä

Tästä onkin kerran aihe jo aloitettu niin, oletkos käyttänyt siis Soneran DHCP:lta saamia arvoja tuossa?

Soneralla ei kyllä näyttäisi ainakaan enää olevan 6to4 gatewaytä, eikä tietääkseni ole myöskään aikaisemmin ollut. Olenko väärässä vai oliko viestissäsi disinformaatiota?

 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

@samip537:  6to4 ei ole mutta 6rd on Soneran asetuksilla.

 

@Sami_Lehtinen: Juu ei 6to4 gateway:tä... 6rd on ollut ja viimeksi kun testasin niin toimisi Inteno DG301AL reitittimellä. 

 

Tämä ainakin näyttäisi olevan funetin verkossa.

 

6rd border relay: 80.221.111.254
IPv6 Prefix: 2001:2003::/32

@olkituYmmärsit pointtini väärin. Onko 6rd asetukset saatu suoraan Soneran verkon DHCP palvelimelta?

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Kyllä ne saa suoraan DHCP palvelimelta muistakseni, ei ole tarvinut määrittää käsin asetuksia reitittimelle. Intenolla saa suoraan DHCP:ltä mutta saa myös tältä Asukseltakin. Voi kyllä määrittää käsinkin ne, eli ei varmaan ongelma?

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

https://www.viestintavirasto.fi/ipv6nyt/index/osallistujat/laajakaistapalveluntarjoajat.html

 

Ilmeisesti pian tulossa? Minulla ainakaan ei vielä, enkä oikein uskoisi että ottaisivat käyttöön juuri 9.6 päivänä... 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Elisa on ottanut IPv6 mobiiliverkossa: http://asiakastuki.elisa.fi/ohje/541/

 

DNA on ottanut IPv6 käyttöön: https://www.dna.fi/ipv6-laitteet

 

Koskas Sonera ottaa käyttöön?

 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +15

@olkitu kirjoitti:

Elisa on ottanut IPv6 mobiiliverkossa: http://asiakastuki.elisa.fi/ohje/541/


 


DNA on ottanut IPv6 käyttöön: https://www.dna.fi/ipv6-laitteet


 


Koskas Sonera ottaa käyttöön?


 
Sain tähän meidän tekniikan puolelta sellaisen vastauksen, että päivityksiä on suoritettu jo viikon ajan. Verkko on siis jo osittain päivitetty tähän IPv6 tekniikkaan, mutta on siellä vielä töitä jäljelläkin. Päivitykset eivät vaadi asiakkailta mitään toimenpiteitä, vaan netin käyttöä voi jatkaa entiseen malliin.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Mobiiliverkon puolella on pakko tehdä muutoksia APN asetuksiin, eli sallia IPv6 puhelimesta... Kiinteässä sitä totta kai ei vaadita...

DNA:lla 10/10 Test-Ipv6.com

 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Mihin tämä linkki olisi tarkoitus mennä? Testisivulle vain?

 

Testailin hieman nopeuksia 6to4 tunnelin yli... 100/100Mbps yhteys Sonera Ethernet.

 

 

 

Suomessa hyvä on se että pääsee suoraan Funetin solmupisteeltä ulos. 

 

Huomennahan tuo on, streamataan livenä Yle Areenalla: https://www.viestintavirasto.fi/ipv6nyt/
Onko mitään edistystä tapahtunut mobiilin ipv6:n osalta, vai käykö nyt niin, että sitten kyhätään paniikissa jotain kasaan kun alkaa tulla ipv6-only-sivustoja? Tukeeko Soneran välityspalvelin muuten ipv6:tta?

Tele Finlandilla olisi eräs mielenkiintoinen liittymäpaketti, mutta en kyllä ipv6:sta ole sen takia ajatellut luopua. Aion laittaa kotipalvelimen, johon ottaisin puhelimista ipv6:n avulla yhteyden.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Matkapuhelinliittymiin tulee todennäköisesti ensimmäisenä IPv6... se on helpompaa operaattorille...

 

DNA ja Elisalle ainakin tuli... Soneralla tulossa pikku hiljaa...

 

Ei tule noita IPv6 Only sivuja Suomeen ainakaan joten ei ongelmaa... 6to4 tunneli ylhäällä ja ei toistaiseksi ole tullut sivua joka toimisi vain IPv6...

 

Näytäisi ainakin proxy.inet.fi olevan DNS:ssä IPv6... Vastaa ainakin pingiin...

 

 

Eli ei paniikkia IPv6 kannata ottaa... Itse tilasin maanantaina IPv6 osoitteita palvelimilleni, nyt kun on 6to4 toiminut jo aika kauan... Itselläni on vielä tarpeeksi vapaana kiinteitä IPv4 osoitteita... eli en ainakaan lopeta IPv4 tukea pitkään aikaan...

 

IPv4 on pakko tukea koska ADSL käyttäjät eivät pysty siirtymään IPv6 DSLAMin takia ollenkaan natiivisesti. En usko että käytä kännykällä sattumalta sivua jossa ei IPv4 tukea... 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/2015-06-10/Netin-ohituskaista-k%C3%A4ytett%C3%A4viss%C3%A4-jo-5-miljoonassa-suomalaisliittym%C3%A4ss%C3%A4-3323192.html

 

Omat laitteeni ovat tukeneet vaikka kuinka kauan...

 

Ipv6 on käytössä suurimmalta osin DNA:n, Elisan, KaseNetin, MPY:n, Ålcomin, Soneran, SuomiComin ja Verkko-osuuskunta Kajon laajakaistaliittymissä. Verkko- ja sisältöpalveluntarjoajista mukana ovat muun muassa Fonecta, Iltalehti, MTV ja Yle.

Suurimmalta osin Soneran laajakaistaliittymistä? Mistä ajoista lähtien...???

 

http://ape3000.com/ipv6/

 

Tuo on hyvä sivusto... Kiitokset ylläpitäjälle...

Kyllä ne ipv6-only-palvelut tulevat aikanaan, eivät toki ihan heti vielä. Nettiradiot ja muut multicastista hyötyvät varmaan ovat ensimmäisinä. ADSL nyt alkaa olla poistuvaa tekniikkaa muutenkin pikku hiljaa, ja kiinteässä on mahdollista käyttää sitä 6rd-tunnelia. Puhelimet eivät kyseisiä siirtymätekniikoita tue, joten mobiilissa natiivi tuki on tärkeämpi.

@NikoNo kirjoitti:
Sain tähän meidän tekniikan puolelta sellaisen vastauksen, että päivityksiä on suoritettu jo viikon ajan. Verkko on siis jo osittain päivitetty tähän IPv6 tekniikkaan, mutta on siellä vielä töitä jäljelläkin. Päivitykset eivät vaadi asiakkailta mitään toimenpiteitä, vaan netin käyttöä voi jatkaa entiseen malliin.

Onko kyseessä DHCPv6 Prefix Delegation vai SLAAC?

Voi olla, ettei sitä ole vielä päätetty. Muut operaattorit aloittivat ymmärtääkseni alkukeväästä. Jos Sonera aloitti toukokuun lopulla, siinä taitaa nyt kestää jonkun aikaa.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Sonera on julkaisuut ohjeen: http://www.sonera.fi/etsi+apua+ja+tukea/ohjeet/Soneran-palvelut-IPv6-valmiita?id=c4779f91-dd1c-4e43-b026-b2e6338d0db1

 

Kyseessä on varmasti 6rd tunneli... Siitä ei tietenkään mainittu mitään... 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +11

Juu, eilen vahingossa eksyin Intenon hallintasivulle ja siellä katsellessa huomasin kohdan IPV6, laitoin sen Enabled-asentoon ja sitten ipv6 testisivu kertoi että kyllä toimii tunnelin kautta.

 

Eikös tunnelikin ole parempi kuin ei mitään?

Tunneli on rajattomasti parempi kuin ei mitään. ;)

 

Itseasiassa tunneloinnilla on loppujenlopuksi todella vähän merkitystä. Ainoa käytännön haitta siitä on pieni overheadin kasvu ja hieman pienempi MTU. Muuten sillä ei ole käytännössä mitään merkitystä. Useimmiat ihmiset ei taida edes ajatella tai tietää, miten monen erilaisen tunnelointikerroksen läpi sun yhteys jo tällä hetkellä menee. Ainakin jos käytössä on ADSL tai VDSL2 yhteys niin kerroksia on jo melkoinen pino, puhumattakaan mobiiliyhteyksistä.

 

Noihin on tullut joskus törmättyä todella ikävästi kun on ollut joku softa joka esim. vaatii että MTU on tasan 1500 tavua eikä toimi ollenkaan jos se on pienempi.

 

Enabloin ipv6n modeemista (Thomson TG789vn) ja buuttasin. Testi http://test-ipv6.com/ antaa 10/10 bojoa, ipv6 käytössä :)

Tuntuu kyllä todella tyhmältä, mutta ehkä mä olen vaan niin puusilmä, kun en näe moista optiota missään? Pitäisiköhän sellainen taas tilata jostain. Pitänee pistää niiden helldeskiin mailia.

 

Mulla tosin on 6to4 käytössä ja toimii ihan hyvin, mutta mutta, 6rd:ssä on kyllä omat hyvät puolensa. Pitänee myös muistuttaa siitä, että monet operaattorit kohtelee IPv6:sta ihan selvästi "kakkosluokan juttuna" ja yhteydet voi olla poikki pidempäänkin sekä reititykset totaalisesti päin esterin ... Mutta laitetaan viestiä ja katotaan mitä siitä seuraa.

 

Tässä pari päivää sitten Helsinki - Amsterdam kiersi tietenkin mistäs muualta kuin Lontoon, New Yorkin ja Madridin kautta. Pingit ~250 ms. ;)

 

Tulee ihan kultainen 90 luku mieleen, kun välillä oma ISP - FUNET kulki about samanlaisia reittejä.

 

Kyllä sitä on asiakaspalveluissakin eroa, joskus on tullut ihan järkyttävän hyvää palvelua. Joskaan ei Soneralta koskaan. Toisaalta yleensä on saanut tottua siihen, että aspassa on täysin kädetöntä jengiä, ainakin noin niinkuin teknisen puolen osalta.

 

Edit, Firmis: 8.C.H.2

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Intenossa se ainakin on tuola: http://www.sonera.fi/etsi+apua+ja+tukea/ohjeet/Soneran-palvelut-IPv6-valmiita?id=c4779f91-dd1c-4e43-b026-b2e6338d0db1, joka siis 6rd...

 

Soneran palvelut valmiita? -> Edes verkkosivu ei tue IPv6

 

http://www.sonera.fi/etsi+apua+ja+tukea/ajankohtaista/asiakastiedotteet/soneran+palvelut+ipv6+valmita

 

6to4 on ollut toistaiseksi kai mutta 6rd:täkin on yritetty. Löysin valmiin scriptinkin mutta en saanut vielä itse reititetty Linux reitittimeltäni.

 

https://klaani.sonera.fi/t5/Kiinteat-nettiyhteydet-ja/Soneran-IPv6-6rd-amp-sen-toteutus-Ubuntussa/td-p/103839/page/2

 

Tota kokeilin mutta reititetty en ainakaan saanut.

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa