Ratkaistu

Telia tarjoaa 1gb valokuitua, mutta asunnon maksiminopeus on 100mb

  • 30 March 2024
  • 3 kommenttia
  • 109 katselukertaa

Kunniamerkki +1
  • Savumerkittäjä
  • 1 kommentti

Muutimme äskettäin uuteen kerrostaloasuntoon. Tässä uudessa asunnossa on tehty pinta- ja julkisivuremontit ja tähän pääsi nyt muuttamaan. Talonyhtiössämme on ilmainen 50mb valokuituyhteys.

 

Edellisessä asunnossa oli ADSL-yhteys ja yhteyden toimitti DNA. Nyt muuton takia vanha modeemi ei luonnollisestikaan toiminut uudessa valokuituverkossa, niin tilasin uuden modeemin ja tämä saapuu ensi viikolla. Vanhassa asunnossa oli kuitenkin 1gb yhteys, jota hyödynsin PS5:llä ja tietokoneella, eli tiedän laitteideni ja piuhojeni olevan kunnossa.

 

Sillä välin olen käyttänyt nettiä suoraan seinästä PS5:teen ja tietokoneeseen CAT6-piuhoilla. Halusin alkuun testailla kuinka hyvin 50mb netti toimisi omat tarpeet huomioiden, mutta se oli auttamatta liian hidas ja päivitin nopeuden tänään 1gb nopeuteen.

 

Noh siinä testailin ja huomasin, että nopeus oli maksimissaan 95mb noin keskimäärin. Lähdin selvittämään asiaa Telian chatista ja sieltä tehtii joku etäluku, jonka mukaan asunnon maksiminopeus netille on 100mb, mikä on hassua kun tänne myydään noita nopeimpia yhteyksiä aina 1gb asti. Olin huoneistojakamolla samalla ja huomasin siinä todennäköisen syyn ongelmalle; Pistokkeet olivat CAT5e -pistokkeita. Kerroin tästä chatissa ja hän sanoi, että tämä itseasiassa selittäisi kaiken, mutta hän ei siltikään ymmärtänyt miksi “uudessa” asunnossa on näin ikivanha nettisysteemi ja miksi Telia myy näihin jopa 1gb nopeutta, jos nopeus on todellisuudessa maksimissaan 100mb.

 

Noh tuo 100mb on niin hidas itselleni, että se ei oikein riitä omiin tarpeisiini. Kuten aiemmin kerroin, muutimme juuri tähän asuntoon ja olemme huomanneet useita rakennusvirheitä (esim. lattialämmitys ei toimi ja makuuhuoneen ikkunoista puuttuu tiivisteet, joka tekee huoneesta todella kylmän). Meneekö tämä “rakennusvirheet” -kategoriaan vai onko syy yksinkertaisesti se, että nuo nettiliitännät on jostakin 20 vuoden takaa ja niihin ei ole koskettu sen jälkeen? Ja jos asia on näin, niin miksi tänne myydään nopeampia yhteyksiä?

 

Selvittelen asiaa vuokranantajan kanssa jne., mutta toki tämä pääsiäinen vähän hidastaa selvittämistä. Lähinnä mietin, että onko tämä ihan hyväksyttävää vuonna 2024 ja jos on, niin mitä vaihtoehtoja minulla on, jotta saisin tuon 1gb nopeuden? En halua mokkuloita vaan valokuidun eli varmaan käytännössä miten nuo huoneistojakamon CAT5e pistokkeet saisi päivitettyä CAT6:seen?

 

Ja kun meidän talonyhtiöllä on jokin sopimus Telian kanssa nettiyhteydestä, niin miten vastuu menee tässä tai kuka tässä on källänyt jos kukaan?

 

icon

Ratkaisu jäseneltä SeRez 30 March 2024, 23:48

Katso alkuperäinen viesti

3 kommenttia

Kunniamerkki +1

Muutaman tunnin tutkinnan jälkeen syy löytyi; huoneistojakamon piuha itsessään oli kivikautinen CAT5 -piuha. Itsellä oli nopeampi piuha tuohon, niin homma lähti pelittämään.

 

Kysymys ei ole enää ajankohtainen ja sen voi poistaa!

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +14

Muutaman tunnin tutkinnan jälkeen syy löytyi; huoneistojakamon piuha itsessään oli kivikautinen CAT5 -piuha. Itsellä oli nopeampi piuha tuohon, niin homma lähti pelittämään.

 

Kysymys ei ole enää ajankohtainen ja sen voi poistaa!

Hei @SeRez ja tervetuloa Yhteisöön! 😊 Hienoa, että ratkaisit ongelman näinkin nopeasti. Kysymyksen voi jättää myös sellainenaan Yhteisöön, sillä se saattaa auttaa jotakin toista samankaltaisessa tilanteessa olevaa ratkaisemaan oman nettiongelmansa. Merkitsen kysymyksen kuitenkin ratkaistuksi!

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +8

Piuhathan ne tosiaan edes voi olla CAT luokiteltuja, portit laitteissa on sitten tietyllä maksiminopeudella 100/1000/2500/jne. Itsellä oli samanlainen ongelma, kun ei millään suostunut yli 100 nopeuteen ja ratkesi kun kävi asentaja kaapilla katsomassa piuhat kuntoon. 

Vastaa