Arvostelu

Arvostelu: Samsung Galaxy Flip4 5G - Taittopuhelin tuntuu valmiilta

  • 12 December 2022
  • 0 kommenttia
  • 1761 katselukertaa
Arvostelu: Samsung Galaxy Flip4 5G - Taittopuhelin tuntuu valmiilta
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +4

Samsungin simpukkapuhelin Galaxy Flip on ehtinyt jo neljänteen malliversioon. Konseptista alkaa olla lastentaudit kaikonneet eivätkä uudistukset kolmosen ja nelosen välillä ole enää kovinkaan merkittäviä. 

Nykyaikaisen simpukkapuhelimen malli on toistaiseksi tässä. Akkukesto ja normaalia lippulaivapuhelinta kovempi hinta ovat ne kompromissit, jotka ostaessa joutuu tekemään. Hyviä juttuja ovat taitoksen tuomat edut, kuten pieni koko ja monipuoliset kuvausmahdollisuudet.

 

 

Galaxy Flip4 5G on aiempia Samsungin Flip-simpukoita nähneelle tuttu puhelin. Suljettuna ulkopuolelle jää puhelimen pääkamera ja laajakulmakamera, molemmat 12 megapixelin kennoilla ja pieni, mutta kätevä 1,9 tuuman kosketusnäyttö. Taitoksen avaaminen tuo esiin 6,7 tuuman päänäytön, jonka laatu ja tarkkuus ovat Samsungilta odotetusti hyvällä tasolla. Päänäyttöön upotettu kamera on varusteltu 10 megapixelin kennolla.

Sivulta löytyvät ainoat fyysiset painikkeet: Äänenvoimakkuuden säätö ja lukitusnäppäin, johon on integroitu sormenjälkitunnistin. Tällaista ratkaisua sormenjälkitunnistimelle ei näe enää kovinkaan paljoa, mutta sillä on varmaankin haluttu jättää akulle mahdollisimman paljon tilaa puhelimen alapuolikkaaseen.

 

 

Siroon pakettiin on pakattu puhelimen lisäksi siihen liittyvä dokumentaatio, SIM-työkalu ja USB-C - USB-C -kaapeli. Laturi ei enää kuulu laatikon sisältöihin mukaan.

Näytön taitos on varsinkin uutena suhteellisen jämäkkä eikä Flippiä voi napsauttaa auki samaan tapaan kuin simpukkapuhelimia aikanaan. Käyttö vaatii ainakin alkuun kaksi kättä tai hieman opettelua siihen, kuinka taitos aukeaa siististi.

 

 

Taitoksen pitäisi Samsungin mukaan kestää käyttöä, sillä sen mukaan tekniikka on testattu kestämään 2000 avauskertaa. Lisäksi Z Flip4 5G on saanut IPx8-luokituksen vedenkestävyydestä. Puhelin kestää makeaan veteen upottamista enintään puolen tunnin ajan metrin syvyydessä.

Pölynkestävä malli taas ei ole, ja siitä muistutetaankin käyttöönoton yhteydessä. Taitos on varmasti herkkä esimerkiksi hiekalle, joten sen suhteen täytyy olla tavallista varovaisempi simpukkapuhelimen kanssa.

 

Suorituskykyä riittää

 

Sisälmyksiltään Galaxy Flip4 5G on lippulaivapuhelin. Järjestelmäpiirinä uusi Snapdragon 8 Gen 1+ pitää huolen  suorituskyvystä, keskusmuistia on kahdeksan gigatavua ja tallennustilaa 128 tai 256 gigatavua.

 

 

Käyttö on erittäin jouhevaa ja nautinnollista. Sulava 120 hertsin näyttö pääsee isokokoisena oikeuksiinsa ja tehoa riittää käytännössä kaikkeen, mihin vain kuvitella saattaa. Androidin päälle rakennettu Samsungin OneUI on jo muutaman vuoden ajan hioutunut nykyiseen muotoonsa, eikä Koreassa selvästikään nähdä tarvetta suurille muutoksille.

 

 

Z Flip4 5G tukee 5G-yhteyksiä ja se toimiikin hyvin puhelimessa. Nopeimmillaan testijaksolla tuli mitattua 800 megabitin latausnopeuksia ja yleisesti käyttö oli erittäin jouhevaa.

Tarjolla on uusin Android 13, mutta sekään ei muuta OneUI:n käyttökokemusta kovinkaan paljoa. Vähemmän, kuin esimerkiksi puhdasta Androidia käyttävillä puhelimilla tai lähemmin Googlen kehitystä seuraavilla valmistajilla, kuten OnePlussalla.

 

Keskimääräistä pienempi akku miinuksena

 

Järjestelmäpiirien suorittimien kehittyvä virtatehokkuus on Z Flip -malleille tärkeää, sillä runkoon mahtuu auki taitetun puhelimen koosta huolimatta “vain” 3700 milliampeeritunnin akku. Yleensä näin ison näytön puhelimissa akku olisi noin tuhat milliampeerituntia enemmän.

Tämä on se kompromissi, jonka Z Flip4 5G:nkin kanssa tekee. Akkukesto ei ainakaan lyhyen testauksen jälkeen vedä vertoja Samsungin isompiakkuiselle saman vuoden tavalliselle lippulaivalle tai aivan loistavaan akkukestoon pystyvälle iPhone 14 Plussalle.

 

 

Akku ei kestä täyttä päivää kohtuu aktiivista käyttöä ainakaan aluksi, jos käytössä on samalla myös älykello ja yhteystekniikkana 5G. Ilman kelloa kokonaisen päivän ja noin neljä tuntia ruutuaikaa saa venytettyä juuri ja juuri myös WiFi-yhteyttä käyttämällä. Lataaminen on mahdollista langattomasti ja kaapelilla.

Puhelin tukee enintään 25 watin laturia, jollainen on saatavilla Samsungin virallisena tarvikkeena

 

Simpukka on yksi tyylikkäimpiä puhelimia markkinoilla

 

Galaxy Z Flip4 5G ja ylipäätään Samsungin taittopuhelimet ovat sellaisille, jotka haluavat erottua joukosta. Tämän mainoskliseen takana on tässä tapauksessa myös totuus, sillä varsinkin simpukkamallinen Flip on tyyli edellä tehty puhelinvalinta.

 

 

Samsung on panostanut puhelimen ulkonäköön selvästi tavallista enemmän, sillä simpukkamallia ei ehkä tule niin todennäköisesti piilottaneeksi kuorien suojaan. Takakuoren värivaihtoehdot ovat tyylikkäitä ja viimeistely näyttää puhelimessa hyvältä.

Mutta, on Samsung silti tuonut saataville myös erityisesti Flipille suunnitellut kuoret. Ne eivät peitä taitosta, vaan ovat kaksiosaisia ja tarttuvat molempiin puoliskoihin erikseen. Näin puhelimen käyttökokemus ei periaatteessa muutu. Kuorissa on lisäksi lähes kaikissa remmi, josta puhelinta voi kannatella sen ollessa kiinni. Remmimallissa taas puhelimen taakse jäävä remmi toimii tukena kädelle hieman pop socket -lisäosien tavoin.

 

Parempia kuvia, kiitos taitoksen

 

Yksi Z Flip4 5G:n parhaita, ellei yksistään paras puoli, on sen kompakti koko näytön ollessa taitettuna. Nykyhetken isot puhelimet täyttävät taskut, jos niihin edes mahtuvat, ja tähän ongelmaan simpukkamalli tarjoaa hyvän ratkaisun.

 

 

Auki taitettuna puhelimella on kuitenkin kokoa siinä määrin, kuten lippulaivamalleilla muutoinkin.

 

 

Taittuvasta näytöstä on iloa ennen kaikkea valokuvia otettaessa. Hyötyä on niin etu- kuin takakameraa käytettäessä. Puhelin on helppo asettaa pöydälle, tasolle, tai melkein mihin vaan ja napata sen jälkeen kuva itselaukaisimella tai kauko-ohjatusti vaikkapa kellon avulla.

 

 

Mallin kamerat ovat ilmeisesti yksi iso kehityskohde edellisvuoden mallista. Megapixelimäärää ei kannatkaan turhaan tuijottaa, sillä 12 megapixelin kamerat ottavat hyvinkin laadukkaita kuvia. Toki kameroita on “vain” kaksi, mutta erillinen zoom-kamera on kolmikosta tutkitusti vähiten käytetty ja digitaalinen zoomaus ajaa asiansa riittävän hyvin. Erillinen zoom-linssiä kun ei mahtuisi tämänkokoiseen puhelimeen.

Toinen iso hyöty on siitä, että puhelimen näytön saa pystyyn, jos vaikka syödessä tykkää samalla katsoa jotain puhelimelta. Youtube osaa vallata suoraan ylemmän näytön, kun puhelin on taitettuna kannettavan tietokoneen tapaan. 

 

 

Osassa muissa sovelluksissa alempi näyttö osaa myös muuttua tässä asennossa tasohiiren tapaiseksi hallintapaneeliksi, mikä on ihan kiva pieni lisä ja osoitus siitä, millaista hyötyä taittuvasta näytöstä voi olla. Samsung kutsuu tätä tilaa Flex modeksi. Täydellinen ominaisuus ei ole, mutta siinä on ideaa.

 

 

Ulkopuolelle jäävältä pikkunäytöltä voi hallita muutamia pienoisohjelmia, kuten käynnistää ajastimen, vaihtaa Samsungin kuulokkeiden asetustilaa tai hallita musiikin toistoa. Nämä pikkunäppärät jutut ovat erittäin mukava lisä ja tärkeä osa Z Flip4 5G:n käyttökokemusta.

 

 

Taittopuhelimen viehätyksestä iso osa on sellaista, joka on hieman vaikea pukea sanoiksi. Puhelin yksinkertaisesti tuntuu mielenkiintoiselta, tyylikkäältä ja kiinnostavalla tavalla erilaiselta, kun siihen tarttuu ja taittaa näytön vaikkapa auki ja kiinni pari kertaa. 

 

 

Järkiostos Z Flip4 5G ei ole eikä sen akkukesto vieläkään valitettavasti vakuuta, mutta sitä jotakin simpukkapuhelimessa vaan on. Jotakin kiinnostavaa ja erilaista sellaiselle, joka on käyttänyt jo aika monta suorakaiteen muotoista älypuhelinta elinkaarensa loppuun.

Tilaa Samsung Galaxy Flip 4 5G Telian verkkokaupasta.

 

--

Lue myös:

 


Aihe on suljettu kommenteilta.