Apple iPhone 14 Plus on keskimmäinen Applen syksyn puhelinuutuuksista. Siinä on paljon samaa viime vuoden 13 Pro -mallin kanssa, joten ominaisuuksia on hiottu ja optimoitu vuoden verran. Siksi iPhone 14 Plus on kokeneen Android-käyttäjän kokeilun jälkeen turvallisen tuntuinen hankinta.
Puhelin on nimensä mukaisesti iso. Loistava 6,7 tuuman Super Retina XDR -näyttö on pakattu jykevään runkoon. Pinnat ovat reunoilta metallia ja takaa lasia. Laite on kookas, mutta tuntuu kädessä vakaalta ja käyttökelpoiselta. Paino, jota on kokoluokkaan tyypilliset 203 grammaa, on saatu hyvin vakautettua, kuten laadukkaalta lippulaivamallilta sopii odottaa. Näytössä on kuitenkin myös puute, nimittäin virkistystaajuus rajoittuu vain 60 hertsiin.
Nykypäivänä tämä ei valitettavasti riitä ja näytön heikko virkistystaajuus on 14 Plus -mallin suurin miinus. Kun on jo vuosia käyttänyt vähintään 90 hertsin ja yleensä 120 hertsin näyttöjä, tuntuu tällainen uusi ja tehokaskin puhelin hitaalta ja hieman vanhalta tämän takia. Sulavuuden puutteen nimittäin huomaa heti, kun puhelimen ensi kertaa käynnistää.
En alkuun tiennyt testatessa mikä puhelimessa tuntui jotenkin kummalliselta, mutta heti speksejä tarkemmin tarkastellessa selitys löytyi näytön virkistystaajuudesta. Tämä on todella harmillinen säästökohde, sillä todella moni muu asia on 14 Plussassa erittäin hyvällä tolalla.
Vanha tuttu huippusuoritin
Apple kutsuu puhelimen materiaalia nimellä Ceramic Shield, jonka pitäis olla erityisvahva. Ainakaan lyhyessä käytössä ei ilmene kulumaa tai heikkoja kohtia, mutta vuosien kulutusta ei saa nyt mitattua.
Sisältä puhelimen toiminnan hoitaa viime vuonna esitelty A15 Bionic -järjestelmäpiiri, jossa riittää suorituskykyä reippaasti kaikkiin nykyhetken vaatimuksiin. Järjestelmäpiirissä on kuusi ydintä, joista kaksi on korkean kellotaajuuden tehoytimiä ja neljä hoitavat alemmalla kellotaajuudella perustoiminnot virtatehokkaammin.
Muistia saa 128, 256 tai 512 gigatavua. Testikappaleessa on 128 gigatavua, joka lienee monelle riittävä, jos raaskii vaikka kerran vuodessa tyhjentää valokuvat muualle talteen.
Puhelimen oikealla sivulla on lukitusnappi. Vasemmalta kyljeltä löytyy äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, sim-korttipaikka ja Applen klassikoksi muodostunut puhelimen äänettömälle asettava tilanvaihtaja. Alareunassa on Lightning-portti ja kaiuttimet. Etukamera ja edessä olevat sensorit on upotettu näytön yläreunan loveen, jonka päällä on yläosan kaiutin.
Testissä ollut Keskiyö-väriversio näyttää yleisesti mustalta, mutta tietyssä valossa takakannessa huomaa pienen säväyksen tummansinistä. Kuin yötaivaalla konsanaan.
Varmaa suorituskykyä ja mukavaa käyttöä
iPhone 14 Plus on helposti perusvaatimukset ja odotukset täyttävä tämän hetken lippulaivapuhelin. Suorituskyky riittää varmasti ja akku kestää uutena tehokasta käyttöä helposti päivän verran 5G-verkossa ja Apple Watchiin yhdistettynä. Nuukaillen pärjää kaksikin päivää viestittelyä ja satunnaista musiikin kuuntelua, jos ei satu puhelinta paljoa vilkuilemaan.
Lataus hoituu puhelimen mukana tulevalla USB-C - Lightning -kaapelilla. Jos ei omista muita tehokkaita latureita, joihin saa USB-C:n kiinni, kannattaa sellainen hankkia puhelimen yhteydessä.
Apple ei ole lähtenyt kilpailemaan lataustehossa, joten tarjolla on konservatiivinen enintään 20 watin latausteho. Toisen valmistajan huomattavasti tehokkaampaan laturiin kytkettynä puhelin latasi luvattua vauhtia, eli noin puolet akusta täyttyi puolessa tunnissa. Samalla puhelin kuitenkin kuumeni selkeästi. Langaton lataus onnistuu Qi-standardin latausalustoilla tai Applen omalla MagSafe-laturilla.
Käyttöjärjestelmä on iOS 16, joka on paatuneen Android-käyttäjänkin kohtuu helppo omaksua. Ilmoitusten hallinta ei ole vielä yhtä jouhevaa ja monipuolista kuin kilpailijalla, mutta kaikesta selvittiin testijakson aikana. Eleohjaus toimii hyvin sovelluksesta toiseen navigointiin ja kasvojentunnistus toimii heikossakin valaistuksessa moitteetta.
Uudet yksityisyysasetukset tulevat helposti saataville aina, kun avaa sovelluksen ensimmäistä kertaa. Sovelluksille voi asettaa älä jäljitä -statuksen, jota ne mitä ilmeisimmin noudattavat. Kotimaisista sovelluksista muutamat tutut perustelevat jo, miksi uutta yksityisyysasetusta ei toivota aktivoitavan.
Käyttöjärjestelmä sisältää kaikkinensa paljon hyviä uusia jippoja. Keskittymistila on tervetullut uudistus myös Applelle, tosin sen toiminta on paljolti sidoksissa Applen omiin sovelluksiin. Lukitusnäytön muokkaaminen ja widgetit ovat tuulahdus Androidin maailmasta, ja varmasti iOS-käyttäjille mieluisa sellainen.
Toki ominaisuus kaipaa vielä enemmän käyttäjän vapautta. Nyt pienoisohjelmia saa lukitusnäytöllä yhdelle riville, johon mahtuu korkeintaan neljä eri ohjelmaa. Toki kattavampi vilkaisuvalikko on saatavilla, kun pyyhkäisee lukitusnäytössä oikealle.
Vapaampaan muokattavuuteen tottunut Androidilta tuleva käyttäjä ei ole tähän vielä täysin tyytyväinen, vaan muovattavuutta niin kotinäkymään kuin lukitusnäyttöön toivoisi enemmän. Yksi vakio itselle on ollut yhden näytön kokoinen kalenteri-widgetti, jota ei edelleenkään saa iPhonella. Kalenterin saa toki aloitusnäytössä oikealle pyyhkäisystä aukeavaan Koti-valikkoon, mutta ei yhtä kätevällä tavalla.
Uuden keskittymistilan ajatus on hyvä, mutta toteutus painottuu paljolti vain Applen omiin sovelluksiin. Muiden sovellusten osalta on lähinnä mahdollista mykistää ilmoitukset. Tiloja saa toki luotua useita, mikä on hyvä juttu ja mahdollistaa oikeasti vaikkapa työn ja vapaa-ajan erottamisen toisistaan, kunhan se menee sovelluskohtaisesti.
Kuvien ja videon laatu on tuttua Applea
Kamerassa on takana kaksi linssiä. Kolmen linssin kamera on jälleen varattu kalliimmille Pro-versioille.
Valokuvat ovat laadukkaita ja tarkkoja. Hämärässä ja haastavassakin valossa kuviin tulee hyvin yksityiskohtia ja tarkkuutta. Kamera aukeaa nopeasti, eli lemmikistä tai lapsesta pitäisi saada helpolla napattua hyvä kuva.
Värit ovat oletuksena hyvinkin luonnolliset, kuten Applelta on totuttu näkemään. Vertailussa muihin jopa tylsän luonnolliset, mutta tämä on hyvin vahvasti makuasia. Prosessointia kuitenki tapahtuu ja kamera osaa hyvin perustemput, kuten kellertävän kotivalaistuksen korjaamisen väreiltään neutraalimpaan suuntaan.
Kun linssejä on vain kaksi, on erillinen zoom-kamera jätetty pois. Sen takia kameraohjelmistossa on valmiina valinta vain laajakulmakuvalle ja tavalliselle kuvalle. Digitaalinen zoomaus rajautuu sitten päälinssin kuvasta.
Kamerasovellus on aika nopeasti koluttu läpi ja jälleen syntyy hieman sellainen tunne, että onkohan hienouksia sittenkään tarpeeksi, kun periaatteessa puhutaan kuitenkin Applen lippulaivapuhelimesta. Kuvat ovat laadukkaita ja videoiden laadussa Apple on edelleen himpun edellä ainakin Samsungia. Toisaalta valokuvissa Samsung, ja todennäköisesti myös Google uuden Pixel-puhelimen myötä, ovat menneet jo edelle. Android puolen suosima pieni ylikontrasti ja korostettu värikylläisyys tuo kuviin särmää ja persoonaa eri tavalla, jos eroja nyt oikein hakemalla haetaan.
Onko tarvetta Pro-mallille?
Se mitä moni miettii iPhone 14 Plussan kohdalla on varmasti ero Pro-versioon ja ehkä myös Android-puolen kirkkaimpiin uutuuksiin. Apple on selvästi siirtynyt malliin, jossa uudet ominaisuudet tuodaan ensin Prolle ja seuraavana vuonna hieman hiotumpina, mutta jo tuttuina tavallisiin lippulaivamalleihin.
Jos seuraa aktiivisesti mitä kaikkea uutta ja hienoa markkinoille jatkuvasti tulee, voivat tosiasiassa aika pienet erot Pro-malliin kuitenkin jäytää mieltä: Dynamic Island on muutama vuosi sitten yleistynyttä näyttölovea elegantimpi tapa upottaa etukamera ja muu tekniikka osaksi näyttöä. A16 Bionic on varmasti vieläkin nopeampi ja virtatehokkaampi. Todellinen tekninen puute on edellä mainittu näytön 60 hertsiin jäävä virkistystaajuus, ainakin jos on tottunut aiemmin sulavampaan näyttötekniikkaan. Nämä ovat niitä seikkoja ja riskejä, jotka saattavat kaduttaa hieman kohtuuhintaisempaan Plus -malliin tyytyessä, vaikka oikeasti iPhone 14 Plus on varma, suosituksen arvoinen ja hyvä valinta todella monille.
Virkistystaajuutta lukuunottamatta upea näyttö, jykevä runko, moneksi vuodeksi riittävä suorituskyky ja luokassaan loistava akkukesto kun ovat oiva perusta puhelimelle.
Punnitseminen on siinä, tuntuuko varovaiseksi ja järkeväksi valinnaksi asettuva 14 Plus tarpeeksi hienolta ja hintansa väärtiltä lippulaivapuhelimien viidakossa, jonne putkahtelee jatkuvasti erikoisia uusia ominaisuuksia.
Tilaa Apple iPhone 14 Plus Telian verkkokaupasta.
--
Lue myös