Eco Rating - Ympäristön kannalta kestävämpiä päätöksiä

 • 14 June 2021
 • 0 kommenttia
 • 32 katselukertaa


 


 


Matkapuhelimet ovat tällä vuosikymmenellä yleistyneet entisestään - yli puolella maailman väestöstä on vähintään yksi matkapuhelin. Tieto- ja viestintätekniikan teollisuudenala aiheuttaa merkittäviä hiilidioksidipäästöjä, joiden vuosittaiset päästöt ovat jo kasvaneet suuremmaksi kuin esimerkiksi lentoliikenteellä. Tietotekniikka-alalla puhelinten aiheuttamien päästöjen osuuden arvioidaan olevan noin 10 prosenttia.


 


Eco Rating -  läpinäkyvää tietoa puhelimien ympäristövaikutuksista


 


Ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia ja valveutuneempia ympäristöasioista. Kun uuden puhelimen hankkiminen on ajankohtaista, olet saattanut miettiä millaisia vaikutuksia uudella puhelimellasi on ollut ympäristöön. Eco Rating -järjestelmä mahdollistaa sen, että sinä voit kuluttajana itse päättää vihreämmästä valinnasta hankkiessasi puhelinta. Aikaisemmin kuluttajilla ei käytännössä ole ollut mahdollisuutta tietää älypuhelimen on ympäristövaikutuksia.


 


Eco Rating -luokitus, eli puhelimelle annettu ekoluokitus helpottaa sinua tunnistamaan ja vertailemaan matkapuhelimien ympäristö vaikutuksia. Eco Rating -merkintä on helppo tunnistaa ja hankkeessa mukana oleville mobiililaitteiden toimittajille annetaan mahdollisuus lisätä kyseinen leima myyntipakkaukseensa. Eco Rating pisteyttää matkapuhelimien ympäristövaikutuksia puolueettomasti ja läpinäkyvästi. Luokitus arvioi matkapuhelimen ympäristövaikutuksia sen koko elinkaaren ajalta, aina tuotannosta kuljetukseen ja käytöstä laitteen hävittämiseen.Matkapuhelimesi elinkaari - suorat vaikutukset ympäristöön


 


Matkapuhelimen ekoluokituksen tulokseen vaikuttaa viisi eri kategoriaa - kestävyys, korjattavuus ja kierrätettävyys, valmistuksessa käytetyt luonnonvarat sekä puhelimen koko elinkaaren hiilijalanjälki.


  


Puhelimien elinkaariarviointi jaotellaan seuraavasti:


  1. Raaka-aineet
  Älypuhelimet sisältävät vähintään 40:tä eri ainetta, joista suurin osa on erilaisia harvinaisia metalleja. Mitä enemmän matkapuhelimissa käytetään kierrätettyjä materiaaleja, eikä harvinaisia maaperästä louhittuja luonnonvaroja, sitä korkeampi Eco Rating -pisteytys on tässä vaiheessa.

 2. Valmistusprosessi ja lopputuote
  Ympäristöarviointi seuraa valmistuksessa vapautuvia hiilidioksidipäästöjä, energiankulutusta ja muita valmistusprosessissa tapahtuvia ympäristöasioita. Arvioinnissa huomioidaan komponenttien valmistus, laitteen kokoaminen valmiiksi tuotteeksi mukaan lukien myös pakkaus muoveineen sekä lisävarusteet.

 3. Kuljetus
  Kun laite on koottu ja paketissaan lisätarvikkeiden kera, lähetetään lopputuote valmistusmaasta kohteeseen. Tässä vaiheessa Eco Rating -pisteytykseen vaikuttaa etäisyys kohdemaahan ja myös kuljetusmenetelmä sekä tästä aiheutuva hiilijalanjälki.

 4. Käyttöikä ja korjattavuus

  Kun olet ostanut matkapuhelimen, käytät sitä tavallisesti useamman vuoden. Laitteen käyttöikä riippuu useasta tekijästä, kuten sen kestävyydestä, päivitettävyydestä sekä korjattavuudesta kuin myös energiankulutuksesta latauksen aikana. 5. Hävittäminen
  Viimeisessä vaiheessa tarkastellaan laitteen hävittämisestä seuraavia ympäristövaikutuksia ja osien kierrätettävyyttä.


 


Tulosten perusteella laitteelle annetaan ekologisuutta mittaava pisteluku, joka asettuu yhden ja sadan välille. Mitä korkeampi pistemäärä, sitä ekologisempi laite. Arviointitapa on laadittu siten, että parhaan pistemäärän, tasan 100 pisteen, saavuttaminen on erittäin haastavaa. Mikä sitten on hyvä pisteytys? Mitä lähempänä Eco Rating -pisteytys on 100, sitä suotuisampi laite on ympäristölle.


  


Tällä hetkellä puhelinvalmistajista mukana Eco Rating -järjestelmässä ovat Bullitt, Doro, HMD Global (Nokia puhelimien valmistaja), Huawei, MobiWire, Motorola / Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL / Alcatel, Xiaomi ja ZTE. Alkuun puhelimia Eco Rating -luokituksella on suppeammin, mutta määrä tulee kasvamaan kuukausittain.


 


Operaattoreista hankeessa on tällä alkutaipaleella mukana meidän lisäksi saksalainen Deutsche Telekom, ranskalainen Orange, espanjalainen Telefonica ja englantilainen Vodafone. Kannustamme myös muita operaattoreita osallistumaan Eco Rating -hankkeeseen.


 


Tarkista puhelimen ekoluokitusSivuiltamme voit valikoida näkyviin ainoastaan Eco Rating -luokitellut puhelimet. Siirry sivuiltamme kohtaan Puhelimet ja valitse sivun vasemmasta reunasta filtteri Eco Rating -luokitellut puhelimet. Tämän jälkeen näkymään aukeaa vain ekoluokitellut puhelimet. Voit tarkistaa valitsemasi mallin Eco Rating -pisteytyksen klikkaamalla tuotteen auki ja valitsemalla kohdan xx arvostelua maailmalta.


 


Meiltä löytyvät Top 5 ekoluokitellut puhelimet tällä hetkellä:


  1. Samsung Galaxy S21 5G (85 p.)

 2. Samsung Galaxy A52 (84 p.)

 3. Samsung Galaxy S20 FE (83 p.)

 4. Samsung Galaxy A12 (81 p.)

 5. Samsung Galaxy S21 Ultra 5G (80 p.)


  


Tee osasi  - Huolehdi puhelimestasi ja kierrätäMatkapuhelimen käyttäjänä voit pidentää laitteesi käyttöikää pitämällä laitteestasi hyvää huolta. Kun puhelin on käytössä mahdollisimman pitkään, vähennät näin osaltasi ympäristövaikutuksia. Kun puhelimesi elinkaari on tullut päätökseensä, on sinulla myös tärkeä rooli huolehtia laitteen oikeaoppisesta kierrätyksestä. Älypuhelimissa on erilaisia harvinaisia metalleja, kuten kuparia, hopeaa ja jopa kultaa, jotka ovat mahdollista uusiokäyttää kierrättämällä. Näiden lisäksi puhelimet sisältävät joitain myrkyllisiä ja vaarallisia aineita, kuten lyijyä, kadmiumia, elohopeaa, arseenia, nikkeliä ja hiiltä. Kierrättämällä puhelimesi vastuullisesti varmistat, että nämä vaaralliset aineet eivät päädy meidän maaperään.


 
Voit viedä vanhan laitteesi kierrätettäväksi esimerkiksi lähimpään Telia Kauppaasi. Tekniikka kierrätetään meillä ehdottoman tietoturvallisesti ja vastuullisesti. Jos olet samalla hankkimassa uutta puhelinta, voit hyödyntää meidän Vaihtodiiliä, jossa saat hyvityksen vanhasta laitteestasi uutta ostaessasi.


 


Vaikuttaako puhelimen ympäristövaikutukset sinun ostopäätökseesi?Lue myös: 

0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa