Esittely

Paras puhelin 2022

  • 25 August 2022
  • 1 kommentti
  • 1358 katselukertaa
Paras puhelin 2022
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +15

Nyt on aika laittaa pakettiin vuoden 2022 parhaat puhelimet ja tänä vuonna markkinoille niitä on tullutkin paljon, eli valinnanvaraa on huimasti. Tässä artikkelissa esittelen tämän hetken parhaimmat 5G-puhelimet, muutaman kalliimmasta hintaluokasta ja muutaman edullisesta hintaluokasta. Jos et kuitenkaan vielä halua siirtyä 5G-aikaan, esittelen myös yhden edullisen hintaluokan 4G-puhelimen. Osa esitellyistä puhelimista on julkaistu viime vuoden puolella, mutta ovat päässeet parhaimpien listalle.

 

5G tulee kovaa vauhtia, oletko valmis

 

5G-verkkomme kattaa tällä hetkellä jo 3,7 miljoonaa ihmistä Suomessa ja verkko laajenee kiihtyvää tahtia koko ajan. Ensimmäinen 5G-verkko avattiin alkusyksystä 2018 Helsinkiin ja kaikki 5G-paikkakunnat löydät meidän listauksesta Yhteisöstä. Vaikka alueellasi ei vielä olisi 5G-verkon kuuluvuutta, kasvaa verkon kapasiteetti jatkuvasti ja nopealla aikataululla. Kannattaa siis olla jo valmiina laitteiden ja liittymän osalta vastaanottamaan 5G-kuuluvuus ja sen mahdollistamat nopeudet.

 

Miksi sitten kannattaa valita juuri 5G-verkkoa tukeva laite ja liittymä? 5G-verkko takaa nopeat ja vakaat tietoliikenneyhteydet - 4G:hen verrattuna tiedonsiirto nopeutuu moninkertaisesti. Esimerkiksi suuremmissa yleisötapahtumissa 5G-verkko on ruuhkattomampi, joten voit surffata huoletta ihmismassojen keskellä. 5G tarjoaa myös paljon enemmän kapasiteettia, jonka ansiosta voit käyttää useampia laitteita samassa verkossa yhtäaikaisesti ilman nettinopeuden huomattavaa tippumista. Lisäkapasiteetti pienentää myös datasiirron viivettä ja parantaa käyttökokemusta.

 

Mietitkö, toimiiko 5G sinulla tai et vielä halua päivittää liittymääsi 5G-aikaan? Nyt voit testata liittymälläsi 5G-ominaisuutta kahden viikon ajan. 5G-kokeilu on lisäpalvelu, jonka saat tilattua tekstarilla. Kun olet tilannut lisäpalvelun, siirtyy liittymäsi käyttämään 5G-verkkoa, jos alueellasi on 5G-verkko saatavilla ja laitteesi tukee sitä. 5G-kokeilu maksaa viisi euroa (5 €) ja tilaus irtisanoutuu automaattisesti kahden viikon testijakson jälkeen.

 

Kalliimman hintaluokan puhelimet

 

Apple iPhone 14 Pro & iPhone 14 Pro Max

 

Applen iPhone 14 Pro ja 14 Pro Max -puhelimissa on Super Retina XDR -näyttö, joka kykenee jopa 2000 nitin kirkkauteen. Sen lisäksi puhelimissa on ProMotion -teknologia, joka tukee 1 Hz – 120 Hz mukautuvaa virkistystaajuutta. Näytöt ovat suuret, joten videoiden katselu on helppoa. iPhone 14 Pro:ssa näytön koko on 6,1” ja 14 Pro Maxissa 6,7”. Molemmissa malleissa pääkamerassa on 48 megapikseliä, joka on neljä kertaa suurempi edeltäjäänsä verrattuna. iPhone 14 Pro:ssa ja 14 Pro Maxissa on litiumioniakut ja Apple lupaa 14 Pro -mallille jopa 23 tunnin videontoiston, kun 14 Pro Maxissa videontoisto on 29 tuntia. Puhelimista löytyy tuki myös pikalataukselle, joten jos akku pääsee tyhjenemään, ei täyteen latausta tarvitse odotella kauan. Järjestelmäpiirinä laitteissa on uusi A16 Bionic -siru, jossa on nopea 6-ytiminen prosessori. Prosessorin ansiosta puhelimen käyttö on sujuvaa ja tehokasta. Tilaa iPhone 14 Pro tai iPhone 14 Pro Max.

 

+ Markkinoiden tehokkain järjestelmäpiiri, laadukas ja monipuolinen kamerajärjestelmä, Super Retina XDR -näyttö ja jopa 2000 nitin kirkkaus, laadukas tuntuma, 5G-tuki

- Kallis, iPhone 14 Pro Max on melko suuri ja painava, ei laturia tai kuulokkeita mukana pakkauksessa

 

 

Samsung Galaxy S22 Ultra 5G

 

Samsung Galaxy S22 Ultra 5G on varustettu Exynos 200 -prosessorilla, neljällä takakameralla, suurella ja kirkkaalla 6,8 tuuman Super Amoled -näytöllä sekä 5000 milliampeerin akulla. Laite sisältää myös S-pen-kynän, jolla saat helposti kirjoitettua esimerkiksi muistiinpanoja. Exynos 2200 -suorittimen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on Xclipse 920 -grafiikkasuoritin, joka näkyy erityisesti pelikäytössä. Galaxy S22 Ultrassa on 108 megapikselin kamera, jolla saat otettua teräviä kuvia. Sen lisäksi kamerassa on muun muassa edistynyt hämäräkuvaus, Space Zoom -järjestelmä, Adaptive Pixel -teknologia ja videoita saat kuvattu 8K-tarkkuudella. Puhelimen akku kestää raskaalla käytöllä yhden päivän ja kevyellä käytöllä kaksi-kolme päivää. Saat ladattua akun nopeasi täyteen 45 W pikalatauksella. Tilaa Samsung Galaxy S22 UItra 5G.

 

+ Monipuoliset kameraominaisuudet, 40MP etukamera, tehokas järjestelmäpiiri, tarkka AMOLED-näyttö, S-Pen-kynä, 5G-tuki

- Kallis, ei muistikorttipaikkaa, melko suuri ja painava, ei laturia mukana pakkauksessa

 

 

Apple iPhone 13 Pro & iPhone 13 Pro Max

 

Applen vuoden 2021 mallit iPhone 13 Pro ja 13 Pro Max on varustettu Ceramic Shield -lasilla ja reunat ovat ruostumatonta terästä. Puhelimien tehoista vastaa A15 Bionic järjestelmäpiiri ja kuuden CPU-keskussuoritinytimen lisäksi siinä on viisiytiminen grafiikkasuoritin. Apple on ilmoittanut A15 Bionicin olevan maailman nopein älypuhelimen siru. Siru on myös lisännyt puhelinten akkukestävyyttä. 13 Pro -mallissa näytön koko on 6,1” ja 13 Pro Maxissa se on 6,7”. Näytön virkistystaajuus vaihtelee 10-12 hertsin välillä ProMotion-teknologian ansiosta ja se mukautuu sormen liikkeiden mukaan sopivaksi. Kyseinen ominaisuus on erinomainen virransäästön kannalta. Molemmissa malleissa on 12 megapikselin pääkamera ja sen lisäksi puhelimista löytyy ultralaajakulma- ja telekamera. Tilaa iPhone 13 Pro tai iPhone 13 Pro Max.

 

+ Tehokas suoritin, laadukas tuntuma teräksisen rungon ansiosta, Super Retina XDR-näyttö, monipuolinen kolmoiskamera, 5G-tuki

- Kallis, Pro Max on melko suuri ja painava, ei laturia tai kuulokkeita mukana pakkauksessa

 

 

OnePlus 10 Pro 5G

 

OnePlus 10 Pro 5G on tänä vuonna julkaistu lippulaiva, jossa on Hasselbladin kameraominaisuudet sekä suuri akku. Puhelimessa on reunoiltaan kaareva 6,7 tuuman näyttö, jonka virkistystaajuus vaihtelee 1-120 hertsin välillä riippuen käytöstä. Joustava virkistystaajuus säästää puhelimen akkua. Pääkamerassa megapikseleitä on 48 ja sen rinnalla toimii 50 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä kahdeksan megapikselin telekamera. Hasselblandin kanssa kehitetty välikalibrointi OnePlus Billion Color Solution pystyy käsittelemään 64 kertaa enemmän värejä kuin aikaisempi malli OnePlus 9 Pro. Järjestelmäpiirinä laitteessa on Snapdragon 8 Gen 1 ja akun koko on 5000 milliampeeria. Tilaa OnePlus 10 Pro 5G.

 

+ Tehokas suoritin, nopea 80 W pikalataus, AMOLED-näyttö, hyvä kolmoiskamera, 5G-tuki

- Ei IP68-suojausta, ei muistikorttipaikkaa, ei 3,5 mm:n kuulokeliitäntää

 

 

Xiaomi 12 Pro 5G

 

Xiaomi 12 Pro 5G -puhelimessa on 6,73 tuuman LTPO AMOLED -näyttö, jossa on joustavasti mukautuva 120 hertsin virkistystaajuus ja 48 hertsin kosketusherkkyys. Näytössä on myös HDR10+ /Dolby Vision -laajasävyväriskaala ja värimaailmaa voi muuttaa asetuksissa omaan silmään sopivaksi. Kolme takakameraa kuvaavat kaikki 50 megapikselillä ja pääkamerassa on optinen kuvanvakaaja. Kamerassa on myös suuri valikoima erilaisia kuvaustiloja ja Xiaomin puhelimista tässä onkin yksi parhaimmista kameroista. Tehonsa puhelin saa Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiristä ja valmistaja lupaakin järjestelmäpiirin antavan parannuksia mobiilipelaajille. Akun koko on 4600 milliampeeria ja puhelimesta löytyy tuki 120 watin pikalataukselle. Tilaa Xiaomi 12 Pro 5G.

 

+ Kirkas ja laadukas näyttö, kolme 50 MP kameraa, 120 W pikalataus, 5G-tuki

- Ei IP-luokitusta, heikko akunkesto, ultralaajakulma- ja etukameroissa ei ole automaattitarkennusta

 

 

Edullisemman hintaluokan puhelimet

 

Samsung Galaxy A13 5G

 

Samsung Galaxy A13 5G on uusin tulokas A-sarjaan. Tämä laite on varustettu 6,5 tuumaisella Infinity V -näytöllä ja 90 hertsin virkistystaajuudella. Virkistystaajuuden ansiosta näytön skrollaus on sulavaa ja nopeaa yhdessä 5G-verkon kanssa. Puhelimella lataat myös esimerkiksi sovellukset nopeasti. Laitteessa on 5000 milliampeerin akku, joka kestää normaalissa käytössä pitkään, jopa kaksi vuorokautta. Pääkameralla nappaat kuvat 50 megapikselin tarkkuudella ja etukamerassa megapikseleitä on viisi. Saat suojattua puhelimesi ja sen sisällön haittaohjelmilta ja muilta uhilta Samsung Knoxilla. Tilaa Samsung Galaxy A13 5G.

 

+ Pitkä akunkesto, edullinen hinta, hyvä kamera, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, 5G-tuki

- Näytön todellinen katselualue pienempi pyöristettyjen kulmien vuoksi

 

 

Samsung Galaxy A22 5G

 

Samsung Galaxy A22 5G pitää sisällään suuren 5000 milliampeerin akun, joka kestää käytössä koko päivän ja läpi yön. Jos kuitenkin akku pääsee loppumaan, voit ladata laitteen nopeasti toimintakuntoon 15 watin pikalaturilla. Puhelimessa on kolmoiskamera, jossa pääkamerassa megapikseleitä on 48. Sen lisäksi laitteesta löytyy ultralaajakulmakamera sekä syvyyskamera. Tämän hintaluokan laitteessa kameraominaisuudet ovat huippuluokkaa. Puhelimessa on suuri 6,6 tuuman Full HD Infinity-V -näyttö 90 hertsin virkistystaajuudella. Virkistystaajuuden ansioista pelien ja videoiden grafiikka toistuu hyvin ja myös 5G-verkon tuki tehostaa kokemusta. Tilaa Samsung Galaxy A22 5G.

 

+ Hyvät kameraominaisuudet, pitkäkestoinen akku, suuri ja hyvä näyttö, edullinen hinta, 5G-tuki

- Takaosa muovia, melko painava

 

 

Xiaomi Redmi Note 10 5G

 

Xiaomi Redmi Note 10 5G on varustettu MediaTek Dimensity 700 -järjestelmäpiirillä. Puhelimen LCD-näyttö on 6,5 tuumaa ja siinä on AdaptiveSync DotDisplay -tekniikka, joka mukautuu automaattisesti puhelimesta katsottavaan sisältöön. Näytössä on myös 90 hertsin virkistystaajuus, jonka ansiosta kuva päivittyy ruudulla nopeasti. Takakameroita on kolme ja pääkamerassa on 48 megapikselia, makro- ja syvyyskameran tarkkuus on kaksi megapikseliä. Puhelimen akku on suuri, 5000 milliampeeria, joten virtaa riittää koko päiväksi. Akun saa ladattua 18 watin pikalatauksella. Laitteessa on lisäksi Dual 5G SIM -toiminto, joka monipuolistaa laitteen käyttöä. Tilaa Xiaomi Redmi Note 10 5G.

 

+ Edullinen, hyvä näyttö, pitkä akunkesto, 5G-tuki

- Vähän kameraominaisuuksia, ei ultralaajakulmakameraa, kohtalainen latausnopeus

 

 

Samsung Galaxy A03

 

Samsung Galaxy A03 on varustettu 6,5 tuumaisella Infinity-V LCD-näytöllä, joka yltää lähes laitteen reunoille saakka. Näin näyttökoko on saatu maksimoitua ja voit nauttia esimerkiksi leffoista isommalta ruudulta. Suorittimena puhelimessa on kahdeksanytiminen Octa-Core, jonka ansioista pyörität useampia ohjelmia rinnakkain. Käyttömuistia Galaxy A03:ssa on 4 Gt ja sisäistä tallennustilaa 64 Gt. Sen lisäksi laitteessa on paikka microSD-muistikortille. Puhelimessa on 48 megapikselin pääkamera, jonka rinnalla toimii kahden megapikselin syvyyskamera. Laitteessa on suuri 5000 milliampeerin akku, joka antaa sinulle virtaa ja tehoa koko päiväksi. Sinun ei tarvitse siis huolehtia akun loppumisesta kesken päivän, vaan voit keskittyä kuuntelemaan lempimusiikkiasi tai katsoa leffoja. Tilaa Samsung Galaxy A03.

 

+ Pitkä akunkesto, suuri näyttö, edullinen hinta, 3,5 mm kuulokeliitäntä

- Ei 5G-tukea, ei ultralaajakulmakameraa, vähän kameraominaisuuksia, ei pikalatausta

 

 

Onko sinulla jokin listan puhelimista käytössä? Tai onko sinun mielestä joku muu puhelin parempi ja miksi? Kommentoi alle!

 

Lue myös:

 


1 kommentti

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Vaikea kyllä sanoa, että mikä olisi noista paras. Tällä hetkellä eletään jotain suvantovaihetta, varmaankin maaliman tilanne siihen heijastaa. Samsungin S22 sarjassa vielä joudutaan nauttimaan Exynoseista, mutta tiettävästi jo seuraavassa S23-sarjassa olisi vain Qualcommin piirisarja. Nykyään Eurooppa saa B-stock -laitteita ja Amerikka sekä Etelä-Korea A-stock laitteita (Qualcomm). Toivottavasti ensi sukupolvessa ei ole enää noita huononnettuja laitteita.

 

Oneplussan maine on mennyt pesuveden mukana viemäriin, kun Oppo-integraatio (Color OS) tuli kuvioihin. Oneplussasta tuli kertaheitolla geneerinen Oppon brändi, kun heidän oma "Never Settle" yms. ovat taka-alalla. Mukana on myös erikoisia bugeja, joita netistä saa lukea.

 

Yksi selkeä erottuja on ehkä Apple. Jos olisin ostamassa uutta puhelinta, niin ehkä kallistuisin Applen tuotteeseen. Se on melko tasapainoinen, vaikkakin arvokas laite. Tuki jatkuu pitkään, eikä tarvitse pelätä mahdollisia markkinoilta vetäytymisiä. Oneplussahan vetäytyi Saksan markkinoilta. Saapa nähdä, mitä muiden maiden osalta tapahtuu.

Vastaa