Parhaat sovellukset keskittymiskyvyn parantamiseksi

  • 26 August 2021
  • 1 kommentti
  • 0 katselukertaa

 

 

Netin nopeatahtinen selailu on tehnyt monille syvästä keskittymisestä entistä vaikeampaa. Orientoituminen saattaa tuottaa hankaluuksia erityisesti kesän jälkeen, kun opiskelijana pitäisi aloittaa tai jatkaa opintojaan täydellä teholla. Keskittyminen saattaa herpaantua kuitenkin myös esimerkiksi töissä tai jopa elokuvaa katsellessa puhelimen piippaillessa alituisesti. Ratkaisu saattaa löytyä häiritsevästä älypuhelimesta itsestään, keskittymissovelluksen kautta. Keskittymissovellukset voivat auttaa ongelmassa esimerkiksi rauhoittamalla mieltä, auttamalla ajanhallinnassa tai blokkaamalla häirikkeet. Lue alhaalta vinkkimme parhaisiin keskittymistä tehostaviin sovelluksiin ja poimi niistä mieluisimmat käyttöösi.

 

 

syvään keskittymiseen

 

Forest

 

 

Forest on perinteinen pomodoro -tekniikkaa hyödyntävä sovellus. Pomodoro on Francesco Cirillon kehittämä, hyvin tehokkaaksi todettu työskentelymetodi. Siinä valitaan aluksi jokin tehtävä, jonka parissa halutaan työskennellä. Työskentely tehdään sitten sloteissa: 25 minuuttia tehdään tehokkaasti, jonka jälkeen pidetään 5 minuutin tauko. Tämä toistetaan 4 kertaa, minkä jälkeen pidetään pidempi 25 minuutin tauko. Forestissa on myös mahdollista muokata työskentelyajan ja taukojen pituuksia.

 

Forestissa on mukana oma pieni twistinsä. Kun työskentelyajan näpäyttää päälle, sovellus alkaa kasvattaa virtuaalista puuta. Jokainen suoritettu työskentelyjakso tarkoittaa yhtä kasvatettua puuta. Jos sovelluksesta poistuu keskittymisjakson aikana, puu kuolee. Sovellusta on mahdollista käyttää myös porukassa, jolloin yhden epäonnistuessa koko porukan puut kuolevat. Forest onkin nerokkaasti muokattu sopimaan myös etäajan ryhmätyöskentelyyn.

 

 

Forestin taustalla on idea puhtaammasta maailmasta, mikä tekeekin siitä mielenkiintoisen. Sovellustiimi kasvattaa yhteistyössä Trees for the future -organisaation kanssa maapallolle oikeita puita, kun käyttäjät ostavat sovelluksen kautta ansaitsemillaan virtuaalikolikoilla lahjoituksen. Forestin ansiosta on kasvatettu jo yli miljoona puuta. Sovellus erottuu positiivisesti muista vastaavista, ja suosittelen sitä lämpimästi keskittymisen tueksi.

 

Saatavuus: Apple & Android
Kieli: 
Englanti
Hinta:
Ilmainen Androidilla, Applella 2,29€

 

 

ajanhallintaan

 

Tiimo

 

 

Tiimo on eräänlainen visuaalinen ajanhallintasovellus. Se on kehitetty alun perin yliopistoprojektina, ja sen taustalla oli tarkoitus tukea neurodiversiteetin eri kirjoon lukeutuvia nuoria koulussa. Sovellusta ei alun perin ollut tarkoitettu julkaistavaksi, mutta projekti osoitti sille olevan tarvetta. Tiimo onkin erityisen toimiva, koska sen suunnittelussa on otettu huomioon tarpeiden ja työskentelytapojen kirjo. Siksi se sopiikin luonteeltaan monille.

 

Tiimo hyödyntää erilaisia taskeja ja kalenteria tehokkuuden ja ajanhallinnan avuksi. Appiin on mahdollista siirtää puhelimen oma kalenteri mukaan. Sovellukseen voi lisätä päiväkohtaisesti tehtäviä ja varata niiden suorittamiselle tietty aika. Näin käyttäjä voi hallita paremmin, ettei käytä tehtävään kohtuuttomasti aikaa. Tehtäville on mahdollista lisätä to-do -listoja sekä vuorokaudenaika, jolloin ne halutaan toteuttaa. Apissa itsessään on myös käytössä oma pomodoro-mittari.

 

 

 

Tiimo on ilmeeltään visuaalisesti hyvin miellyttävä. Suunnittelussa ja taskeissa on mahdollista käyttää eri värejä ja ikoneja. Tiimo muistuttaakin paljon paperista kalenteria, sähköisen hyvillä puolilla. Toisin kuin paperinen kalenteri, Tiimo muistuttaa sinua ilmoituksilla muuten helposti unohtuvista to-do -listan tehtävistä.

 

Saatavuus: Apple & Android
Kieli:
Englanti
Hinta:
Ilmainen, käyttö vaatii tilauksen. 3,99€/kk tai 19,99€/vuosi, 14 päivän ilmaiskokeilu

 

 

Focus To-Do

 

 

Onko aikataulussasi monta isompaa projektia? Joskus saattaa tuntua, että kaikki langat eivät pysy käsissä. Stressaavat tilanteet aiheutuvat usein epätietoisuudesta ja päänsisäisestä kaaoksesta. Focus To-Do onkin siksi hyvä stressinlieventäjä - se auttaa kokoamaan erilaisia laajempia kokonaisuuksia selkeästi yhteen paikkaan. Jos esimerkiksi edessäsi on iso projekti tai työpaikan, opintojen ja harrastusten to-do -asiat tuntuvat irrallisilta ja haluat koota ne yhteen paikkaan, kannattaa sovellusta ehdottomasti kokeilla.

 

 

Focus To-Do:ssa on oma "task board", jonne voit lisätä uusia projekteja. Projekteille on mahdollista asettaa to-do -tehtäviä, muistutuksia ja deadlineja. Sovellus sopiikin oivallisesti suunnitteluun ja aikatauluttamiseen. Sovelluksessa on sisäänrakennettuna kalenteri, josta saa kokonaisvaltaisemman kuvan omista projekteistaan. Projektien ei välttämättä tarvitse olla isoja ja haastavia kokonaisuuksia - sovellus voi tuoda avun esimerkiksi yksittäisten kurssien suunnittelulle. Focus To-Do hyödyntää myös appin keskeisesti pomodoro-ajanottoa.

 

Saatavuus: Apple & Android
Kieli: 
Englanti
Hinta: 
Ilmainen, myös maksullista materiaalia.

 

 

taustamusiikiksi

 

Brain.fm

 

 

Musiikki auttaa monia keskittymisessä. Kuten musiikin kanssa yleensä, makuja on keskittymismusiikissakin monia. Toiset voivat hyvin kuunnella lempikappaleitaan ja keskittyä tekemiseen samalla ongelmitta. Toisia tutut kappaleet taustamusiikkina saattavat ennemminkin häiritä, kuin auttaa. Itse kuulun jälkimmäiseen porukkaan. Koenkin siksi erilaiset taustamusiikkisovellukset, kuten Brain.fm:n erityisen hyödyllisenä keskittymisen apuna.

 

 

Brain.fm pitää sisällään paljon erilaista musiikkia. Sovelluksessa on mahdollista valita, mihin tarkoitukseen taustamusiikki tulee - keskittymiseen, rentoutumiseen, nukkumiseen vai meditointiin. Lisäksi applikaatio tarjoaa useita vaihtoehtoja eri musiikkigenreille. Brain.fm:ssä on monien muiden keskittymissovellusten tavoin ajanottomahdollisuus mukana. Sovellusta saa testata ilmaiseksi yhden "session" ajan, minkä jälkeen se muuttuu maksulliseksi. Mikäli etsinnässäsi on yksinkertainen, täysin maksuton sovellus, voisi vaihtoehtona Brain.fm:lle olla SoundOfWork.

 

Saatavuus: Apple & Android
Kieli:
Englanti
Hinta:
Ilmainen, mutta käyttö vaatii tilauksen. Hinta 6,99€/kk tai 49,99€/vuosi.

 

 

Spotify

 

 

Spotify on maailmankuulu musiikintoistopalvelu, jota monet käyttävät päivittäin lempimusiikkinsa tai -podcastiensa striimaamiseen. Sovellus taipuu kuitenkin myös moneen muuhun - kuten keskittymismusiikin tarjoamiseen. Spotify ei ehkä yhtä lailla tähän tarkoitukseen räätälöity, kuin vaikkapa Brain.fm. Sovellus on kuitenkin pullollaan erilaista keskittymis- ja taustamusiikkia, jos vain tietää mistä etsiä. Olen itse todennut hyvin yksinkertaiseksi ja hyödylliseksi, kun yhdestä sovellusta löytyvät omat lempikappaleet ja työpäivän taustamusiikki.

 

 

Keskittymismusiikkia etsiessä kannattaa sukeltaa Spotify -sovelluksen genret -osioon. Siellä on valtava määrä erilaisia genrejä, mukaan lukien "Keskittyminen" sekä "Rauhoittuminen" -osiot. Osioissa on vielä sisällään eri soittolistoja, joiden nimet kertovat osuvasti niiden sisällöstä. Näin voit valita juuri itseäsi kiinnostavimmat kuunteluun. "Deep focus" -soittolista on soinut allekirjoittaneella vuosien varrella niin monta tuntia, että kappaleet alkavat tulla jo ulkomuistista. Vaihtelu kuitenkin virkistää, ja genreissä esimerkiksi "Klassinen" toimii myös erittäin hyvin.

 

Saatavuus: Apple & Android
Kieli:
Valittavissa, löytyy myös suomenkielisenä
Hinta: 
Saatavilla ilmaisversiona, jossa mukana mainokset tai Premiumina. Perushinta 10,99€/kk, mutta saatavilla useita vaihtoehtoja.

 

 

rauhoittumiseen

 

Tide

 

 

Keskittyminen tarkoittaa joskus myös rauhoittumista. Kun mielessä vilisee hallitsemattomasti asioita, on hyvä hengähtää syvään ja rauhoittaa mieli. Tiden periaate on auttaa käyttäjäänsä kokonaisvaltaisemmassa hyvinvoinnissa ja tarjota hetken tauko hektisestä elämästä. Keskittyminen on yksi sovelluksen pääperiaatteista, mutta saatavilla on paljon muutakin. 

 

 

Tiden avulla voit käyttää pomodoro-ajanottoa, meditoida, tai vaikka nukkua päiväunet. Sovellus tarjoaa myös erilaisia lyhyitä, ohjattuja harjotteita keskittymiskyvyn kehittämisestä taukojen pitämiseen. Sovelluksen inspiraation lähteenä on toiminut matkustelu, luonto ja meditaatio. Sen kautta onkin mahdollista asettaa työskentelyn tai päiväunien taustalle erilaisia ääniä, kuten meren kohinaa tai takkatulen rätinää. Itseäni äänet rauhoittavat, ja niin sanottu white noise auttaa keskittymään.

 

Tide on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen erityisesti visuaalisuudesta ja meditaation periaatteista kiinnostuneille. Tutustu myös artikkeliimme parhaista meditaation aloittamissovelluksista.

 

Saatavuus: Apple & Android
Kieli:
Englanti
Hinta:
Ilmainen, myös maksullista materiaalia.

 

 

Onko käytössäsi jokin keskittymisen parantamiseen tarkoitettu sovellus? Toimivatko tällaiset sinulla?

 

Lue myös:


1 kommentti

Äärimmäisen tehokas keskittymissovellus älypuhelimeen on on/off-näppäin. Kun sammuttaa puhelimen, niin jo alkaa keskittyminen parantumaan.

Vastaa