Skip to main content

Samsung julkaisi vuoden 2023 televisiomallistonsa kevään aikana. Parannuksia on luvassa muun muassa kuvanlaatuun, TV:n sisääntuloihin sekä kaiuttimiin. Esittelen tässä artikkelissa sekä Neo QLED että OLED -uutuudet, ja kerron miten niiden käyttämät paneeliteknologiat vaikuttavat television tuottamaan kuvanlaatuun.

 

Miten valitset oikean television itsellesi?

 

Paneeliteknologioita on useampia ja laaja valikoima saattaa saada hieman pään pyörälle television valinnan kannalta. Esimerkiksi Samsungilta löytyy UHD, Crystal UHD, QLED, Neo QLED sekä OLED -televisioita. Karkeasti teknologiat voidaan kuitenkin jakaa kahteen eli LCD ja OLED -teknologiaan.

OLED voi sammuttaa jokaisen pikselin, jonka avulla kontrasti on teoriassa melkein loputon. OLED-paneeli on myös hieman kapeampi, koska sen paneeli ei tarvitse niin useaa "tasoa" kuten LCD-paneeli. Miinuksia OLED:ssa on sen heikompi kirkkaus, mahdollinen burn in, eli kuvan palaminen kiinni ruutuun sekä tekniikan yleisesti hieman kalliimpi hinta verrattuna LCD-teknologian televisioihin. LCD-teknologiaa käyttävät televisiot sen sijaan kykenevät huomattavasti kirkkaamman kuvan toistamiseen ja tekniikan kanssa ei silti tarvitse pelätä kuvan kiinni palamista ruutuun. Voit lukea tarkemmin näiden kahden tekniikan eroista artikkelista, jonka olen kirjoittanut Yhteisöön!

Mitä eroja sitten näissä useissa LCD-paneeleissa on? Samsungin UHD ja Crystal UHD -mallit ovat erittäin samankaltaisia tekniikaltaan, ja suurimmat erot ovatkin lähinnä paneelin kirkkaudessa sekä värientoistossa.

Lyhenne QLED viittaa Quantum Dot -teknologiaan, jossa LCD-paneelissa käytetään kehittynyttä LED-taustavaloa. Quantum Dot parantaa värejä sekä ruudun kirkkautta. QLED-tekniikan vahvuuksia ovatkin sen jopa tuhansiin nitteihin asti yltävä kirkkaus ja hyvä värintoisto.

Neo QLED-teknologia eroaa normaalista QLED -televisioista siten, että se hyödyntää Quantum Dotin lisäksi MiniLED-teknologiaa. Miniledien pienen koon ansiosta televisioon saadaan huomattavasti enemmän ledejä, joka taas mahdollistaa huomattavasti suuremman määrän Local Dimming -alueita. Local Dimming-teknologia himmentää entisestään alueita, jotka pitäisi olla mustia parantaakseen kontrastia sekä se myös auttaa paremmin valaisemaan kirkkaita yksityiskohtia kuvassa. Tämän vuoksi Neo QLED-televisiot kykenevät tuottamaan huomattavasti paremmin yksityiskohtia niin tummissa kuin myös valoisissa kohtauksissa.

 

Samsungin uutuustelevisiot vertailussa

 

Uutta televisiota ostaessasi sinun kannattaa huomioida ainakin muutama asia. Esimerkiksi katseluetäisyytesi vaikuttaa siihen, kuinka suurella kuvaruudulla sinun kannattaa televisio ostaa. Samsungin Neo QLED ja OLED -uutuudet on saatavilla laajalti eri kokoisilla kuvaruuduilla. Television ominaisuuksista kannattaa myös panostaa eniten siihen, joka on itsellesi tärkeintä telkkarissa. Esimerkiksi jos kaipaat todella kirkkaan kuvan tai suuren ruutukoon, kannattaa malli valita siten, että saat vastinetta rahallesi. Tein listauksen alle Samsungin Neo QLED ja OLED -televisioiden ominaisuuksista ja korostan niissä niiden vahvuuksia, sekä että mihin käyttöön ne sopivat mielestäni parhaiten.

 

Samsung Neo QLED

 

Neo QLED -sarjan televisiot tuottavat markkinoiden kirkkaimman kuvan MiniLED-teknologian avulla. Erittäin kirkkaan näyttönsä ansiosta television katsominen valaistussa huoneessa ei tuota ongelmia, kuten selkeitä heijastuksia tai hämärää kuvaa. Televisio sopii myös pelaamiseen hyvin koska se tuottaa hyvää kuvanlaatua ilman pelkoa, että pelien staattiset objektit palaisivat ruutuun kiinni. Tällaisia voi esimerkiksi olla ajopeleissä reunassa oleva nopeusmittari tai ensimmäisen persoonan ammuntapeleissä UI-elementit.

+  Saatavilla 55-85 tuuman koossa

+  MiniLED -teknologia mahdollistaa huomattavasti suuremman määrän Local Dimming-alueita

+  Kirkas näyttö takaa hyvän katselukokemuksen niin hämärässä kuin myös valaistussa tilassa

 

Samsung OLED

 

OLED-paneelin vuoksi Samsungin OLED-televisiot tarjoavat monia hyviä puolia. Niiden jokainen pikseli voivat syttyä ja sammua itsenäisesti, joka mahdollistaa erinomaisen kontrastin ja täysin mustan tason. Tämä parantaa katselukokemusta erityisesti hämärissä kohtauksissa. Lisäksi laaja väriavaruus ja tarkka väritoisto tuovat eloisat ja luonnolliset värit esille.

Televisio on muotoilultaan ohut ja tyylikäs, joten se sopii monenlaiseen sisustukseen. Nopea vasteaika takaa sulavan kuvan liikkeessä ja laajat katselukulmat säilyttävät kuvanlaadun täydellisenä, istumapaikastasi huolimatta. Laitteen energiatehokkuus on myös parempi, kun jokainen pikseli voi toimia itsenäisesti. Lyhyesti OLED-televisio on siis varma valinta esimerkiksi sarjojen sekä elokuvien suurkuluttajalle.

+  Saatavilla 55-77 tuuman koossa

+  Loputon kontrasti

+  Erittäin ohut ja tyylikäs muotoilu

 

Onko television hankinta tullut sinulle ajankohtaiseksi? Kerro alla kommenteissa ostaisitko itse ennemmin Neo QLED vai OLED -sarjan television. Alla olevasta videosta voit katsoa vertailun näiden kahden TV-tekniikan eroavaisuuksista!

 

 

Lue myös:

 

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa