Skip to main content

Näyttöä hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota ehdottomasti siihen, mihin käyttötarpeeseen uusi näyttö tulee. Käytätkö näyttöä elokuvien katseluun ja netissä surffailuun vai tuleeko se pelikäyttöön tai kenties toimistoon? Hyvästä näytöstä löytyy myös laajat säätömahdollisuudet, jolloin voit säätää näyttöä omaan työpisteeseen sopivaksi. Erityisesti korkeuden säätäminen on todella tärkeä ominaisuus hyvän ergonomian vuoksi, sillä vääränlainen työ- tai peliasento voi aiheuttaa niska- ja hartiasärkyä, jolloin työntekeminen ja pelaaminen on tuskallista. Tuotteista esiintyvät termit voivat laittaa pään pyörälle ja tehdä ostamisesta hankalaa. Lue alta vinkit oikeanlaisen näytön hankintaan.
 

Virkistystaajuus ja vasteaika

 

Korkea virkistystaajuus tekee kuvasta sulavan näköistä, eikä kuva pääse repeilemään nopeissakaan tilanteissa. Tämän vuoksi pelinäytöissä on usein korkeampi virkistystaajuus ja kilpailullisissa pelitapahtumissa sekä turnauksissa käytetään yleisesti 240 Hz tai korkeamman Hz näyttöjä. Tietokoneen tulee kuitenkin olla riittävän tehokas, jotta korkeasta virkistystaajuudesta on hyötyä. Jos ruudunpäivitysnopeus eli FPS ei vastaa virkistystaajuuden suuruutta, ei korkeammasta virkistystaajuudesta ole juurikaan hyötyä.

Jos koneesi kuitenkin jaksaa pyörittää pelaamiasi pelejä 144 FPS:llä, kannattaa tällöin harkita 144 Hz näytön hankintaa. Pelikäytössä ero 60 Hz ja 144 Hz näytön välillä on kuin yöllä ja päivällä, joten pelinäyttöön kannattaa ehdottomasti satsata. Vieläkin korkeammalla 240 Hz virkistystaajuudella varustetut näytöt tarjoavat entistä sulavamman kuvan ja useat ammattipelaajat käyttävätkin 240 Hz tai jopa 360 Hz näyttöä, joten maksimaalista kilpailuetua hakiessa on korkea Hz:n omaava näyttö oiva valinta. Tietokoneesi täytyy kuitenkin olla silloin todella tehokas.

Toimistoon ja peruskäyttöön riittää hyvin 60 Hz virkistystaajuus. Myös konsolipelaamiseen tämä sopii useimmiten mainiosti, koska korkeammasta virkistystaajuudesta ei saa useissa peleissä konsoleilla konkreettista etua. Jos päädyt syystä tai toisesta hommaamaan 60 hz näytön PC-pelaamiseen, olisi hyvä, että näytöstä löytyisi G-Sync tai FreeSync-teknologia. G-Sync on NVIDIA:n näytönohjaimien kanssa yhteensopiva ominaisuus, joka synkronoi ruudunpäivitysnopeuden virkistystaajuuden kanssa ja näin ollen minimoi kuvan nykimisen ja repeilemisen. FreeSync sopii yhteen AMD:n näytönohjaimien kanssa ja vastaa ominaisuuksiltaan pitkälti G-Synciä. Osa FreeSync-näytöistä sopii yhteen myös NVIDIA:n näytönohjainten kanssa.

Näyttöjen teknisissä tiedoissa törmäät myös vasteaikaan, joka ilmaistaan millisekunneissa. Käytännössä vasteajalla tarkoitetaan sitä, kuinka nopeasti vaikkapa kirjaimet näkyvät ruudulla, kun  näppäimistön näppäimiä painaa. Normaalissa käytössä tai esimerkiksi kuvia muokatessa vasteajalla ei varsinaisesti ole merkitystä, mutta pelaamisessa on usein kyse millisekunneista, joten pienin mahdollinen vasteaika näytössä on tärkeää. Suurempi vasteaika voi myös johtaa kuvan sumentumiseen nopeatempoisissa peleissä. Korkeaksi vasteajaksi voi luokitella 5 ms ja sitä suuremman vasteajan. Pelikäyttöön tarkoitetussa näytössä olisi hyvä olla 1 ms tai matalempi vasteaika.


Eri näyttöpaneelit


Yleisimmät näyttöpaneelit ovat IPS-, TN- ja VA-paneeli. Lisäksi OLED-paneelit ovat yleistyneet lähiaikoina merkittävästi. Laitteessa oleva näyttöpaneeli selviää yleensä tuotteen teknisiä tietoja vilkaisemalla. Paneelia valikoidessa täytyy tehdä usein kompromisseja jonkin suhteen, koska tietty näyttöpaneeli tarjoaa sellaisia ominaisuuksia, joita toisesta näyttöpaneelista ei löydy. Yksi todella kärjistetty ohjenuora on, että TN-paneelit sopivat pelikäyttöön, IPS-paneelit kuvankäsittelyyn ja graafiseen työhön, VA-paneelit mediantoistoon kuten esimerkiksi elokuvien katseluun. OLED-paneeli on ikäänkuin paras kaikkeen tekemiseen, mutta graafisessa työssä sen käyttöä kannattaa harkita Burn in-efektin takia. Tätä esiintyy OLED-paneeleissa usein jos näytöllä on staattisia kuvia pitkään paikallaan, kuten juuri työkäytössä. OLED-paneelien teknologia on kuitenkin mennyt jo melko pitkälle ja burn in:ia ei tarvitse enää hirveästi pelätä. Monet näytöistä sisältävätkin 3 vuoden takuun, joka kattoo burn in jäljet.

IPS-paneelisessa näytössä kuvanlaatu ja katselukulma on yleensä näistä kaikista LCD-näyttöpaneeleista parhain. IPS-paneeli on näyttöpaneeleista monipuolisin ja se suoriutuu hyvin graafisia töitä tehdessä, suoratoistopalveluita katsoessa ja kasuaalissa pelikäytössä. Korkealla virkistystaajuudella varustetut IPS-näytöt ovat usein melko hinnakkaita ja TN-paneeli on hyvä kompromissi, jos etsit korkealla virkistystaajuudella varustettua pelinäyttöä, mutta et halua käyttää näyttöön useita satoja euroja.

TN-paneelissa vasteajat pysyvät hyvin matalana, joten ne ovat tuttu näky esimerkiksi pelinäytöissä. TN-paneelilla on mahdollista saavuttaa korkea virkistystaajuus ja TN-paneeliset näytöt ovat myös useimmiten edullisempia, joka tekee TN-paneelista erityisen suosittuja. Värimaailma TN-paneelissa on hieman väljähtänyt, eikä kuva näytä yhtä kirkkaalta ja rikkaalta, kuin esimerkiksi IPS-paneelissa. TN-paneelin katselukulma on myös heikompi IPS- ja VA-paneeliin verrattuna.

VA-paneelia nähdään usein esimerkiksi Samsungin kaarevissa näytöissä. VA-paneelilla varustetussa näytössä kontrasti ja mustan värin syvyys ovat yleensä loistavat ja näyttö tarjoaa TN-paneelia paremman katselukulman. Vasteaika on VA-paneelissa IPS- ja TN-paneelia suurempi, joten pelikäyttöön ei VA-näyttöä kannata välttämättä hankkia. Tämä paneeli sopii kuitenkin todella hyvin esimerkiksi elokuvien katseluun ja kodin peruskäytössä olevaan tietokoneeseen.

 

10564i28A224B992962F72.jpg

 

Näytön koko, tarkkuus ja resoluutio

 

Mitä suurempi resoluutio, sitä tarkempi kuva näytössä on. Yleisin resoluutio näytöissä on tällä hetkellä Full HD (1980 x 1080 pikseliä). Full HD-näytöillä saadaan jo varsin näyttävä ja selkeä kuva ruudulle, mutta markkinoilla on myös 2K ja 4K-näyttöjä, joissa on jopa neljä kertaa tarkempi kuva Full HD -näyttöön verrattuna.

Jos pelaat nopeatempoisia pelejä ja olet kenties kiinnostunut kilpailullisesta pelaamisesta, suositaan usein 24-25" näyttökokoa. Isommilla näytöillä pelatessa voi nopeissa tilanteissa olla hankala hahmottaa, mitä kaikkea ruudulla tapahtuu. Isompi näyttö toki toimii hyvin pelaamisessakin, jos istut vähän kauempana näytöstä ja 24" näyttö tuntuu sinulle liian pieneltä.

Mediantoistossa, kuvankäsittelyssä ja konttorilla voi suuremmasta näytöstä olla hyötyä. Joskus toimistossa käytetään useampaa näyttöä rinnakkain, mutta useamman näytön voi korvata esimerkiksi ostamalla kerralla isomman laajakuvanäytön, johon saa kaikki tarvittavat ohjelmat sopimaan vieretysten.

 

Näytön kytkentä ja liitännät

 

Näytön saa kytkettyä tietokoneeseen tai päätelaitteeseen useammalla eri kaapelilla. Sinun tulee siis tarkistaa, että tietokone ja näyttö ovat yhteensopivat. Vanhemmissa tietokoneista saattaa löytyä ainoastaan VGA-liitäntä, joten mikäli hankit vanhemmalle koneelle uutta näyttöä, kannattaa tähän kiinnittää erityisesti huomiota, ettei uuden näytön ostamisen jälkeen tarvitse hankkia erillisiä adaptereita. Jos haluat käyttää näyttöä myös konsolilla, tulee näytöstä löytyä HDMI-liitäntä.

Uusimmissa tietokoneissa on usein VGA, HDMI, DVI- tai DisplayPort-liitäntä, joskus jopa nämä kaikki. Pöytäkoneissa on usein erilliset näyttöliitännät emolevyssä ja näytönohjaimessa. Näyttö tulee kytkeä suoraan näytönohjaimeen, jotta saat näytönohjaimen tehon hyödynnettyä. 

 

Tarvitsetko apua oikeanlaisen näytön valinnassa? Kommentoi artikkelin alle, niin jeesaamme. Valikoimamme löydät näyttöjä niin peruskäyttöön kuin pelikäyttöön.

 

Lue myös:

 

Olipa hyvä teksti näyttöjen ominaisuuksista! Tällaistä koostetta olisin kaivannut, kun etsin itselleni uutta näyttöä visuaalisen viestinnän opintoja ja kuvankäsittelyä silmällä pitäen.

Melkoisen tietojen kaivelun ja eri laitteiden erilaisten speksauksien jälkeen päädyin juuri tuohon Acerin 4K näyttöön ja se on kyllä kuvankäsittelyssä ja leffojen katsomiseen erinomainen valinta! En ole edes kalibroinut näyttöä, mutta värien toisto on omaan tarpeeseen ilman eri säätelyjä erinomainen. Voin vain suositella kyseistä näyttöä. 



 



Itse en pelaa, mutta pistin kyllä merkille, että pyörittelemistäni eri näyttövaihtoehdoista tämä näyttö voisi sopia oman käyttötarpeen lisäksi myös satunnaiseen lapseni pelailuun. 


Paljon riippuu siitä onko pelaamiseen vai muuhun käyttöön. Itse kyllä pelaan mutta tärkeämpää on hyvä värintoisto. Käsittelen kuvia ja editoin videoita joten näytön pitää ensisijaisesti toimia siinä.

Siksi tällä hetkellä 32" 4K BenQ ja siinä jo tehdaskalibrointi ja lisäksi kalibroin sen erikseen. 

Vasteaika kylläkin 60 mutta riittää tällä hetkellä mun pelaamiselle.


Yksi tärkeä asia on näytön kalibrointi ja sitä arvostetaan liian vähän.

Mm puhelimissa alkaa olla tosi hyvät näytöt ainakin keskiverto ja siitä ylöspäin, mm värintoisto on erittäin tärkeä.

Välillä näkee että ihmiset esim käsittelee kuvia ns väärin kalibroidulla näytöllä niin silloin säädetään kuva pieleen ja kun joku katsoo kuvaa ns. huonolta näytöltä niin kuva on ihan hirveä


Vastaa