Xiaomi Mi 11 Lite 5G - Tehopakkaus edullisempaan hintaan


Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +19

Tämä artikkelisarja on tehty kaupallisessa yhteistyössä Telian kanssa.

 

Sain Telialta testattavaksi Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimen. Minulla ei ole aiempaa kokemusta Xiaomin puhelimista.

Tein pienen unboxaus videon, kokosin sen useista kuvista 😁>

 

You are ready to rock

 

Nyt olen jonkin verran tutustunut tähän ja loin esim. Mi-tilin, jossa on Xiaomi Cloud laitteen varmuuskopiointiin.

 

Puhelin tuntuu laadukkaalle ja istuu hyvin käteen. Musta väri tosin tahtoo kerätä itseensä sormenjälkiä ja pienimmätkin pölyhiukkaset näkyvät siinä.

 

18518i9BDC9928331E63EE.jpg

 

Kokeilin hieman puhelimen takakameroita, joita on 3. Myös zoomaus löytyy.

 

18519i5C6C578D2A18D245.jpg

18520i83BD7EC83DA04375.jpg

18521iE9E74E501259A481.jpg

 

Puhelimessa oli valmiina virtaa 64%, mutta latasin sen kumminkin hetken päästä täyteen mukana tulleella pikalaturilla.

 

18526iC77C6444E1EBC50B.jpg

 

Käyttöönotto sujui todella nopeaan ja pian puhelimen ruudulla lukikin : Olet valmis rokkaamaan! ☺️

 

18522i739F5E4A983781B1.jpg

 

Kamerasta kuului jännä ääni ( "plop" ), kun sillä otti kuvan 😅>

Kyllä tällä saa ihan hyviä kuvia aikaiseksi ihan automaattiasetuksilla.

 

 

18523i3D5A57B4C030D750.jpg

18524i419B5A7DF681FA5E.jpg

18525i1FD67EC165D6ACB0.jpg

 

Puhelimeen tuli valmiina aika paljon sovelluksia, joita itse en ainakaan käytä. Mutta voihan ne poistaa sieltä 😉>

18533i075C8A7E34280057.jpg

 

 

Puhelimen toimitukset alkoivat muuten Telia kaupassa, jos sinäkin kiinnoistuit Xiaomista 😀>

 

https://kauppa.telia.fi/kauppa/laitteet/puhelin/Xiaomi-Mi-11-Lite 

 

Näihin ensitunnelmiin 🤓>

 


11 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

@kiisseli67 mainitsikin mukana tulleen pikalaturin. Katsotaanpas hieman tarkemmin, mitä myyntipakkauksessa mukana tulee.

 

(kaupallinen yhteistyö Telian kanssa)

----------------------------------------

 

Minäkin sain Telialta testiin Xiaomin keskihintaluokan uutuuden, Mi 11 Lite 5G:n. Mi 11 Lite 5G on Mi 11 mallisarjan edullisin laite, mutta ei suinkaan mitättömin. Noin 400€ hintaluokassa myytäneen lukumäärällisesti eniten puhelimia, joten valmistajien kisa asiakkaiden välillä on kovaa. 

 

Puhelin toimitetaan valkeassa pahvilaatikossa, jonka päällä komeilee Xiaomin logo ja numero 11 kuparinhohtoisella viimeistelyllä. Paketti on sinetöity kahdella tarralla ja alareunasta löytyvät tärkeimmät tiedot paketissa olevasta laitteesta.

 

 

 

Pakkauksen kannen alta paljastuu Xiaomin logolla tyylitelty pahvinen kuori, joka pitää sisällään SIM-korttipaikan avaustyökalun, pika-aloitus- ja takuuoppaat sekä Xiaomille tuttuun tapaan silikonisen suojakuoren. Mukana on myös USB Type-C -> 3,5mm kuulokeadapteri. Rasian alta löytyy itse puhelin ja myyntipakkauksen pohjalla on 33W pikalatausta tukeva laturi kera USB-kaapelin. Laite on kääritty suojamuoviin, josta käy ilmi keskeisimmät ominaisuudet. Laitteen suorituskyvystä nimittäin vastaa upouusi Qualcomm Snapdragon 780G järjestelmäpiiri, jonka luvataan olevan merkittävästi aiempia 700-sarjan piirejä tehokkaampi.

 

 

 

Puhelimen takakuoressa katseen vangitsee kamerakyhmy, josta löytyy jopa 64MP tarkkuuteen kykenevä kamera sekä ultralaajakuva- ja telemakrokamerat. Saamani testilaite on väriltään mattamusta Truffle Black. Allaolevassa kuvassa näkyvä tummempi laatikko on tuotetietoja sisältäneen tarran jälki, joka mikrokuituliinalla puhdistaen poistui. Puhelimen etupuolta hallitsee iso näyttö, jota kiertää ohut muovikaistale. Näytössä on tehdasasenteinen muovinen suojakalvo, joka on aina plussaa.

 

  

 

Kas sellainen laite myyntipakkauksesta paljastui. Ensituntumaltaan laite on S21 Ultran jälkeen hyvin kevyt ja siro. Vaikuttaakin siltä, että Mi 11 Lite 5G tarjoaa raskaansarjan ominaisuudet höyhensarjassa. Laatuvaikutelma on mainio ja plussaa ovat valmistajan oman pikalaturin sekä silikonikotelon kuuluminen myyntipakkaukseen. Niitä harva laitevalmistaja enää toimittaa edes yli 1000€ puhelimien mukana.

 

ps. Kuvat on otettu Samsung Galaxy S21 Ultralla.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

Kaupallinen yhteistyö Telian kanssa

 

Otin tuossa asioilla käydessäni pienen kokeilun puhelimen verkko-ominaisuuksiin. Laite kytkeytyi ongelmitta Telian 5G-verkkoon kun saavuin Mäntsälän keskustaan. Parissa paikassa kokeilin netin nopeutta Ooklan Speedtest-sovelluksella. Kävi ilmi, että netti kulki jopa hieman nopeammin, kuin mitä 450 megan liittymä virallisesti kulkee. Yhteys ei vaikuttanut pätkivän.

 

  

 

Tarkimmat ovat ehkä huomanneet Telian kuulvuuskartalla uudet 5G 700 MHz alueet, jotka ova tulevaisuudessa yhä laajemmin käytössä haja-asutusalueiden osalta. Laite näytti myös yhdistävän tuohon uudempaan 5G-taajuuteen ja toimi siinä hyvin.

 

Näyttää siltä, että hieman edullisemmallakin hinnalla saa verkko-ominaisuuksiltaan monipuolisia laitteita. Tarkemmat katsaukset yhteysominaisuuksiin kirjoittelen kokeilujen hieman edistyttyä.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

Pakko väliin kommentoida, että tässä Mi 11 Lite 5G:ssa on kyllä yksi parhaista makrokameroista, mitä tähän hintaluokkaan tulee. Yleensä makrokamerat ovat olleet aivan tyhjänpäiväisiä tai jopa huonompaa kuvanlaatua tuottavia kuin pääkameran kuvasta rajaamalla saadut otokset ovat. Tässä pari esimerkkikuvaa päärynän kukasta. Pienen moitteen joudun antamaan automaattitarkennuksen epävarmuudesta ja hitaudesta makrotilassa. Se nimittäin seilaa edestakaisin ja saattaa lopulta epäonnistua jopa aivan paikallaan olevaan kohteeseen tarkentamisessa. Myös suljinviive on melko suuri makrokameran kuvaustilassa. Onneksi automaattitarkennuksen haparoinnin voi ohittaa käyttämällä Pro-tilaa ja säätämällä tarkennuksen käsin. Toivottavasti Xiaomi saa hiottua makrotilan tarkennusta rivakammaksi ja tarkemmaksi ohjelmistopäivityksien myötä.

 

 

 

 

Vertailun vuoksi vielä S21 Ultralla otettu kuva samasta paikasta. Ensin pääkameralla ja sitten tarkennuksen parannus -tilalla, joka käyttää laajakuvakameraa.

  

 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +19

Parin viikon käyttökokemuksesta voin sanoa, että akkukesto on todella hyvä. Minulla on latausväli pysynyt 2-3 päivää. Toki tähän voi vaikuttaa etten käytä niin aktiivisesti Xiaomia vaan lähinnä kuvaamiseen, netin nopeustesteihin ja uusimpana koronavilkkuun joka tuntuu hieman syövän akkua.

 

Puhelimen kamerassa supermakro kuvausmahdollisuus on upea. Tosin välillä saa olla tarkkana tarkennuksen suhteen, jotta se toimisi sillä hetkellä kun kuvan ottaa.

 

Puhelimen sovelluksista poistin pelejä, joista tuli popup- ilmoituksia puhelimen näytölle.

En ole kiinnostunut pelaamaan pelejä puhelimella.

Puhelimessa on mielenkiintoinen Puhdistaja -sovellus, jolla saa puhdistettua mm. puhelimen välimuistin, erikseen löytyy siitä myös WhatsApp-puhdistaja ja Facebook-puhdistaja. Tietoturvan tarkistus sisältyy vielä samaiseen sovellukseen.

 

 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

Mi 11 Lite 5G sai aivan äskettäin ohjelmistopäivityksen. Sen myötä tietoturvakorjausten taso on toukokuulla. Hienoa, että Xiaomi saa tarjottua päivityksiä näinkin nopeasti, sillä joskus tuo ei ole ollut yhtä ripeää.

 

 

Puhelinta on nyt tullut käytettyä noin pari viikkoa. Olen käyttänyt sitä Oneplus 8 ja S21 Ultran rinnalla. Laite ei paljoa kalpene Oneplus 8:lle, mutta S21 Ultraan verrattuna on kyllä huomattavissa, kumpi on lippulaivapuhelin. Toisaalta omassa luokassaan Mi 11 Lite 5G tarjoaa todella hyvää suorituskykyä. Kovemmassakin rääkissä ja käytössä ei laite ole päässyt ylikuumentumaan.

 

Oletuksena laitteessa toki oli melko paljon valmistajan omia sovelluksia. Joistain tuli useita pop-up ilmoituksia, kuten @kiisseli67 myös huomasi. Myös järjestelmäsovelluksissa on sisäänrakennettuja mainoksia.

 

 

 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

Ja koska lähikuvat ovat kivoja, laitetaan tähän kuva metsäkurjenpolvesta. Puhelinta voi suositella kasveista kuvia ottaville. Tosin makrokameran tarkennus vaatii hieman malttia, se ei ole nopeimmasta päästä.

 

 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +14

 

⭐>Kaupallinen yhteistyö Telian kanssa⭐>

 

 

Minkälainen puhelin Xiaomi on?

 

Heti pakkauksen avaamisessa tuli mukavia myönteisiä yllätyksiä. Ensimmäinen oli puhelimen todella tyylikäs muotoilu ja sen keveys suuresta näytön koosta huolimatta. Mahtavaa oli myös se, että pakkauksessa tuli mukana silikoninen suojakuori. Se on todella käytännöllinen ja estää puhelimen liukumisen otteesta esim. kuvaamisen aikana. Kolmas myönteinen yllätys pakkauksessa oli tehokas pikalaturi. Lisäksi pakkauksesta löytyi kuuloke-adapteri.

 

 

Puhelimen käyttöönotto oli hyvin ohjeistettu ja kävi nopeasti. 5G-verkkoon kytkeydyttyäni verkossa työskentely on todella sujuvaa ja jopa 500 megan nopeuksiin olen päässyt useissa sijainneissa Rajaton 5G 450M -liittymällä. Puhelimen akun kesto on runsaasta median käyttämisestä huolimatta todella hyvä. Useimmiten on tarvinnut ladata puhelin vain kerran päivässä. Ja lataus  tehokkaalla pikalaturilla täyteen sujuu noin puolessa tunnissa.

 

Kirjautuminen puhelimen oikealla sivulla olevalla sormenjälkitunnistimella on kätevää.  Välillä tosin kun puhelinta käsittelee se voi vahingossa avautua, koska tunnistin on niin herkkä. Samoin, jos väärällä sormella sitä koskettelee, se lukitsee puhelimen, ja silloin on käytettävä pin-koodia sen avaamiseen. Vasenkätisille tuo oikealla sivulla oleva tunnistin varmaan vaatii enemmän totuttelua.

 

 

 

Yksi ehdottomasti puhelimen parhaista puolista on kamera. Se on laadukas ja helppo käyttää. Amatöörikuvaajalle automaattisen kuvauksen asetukset riittävät hyvin hienoihin otoksiin. Zoomaus yhdellä sormella oli minulle uusi asia, mutta kun siihen tutustui, niin se on todella kätevä ominaisuus, erityisesti videokuvauksessa. Silloin kesken kuvauksen zoomia voi säätää, ilman että se häiritsee kuvaamista.

 

 

...Valokuvat on otettu iPhone 12 Pro Max -puhelimellani...

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +19

Nyt on jo kuukausi kulunut Xiaomin kanssa. Vasta tulleen päivityksen myötä vaihtui puhelimeen myös uusi taustakuva.

 

Se on supertaustakuva - Lumiset huiput

 

Teema on klassinen tai limitless valittavissa.

 

Näytön lukitukseen minulla oli käytössä kuvio, sormenjäljet ja kasvotunnistus. Olisi ollut vielä mahdollisuus käyttää bluetoothia näytön lukitsemiseen, mutta minä en ottanut sitä käyttöön.

 

Lisäasetuksista löytyi myös aika hauska seikka, nimittäin : Tyhjennä kaiutin - toista 30 sekunnin ääni kaiuttimen tyhjentämiseksi.

 

Tässä kuvassa tarkemmin 🤓>

 

Puhelimella sai kyllä upeita kuvia 😍>

 

 

Minusta tämä puhelin oli kohtuullisen hyvä keskihintaiseksi puhelimeksi : kamera loistava, 5G toimii hyvin ja nopeuksia piisaa, ainoastaan päivityksien saatavuus jatkossa arveluttaa. Ei ihan minua sytyttänyt hankkimaan tätä omaksi kylläkään. Jos tykkää pelata pelejä kännykällä niin siihen tämä sopii myös. 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

Mi 11 Lite 5G on nyt viihtynyt päivittäisessä käytössäni likimain kuukauden päivät. Kootaan yhteen keskeisimmät kokemukseni.

 

Mielestäni Mi 11 Lite 5G:tä ei suotta ole valittu monien arvostelusivustojen toimesta yhdeksi parhaimmista tämän hetken älypuhelimista. Laiteesta on vaikea löytää merkittäviä heikkouksia. Uusi järjestelmäpiiri, laadukas näyttö ja yllättävän tasapainoinen kamerajärjestemä takaavat katkottoman ja hyvän käyttökokemuksen. Xiaomin tuotteet eivät miellytä kaikkia - aivan ymmärrettävästi. Valmistajan Androidiin tekemän kustomoinnit, päivitysten mahdollinen epävarmuus ja potentiaaliset tietoturvariskit liittyen järjestelmätason analytiikkaan ja mainoksiin jakavat mielipiteitä. Toisaalta kaikki valmistajat ja sovellukset keräävät analytiikkadataa, mutta käyttöliittymän sisäisiä mainoksia ei ainakaan minulla ole tullut vastaan ennen tätä puhelinta. Niitä ei ole häiritsevästi, vaan esimerkiksi jokaisen asennuksen jälkeen käynnistyvät tietoturvatarkistus-sovellus näyttää mainoksia skannauksen päätyttyä. Sovelluksen voi toki poistaa käytöstä.

 

 

 

 

 

Raa'an suorituskyvyn osalta Snapdragon 780G -piiri selviää hienosti ja päihittää 765G sekä 750G -piireillä varustetut, noin puoli vuotta sitten julkistetut puhelimet. 3D-suorituskyky miltei parin vuoden takaisen Snapdragon 855-piirin tasolla. 3DMark Wild Life-testissä Samsung Galaxy A42 5G (SD 750G) saa 1106 pistettä, kun Mi 11 Lite 5G saavuttaa parhaimmillaan 3126 pistettä. Pelikäyttöä ajatellen Mi 11 Lite 5G on uuden järjestelmäpiirin ansiosta varteenotettava vaihtoehto. Saman testisovelluksen mukaan laitteen suorituskyky pysyy samalla tasolla pidemmässäkin rasituksessa. Ylikuumenemisongelmaa ei siis ole olemassa ainakaan samalla tasolla kuin mitä Samsung Galaxy S21 Ultrassa. Laite nimittäin on samalla tasolla kuin kuumentunut S21 Ultra.

 

 

Mi 11 Lite 5G:n akunkesto on hyvää keskitasoa. Mitenkään erityisen pitkään akku ei kestä, mutta toisaalta se ei tyhjene silmissä. Edelleen käytössäni oleva Sony Xperia 1 on akunkestoltaan yksi heikoimmista puhelimistani. Xiaomi on kuitenkin erittäin agressiivinen optimoimaan sovellusen virrankäyttöä sekä halukas nitistämään taustalla pyöriviä, hyödyllisiäkin sovelluksia. Nettifoorumeilla on ollut juttua sovellusilmoitusten ongelmista MIUI:ta käyttävissä laitteissa eikä syyttä. Esimerkiksi minulla laite haluaisi estää Telegramin suorittamisen taustalla, joka edelleen estäisi viesti-ilmoitusten saapumisen lepotilassa. Whatsappia en laitteessa ole testannut. Virransäästön osalta laitteen näyttö on oletuksena 60 Hz tilassa ja puhelimen mukaan 90 Hz tilan kytkentä vähentää käyttöaikaa puolella tunnilla. Mielestäni modernimpi, sulavampi ja yksinkertaisesti parempi käytettävyys on tuon puolen tunnin arvoinen uhraus.

 

 

 

Puhtaita bugeja eli ohjelmiston virheitä laitteesta lisäksi löytyy. Jostain syystä Telian Mobiilivarmenne ei laitteella toimi. Myös laitteen kannettava yhteyspiste eli Wifi-hotspot ei suostu toimimaan 5 GHz taajuusalueella. Onneksi se kuitenkin toimii 2,4 GHz taajuusalueella jopa Wifi 6-tasoisesti. Hotspotin toimimattomuus ilmenee myös erään kaverini puhelimessa, joten yksittäisen laitteen viasta ei ole kysymys.

 

Kokonaisuus huomioiden Mi 11 Lite 5G on kuitenkin mainio puhelin ja 400€ hintaluokassa yksi parhaista vaihtoehdoista. Verkko-ominaisuuksiltaan laite on tulevaisuudenkestävä ja se tukee hienosti nykyisiä ja myös tulevia 5G-verkkoja, kuten mahdollista NR-CA:ta (700+3500 MHz). 

 

 

 

 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

Mi 11 lite 5g on nyt yli pari kuukautta ollut jokapäiväisessä käytössä. Laite on tuntunut miellyttävältä käyttää. Mitään suuria ongelmia ei ole ilmaantunut. Ainoa haaste on ollut 5 GHz wifi-hotspotin erikoinen käyttäytyminen ja epävakaus, mutta muuten laite on toiminut täysin ongelmitta. Päivityksiä on tullut hyvään tahtiin. Tällä hetkellä mennään kesäkuun Google-pätseissä, joka tosin hieman jää joiltain huippuluureilta.

 

Ehdin viime vuonna jonkin aikaa käyttää Mi 10 Lite 5G:tä ja siihen verrattuna uusi malli on merkittävä edistysaskel. Mi 11 Lite 5g tuntuu paljon laadukkaammalle. 10 Lite 5g oli hieman kolkko ja painava laite; eikä sitä pystynyt perustelemaan edes lippulaivastatuksella (vrt. S21 Ultra).

 

Tällä hetkellä OnePlus Nord 2 tarjoaa todellisen vaihtoehdon Mi 11 Lite 5G:lle. Oneplussaa ei ainakaan vielä ole testattavaksi saapunut, mutta laitteet ovat melko tasaväkisiä, suurin ero on Mediatekin piirisarja, Dimensity 1200. Mi 11 Lite 5g:n sisällä sykkii Snapdragon 780G. Perinteisesti Mediatekin piirisarjan tuki esimerkiksi custom-ROM kehittäjien osalta on ollut Qualcommia heikompaa. Yleisesti Qualcomm on varmempi valinta.

 

Poco-sarjaa kannattaa välttää, koska tietojeni mukaan niiden osalta mm. VoLTE ja 5G-tuki on aivan tuurista kiinni. Xiaomi ei kyseisen sarjan osalta tarjoa operaattoreille kovinkaan laajoja palveluita tai testaustukea, ainakaan eräässä toisessa Euroopan maassa. Edullisella hinnalla on varjopuolensa.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

Mi 11 lite 5g on nyt ollut yli pari kuukautta jokapäiväisessä käytössä. Laite on tuntunut miellyttävältä käyttää. Mitään suuria ongelmia ei ole ilmaantunut. Ainoa haaste on ollut 5 GHz wifi-hotspotin erikoinen käyttäytyminen ja epävakaus, mutta muuten laite on toiminut täysin ongelmitta. Päivityksiä on tullut hyvään tahtiin. Tällä hetkellä mennään kesäkuun Google-pätseissä, joka tosin hieman jää joiltain huippuluureilta.

 

 

 

Ehdin viime vuonna jonkin aikaa käyttää Mi 10 Lite 5G:tä ja siihen verrattuna uusi malli on merkittävä edistysaskel. Mi 11 Lite 5g tuntuu paljon laadukkaammalle. 10 Lite 5g oli hieman kolkko ja painava laite; eikä sitä pystynyt perustelemaan edes lippulaivastatuksella (vrt. S21 Ultra).

 

Tällä hetkellä OnePlus Nord 2 tarjoaa todellisen vaihtoehdon Mi 11 Lite 5G:lle. Oneplussaa ei ainakaan vielä ole testattavaksi saapunut, mutta laitteet ovat melko tasaväkisiä, suurin ero on Mediatekin piirisarja, Dimensity 1200. Mi 11 Lite 5g:n sisällä sykkii Snapdragon 780G. Perinteisesti Mediatekin piirisarjan tuki esimerkiksi custom-ROM kehittäjien osalta on ollut Qualcommia heikompaa. Yleisesti Qualcomm on varmempi valinta.

 

Poco-sarjaa kannattaa välttää, koska tietojeni mukaan niiden osalta mm. VoLTE ja 5G-tuki on aivan tuurista kiinni. Xiaomi ei kyseisen sarjan osalta tarjoa operaattoreille kovinkaan laajoja palveluita tai testaustukea, ainakaan eräässä toisessa Euroopan maassa. Edullisella hinnalla on varjopuolensa.

Vastaa