Leffavuokraamon vinkit: uudet elämänkertaelokuvat


Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +14


 


Telia TV:n vuokraamo tarjoilee kattavasti elokuvia erilaisiin tilanteisiin ja fiiliksiin. Vuokraamoa on helppo käyttää: löydät joko hakutoiminnolla tai selailemalla haluamasi elokuvan, voit katsoa siitä trailerin ennen tilausta ja lukaista läpi esittelyn, ja mikä näppärintä, elokuva laskutetaan tulevalla Telian laskullasi. Ei siis erillistä maksusuoritusta tai laskunlähetystä.  Uutuuksia tulee tasaiseen tahtiin, ja alla esiteltynä vuokraamon muutama elämänkertauutukainen.


 


Bohemian Rhapsody


 


Legendaarinen Queen musiikillaan ja sen legendaarinen johtohahmo ja Freddie Mercury, siinä lyhykäisyydessään ainekset neljän oscarin elokuvaan. Tämä elämänkerrallinen, joskaan ei täysin faktoissa pysyvä tarina kertoo Mercuryn tien Queenin jäseneksi ja yhtyeen matkasta maailman maineikkaimmaksi ja ehkäpä omaleimaisimmaksi yhtyeeksi.


 


Freddie Mercuryn elämä on elokuvan keskiössä ja pääosan esittäjä Rami Malek suoriutuukin roolistaan hämäävän autenttisesti. Etenkin vuoden 1985 Live Aid -konsertti Wembley arenalta tarjoillaan niin todentuntuisesti, että katsoja miltei tuntee olevansa aikamatkalla ja paikan päällä fiilistelemässä show’ta. 


 


Mercuryn sairastuminen AIDSiin ja lopulta siihen menehtyminen on jätetty ohuemmaksi sivujuonteeksi, eikä sitä korosteta elokuvan lopussa niin paljon kuin mitä olisi voinut odottaa. Hyvä vaiko vähemmän hyvä, se jää jokaisen omaksi arvioksi ja mielipiteeksi.


 


First Man - Ensimmäisenä kuussa


 


Tämä Oscar- ja Golden Globe -palkittu elokuva kertoo aikansa tunnetuimman astronautin Neal Armstrongin elämästä sitä juurikaan kaunistelematta. Elokuva sijoittuu vuosiin 1961-1969, aikaan kun mies kävi ensimmäisenä ihmisenä kuussa ja kun avaruuden kilpavarustelu oli huipussaan.


 


First Man – Ensimmäisenä kuussa vie katsojansa hyvin syviinkin vesiin Ryan Goslingin esittämän Armstrongin elämässä. First Man nimensä mukaan kertoo enemmän hänestä ihmisenä kuin avaruuden valloittajana ja ajasta sinänsä. Katsoja pääsee suorastaan iholle ja sisään Armstrongin henkilökohtaiseen elämään ja persoonaan. 


 


Perhe-elämän kuopat kuten parivuotiaan lapsen menettäminen ja avioliiton haasteet tuovat erilaista aspektia avaruudenvalloitukseen ja pitävät jalat elokuvaa katsoessa maassa, vaikka välillä äänimaailmaltaan ja näkymiltään erittäin autenttisesti päästäänkin kauas maan pinnalta avaruuteen ja kuuhun asti.


 


BlacKkKlansman


 


Parhaan käsikirjoituksen Oscarilla ja Cannesin Grand Prix’lla palkittu elokuva sijoittuu 1970-luvulle ja kertoo Colorado Springsin ensimmäisestä afroamerikkalaisesta poliisista Ron Stallworthista, joka soluttautuu mustien opiskelijoiden järjestöön sekä Ku Klux Klanin paikallisosastoon. Tarina perustuu tositapahtumiin ja se kertoo kantaaottavasti 40 vuoden takaisten tapahtumien kautta Yhdysvaltojen nykypäivän tilasta.


 


Oscareiden parhaan miessivuosaehdokkuuden sai Adam Driver, joka esittää elokuvassa Flip Zimmermannia, Coloradon poliisissa Ron Stallworthin parina toimivaa miestä. Toki tulee myös mainita Jasper Pääkkösen roolisuoritus elokuvassa. Hänen miltei psykopaattinen roolihahmonsa on ku klux klanilainen Felix Kendrickson, jota näytellessä Pääkkönen on tuonut pintaan vahvoina ja vakuuttavina tuntoina vihan ja raivon. Hän on elokuvan pahis, joka pitää osaltaan yllä vaaran tuntua.


 


Vaikka aihe onkin raskas ja vakava - rasismi ja politiikka sekä sen nykyjama, voi elokuvan luokitella paikoin jopa hauskaksi ja hulvattomaksi, miltei absurdiksi ollakseen kuitenkin tositarina. Ja se ehkä pistääkin entistä vakavammaksi, kun muistaa ihmisvihan todella olevan ja olleen totta eikä tarua. Elokuvataiteen keinoin ohjaaja Spike Lee tuo esiin USA:n nykyhallinnon kyseenalaisen tilan ja muistuttaa katsojiaan rotusorron historiasta.


 


Olavi Virta


 


Nimensä mukaan elokuva kertoo viime vuosisadan ehkä ilmiömäisimmästä iskelmälaulajastamme ja hänen elämästään ryppyineen ja rakkauksineen. Tämä Timo Koivusalon ohjaama Olavi Virta ei tarjoile niinkään yllätyksiä etenkään laulajan historiaa ja elämää tuntevalle, mutta vie lähelle hänen yksityiselämäänsä ja omaa minuuttaan, joka ei ehkä näin jälkipolville ole niinkään tuttu. Vaikka Olavi Virran musiikki on vailla vertaansa, oli tämän jo alle 6-kymppisenä menehtyneen ja keikkailuelämän runnoneen miehen elämä muuta kuin ruusuilla tanssimista.


 


Nimiroolissa nähdään kaksi miestä. Nuorta Virtaa näyttelee Lauri Tilkanen ja elokuvan lopussa ikääntyvää Virtaa puolestaan Raimo Grönberg. Virran vaimona nähdään alusta loppuun Malla Malmivaara, joten nousee esiin kysymys olisiko Tilkanen voinut suoritua myös ikääntyvän Virran osasta.


 


Parikymmentä vuotta sitten Koivusalo ohjasi elokuvan Kulkuri ja joutsen, joka kertoo Reino Helismaan ja Tapio Rautavaaran keikkaelämästä. Martti Suosalo on siinä Helismaan roolissa ja hänet nähdään nyt myös Olavi Virrassa samaisen miehen roolissa. Tämä pienehkö yksityiskohta nivoo mukavasti yhteen niin elokuvia kuin kotimaisen iskelmämusiikin historiaa.


 


Popparit esiin, mikä leffa katsottaisiin tänä iltana?


 


Lue myös nämä telkkavinkit:0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa