katseluvinkit

Telia Play Vuokraamo: Jännityselokuvat

  • 4 September 2023
  • 0 kommenttia
  • 126 katselukertaa
Telia Play Vuokraamo: Jännityselokuvat
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +13

Tässä juttusarjassa esittelemme Telia Play Vuokraamon leffasuosikkeja genreittäin. Tällä kertaa sukelletaan jännityselokuvien maailmaan, ja valitsinkin tähän listaukseen omia lemppareitani aina 90-luvulta viime vuosiin asti. Valitsemani elokuvat ovat mielestäni mukaansatempaavia, ja ne pitävät katsojan jännityksessä loppuun saakka yllättävillä juonenkäänteillään. Tapahtumapaikkoina toimivat mm. 50-luvun Rooma, New Yorkin urbaanit kadut ja ulkoavaruus. Pidä siis tuolistasi kiinni ja anna tarinoiden viedä mennessään! 😎

Tiesitkö, että jos sinulla ei vielä ole Telia Play -tunnuksia, voit ottaa ne käyttöösi maksutta. Ensimmäinen leffavuokraus on maksuton! 🤗 


Sisällysluettelo:

 

Passengers

 

Kesto: 1 t 56 min
Ikä: 12
IMDb: 7,0


Miten reagoisit, jos heräisit yksin avaruusaluksessa kesken hibernaatiounien, kun sinulla olisi vielä hulppeat 90 vuotta matkaa määränpäähäsi? Muun retkikunnan vielä uinuessa tajuaisit, että tästä tulee pitkä ja yksinäinen taival, eli jotain pitäisi keksiä! Tämä on vuonna 2016 ilmestyneen tieteiselokuva Passengersin lähtöasetelma.

Jim Preston (Chris Pratt) ja muut matkustajat ovat lähteneet Maasta kohti asutuskelpoista planeettaa Avalon-nimisellä avaruusaluksella. Heidät on asetettu hibernaatiotilaan, josta he heräisivät vasta perillä 120 vuoden päästä. Teknisen häiriön vuoksi Jim herää kuitenkin ennen aikojaan, ja joutuu sopeutumaan yksinäiseen elämään valtavalla aluksella. Yksinäisyys valtaa lopulta Jimin mielen, ja hän herättää toisenkin matkustajan, Aurora Lanen (Jennifer Lawrence). Humanoidibaarimikko Arthur (Michael Sheen) pitää Jimille ja Auroralle seuraa huvittavaan, robottimaiseen tyyliinsä. Katsoja huomaa myös heti yhteneväisyyden Hohto-elokuva baarimikko Lloydiin.

Pidän tästä elokuvasta erityisesti sen kiehtovan juonen takia, mutta myös näyttävät visuaaliset puitteet tarjoavat herkkua silmille. Passengers vie katsojan futuristiseen avaruusmatkaan halki tähtien. Ahdistavasta kontekstistaan huolimatta se on valtavan kaunis ja jopa haikea. Elokuva herättää myös kysymyksiä ihmismielestä sekä moraalisista valinnoista.

Passengersin ohjasi norjalaisohjaaja Morten Tyldum, ja elokuvassa näyttelee myös Matrix-elokuvista tuttu Laurence Fishburne (Gus Manguso).

 

 

Good Time


Kesto: 1 t 41 min
Ikä: 16 
IMDb: 7,3

Good Time on näyttelijä-ohjaaja Benny Safdien (Oppenheimer, Licorice Pizza) ja hänen veljensä Josh Safdien ohjaama jännityselokuva vuodelta 2017. Connien ja Nickin pankkiryöstö epäonnistuu viime metreillä, ja Nick pidätetään. Connie alkaa suunnitella veljensä pelastamista ja päätyy epätoivoisiin tekoihin.

Connien roolia näyttelee elokuvassa Robert Pattinson (Tenet, The Lighthouse), ja Nick-veljeä Benny Safdie. Elokuva sai positiivisen vastaanoton erityisesti Safdien ja Pattinsonin vakuuttavien näyttelijäsuoritusten ansiosta. Itse pidän myös elokuvan tyylistä yhdistää intensiivisen rikostrillerin elementtejä päähahmojen henkilökohtaisiin haasteisiin ja kompleksisiin perhesuhteisiin. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat New Yorkin urbaaniin ympäristöön, jonka voimakkaat kontrastit muodostavat varsin intensiivisen lopputuloksen - käsivaralta kuvattuna. 

 

 

Lahjakas herra Ripley

 

Kesto: 2 t 14 min
Ikä: 16
IMDb: 7,4

Anthony Mignellan (Englantilainen potilas) ohjaama Lahjakas herra Ripley kahmi ilmestymisvuonnaan 1999 peräti viisi Oscar-ehdokkuutta. Matt Damonin (Tom Ripley), Jude Law’n (Dickie Greenleaf) ja Gwyneth Paltrow’n (Marge Sherwood) tähdittämä psykologinen jännityskertomus vie katsojan 1950-luvun Roomaan keskelle hienostopiirien elämää. Keskiluokkainen Tom soluttautuu Dickien seuraan ja alkaa matkia tämän hulppeaa elämäntyyliä. Pikkuhiljaa kateus ottaa vallan, ja Tom joutuu käyttämään manipulointitaitojaan peittääkseen katalat motiivinsa.

Tämän elokuvan parhaita puolia ovat mielestäni sen slow-burn-tyyli sekä viehättävät puitteet: vaikka tapahtumamiljöö on hyvin ylellinen taidepiireineen ja jahteineen, sen pinnan alta paljastuu synkkiä valheita.

Rikoskirjailija Patricia Highsmithin kirjasarjaan perustuva trilleri oli ponnahduslauta läpimurtoroolinsa tehneelle Matt Damonille, ja se edisti myös muun näyttelijäkaartin uraa. Cate Blanchett teki upean roolityön taiteilija Meredith Loguena, ja edesmenneen Philip Seymour Huffmanin rooli lapsuudenystävä Freddienä on niin ikään huomionarvoinen.

 

 

Collateral – väärä aika, väärä paikka

 

Kesto: 1 t 55 min
Ikä: 16
IMDb: 7,5

Vincent (Tom Cruise) on kylmäverinen palkkamurhaaja, joka saapuu Los Angelesiin suorittamaan joukon tappoja yhden yön aikana. Epäonninen taksinkuljettaja Max (Jamie Foxx) ottaa Vincentin asiakkaakseen ja joutuu tahtomattaan keskelle yllättäviä ja vaarallisia tilanteita. Vincentin suorittaessa murhatöitään alkaa Max ymmärtää omia vahvuuksiaan.

Collateral nähtiin valkokankailla vuonna 2004 ja se sai kriitikoilta ylistävän vastaanoton. Elokuva pitää katsojan otteessaan alusta loppuun asti. Mielestäni Cruisen roolisuoritus jäänkovana tappajana on karismaattinen, ja taksikuski-Maxin draamankaari on vähintäänkin mielenkiintoinen. Collateralin ohjasi Michael Mann, ja sen näyttelijäkaartiin kuuluvat päähenkilöiden lisäksi mm. Jada-Pinkett Smith (Annie) ja Michael Ruffalo (Fanning). Ota leffan soundtrack kuunteluun täällä.

 

 

Suljettu saari

 

Kesto: 2 t 28 min
Ikä: 15
IMDb: 8,2

Pidätkö sinäkin elokuvista, joiden juonessa on kunnon twist? Jollet ole vielä nähnyt Shutter Islandia, ota se ihmeessä katselulistallesi! Tämä Martin Scorsesen ohjaama psykologinen trilleri on saanut tunnustusta niin ohjauksen, näyttelijäsuoritusten kuin käsikirjoituksensa ansiosta. Se keräsi myös useita palkintoehdokkuuksia ja oli ilmestymisvuonnaan 2010 kaupallinen menestys. 

Kaksi liittovaltion poliisia, Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) sekä Chuck Aule (Mark Ruffalo) lähetetään Shutter Islandin eristysmielisairaalan etsimään mystisesti kadonnutta potilasta. Teddyn menneisyyteen liittyvät traumat ja muistot alkavat vaivata, ja pian hän alkaa epäillä että jotain suurempaa ja pahaenteistä on meneillään. Elokuvan muissa rooleissa nähdään mm. Ben Kingsley (Dr. Cawley) ja Michelle Williams (Dolores).

Shutter Island on vaikuttava kuvaus todellisuuden ja illuusion välisen rajan hämärtymisestä, ja yhtenä sen suurista teemoista on syyllisyys. On sanottu, että tämä elokuva pitäisi katsoa ainakin kahdesti, jotta sen monikerroksellinen tarina hienoine yksityiskohtineen aukeaisi katsojalleen.

 

 

Paranoia

 

Kesto: 1 t 44 min
Ikä: 16
IMDb: 6,8

Shia LaBeoufin ja David Morsen tähdittämä Paranoia on moderni tulkinta Alfred Hitchcockin klassikkoteoksesta Takaikkuna (1954). Elokuva pitää katsojan jännityksessä ensiminuuteista lähtien, kun teini-ikäinen Kale (LaBeouf) joutuu auto-onnettomuuteen menettäen isänsä. Kokemuksesta traumatisoituneena Kale lyö espanjan opettajaansa, ja hänet asetetaan kotiarestiin. Kotinsa vankina Kale alkaa tarkkailla naapurustoaan huoneensa ikkunasta saadakseen aikansa kulumaan. Hänen huomionsa kiinnittää erityisesti uusi naapuri Mr. Turner (Morse), jonka epätavalliset puuhat herättävät epäilyn murhasta.

Christopher Landonin (Paranormal Activity) käsikirjoittama trilleri sisältää kliseisiäkin elementtejä, mutta koukuttava juoni onnistuu pitämään katsojan otteessaan varsin viihdyttävällä tavalla. 

 

 

Lue myös:

 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa