pelaaminen

Miksi iso FPS-lukema on tärkeä kilpailullisessa pelaamisessa

  • 9 June 2021
  • 1 kommentti
  • 138 katselukertaa
Miksi iso FPS-lukema on tärkeä kilpailullisessa pelaamisessa
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +15

Kilpailullinen pelaaminen on kasvattanut suosiotaan viime vuosina huomattavasti. Suosion kasvun ja pelilaitteiden kehityksen myötä isoksi puheenaiheeksi on syntynyt FPS ja viive videopeleissä. Tässä artikkelissa käydään lävitse miten FPS hyödyttää sinua peleissä, mitkä asiat siihen vaikuttavat sekä mitä sinun kannattaa huomioida.

 

Mikä on FPS

 

FPS tarkoittaa frames per second eli sekunnissa piirrettyjen kuvien määrä. Peleissä FPS-lukeman määrittää tietokoneen suorituskyky sekä peliasetukset. Mitä suurempi FPS on, sitä useammin kuva päivittyy ruudulla. Tämä vähentää viivettä pelaajan syötteen ja pelin välillä, sekä kuva on huomattavasti sulavampi mitä isompi FPS on.

 

Miten hyödyn isosta FPS-lukemasta

 

FPS parantaa mahdollisuuksiasi pärjätä peleissä monin eri tavoin. Pienempi viive lyhentää esimerkiksi reagointiaikojasi, ja sulavamman kuvan takia sinun on helpompi seurata ruudulla muita pelaajia. Myös pelin näyttämä kuva on tarkempi koska se päivittyy useammin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pelin päivittyessä liian hitaasti, hahmo liikkuu pelissä jo eteenpäin mutta et näe sitä koska ruutusi ei päivity tarpeeksi nopeasti. Alta näet Nvidian julkaiseman videon, joka esittää erot eri FPS-lukemien välillä.

 

Kuinka hyödyt eniten FPS-lukemasta ja miten tavoitat isoimman FPS-lukeman

 

FPS takaa pienemmän viiveen näytöllä kuin näytöllä, mutta jotta saat suurimman hyödyn irti tarvitset näytön joka tukee isoa näytön virkistystaajuutta. Lyhenne virkistystaajuudesta on Hz. Tämä tarkoittaa sitä kuinka monta kertaa näyttö päivittyy sekunnissa. Eli jos tietokoneesi tuottaa esimerkiksi 300 FPS pelissä mutta näyttösi on vain 60 Hz niin et saa 60 FPS yli menevistä kuvista kaikkea irti. Tällöin näyttö saa kyllä uusimman kuvan käyttöönsä, mutta et näe kaikkia kuvia joita se tuottaa. Sen sijaan esimerkiksi 360hz näytöllä 300 FPS-lukemalla näyttö kykenee näyttämään kaikki 300 kuvaa sekunnissa. Tämä takaa sulavan kuvan ja viive on pienimmillään.

 

Herääkin kysymys, kuinka sitten takaat itsellesi parhaimman kokemuksen peleissä. On pelikohtaista mikä on optimaalinen FPS-lukema. Ensimmäisen persoonan sotapeleissä kuten CS:GO, tahdot varmasti niin ison FPS-lukeman kuin mahdollista, jolloin näyttö kannattaakin ostaa sen mukaan. CS:GO pro pelaajista suurin osa käyttää tällä hetkellä 360 ja 240 Hz näyttöjä. Strategiapeleissä kuten Dota 2 taas ei koeta niin välttämättömänä isoa FPS- tai Hz määrää. Silloin 144 FPS käytettäessä 144Hz näyttöä antaa jo tarvittavan kilpailullisen etumatkan.

 

Jotta voit tavoittaa isoja FPS-lukemia tarvitset myös hyvän tietokoneen. Voit kuitenkin helpottaa tietokoneesi tekemää työtä laskemalla pelien grafiikka-asetuksia alemmaksi, jolloin et välttämättä tarvitse niin tehokasta tietokonetta. Alle vielä nostin verkkokaupastamme suositukseni hyväksi tietokoneeksi ja näytöksi silmällä pitäen tavoitetta saada kaikki irti FPS-lukemasta.

 

Tässä vielä lisäksi Linustechtips -kanavan yhteistyövideo Nvidian kanssa, jossa eri tasoiset pelaajat käyvät lävitse erilaisia testejä, joissa he mittaavat suorituskykyään eri FPS/Hz -lukemien avulla.

 

 

Onko sinulla 144Hz tai nopeampi taajuuksinen näyttö? Olethan jo varmistanut, että olet asettanut näytön asetuksista maksimi taajuuden käyttöön?

 

Huomaatko sinä eron pelisuorituksissasi kun sinulla on käytössäsi suurempi FPS/Hz määrä? 

 

Lue myös:

 


1 kommentti

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Ja verkkopelaaminen vaatii myös pätkimättömän ja latenssiltaan tasaisen nettiyhteyden!

Muutoin keskustellaan esimerkiksi tällaisia tai tällaisia.

Vastaa