Kysymys

Ajaako operaattorit IP puheluihin kun 3G suljetaan?

  • 10 January 2023
  • 4 kommenttia
  • 117 katselukertaa

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +9

Kun operaattorit sulkee 3G verkon niin siirtyykö käyttäjät pikaviesintään jossa viestin lähetys sekä puhelut toimii erinomaisesti kun ne on IP-pujeluita? Siirtyykö normaalit puhelut 2G verkkoon ja ruuhkautuuko 2G kun jotkut vanhat laitteet tippuu sinnne? Ja toimiiko VoLTE myös tarpeeksi hyvin kun 3G suljetaan?

Toki saahan kotiin myös puhelimia jotka toimii IP protokolalla niin onhan se myös vaihtoehto.

Itse käytän enimmäkseen näitä viestintäsovellusten IP-puheluita soittamiseen ja erittäin harvoin käytän normaali puheluita tai tekstiviestejä.


4 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

Operaattoreiden mukaan 3G laitetaan ensiksi sieltä pois, mis käyttötilastojen mukaan puhelu- ja dataliikenne kulkee muissa verkoissa. Tilalle taitaa tulla 5G 900MHz (n8). Ja VoNR aikanaan. Saapa nähdä, tarjoavatko operaattorit perusnokialaisia, joissa on 4G-puhelut olemassa niille asiakkaille, joilla on hyvin vanhoja puhelimia. Tuota on muissa maissa tapahtunut. 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +14

Kun operaattorit sulkee 3G verkon niin siirtyykö käyttäjät pikaviesintään

Tätä ei voi kukaan ennustaa. Oletettavasti perinteisiä puheluita rampauttavat toimenpiteet voivat lisätä kiinnostusta pikaviestimiin.

Siirtyykö normaalit puhelut 2G verkkoon

Kyllä. VoLTE:ssä on niin paljon yhteensopivuusongelmia palveluiden, keskustekniikan ja päätelaitteiden kanssa, ettei sitä voi millään pitää puheliikenteen pääasiallisena siirtotienä.

ja ruuhkautuuko 2G kun jotkut vanhat laitteet tippuu sinnne?

Se on mahdollista. 2003 Dna:n verkko ylikuormittui pahoin, kun Dna sulki Telialta ostamansa 2G-verkon. Toivottavasti tällä kertaa operaattorit huomaavat lisätä 2G-verkkoon kapasiteettia jo etukäteen, eikä vasta jälkikäteen.

Lisäksi kyse ei ole ainoastaan vanhoista laitteista. Myös ihan tuliterät Google Pixel-puhelimet tulevat tippumaan 2G-verkkoon.

Ja toimiiko VoLTE myös tarpeeksi hyvin kun 3G suljetaan?

Surullisesti näyttää siltä, ettei tule toimimaan.

Toki saahan kotiin myös puhelimia jotka toimii IP protokolalla niin onhan se myös vaihtoehto.

Kyllä, tosin liittymät näihin ovat yleensä lankapuhelinnumerolla.

 

PS. Tätä kysymystä on puitu enemmänkin ketjussa Telia sulkee 3G-verkkonsa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

Monihan käyttää jo nykyään pikaviestimien puhelimia, kuten Facetimea, Whatsappia ja Messengeriä, Telegramia. Puhelinten ohjelmistot suosittelevat vaikka tuota Facetimea. Itse en lähes pakotetusta videopuhelusta niin perusta ja heikkoa myös mobiliteetti on vs puhelinverkon puhelu. 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +8

Suosittelisin kanssa @Antsa92 keskustelemaan asiasta tuosta @irritus linkkaamasta 3G-viestiketjussa, turha tästä samasta asiasta on avata montaa threadiä.

Vastaa