Mielipiteitä 5G-puhelinliittymistä?

  • 13 August 2023
  • 14 kommenttia
  • 541 katselukertaa

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +7

Mitä teidän mielipiteet ovat 5G-liittymistä puhelimiin? Käytin 5G-liittymää 2 vuotta kunnes vaihdoin takaisin 4G 200M liittymään kun huomasin että 5G:ssä ei ole mitään järkeä. Toinen syy miksi vaihdoin takasin 4G 200M liittymään on Yhteisverkon 5G sekoilut omalla alueella. Omalla alueella 4G:llä saa aina 150-300 Mbps kun taas 5G:llä saa ainoastaan sen 50-100 Mbps.

Omasta mielestä 5G on turha puhelinliittymänä mutta mobiililaajakaistana erittäin järkevä.

Esim. Jos alueella saa 4G liittymällään 100-350 Mbps nopeuksia niin tarviiko tuolloin 5G liittymää? Kun käytät puhelinta et kuitenkaan huomaa eroa 4G:llä ja 5G:llä. Ainoa kerta kun huomaat eron on kun teet nopeustestin. Kun selaat nettiä tai käytät sosiaalista mediaa niin et huomaa eroa. Jopa kun käytät suoratoistopalveluita puhelimella et huomaa mitään eroa. Voit huomata eron 4G:llä ja 5G:llä kun olet sisätiloissa ja huomaat että 5G:llä mikään ei lataa kun taas 4G:llä homma luistaa.

Toinen huono asia 5G:llä on kuuluvuus ja erityisesti sisäkuuluvuus. 5G:n signaali ei kanna pitkälle koska käyttää korkeaa taajuutta. Tämän takia sisäkuuluvuus on heikkoa myös. Useimmiten kun menee sisään rakennukseen/taloon niin 5G:n signaali heikkenee huomattavasti verrattuna 4G:n signaaliin ja samalla 5G:n nopeus romahtaa verrattuna 4G:hen.

Itse haluan että puhelimeni akku kestää kauan, ja tässä kategoriassa 5G taas on perässä. Kun käyttää 5G:tä niin akku tyhjenee nopeammin ja tästä syystä en myöskään käytä 5G:tä. Miksi haluaisin käyttää 5G:tä kun se tyhjentää akkua nopeammin ja en huomaa eroa 4G:n ja 5G:n välillä kun käytän puhelinta?

Muutenkin miksi yksityishenkilöille ei myydä 20M, 50M, 100M tai 200M 5G-liittymiä? Ja elisa on tehnyt tyhmimmän asian tässä, nykyään melkein ainoastaan myyvät 5G-liittymiä ja 5G-liittymiä saa vain 300 megan nopeuksista ylöspäin. Olisivat ees lisännyt 20, 50, 100 megan 5G-liittymiä ennen kuin ottavat 4G-liittymät meilkein pois myynnistä. 

5G-liittymien myynntiä kyseenalaisten myös. Useimmiten vanhoille ihmisille tai muutenkin ihmisille ketkä eivät tiedä mitään näistä asioista myydään 5G-liittymiä tai tyrkyttävät 5G-liittymää. Välillä ovat myynneet tai suositelleet 5G-liittymiä tietämättä onko ihmisellä edes puhelinta joka yhdistää 5G-verkkoon tai edes asustelee alueella jossa on 5G-verkko tai edes hyvin toimiva/nopea 5G-verkko.

5G-liittymät maksavat myös enemmän kuin 4G-liittymät. Esim winback tarjouksina annetaan 4G 200M liittymiä 17-19e/kk hintaan joka on huomattavasti halvempaa kuin 5G-liittymät.

Omasta mielestä 5G on ainoastaan järkevä mobiililaajakaistana. 

Kirjoitukseni varmasti herättää tunteita jollain ihmisillä mutta tässä ainakin oma mielipide asiasta. Aina löytyy niitä ketkä haluavat nopeamman yhteyden vaikka heillä ei ole käyttöä siihen. Mutta tehkööt ihmiset mitä haluavat. 

Minun mielestä 5G-puhelinliittymiä pitäisi ensisijaisesti myydä 50, 100 ja 200 Mbps liittymiä ja 5G-mobiililaajakaistoille pitäisi myydä ensisijaisesti 300, 600 ja 1000 Mbps liittymiä.

Eiköhän nämä kaikki asiat parane tulevaisuudessa ja 5G:stä tulee järkevämpi mutta juuri nyt 5G on hieman turha puhelinliittymänä.


Aihe on suljettu kommenteilta.

14 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +6

Itse otin 5G-liittymän puhtaasti siitä syystä, että vuodeksi tuli ilmainen CMore. Tuon edun ja laajakaistan keskitysedun kanssa tuli halvemmaksi kuin paras 4G-liittymän tarjous.

 

Itse liittymästä en hyödy mitenkään, käyttö onnistuu/tuntuu samalta kuin 4g-liittymän kanssa. Silloin tällöin ajan nopeustestin, jossa oli aluksi lähes 300M nopeuksia usein, mutta nykyään on samanlaista alle 100M vauhtia tarjolla kuin 4g-liittymänkin kanssa. En kyllä puhelimeen kaipaakaan mitään kotinettiä nopeampaa yhteyttä(joka on siis vdsl 100M), jota en arkikäytössä saa tukittua, joten pelkälle puhelimelle joka on ensisijaisesti kommunikointiin joku 300M yhteys on lievästi sanottuna yliampuvaa.

Tarkoittaa siis sitä, että kun CMore ja keskitysetu vuoden vaihteessa päättyy etsin tilalle taloudellisesti järkevimmän valinnan.

 

Puhelinliittymissä nopeusvalikoimaa olisi hyvä olla tarjolla enemmän, koska datarajallisia liittymiä ei tulla heti näkemään. Liittymien tulisi toimia kaikissa verkoissa nopeudesta riippumatta.

 

Tosin nykyään kun keskiveloitus per asiakas pitää saada nostettua 20€->30€ niin en pidätä hengitystä, että liittymävalikoimaa erityisesti alettaisiin parantamaan, siis asiakkaan näkökulmasta.

Käyttäjätaso 7

Olen aloittajan kanssa samaa mieltä siitä , että puhelimessa ei tarvita yli 200 Mbit/s nopeuksia. Itselläni ei ole yhtään sovellusta , joka tarvitsisi enemmän kuin 10 Mbit/s.

Suomessa ei ole vielä aitoa 5G-verkkoa/liittymiä (5G SA) kuluttajille , vaan toistaiseksi mennään 5G NSA:lla , jossa se 5G on vain lisätaajuus 4G-taajuuksien päälle. Käsittääkseni myöskään 5G-puhelut (VoNR) eivät vielä toimi eli toistaiseksi mennään ainakin tämä vuosi 3G- ja 4G-puheluilla (VoLTE). Luultavasti VoNR tulee vasta 5G SA:n myötä.

MInusta alkaisi olla aika päästää kaikki puhelinliittymät 5G-verkkoon ja myös noille 20M- , 50M- jne liittymille on selvä tarve ja hinnoittelu pitää olla asianmukainen. Ei kukaan vaihda 10€ 4G-liittymää 30€ tai kalliimpaan 5G-liittymään vain huvin vuoksi.

Elisan Yhteisössä asiasta on jo näköjään keskusteltu ainakin pari vuotta.

https://yhteiso.elisa.fi/puheliittymaet-7/puheliittymien-valikoima-supistuu-519153?postid=652506#post652506

Mobiililaajakaistat ovat sitten ihan oma lukunsa

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +4

Päivän hinnasto kun en ole Telian puheliittymä asiakas:

5G 300 Mbit = 31,99€/kk (12kk, ei määräaikainen) 

4G 20 Mbit = 24,99€/kk (12kk, ei määräaikainen) 

Eipä tuohon väliin juuri hinnoittelun takia mahdu vaihtoehtoja, vai maksaisitko 5G 100, esim 27,99€/kk (Jonkunlainen välimallin hinta tuohon)?

Sinänsä kun 4G tai 5G liittymien erona on vain se että saa 5G taajuudet mukaan 4G:n päälle, riippuu paljon käytöstä ja miten 4G toimii käyttöpaikallasi. Ihan sama miten se luuriin tulee 10-20 megaa, jolla kaikki toimii kyllä. Jos taas jakaa nettiä luurilla tai vastaavaa, voi vähän enemmän haluta nopeutta.

En kyllä ymmärrä mihin on hävinnyt oikeat tarjoukset edes lliittymän vaihtajille, ei noilla hinnoilla ainakaan hinnantakia houkuta vaihtamaan Telialle (Sama kaikilla operaattoreilla.). Winback tarjoukset on ne tämänpäivän juttu, joka on inhottavaa ja vaikeuttaa hintojen seuraamista. Kilpailija tarjosi winbackkinä: 4G 10M 11,99 €/kk 12kk.

Käyttäjätaso 7

Päivän hinnasto kun en ole Telian puheliittymä asiakas:

5G 300 Mbit = 31,99€/kk (12kk, ei määräaikainen) 

4G 20 Mbit = 24,99€/kk (12kk, ei määräaikainen) 

Eipä tuohon väliin juuri hinnoittelun takia mahdu vaihtoehtoja, vai maksaisitko 5G 100, esim 27,99€/kk (Jonkunlainen välimallin hinta tuohon)?

Sinäpä sen sanoit. Operaattoreiden hintapolitiikka on tarkoituksella tehty sellaiseksi , että asiakkaalle ei jää mitään mahdollisuutta valita itselleen sopivaa/edullista liittymää , ei ainakaan suoraan , vaan älyttömän operaattorinvaihtorumban kautta.

Minusta seuraavanlainen hinnoittelu olisi asiakkaan kannalta järkevää. Kaikki liittymät toimisivat 2G- , (3G-) , 4G- ja 5G-verkoissa ja olisivat rajattomia. 3G:hän kuopataan kuitenkin pian.

  • 20M 15€/kk
  • 50M 20€/kk
  • 100M 25€/kk
  • 200M 30€/kk

Suuremmat nopeudet voisi varata vain mobiililaajakaistan käyttöön tai jos joku sellaisen puhelimeen haluaisi , niin sitten erikoistilauksella.

 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Tämä kuluttajalle helpoksi tehdyn suomalaisen mallin suurin ongelma on se, että myydään ilmaa ja muualla päin myydään dataa. Puhelin käyttöön ei ole mitään järkeä ottaa yli 100 M liittymää teknisessä mielessä. Edullinen hinta ja muut edut tietysti vaikuttavat, jolloin kannattaa mahdollisesti valita nopeampi liittymä ilman muuta. Suomalaiset operaattorit joutuvat lanseeraamaan nimellisesti nopeampia ja kalliimpia liittymiä, jotta omistajat olisivat tyytyväisiä. Kuluttajan tarpeet eivät siinä paina yhtään mitään. Sitten itketään kun kalliilla 600M 5G liittymällä saakin vain matalia nopeuksia. Operaattorit ovat luonnollisesti pesseet selkänsä määrittelemällä jonkin naurettavan miniminopeuden, joka ei edes käytännössä tarkoita mitään. Itse jatkan toistaiseksi 200 M 4G-liittymällä ,koska sen hinta on järkevällä tasolla. Hitaammallakin pärjäisi, mutta nyt hinta ratkaisee.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

minulla on nr5g mobiililaajakaista kilpailijalta ja reititin. ja saatan tulla 5g asiakkaaksi telialle mobiililaajakaistana jos hyviä tarjouksia satelee. tarjouksia on hankalampi saada mobiililaajakaistaan.

kilpailija toi timantti liittymän joka on maksimi nopeudessa, mutta timanttia ei saa mobiililaajakaistaan. olisi se puolihyödytön sielläkin.

kyllähän noi hinnat on mikä kyrsii enemmän. näillä listahinnoilla ei ole perustetta verkkoteknologia syrjinnälle enää.

5g kuitenkin tuo yhden edun, kun taajuusalueita on enemmän niin todennäköisyys mennä tukkoon pienenee. 4g taistelee vähemmistä kaistoista. onko se lisähinnan arvoinen niin se erikseen.

 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

tuosta 200M liittymästä.

kilpailijoilla se sisältää ansan, eli upload on usein 10Mbit/s. jos tarvii enemmän niin 300M + liittymä täytyy ottaa. telia taitaa olla sen verran hyväntahtoinen että siinä on 50Mbit/s upload.

 

Käyttäjätaso 7

tuosta 200M liittymästä.

kilpailijoilla se sisältää ansan, eli upload on usein 10Mbit/s. jos tarvii enemmän niin 300M + liittymä täytyy ottaa. telia taitaa olla sen verran hyväntahtoinen että siinä on 50Mbit/s upload.

Jos liittymät rukataan uusiksi siten kuten edellä esitin , että kaikilla pääsee kaikkiin verkkoihin , niin mikään ei estä samalla rukkaamasta DL/UL suhteita.

Toisaalta ei puhelimessa tarvita noita suurempia nopeuksia , vaan se tarve on lähinnä mobiililaajakaistan puolella.

Taisinpa aiemmin todeta , että kyllä niitä giga-liittymiä voi myydä puhelimiinkin , vaikka en näe siihen mitään järkevää syytä. Osteleehan jotkut mm. Lamborghineja ja Ferrareita ihan vain huvikseen.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

jaahas, onko tää nyt yllätys näinä aikoina.

https://kauppa.telia.fi/yksityisille/tuotteet/liittyma.aspx?Subscription=Data&Plan=YhteysMukaan5G300M&kampanja=5G300MBT23032

https://kauppa.telia.fi/yksityisille/tuotteet/liittyma.aspx?Subscription=Data&Plan=YhteysMukaan5G300M

jos nyt linkit ei toimi niin, samasta tuotteesta hinta 25.99 ja 29.99 €/kk.

 

Käyttäjätaso 7

Toinen on kampanjahinta ja toinen ei. Ei tässä ole mitään uutta.

Kunniamerkki +3

Juuri tutkailin aihetta itsekin ja lueskelin, että standalone-tekniikkaa olisi tullut käyttöön jo viime vuonna.

Kotona on tärkeää olla ipv6 ja Telian verkosta sitä ei kait vieläkään saa? En ymmärrä miksi Telia laahaa edelleenkin perässä. Puhelimen liittymän vaihto alkoi kuitenkin kutkutella.

Mutta tätä ketjua lueskellessa loppui moinen innostus, huonompi kuuluvuus ja nopeasti kuluva akku eivät varsinaisesti ole toivomuslistallani joten 4G palvelee tulevaisuudessakin. Ilmeisesti puhelimessa 5G:stä ei ole edelleenkään muuta kuin haittaa.
 

Käyttäjätaso 7

Juuri tutkailin aihetta itsekin ja lueskelin, että standalone-tekniikkaa olisi tullut käyttöön jo viime vuonna.

Verkon tasolla 5G SA valmiutta jo on , mutta SA-puhelinliittymiä ei vielä ole julkisessa myynnissä. Joitakin pieniä testialueita jo löytyy.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Juuri tutkailin aihetta itsekin ja lueskelin, että standalone-tekniikkaa olisi tullut käyttöön jo viime vuonna.

Kotona on tärkeää olla ipv6 ja Telian verkosta sitä ei kait vieläkään saa? En ymmärrä miksi Telia laahaa edelleenkin perässä. Puhelimen liittymän vaihto alkoi kuitenkin kutkutella.

Mutta tätä ketjua lueskellessa loppui moinen innostus, huonompi kuuluvuus ja nopeasti kuluva akku eivät varsinaisesti ole toivomuslistallani joten 4G palvelee tulevaisuudessakin. Ilmeisesti puhelimessa 5G:stä ei ole edelleenkään muuta kuin haittaa.
 

Radioverkossa käytössä jo ollut kyllä mutta ei kuluttajille tarjottavissa liittymissä.

Puhelin käyttöön vaatisi liittymän ja sen että puhelimessa aktivoidaan 5G SA valmistajan toimesta. Useimmat edullisemmat puhelinten tuki päättyy vuoden kuluessa julkaisussa eli toistaiseksi ei kannata tähän peliin lähteä odottamaan. Erityisesti 5G SA ei tarjoa hirveästi etuja puhelinkäytössä mitä nyt itse testannut vuoden ajan.

Sen verran että 5G NSA mikä nykyään käytössä kuluttaa akkua koska pitää olla yhteydessä 4G että 5G-verkkoon. Osa laitteiden virransäästö ominaisuudet hallitsevat tätä dynaamisesti niin että 5G:tä käytetään vain kun tarve. 5G SA ei kuluta sitten enemmän lepotilassa mutta toki virtaa kuluu kun lataa verkosta. 

5G:ssä on iloa silloin kun 4G on ruuhkainen puhelimessa, esim tapahtumissa. Telialla voi 5G kokeilua käyttää esimerkiksi: https://www.telia.fi/asiakastuki/liittymat/5g-kokeilu 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +6

Hyvin olen pärjännyt 4G-liittymällä jossa nopeus on 20 megaa.

Nuo 5G-liittymät on turhan kalliita omalle lompakolle.