Norm tekstiviesti jopa 2eur (hinnastossa 9snt)?

  • 4 May 2022
  • 4 kommenttia
  • 19 katselukertaa

Meillä telian liittymä jossa puhelut ja tekstiviestit maksavat. Hinnastossa tekstiviesti/multimediaviesti 9snt/kpl. Nyt tuli yllätyksenä että yhdestä tekstiviestistä on laskutettu jopa 21 kertaa tuo 9snt. Laskulla näkyy 21 kertaa erillinen 9snt maksu saman minuutin aikana (aina vähän erilainen määrä laskutettuja riippuen viestistä) - puhelimessa näkyy aina vain yksi lähetetty viesti. Viesti lähettetty suomesta suomalaiseen normaaliin puh numeroon (iphonesta android puhelimeen).

Teidän asiakaspalvelussa syyksi mainitaan viestin lopussa oleva emoji/hymiö. Sanottiin että puhelimet koodaavat tuota erilailla, eikä siis teidän palvelussa ole mitään vikaa (ylimääräisiä maksuja ette korvaa). Luulisi että teillä normi iphonen viestin koodaamistyyli olisi tiedossa ja edes jossain olisi tästä kerrottu/varoitettu (nyt hinnastossa ei ollut mitään lisämainintaa kuin tuo yhden tekstiviestin hinta 9snt). Ja 21 kertainen viestimäärä tuntuu järkyttävän isolta koodasi puhelin viestiä miten vaan.

Onko tosiaan näin että yksi normaali tekstiviesti voikin maksaa melkein 2eur (onko muilla ollut samaa vai onko telialla ollut nyt tässä jotain haikkiä jota vain eivät myönnä/viitsi tutkia)?


4 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +14

Jo 2005 varoiteltiin siitä, että lähettäessäsi pitkän, yli 160 merkkisen tekstiviestin, maksat viestin hinnan jokaiselta 153 merkin jaksolta.

 

Mikäli kirjoitat viestiin arabiaa, hepreaa, japania, kiinaa, thaita, ukrainaa tai emojeita, puhelin vaihtaa GSM-merkistöstä Unicode-merkistöön ja UCS-2 tai UTF-16 koodaukseen. Tällöin yhteen viestiin mahtuu yleisimpiä kirjoitusmerkkejä 70, mutta emojeita ainoastaan 35. Pitkissä viesteissä ketjutustieto kutistaa tämän edelleen 67 tavanomaiseen merkkiin tai 33 emojiin per viestin osa.

 

1,89 € voit siis lähettää 1407 merkkisen viestin melko eksoottisellakin kielellä suomeen tai 700 emojia.

 

Jos haluat kirjoittaa pitkiä tarinoita, eivätkä internetissä toimivat pikaviestimet sovi, kannattaa kokeilla multimediaviestiä. Multimediaviestiin voit kirjoittaa vaikka satatuhatta merkkiä ja hinta on aina sama. Nykyisillä Telian liittymillä teksti- ja multimediaviestit ovat saman hintaisia. Eli tapauksessasi todennäköisesti 0,09 €. Mikäli käytät vanhaa uusmyynnistä poistunutta liittymätyyppiä, tarkasta kuitenkin hinnasto ensin. Vuosia sitten multimediaviestit maksoivat jotakin 0,30 – 0,50 €/kpl.

 

Multimediaviestien huonona puolena on, että ne eivät mene perille, jos vastaanottajan puhelin ei niitä tue, vastaanottaja ei ole syöttänyt puhelimeensa tarvittavia asetuksia tai hänellä on dual-sim puhelin. Nykyisissä Android- ja iOS-puhelimissa asetukset on tallennettu valmiiksi tehtaalla.

 

Ulkomailla multimediaviesteistä aiheutuu lisäkuluja niin lähettäjälle kuin myös vastaanottajalle. Kotimaassa mms vastaanotto on maksutonta.

 

Mikäli puhelimesi käyttöohje ei varoittanut tekstiviestien lähettämisestä, kannattaa antaa palautetta laitteen valmistajalle. Esimerkiksi Nokia E71 käyttöohjeessa tekstiviesteistä on kerrottu näin:

 


Laitteesi tukee yhden viestin merkkirajoitusta pidempiä tekstiviestejä. Rajoitusta pidemmät viestit lähetetään kahtena tai useampana viestinä. Palveluntarjoaja voi veloittaa tällaisista viesteistä niiden määrän mukaan. Merkit, joissa on aksenttimerkkejä, muut erikoismerkit ja joidenkin kielten merkit vievät enemmän tilaa, jolloin yhdessä viestissä voidaan lähettää vähemmän merkkejä.


Esimerkin tekstiviesti joka maksoi 21kpl viestejä oli ehkä noin 300-400 merkkiä pitkä (eli ei mikään älypitkä mutta ei kyllä mahtunut 160 merkkiin). Puhelimessa (telialta ostettu iphone 11 pro) näkyi vaan yksi lähetetty viesti eikä varoittanut mitään pituudesta tai emojista. Yleensä käytetäänkin whatsappia mutta nyt ei vastaanottajalla ollut sitä mahdollisuutta (siksi tämä tuli vähän yllättäen). Liittymä ei mikään vanha (yhteys mukaan keskittäjälle 100) kahden vuoden määräaikainen. Ja hyvin ymmärrän että pituus maksaa jokusen tekstiviestin mutta että 21 viestiä?

Miten saan iphonessa viestin lähtemään multimediaviestinä normi viestin sijaan?

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +14

Tekstiviestinä Emojit ovat neljä ja puoli kertaa kalliimpia kuin tavalliset kirjaimet A-Ö.

 

Jos haluat lähettää tekstiviestejä säästeliäästi, käytä ainoastaan merkkejä 0–9, A–Z, ÅÄÆÖØÇÉÑÜ, a-z, åäæöøéèìñòßüù, ¡!"#%&'()*+,-./:;<=>¿?@£§$¥_ ja ΔΦΓΛΩΠΨΣΘΞ. Huomaa, että jo yksikin kreikkalainen pienaakkonen nostaa koko viestin hinnan 2,3 kertaiseksi.

 

Yhteys Mukaan Keskittäjälle 200 M liittymässä multimediaviestit maksavat 0,09 €/kpl.

 

En tiedä kuinka iPhonen saa lähettämään viestin multimediana. Vanhoissa Nokian puhelimissa tämä onnistuu suoraan valitsemalla viestin tyypiksi multimedia. Muissa puhelimissa voi joutua etsimään kiertoteitä, kuten esimerkiksi lisää viestiin aihe/otsikko/subject.

Käyttäjätaso 5

@irritus  kirjoitti:

En tiedä kuinka iPhonen saa lähettämään viestin multimediana. Vanhoissa Nokian puhelimissa tämä onnistuu suoraan valitsemalla viestin tyypiksi multimedia. Muissa puhelimissa voi joutua etsimään kiertoteitä, kuten esimerkiksi lisää viestiin aihe/otsikko/subject.


En omista iPhonea , mutta Androidissa kun lisää kuvan viestiin , niin laite automaattisesti lähettää viestin MMS:nä. Eiköhän iPhone toimi suurinpiirtein samalla tavalla eikä semmoista manuaalista viestityypin valintaa ole.

Vastaa