Skip to main content

Puuttuva 5G kuuluvuus Leivonmäellä

  • 24 June 2024
  • 2 kommenttia
  • 118 katselukertaa

Huomasin, että Keski-Suomessa Leivonmäellä ei ole kunnollista 5G kuuluvuutta tai edes suunnitteilla kartan mukaan. Kunnan keskustan reunalla oleva vanhainkoti on 5G piirissä, mutta itse kunnan keskusta, jossa on palvelut, koulut, uimahalli, kauppa, kirkko jne. ei ole 5G kuuluvuutta. Myös 4G kapasiteetti heittelee rajusti keskustan alueella kellon aikojen (kuormituksen) mukaan ja ruuhkaisimpana aikana 4G verkossa saa toivoa 10Mbit/s nopeuksia (suunta-antenni ei auta). Ohessa liitteenä kuva nykyisestä 5G kuuluvuudesta ja renkaalla on merkittynä Leivonmäen keskusta. Kuuluvuuskartasta näkyy, että jotain tukiasemia on päivitetty syrjäseuduilla joissa ei ole juurikaan asutusta. Paradoksaalisesti nuo vahvat 5G signaalit ovat metsässä tai sivuteiden varressa, jossa on vain läpikulkuliikennettä tai muuta tilapäistä käyttöä.

Keskustan tuntumassa pohjoispuolella on 4G tukiasema eNB ID 144071 (näköalatorni), joka tarvitseekin kipeästi lisää kapasiteettia, mutta se on 1km päässä keskustasta, joten 5G ei sieltä kuulu välttämättä, joten joku muu tukiasema kuidun perään olisi hyvä saada keskustaan.

Paikalliset yrittäjät ovat jo siirtyneet pääasiassa ilmeisesti DNA:n käyttäjiksi, sillä DNA:lla on hyvä 5G kuuluvuus KESKUSTASSA, mutta itse en haluaisi vaihtaa vielä vaikka töiden tekeminen alkaakin olla jo tuskaista. Kiitos etukäteen jos tämän viestin saisi menemään “verkkosuunnitteluun” tms.

 

--

Muokkaus PihlaHei: Täydensin otsikkoa “Puuttuva 5G kuuluvuus” hieman, jotta aihe löytyy hauilla helpommin.

2 kommenttia

Käyttäjätaso 1

Moikka Petri ja tervetuloa yhteisöön!

Kieltämättä kummallista, jos keskustassa nurinkurisesti heikommat yhteydet kuin taajamassa. Kannattaa ehdottomasti täyttää asiasta kuuluvuuspalaute. Näin saadaan tieto verkonsuunnittelulle 👍🏻. Valitettavasti en kuitenkaan voi taata nopeata ratkaisua tilanteeseen, sillä tukiasemien suurempien uudistusten suunnittelu ja lopullinen toteutus ymmärrettävästi vievät oman aikansa.

Kuuluvuuspalautteen täytettyäsi saat kuitenkin ilmoituksen, kun alueelle tehdään muutostöitä! 😄

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5

Näyttää olevan Cellmapperin perusteella taajuudet LTE 1/3/20/28.  Oletettavasti on ajalta, kun ei vielä 5G 700 rakennettu, koska tuo on 4G-käytössä. Onhan tuossa monta taajuutta, mutta eivät toki ole 5G:tä. Taitaa olla kovasti käyttäjiä, jos nopeudet ovat vain kymmenen megabitin tasoa.

 

Nopeampaa 3500 MHz 5G:tä ei tuolla kenelläkään vielä ole. Ohjeeni on valita liittymä sieltä, mistä sen parhaiten toimivana saat.

Vastaa