Telia Dot 5G - nopeustestailua


Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

Kaupallinen yhteistyö Telia Finlandin kanssa 5G:n myötä myös 4G paranee. Lähistölläni on pitkään ollut yksi tukiasema, jossa saatavissa ovat olleet vain 2 ja 3G-verkot. Hetki sitten Telia päivitti tukiaseman uusimmalla Nokian 4G-raudalla, joka myös on tarpeen tullen 5G:hen kykenevää. Konkreettisesti tämä näkyy yhteysnopeuksien kasvuna, jota esimerkiksi tässä paikassa (maaseutu) todellakin kaivataan. Etätyöt ja mobiilin käyttö kodin ainoana nettiyhteytenä vaatii tiettyä tasoa verkolta, jotta se jaksaa palvella kaikkia. Lisäksi viihdepalvelut ja muut toimivat korkeallakin kuvanlaadulla ongelmitta eikä ärsyttävää puskurointia ilmene. Kokeilin tänään Telia Dot 5G-liittymää kyseisen tukiaseman alueella ja pääsin melkein liittymän maksiminopeuteen (300 Mbps). Joka tapauksessa hieno suoritus, kun vielä hetki sitten maaseudun yhteydet olivat 3G:n varassa ja nopeudet yleisesti muutaman megabitin luokkaa. Mobiiliyhteydelle herkästi vaihteleva viive oli vain 13ms tasoa (noin 100km Helsinkiin) ja vaihteluakin oli vain 4ms. Muutamalla kokeilukerralla viiveet sekä nopeudet asettautuivat tälle tasolle. 

 Tekniikasta enemmän kiinnostuneille tässä kyseisessä paikassa on aivan viimeisintä huutoa olevia ominaisuuksia käytössä, kuten keilanmuodostusta ja MuMIMO:a, eli periaatteessa uudella tekniikalla voidaan toteuttaa kokonaiskapasiteetiltaan ja nopeuksiltaan parempia verkkoja. Koska radiotaajuudet ovat rajallisia, on erittäin fiksua käyttää ne mahdollisimman tehokkaasti. Lisäksi uusin Nokian tekniikka antaa mahdollisuuden ottaa taajuuksia dynaamisesti 4G/5G käyttöön.   


2 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +14

Täällä olen testaillut Telia 5G-verkon nopeuksia sekä ulko- että sisätiloissa. Telia Dot -liittymäni (iPhone 12 Pro Max -puhelimen kanssa) antaa seuraavanlaisia keskiarvonopeuksia:

 

Oriveden Kiikanmäki:

 

Tampereen Hämeenkatu:

 

Telia Dot -liittymän maksiminopeus saapuvassa on 300 Mbit/s ja lähtevässä 50 Mbit/s, joten tämä pitää hyvin paikkaansa kuten hinnastossa mainitaan. Pitää kuitenkin huomioida että on edelleen paikkoja joissa 5G-verkko ei toimi vaikka verkkokartta näyttäisi. Esimerkiksi työpaikkani sijaitsee väestönsuojan osana niin siellä kyllä kuuluvuus tippuu 4G/3G-verkkoon hyvinkin helposti vaikka melkein keskellä kaupunkia.

 

Olen hyvin havainnut, että kaikki nettisivut ja pilvipalvelutiedostot (mm. videot) latautuvat supernopeasti verrattuna 4G-nopeuteen eli käytännössä silmänräpäyksessä.😮>

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +14

 

 

Vastaa