Telian matkapuhelinverkkoa parannetaan Pohjois- ja Itä-Suomessa


Hyviä uutisia Kuusamoon!


 


Kuusamolaiset ovat ensimmäisiä, jotka saavat käyttöönsä uuden, parannetun matkapuhelinverkon. Käytännössä tämä tarkoittaa, että alueella on enemmän tukiasemia, vähemmän katvealueita ja nopeammat tietoliikenneyhteydet. Parannukset ovat mahdollisia, sillä verkko on toteutettu uudella LTE-A 4G-tekniikalla. Hyöty ei jää kuitenkaan pelkästään 4G-kuuluvuuteen, sillä myös 2G- ja 3G laitteet toimivat siinä paremmin.


 


Mitään erityisiä toimenpiteitä sinun ei tarvitse tehdä saadaksesi käyttöösi nopeammat yhteydet. Riittää, että on meidän asiakkaamme. Hymiö Onnellinen Kuusamon jälkeen parempi verkko leviää myös muualle Pohjois-Suomeen ja Lappiin. Kuluvan vuoden lopussa Telian 4G-verkko kattaa ennusteen mukaan yli 90% suomalaisista.


 Kysyttävää? Kommentoitavaa?


 


Edit ReOlivia: 16.4.2022 Päivitelty Sonera-maininnat Teliaksi ja poistettu vanhentuneet yhteystiedot


194 kommenttia

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +6

No, Kitkan kylällä ei ole havaittavissa parannusta, 4G ei kuulu niinkuin ei ole ennenkään kuulunut.

Siis jokos se on otettu käyttöön? Jos on niin en ole huomannut muuta eroa kuin et kuuluvuus on heikentynyt
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Tukiasemien suuntauksia varmaan on muutettu joten kuuluvuus saattaa muuttua paremmaksi tai heikommaksi. Mastojen sijainnit ja maaston muodot vaikuttavat todella paljon kuuluvuuteen. Kuuluvuuksia voi mittailla esimerkiksi Cellmapper sovelluksella joka on saatavilla Android älypuhelimiin: https://www.taisto.org/Cellmapper. Mittaus kannattaa tehdä jos aikoo hankkia 4G liittymän pääsääntöiseen netin käyttöön. Tämä auttaa antennien suuntauksessa ja kertoo tukiaseman sijainnin sekä kantosäteen. Lisäksi kannattaa mittailla nopeuksia esim Nettitutkalla joka kertoo sitten mitä nopeutta saa alueellasi. Näin saat näkyviin kartalle missä kohtaa asuinaluettasi kuuluu parhaiten sekä ehkä mahdollisen syyn miksi on heikko kuuluuvus. Tätä kuuluvuutta voi paranta usein lisäantenneilla. 


 


Cellmapper osaa näyttää myös 800Mhz ja 1800Mhz tukiasemat erikseen Soneran ja DNA:n LTE verkoissa. Elisalla tätä ei ole mahdollista ilman että rootatulla Samsungin Android puhelimella mitataan erikseen. 

Moi @Sanhy!

Kuusamon verkko on jo otettu käyttöön, mutta aivan 100% valmis se ei vielä ole. Rakentaminen jatkuu koko ajan ja homma niin sanotusti elää kun haetaan parasta signaalia. Joten voi olla mahdolllista että kuuluvuus heikkenee ensin jossain yksittäisessä paikassa. Lopputulos on kuitenkin ehdottomasti parempi ja kattavampi verkko. :smileyhappy:

 

No toivottavasti paranee kuuluvuus meidänki asuinalueella..nimittäin ei oo kiva lähtee aina ulos puhumaan puheluita. Ja nyt kun tätä verkkoa on rakennettu niin ulkona on toiminu 3g mut harvemmin toimii edes sekään. Odotellaanpa vielä..mutta kuin kauan?

Kristiinankaupungissa ei voi soittaa

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

@Volvo04 kirjoitti:

Kristiinankaupungissa ei voi soittaa
 


Miten tämä liittyy tähän ketjuun... Kristiinakaupunki ei tietääkseni ole Pohjois- tai Itä-Suomessa?


 


Lue ennen kuin kirjoitat https://klaani.sonera.fi/t5/Yhteison-saannot-ja/Sonera-Klaani-digitaalisen-elaman-yhteiso/m-p/95618#U95618:


 


Huomioi nämä kun kysyt
Tutustu yhteisömme eri keskustelualueisiin ja niissä käytyihin keskusteluihin ja mieti mille alueelle kysymyksesi kuuluu. Jos aiheesta on jo keskustelua, lisää keskustelusi olemassa olevan ketjuun, pyri välttämään uusien ketjujen avaamista. Otsikoi kysymyksesi ytimekkäästi, probleemaasi kuvaavalla tavalla. Lisää kysymykseesi mahdollisimman tarkat tiedot, mitä on tapahtunut ja miten asia/ongelma ilmenee ja niin edelleen.

Ethän lisää viestiisi asiakastietojasi kuten asiakasnumeroa, puhelinnumeroa, sähköpostiosoitetta etkä varsinkaan henkilötunnustasi. Laitteen IMEI-koodiakaan ei kannata laittaa näkyviin julkiselle foorumille.

* Matkapuhelimesi malli


* Verkko 2G/3G/4G


* Kuinka kauan vika on ollut?


* Mitä olet tehnyt eteen ratkaisemiseksi? -> Oletko esim käynnistänyt omasi matkapuhelimesi uudelleen?


* Onko muillakin samoja ongelmia?


 


Ilman näitä tietoja tuo viestisi on vähän turha...


 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +6

Sääli,että verkko on valmis, kun Kitkan suunnalla 3Gkään ei alas dataa alas kuin 2 -4Mbps. Juuri äsken mitattu (Nettitutka) antoi 1,3 Mbps. Puhelin usein Edgellä.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Cellmapperin käyttäjille: Nyt kun on yhteysverkon tukiasemia otettu käyttöön niin ketkä tietää mitkä tukiasema on vaihdettu? Vanhat sektorit varmaan pitää laittaa poistopyyntöihin jos ei ole enään käytössä.

Lisäksi jos joku tietää sektori tiedoista taajuudet niin ne saisi kartalle.

Tällä hetkellä ne ovat:

11, 21, 31 Sonera LTE 1800Mhz

12, 22, 32 Sonera LTE 800Mhz

1, 2, 3 DNA LTE 1800Mhz

10, 20, 30 DNA LTE 800Mhz

Mitkä ovat:

13, 23, 33 Yhteisverkko LTE ???

Moi @aarteinen!

Kuusamon alueella(kaan) verkko ei ole vielä valmis, vaan vasta vuoden loppuun mennessä. Varmasti sinnekin tulee muutosta parempaan. :smileyhappy:

 

Sellainen yleinen neuvo kaikille alueen verkkoa käyttäville, että kannattaa varmistaa mitä nopeuksia oma laite tukee. Kaikki eivät välttämättä tue uusia, isompia nopeuksia.

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +6

Mjööh, Soneran paikallinen kumppani kertoi juurikin tuossa maanantaina, että "koko Kuusamon kunnan alueella uudet tukiasemat tms. on käytössä elokuun loppuun mennessä ja siis kuuluvuus myös Kitkan alueella paranee".

 

Meiltä on linnulla matkaa Rukalle noin 10 km ja 4G rupesi kuulumaan (lue: näkymään Lumia 635:n näytössä) 5-tiellä Virkkulan/Mustosenvaaran risteyksien kohdalla noin 4 km ennen Rukaa.

 

Juuri meitin kohdalla kuuluu (ja kuuluu) 3G nopeudella 2 - 4 Mbps, joskus 6 Mbps ja sitten joskus EDGE-nopeuksilla. Jos yhtään lohduttaa, niin yhteisverkkolaisen kumppanin nopeus 4G-mokkulalla ja 2 lisäantennilla (piiska) on alle puolet kulloisestakin Soneran nopeudesta.

 

Seurailen nopeuksia netdarar.org'in kautta. Mittauksista selviää, että aina öiseen aikaan nopeudet kasvavat aina 8 - 10 Mbps saakka ja aamupuuron aikaan laskevat tuohon edellämainittuun. Tuosta oheisesta kuvaajasta näkee senkin, milloin on käyty Kuusamossa ...

 

Kaiken kaikkiaan kevään ja kesän viestintä - niin molemmilla operattoreilla ja Yhteisverkolla - on oikeastaan ollut kuin uutisointi Kreikan tilanteen ratkeamisesta. Positiivisia uutisia on varsinkin heinäkuun alussa saanut lukea, mutta loppujen lopuksi kyse kai oli Kuusamon kylän ja Rukan alueen yhteyksien paranemisesta. Tuollahan toki yhteydet olivatkin jo kunnossa aikaisemmnkin ...

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Yhteisverkon alueelle Cellmapperiin saatu taajuudet DNA ja Soneran verkkoon. Cellmapperissä ei onnistu järkevästi yhdistämään yhteisverkon alueella tukiasemia molemmille kartalle. Eli suositeltavaa toki katsoa DNA ja Soneran karttoja samaanaikaan Yhteisverkon alueella niin näkee tukiasemien sijainnit. Tukiasemilla toki on samat Cell ID:t että tietää näiden avulla että kyseessä on sama tukiasema. 


 


DNA puolelta poistettiin vanhoja tukiasema kartasta ja tänä aamuna ne päivitettiin ettei Cellmapperissä ole vanhoja tukiasemia. https://www.cellmapper.net/map?MCC=244&MNC=12&type=LTE&latitude=65.99192959545445&longitude=29.205274077916002&zoom=13


 


Kuusamolaiset voisivat laittaa tänne Yhteisverkon nopeustuloksia, jos on näitä uusia päätelaitteita jotka tukevat LTE-A:ta. 

Milloin Kuusamossa 4g toimii? Nyt se ei toimi ollenkaan.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Kuusamossa on Yhteisverkko käytössä. Tarkemmalla sijainnilla varmaan osataan auttaa paremmin. Älä laita osoitetietoja tänne foorumille. 


 


Yhteisverkkoa kun on rakennettu niin suuntaukset ovat varmaan muuttuneet, tästä kannattaa tehdä vikailmoitus.

Kunniamerkki +10

Miten niin muka Kuusamossa ei 4G toimi?

Kuuluvuuskartan mukaan melko laajaltikin.

 

Jos itse sattuu olemaan tuon kuuluvuusalueen ulkopuolella, niin ei kai se sitä tarkoita, että koko paikkakunnalla ei 4G toimi. Silloin voi kysellä sen tietyn alueen kuuluvuuden perään, aivan kuten  viittasi. Vähän tarkemmin, muttei liian tarkkaa sijaintia yksityisyyden suojaamiseksi.

Ei noin niinkuin nyt kirjoitit.

 

Ps. Toki mahdollinen vikatilanne, että koko 4G-verkko on juuri tietyllä hetkellä laajalti poikki on asia tietenkin erikseen.


@Syksyinen kirjoitti:

Milloin Kuusamossa 4g toimii? Nyt se ei toimi ollenkaan.


Vieläkös on ongelmia Kuusamossa 4G-verkon kanssa? Useita 4G-tukiasemia palvelee Kuusamoa. Voit tehdä tarvittaessa vikailmoituksen Omien Sivujen kautta, niin Tekninen asiakaspalvelu katsoo tarkemmin mistä johtuu. 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +11

Koskeeko pohjois-Suomen verkonparannus myös länsirajaa?

 

Muutamana yönä töissä olleena olen kuunnellut nettiradiota puhelimen kautta kun firman autojen radiot ovat sen verta päteviä että edes yle 1 ei kuulu.

 

Oulusta Tornioon pärjää muutamalla yhteyden katkeamisella sekä Saunalahden että Soneran liittymällä, ongelmakohdat tuossa Ii - Kuivaniemi alueella.

 

Mutta sitten se iso MUTTA. Torniosta kun lähtee valtatie 21:tä pohjoiseen kunnanrajan tuntumaan kolmisenkymmentä kilometria niin Saunalahti pätkäisee soiton pari kertaa ja Sonera parikymmentä kertaa. Vojakkala - Korpikylä -välillä ei ole kunnon kuuluvuutta 3G verkossa. Kukkolan kylän kohdalla oli aiemmin hyvä kuuluvuus mutta nyt se näyttää vain Edgeä, olisiko tukiasema poksahtanut?

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Ei se Yhteisverkko vielä sielä asti ole... Mutta jos pystyt niin laita Cellmapper pyörimään jos Samsung laite niin näkee missä kohtaa verkko vaihtelee jos tulee muutenkin liikutta sieläpäin. 


 


Tällä hetkellä Rovanniemellä ja Kemijärvellä rakennellaan...


 


http://yhteisverkko.fi/news/yhteisverkon-rakentaminen-jatkuu-rovaniemella-ja-kemijarvella/

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +11
Juu, ei näy vielä. Nykyiset 3G tukiasemat taitavat olla 2100 MHz lähettimiä ja siksi lähetin vaihtuu tiheään ja katveita väleissä. Parin viikon päästä pitäisi Samsungin luurin tulla käyttöön ja pitää sitten työreissuilla pitää sitä laturissa Cellmapper päällä niin saa kartoitusta tehtyä.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Samsungissa näkee 2G/3G/4G taajuudet soittamalla *#0011# numeroon, sieltä aukeaa Service Mode...


 


Rootatulla Samsung (ja ehkä pian muillakin) voi lukea tota Service Modea ja ilmoittaa taajuudet Cellmapperin kartalle. Tulee huomioida että roottaus vie puhelimelta takuun. Itse kerään taajuuksia vanhalla Samsung S3 4G:llä... Kelpaa siihen hyvin. 


 


Soneran LTE ja DNA LTE toki tulevat automaattisesti mutta 3G:llä ei. Eikä voi tehdä asialle mitään muuta kuin rootatulla mittailla. Turun alueella voi katsoa kun on Elisan ja Soneran 3G ja lisäksi 4G tajuudet myös olemassa... Nyt kartoitetaan myös DNA:ta samaanaikaan.

Kunniamerkki +10

Kyllä oli taas kunnon mainosta Soneralle tämän päivän sanomalehti Kalevassa.

 

Juttu koski viikko sitten avattua maanalaista Kallioparkkia Oulussa. Erikseen mainittiin, että asiakkaat ovat ihmetelleet, kun Soneran verkko ei siellä toimi. Tästä päätellen siis muut kaksi toimivat. 

 

Onko Soneran verkkosuunnittelulle ja verkonrakennukselle tullut yllätyksenä, ettei maanalaisessa kallioon louhitussa laajassa luolastossa kännykät toimi. Jutussa mainittiin, että asiaan on tulossa parannus lähiviikkoina.

 

Nyt herätys Sonera. Kallioparkkia on rakenettu vuosia, ettekä ole olleet rakennustöissä mukana riittävän ajoissa. Verkon pitää olla toiminnassa heti tuollaisen mittakaavan paikan avajaispäivästä lähtien. Ei se anna hyvää kuvaa operaattorista ja ihan lehtien juttuihin päästään asian tiimoilta.

Turha selitellä mitään, kun kilpailijat ovat hommansa hoitaneet. Miksi ei Sonerakin.

Koska Pellon alueen 4G verkko valmis ja koskeeko se järvikyliä

Yhteisverkon rakentaminen jatkuu Kolarissa, Pellossa ja Rovaniemellä (C9)

 

Tuolla lukee että 23.10 on suunniteltu verkon aktivointi.

4G (LTE800) toimii Kolarin kk puhelimessani hyvällä nopeudella (yli 40 megaa/maks 50.). Ajoittain kuitenkin lyö 3G päälle. Syytä Sonera ei osannut sanoa. Sonera kehuu paikallislehdessä jopa 300 Mbit/s nopeuksista taajamissa. Mutta taitaapi olla LTE800 maksimi reilusta alle sadan? 3G alkanut toimimaan huonommin: pätkii ja kuuluvuusongelmia useammassa paikassa. Puhelimissa akut tyhjentyvät nopeammin, syynä heikko signaali. Sonera lupaili asian korjaantuvan muutamassa viikossa. Saan ny nähdä, epäilen suuresti.

Muistaakseni LTE800 lupaus oli 150 Mbit/s

Vastaa