Whatsapp ja Wi-Fi ulkomailla

  • 20 April 2016
  • 6 kommenttia
  • 1069 katselukertaa

Moikka kaikki nettinerot:)

 

oleilen Espanjassa ja haluaisin kysyä paria juttua, jotka ovat kyllä simppeleitä mutta ei voi mitään..

 

Kun joudun menemään nettipankkiin, onko se turvallista Wi-Fillä? Ja jos kirjaudun nettipankkiin Espanjan operaattorin ollessa päällä, onkohan se hirveän kallista (arviolta..)

 

Entä Whatsapp? Kun viestittelen Wi-Fi päällä Whatsapissa Suomeen, onko se ilmaista molemmille osapuolille, vaika vain minulla on Wi-Fi- yhteys? Jos ei ilmaista, niin mitä arviolta maksaa?

 

 

Solei10


6 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

 http://www.voice.fi/matkailu/ulkomaanmatkaajat-huomio-nain-saastyt-jattimaisilta-puhelinlaskuilta/33/55934

Tuossa taitaisi olla kaikki tarpeellinen tieto, lataa kumminkin kaikenvaralta joku virusturva kun käytät nettipankkia ulkomailla. Esim. Avast-sovellus puhelimeen, jos puhelinta käytät pankkiasiointiin.

Kunniamerkki +5

Tuohon Wi-Fi (tai Wlan) juttuun päteen aina sama sääntö. Julkiset wlanit ovat yleensä aika tuvattomia. Samoin hotellien yhteydet. Kotona oleva yhteys lienee turvallisempi, mikäli käytössäsi on wpa2 salaus. Tämän jälkeen on syytä varmistaa että sovellus ottaa salatun yhteyden verkkopankkiin. Oletettavaa on että pankkien omat sovellukset tekevät näin. Mikäli on hieman vainoharhainen, niin kännykkään saa vpn sovelluksen, jolla voi itsenä naamioida suomalaiseksi koneeksi vaikka olisi ulkoimailla. Tätä tarjoaa eräs suomalainen yritys.

 

WhatsUp on periaatteessa aina maksullinen. Maksat sovelluksesta vuosimaksua. Tämän lisäksi yhteys on aina maksullinen. Jos käytät kotonasi wlania, niin yhteysmaksu kohdistuu tähän palveluun ja ylimääräsitä ei peritä. Se, että onko molemille ilmaista, niin siihen antamillasi tiedoilla en pysty vastaamaan. Oma yhteytesi internettiin on tuon wlanin takana, mutta vastaanottaja saattaa maksaa, riippuen hänen yhteydestä. Tällä osapuolella yhteysmaksu on sama kuin normaali taksa hänen internet -liikenteestään. Eli jokainen maksaa oman maksunsa internetkäytöstä.

 

Mikäli soitat normaalin puhelun, niin sillin taksat menevät taas puhelutaksojen mukaan, mahdolisen roaming taksan mukaan. Erillinen taksa on silloin jos puhelin ei ole omassa kotiverkossa.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

WPA2-PSK tai WPA2-Personal salaa vain WLAN verkkoyhteyden ja se on aika helppo murtaa ajan kanssa. Useissa hotelleissa nämä hostspotit ovat sitten sitä luokkaa että VPN yhteys on suositeltavaa. Virusturvasta ei paljon hyötyä ole jos yhteyteesi on kaapattu... Eli WPA / WPA2 salaa vain langattoman yhteyden mutta ei kiinteää mikä menee sen jälkeen kaapelissa. Toki pankit käyttävät HTTPS salausta sivuillaan (lukkokuvake) ja sovelluksetkin ottavat HTTPS yhteydellä palvelimeen. Ikinä ei voi olla ulkomailla liian foliohattuinen?


 


Whatsapp käyttö on maksullista kuten  mainitsikin asiasta. Toki siinä se ensimmäinen vuosi on ilmainen ja jos käyttää vähän pysyy sovelluksen käyttö "ilmaisena". Maksat pääasiaallisesti paikallisesta nettiyhteydestä, jos siitä ei makseta niin se on "ilmaista". Sama juttu vastaanottopäässä. Laitoin "ilmainen" sanan pakostakin lainausmerkkeihin koska ei tiedetä mitä Facebook aikoo tiedoillasi tehdä. Myykö? Sitten olet maksanutkin hyvän hinnan.

Kiitos tiedoistasi! Vaikuttaa mutkikkaalla ja riskialttiilta tuo netin käyttö ulkomailla. Käytän iPadia netissä oleiluun. Olen ajatellut sen olevan kuitenkin aika turvallinen - onhan se Applen laite, jossa tietoturva paremmassa jamassa kuin muilla. OP:lla on myös avainluvut, joita ilman ei nettipankkiin pääse..

 

Solei10

Käytän netissä ja siten myös pankkiasioihin iPadia. Olin ajatellut olevan turvallinen.. Ymmärrän, että Wi-Fi voi olla riskialtis.. Tosin OP:lla avainluvut, jotka hankaloittavat pääsyä luvattomasti. Eli nyt vain tunnuksia vaihtamaan? Selviänköhän sillä?

 

Whatsupissa minulla eka vuosi, samoin kaverilla, jonka kanssa viestittelen. Auttanee maksuihin.. Minulla siis Wi-Fi, kaverilla ei. Whatsup piti päivittää täällä,Espanjassa. Ei kai kallista?

 

 

solei10

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Jos käytät iPadissa pankin sovellusta esim. Op mobiili, Danske Bankin tabletpankki, Nordean mobiilipankki, niin silloin se on turvallisempaa kuin pankkiasiointi selaimella. iPadiin saa myös virusturvan esim. Avast. Jos päivitit Whatsappin wifin/wlanin ollessa käytössä, niin käsittääkseni ei tule siitä maksua.

http://teknavi.fi/elektroniikka/whatsapp-uudistui-nyt-voit-soittaa-ilmaisia-puheluita-ulkomailta

Vastaa