Yhteisverkon laajentuminen ja kokemukset SYV:n alueelta

  • 30 January 2023
  • 5 kommenttia
  • 346 katselukertaa

Kunniamerkki +1

Hei!

Millä aikataululla Yhteisverkko on laajentumassa seuraavaksi? Onko esimerkiksi Kainuuseen tai Konnevedelle Keski-Suomeen tulossa millä aikataululla verkonparannuksia? Huomasin, että Elisa on tuonut 5G:n jo ainakin Sotkamoon ja Konnevedelle, mutta Yhteisverkko ei vielä. Mielelläni kuulisin myös kokemuksia SYV:n alueelta - kumpi on alueellasi parempi, Yhteisverkko vai Elisa?

Tarkoitus ei ole mainostaa ketään tai pitää yhtä operaattoria toista parempana, kysyn vilpittömästi rakennusaikataulusta ja käyttäjien kokemuksista.


Aihe on suljettu kommenteilta.

5 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +6

Yhteisverkon tukiasemien päivitystä voi seurata esimerkiksi yhteisverkon ajankohtaista-sivulta: https://yhteisverkko.fi/ajankohtaista/ Päivityksistä ilmoitetaan myös Telian ja DNA:n häiriö/huoltotiedotteissa, mutta tuolla yhteisverkon sivulla on ainakin omasta mielestäni selkeämmin ilmaistuna ja lisäksi löytyy 5G peittoaluetta kuvaava kartta. Paikalliset lehdet saattavat myös yhteisverkon/Telian/DNA:n tiedotteiden perusteella kirjoittaa artikkelin tulevasta verkkopäivityksestä.

Yhteisverkon tavoitteena on ainakin alunperin ollut saada 5G koko yhteisverkon käyttöön vuoden 2023 loppuun mennessä. Tarkempaa aikataulua ei taida olla ainakaan kuluttajille tarjolla, muutoin kuin tuon ajankohtaista sivulla mainittujen kaupunkien/kuntien osalta. Viivästyksiä on aiheuttanut mm. komponenttipula ja ICT-alan lakko. Itse epäilen tuon aikataulun venyvän.

Mielelläni kuulisin myös kokemuksia SYV:n alueelta - kumpi on alueellasi parempi, Yhteisverkko vai Elisa?

Kotonani kuuluu erinomaisesti lähimmän maston (n. 1,5km päässä) yhteisverkko kolmella 4G taajuudella ja 700MHz 5G:llä, sekä kehnosti Elisan 900MHz GSM ja 3G mastosta, joka sijaitsee n.5km päässä mutta edessä on mäki. Elisan tukiasemat on vielä “vanhaa tekniikkaa” eli 900MHz GSM ja 3G sekä 1800MHz 4G. Yhteisverkon tukiasemat oli vastaavilla taajuuksilla ennen päivitystä. Itärajan läheisyyden takia ei 800MHz taajuus ole käytössä. Nyt päivityksen jälkeen, Yhteisverkossa riittää ainakin toistaiseksi kapasiteettia ja myös peittoalue parani 700MHz 4G:n myötä.

 

Kunniamerkki +1

Yhteisverkon sivuilta:

“Yhteisverkko parantaa yhteyksiä entisestään rakentamalla vuosien 2021–2023 aikana Itä- ja Pohjois-Suomeen kattavan 5G-verkon, joka tarjoaa Telian ja DNA:n asiakkaille nopeat ja viiveettömät yhteydet vuosiksi eteenpäin. Verkko rakennetaan yhteistyössä Nokian kanssa.”

Noinkohan on, eli 5G- verkko olisi tältä osin valmis - siis tänä vuonna 2023. Pitäneekö paikkaansa - vai onko tuossa lausunnossa ns. myyntitykin toteamaa mukana...no, saapa nähdä. Onko yhteisöllä parempaa tietoa asiasta?

Kunniamerkki +1

Testattuna SYVin nopeuksia Vaalan kunnan alueelta. Täältä löytyy 800+800 Mhz taajuusalueet, jotka mahdollistavat max. 200 Mbs DL- arvot. Vaan ei toteudu, jäivät yksinkertaisen 800 Mhz:n alueen tasolle, eli tuommoiset 70 Mbs. Etäisyydet ko. mastoihin ovat 3 ja 4 km, molemmat yhtä huonoja. Tekniikka reitittimessä on kunnossa. Maston antennien suuntauskin tarkistettu.

Sen sijaan kilpaileva operaattori minulla kytkeytyy nyt Vaalan keskustan mastoon n. 20 km etäisyydellä, jossa on 800/1800 Mhz kaistat. DL- arvot ovat luokkaa 150 - 200 Mbs. Mitäpä tästä pitäisi ajatella...

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +9

Testattuna SYVin nopeuksia Vaalan kunnan alueelta. Täältä löytyy 800+800 Mhz taajuusalueet, jotka mahdollistavat max. 200 Mbs DL- arvot. Vaan ei toteudu, jäivät yksinkertaisen 800 Mhz:n alueen tasolle, eli tuommoiset 70 Mbs. Etäisyydet ko. mastoihin ovat 3 ja 4 km, molemmat yhtä huonoja. Tekniikka reitittimessä on kunnossa. Maston antennien suuntauskin tarkistettu.

Sen sijaan kilpaileva operaattori minulla kytkeytyy nyt Vaalan keskustan mastoon n. 20 km etäisyydellä, jossa on 800/1800 Mhz kaistat. DL- arvot ovat luokkaa 150 - 200 Mbs. Mitäpä tästä pitäisi ajatella...

 

Yhteisverkon swappi on myöhässä ja valmistunee vasta 2024 vuoden puolella. Vaalan aluetta ei ole vielä swapattu Huaweista Nokiaan, jonka takia siellä ei ole vielä 5G:tä. Yhteisverkon päivitykset ovat nopeuksien puolesta olleet hyvin ristiriitaisia, joten mitään varmaa ei voi sanoa, että paraneeko vai huononeeko nopeudet. Sinällään tuollainen 70 Mbps nopeus on ihan ok luokkaa mobiiliverkolta eikä sitä voi hitaaksi haukkua.

Keskustan tukarissa (32529) Yhteisverkolla on LTE800+LTE1800+LTE1800+LTE2100, kaikki 20 MHz carriereita. 800 MHz taajuutta ei tehdä Yhteisverkossa Carrier Aggregationilla, kuten sanoit, vaan se on yksi carrier, joka on 20 MHz leveä (vs. normaali B20 10 MHz). Koillisen tukarissa (32528) on sitten LTE800+LTE1800+LTE1800.

 

Yhteisverkon tukiasemat Vaalan keskustan alueella

Millä reitittimellä (merkki&malli) testaat nopeuksia? SYVin keskustan tukiasemassa on 4CA, joten vaatinee sitä tukevan reitittimen (ml. taajuuskombot), jotta nopeudesta saa kaiken irti. Millaiset ovat signaaliarvot? (RSRP,SINR,RSRQ)

Elisan tukiasema on samassa mastossa kuin SYVin 32529, mutta Elisalla on toinen masto sitten tuossa keskustassa aseman luona Ratatien ja Teollisuustien kulmassa.

Elisan 200 Mbps nopeus 20km päästä ei kuulosta uskottavalta. En myöskään ymmärtänyt miksi SYVin tukiasemaan sinulla olisi matkaa 3-4km, mutta Elisaan 20km? Joka tapauksessa, jos Elisa on nopeampi LTE800+LTE1800 kombolla niin se vain indikoi sitä, että tukiasema on hyvin ruuhkaton. Liekö sitten alueella suurin osa käyttäjistä ovat DNA:n ja Telian asiakkaita. Tätä voi testata yöaikaan tai aikaisin aamulla, jolloin parhaiten näkee korkeimmat saavutettavissa olevat nopeudet. 

Kunniamerkki +1

Huomenta snow28

Kun kirjoitin kilpailijasta, niin tässä tapauksessa se on kilpailija vain liittymien hinnoittelussa. Operaattori toimii siis Yhteisverkossa, mitä nykyään hyödynnän.

Ensinnä on tarkennettava SYV- verkon teknistä puolta ja samalla speksit reitittimellekin, jotta mahdollistuu teoriassa edes B20 / 200 Mbs. Lähimmät mastot ovat siis vain B20 tarjoavia.

Reitittimenkin (testissä oli Netgear Orbi LBR20) tulee täyttää speksit:

Tuki 800 MHz taajuudelle (BAND20)
Tuki 2X2 MIMO:lle
Tuki 256QAM modulaatiolle

Antennipaikat ulkoisille antenneille 2 kpl
- minulla oli testissä käytössä tämä pari: Iskra P-58 L700 Unicom MIMO 3G/4G/LTE/GSM-suunta-antennipaketti

Tämä ei toiminut odotetusti. Nyt minulla on ulkoreititin Zyxel LTE7480-M804, joka on täyttänyt odotukset ja nykyään se on kiinni tukarissa 8327201 (B3,B20). Hyvien mm. radiokelien aikaan tarjoaa siis LTE-A yhteyden, vaikka aamulla.

MOT:

Tämäkään Zyxel- reititin ei pääse lähellekään tuota teoreettista 200 Mbs nopeutta lähimmillä 800 Mhz tukareilla– enempikin juuri max luokkaa 70 Mbs. Jutun pointti oli ja on siis se, etteivät nuo tukarit / reitittimet täyttäneet nopeuksia verkon ilmoitettuja speksejä vasten (sitä tosin en testannut, josko etäisyydellä esim. 500 m toimisi…)!