Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Janne Koistinen Telia.jpg

 

Uuden teknologian kanssa käy usein niin, että visionäärit piirtelevät tulevaisuudesta uskomattoman tuntuisia visioita ja samaan aikaan skeptikot epäilevät teknologian kaikkivoipaisuutta. Julkisuudessa käyty keskustelu 5G:stä noudattelee samaa linjaa, ja kaipaakin siksi mielestäni pohjalleen myös faktoja.

 

5G ei ole vain 4G:n lisäpalvelu tai kalliimpi 4G.

 

5G toimii sekä yhdessä 4G:n kanssa että ilman sitä. Mutta 5G on uusi verkko, jota käyttääkseen asiakkaalla täytyy olla 5G-kykyinen laite. Itsenäisesti toimivaa 5G-verkkoa ollaan ottamassa käyttöön, ja ensimmäisenä tämä on jo tapahtunut yritysten yksityisverkoissa. Hyvänä esimerkkinä jo toteutuneista visioista on yhdessä Nokian ja Sandvikin kanssa toteuttamamme hanke, jossa älykäs kaivoskone liikkuu itsenäisesti kaivoksen tunneliverkostossa 5G:n avulla.

 

5G ei pysähdy seinään, eikä 5G tule joka lyhtypylvääseen.

 

5G:tä rakennetaan eri taajuuksilla, joilla on erilainen tehtävä. Hyvin lyhyen kantaman huippunopea 5G ei tule olemaan maantieteellisesti laajimmalle leviävä tekniikka. Toistaiseksi eniten käytetty 5G-taajuus, 3,5 GHz, on korkeampien 4G-taajuuksien kaltainen. Sen kantomatka on toista kilometriä ja läpäisyominaisuudet kuin 4G:llä. Se ei siis pysähdy vesihöyryyn eikä seinään, eikä se edellytä valtavaa määrää tukiasemia.

 

5G ei jää vain kaupunkien iloksi.

 

Haja-asutusalueille on jo alettu rakentaa 5G:tä 700 MHz:n taajuudella. Kantomatka on toistakymmentä kilometriä, yhtä paljon kuin matalalla 4G-taajuudella. Pitkän kantaman kääntöpuolena nopeudet eivät nouse aivan gigaluokkaan, mutta satoihin megabitteihin sekunnissa kuitenkin. Lyhyen kantaman huippunopea taajuuskin kyllä löytyy. 26 GHz:n taajuudella ei rakenneta laajaa valtakunnallista peittoa, vaan hotspot-saatavuutta kaikkein eniten kapasiteettia tarvitseviin paikkoihin, kuten kaupunkikeskustoihin ja tapahtuma-areenoille.

 

5G ei ole vain energiantuhlausta.

 

5G on aikaisempia mobiilisukupolvia tehokkaampi, sillä energiaa per bitti kuluu vähemmän. Sähkönkulutus kyllä kasvaa, mutta kasvu tulee asiakkaiden käyttämän datan määrästä. Sama kasvu toteutuisi 4G:ssä energiasyöpömmällä tavalla. Samalla monet digitaalisesti kätevästi toimivat palvelut korvaavat tuotteita ja tekemistä, joiden kuormitus fyysisessä maailmassa olisi moninkertainen.

 

5G mullistaa tulevaisuutemme.

 

Näin on. 5G on niin sanottua murrosteknologiaa, joka siirtää yhteiskunnat seuraavaan teolliseen vaiheeseen. Lähivuosina muun muassa terveydenhuollon, liikenteen ja rahoitusalan ratkaisut suunnitellaan uuden verkkoteknologian päälle. Se tuo tullessaan paitsi nopeutta ja kapasiteettia, niin myös täysin uudenlaisia palveluja, jotka mullistavat arkemme ja yhteiskunnan toiminnan.

 

Operaattorit luovat ne tiedon valtatiet, joita pitkin yhteiskunta ja muun muassa globaalit digijätit tarjoavat omia palveluitaan. Nämä valtatiet ovat osa kriittistä rakennelmaa, jonka turvallisuus, luotettavuus ja laatu on kaikissa tilanteissa pystyttävä takaamaan.

 

Janne Koistinen

Telian 5G-ohjelman vetäjä

 

(Teksti julkaistu ensimmäinen kerran Kauppalehdessä 3.5.2021)

 

--

 

Tutustu myös näihin:

 

Telian toimitus
Telialainen
Telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/5G-artikkelit-ja-uutiset/5G-keskustelu-kaipaa-tuekseen-faktoja/ba-p/222788
Linkki kopioitu
18 kommenttia 👇
SINAD
Konkari ☆

"5G on aikaisempia mobiilisukupolvia tehokkaampi, sillä energiaa per bitti kuluu vähemmän. Sähkönkulutus kyllä kasvaa, mutta kasvu tulee asiakkaiden käyttämän datan määrästä."

 

Eihän nykyisiä 4G verkkoja olla mihinkään purkamassa, ja kun niiden rinnalle asennetaan 5G:tä niin tottakai kokonaisenergiankulutus nousee aina vaan! 4G:ssä kyllä säilyy oma käyttäjäkuntansa, nuuka suomalainen ei herkästi halua 5G:tä, etenkin jos se maksaa vähänkin enemmän. Monelle myös se, ettei 5G:hen saa julkista IP:tä voi olla show stopperina. Molemmat sekä 4G että 5G verkot kuluttavat koko ajan paljon energiaa, vaikkei niissä ei siirrettäisi yhtään dataa. Näin on pakko olla, koska muuten puhelimet ja muut laitteet eivät löytäisi koko verkkoa. Sen tulee lähettää koko ajan tiedottaakseen oleassaolostaan.

kustaa1967
Konkari

"5G ei ole vain 4G:n lisäpalvelu tai kalliimpi 4G."

 

5G NSA on juurikin vain ja ainoastaan yksi lisätaajuus 4G-taajuuksien päälle. Vasta 5G SA on oikea 5G ja sellaista Suomessa ei ole vielä moneen vuoteen , ei ainakaan kattavasti koko maassa.

 

"5G ei jää vain kaupunkien iloksi."

 

Kyllä jää ja silloinkin vain vasta 5G SA:n myötä. 700MHz taajuudella kaistanleveys ei riitä giganopeuksiin , vaan jäädään suurinpiirtein 4G:n nopeuksiin , varsinkin käyttäjämäärän kasvaessa.

olkitu
Kunniajäsen

"5G NSA on juurikin vain ja ainoastaan yksi lisätaajuus 4G-taajuuksien päälle. Vasta 5G SA on oikea 5G ja sellaista Suomessa ei ole vielä moneen vuoteen , ei ainakaan kattavasti koko maassa."

 

Parempi tekniikka pelkästään 5G NSA on jo ja sitä voidaan käyttää myös nykyisillä 4G-taajuuksilla ja lähivuosina taitaapi käydä niin että nykyiset 4G-taajuudet siirretään aika äkkiä 5G:n käyttöön. 5G SA voi tulla jo nopeammin mutta en nyt tiedä onko kuluttajapuolella välttämättä suurta etua - NSA on nopeampi koska se hyödyntää 4G:n taajuuskaistaa samaanaikaan. 

 

"Kyllä jää ja silloinkin vain vasta 5G SA:n myötä. 700MHz taajuudella kaistanleveys ei riitä giganopeuksiin , vaan jäädään suurinpiirtein 4G:n nopeuksiin , varsinkin käyttäjämäärän kasvaessa."

Kyllä kuntien taajamiin on 5G 3.5GHz jo nytkin tehty - eli ei jää pelkästään kaupunkiin mutta pikkuhiljaa. Nyt vasta kolmatta vuotta 5G:tä oikeastaan asennellaan niin ei se nyt nopeesti tule. 700 MHz lisäksi tulee vielä ainakin näillä näkymin 2100 MHz:llä 5G. Totta se on että näillä ei gigabitin nopeuksiin pääse mutta yleisesti sanottuna uudet raudat tukiasemissa parantaa nopeuksia.
 
Tarkkana kuitenkin kannattaa olla - esim haja-asutusalueelle voi olla että 800 MHz 4G:n rinnalle tulee 700 MHz 5G niin päätelaite joka tukee 700 + 800 MHz samaanaikaan saa hyvän hyödyn NSA:ssa vs SA käyttäjä joka tyytyy vain yhdelle taajuusalueelle. Tämä matalan taajuuden EN_DC ei ole tuettu kaikissa päätelaitteissa. 
 
---
 
Lyhyesti 5G kuluttajapuolella: 
 
- 4G:n parannus - enemmän taajuuskaistaa ja monta ominaisuutta parannettu
- Viive pienempi (jo NSA:ssakin) ja vakaampi mutta kehittyy SA:ssa entisestään
- Slicing eli viipalointi on vasta tulossa ja voidaan kotinettiyhteyksillä toteuttaa jollakin tavoin mutta en usko asiakaskohtaiseen vaan sitten alueen kotinettiyhteydet ovat yhdellä viipaloinnilla tyyliin. Yritykset sitten voivat ostaa itselle oman viipaloinnin. 
 
Yrityspuolella sitten 5G:ssä löytyy paljon enemmän funktioita ja tulossa uusia. Ainakin mitä Nokia esitellyt on ihan mielenkiintoista mutta ei kuluttajapuolella oikein iloa. 
kustaa1967
Konkari

 

 

"Kyllä jää ja silloinkin vain vasta 5G SA:n myötä. 700MHz taajuudella kaistanleveys ei riitä giganopeuksiin , vaan jäädään suurinpiirtein 4G:n nopeuksiin , varsinkin käyttäjämäärän kasvaessa.

Kyllä kuntien taajamiin on 5G 3.5GHz jo nytkin tehty - eli ei jää pelkästään kaupunkiin mutta pikkuhiljaa. Nyt vasta kolmatta vuotta 5G:tä oikeastaan asennellaan niin ei se nyt nopeesti tule. 700 MHz lisäksi tulee vielä ainakin näillä näkymin 2100 MHz:llä 5G. Totta se on että näillä ei gigabitin nopeuksiin pääse mutta yleisesti sanottuna uudet raudat tukiasemissa parantaa nopeuksia. "
 
Toki 3,5 GHz kaistaa tulee haja-asutusalueellekin , mutta todellisen nopeuden kasvun tuo vasta 5G SA 26 GHz kaistalla , jossa kaistanleveys sallii ihan oikeasti giganopeudet. No sitä saamme odottaa vielä kauan taajamiinkin ja maaseudulle sitä ei tule.
 
 
olkitu
Kunniajäsen

26 GHz pitää muistaa se että tällä hetkellä ei ole yhtään päätelaitetta joka osaa sitä käyttää SA:na eli vaatii 4G:n pohjalle joka tapauksessa - ja tulevaisuudessa vähintään Sub-6 taajuuden eli mmwave tulee toimimaan DC:nä päälle Sub-6:llä. 

 

Nykyinen 3.5 GHz sallii jo gigabitin nopeudet - parhaimmillaan tällä hetkellä 1.5 Gbit/s pääsee kunhan liittymät sallisivat. 26 GHz sitten enemmän mutta sitä nyt en odottelisi ihan hirveästi vielä. 

kustaa1967
Konkari

"Nykyinen 3.5 GHz sallii jo gigabitin nopeudet - parhaimmillaan tällä hetkellä 1.5 Gbit/s pääsee kunhan liittymät sallisivat. 26 GHz sitten enemmän mutta sitä nyt en odottelisi ihan hirveästi vielä. "

 

Joo teoriassa. Mobiiliyhteydet ovat jaettua kaistaa ja maksimeihin ei päästä nopeuksissa kuin anihavoin. Ei 5G ole siinä suhteessa mikään poikkeus.

No FWA voi tarjota ns. "kiinteän kaistan" kotikäyttäjille , mutta ei sekään useisiin gigabitteihin riitä , vaan pikemminkin puhutaan sadoista megabiteistä.

olkitu
Kunniajäsen

Näin se on - Internet on jaettua kaistaa - jos haluaa dedikoidun yhteyden saa maksaa reilusti - eli kuituyhteys suoraan palvelimeen tyyliin päästä päähän. Jos tälläiselle tarvetta niin rahaa varmasti löytyy. 

 

Kyllä suurimmalle osalle käyttäjistä muutama sata megaa riittää ja se pieni nopeuden vaihtelu 100-1000Mbit/s välillä ei yleensä vaikuta elämään. Kuten aikaisemmin mainitsin niin kuluttajalle 5G ei ole erityinen parannus: enemmän kaistaa mitä 4G tarjoaa ja useita parannuksia 4G:hen verrattuna. Ei tämä ole ylivertainen tekniikka, mutta on tälläkin käyttöä.

SINAD
Konkari ☆

@olkitu kirjoitti:

Näin se on - Internet on jaettua kaistaa - jos haluaa dedikoidun yhteyden saa maksaa reilusti - eli kuituyhteys suoraan palvelimeen tyyliin päästä päähän. Jos tälläiselle tarvetta niin rahaa varmasti löytyy


Mobiiliyhteydessä TILAAJAKAISTA eli yhteys operaattorilta kuluttajalle on JAETTU. Eli asiakas joutuu jakamaan ostamansa kaistan tuntemattomien henkilöiden kanssa, sama kuin ostaisi kaupasta litran maitotölkin ja siitä pitäisi antaa 9 desiä muille  Siksi mobiililaajakaista ei yleensä koskaan toimi sillä nopeudella, mistä asiakas on maksanut. Kyseessä on siis suuren luokan huijaus, joka on tullut niin standardiksi ettei edes mitkään kuluttaja-asiamiehet reagoi.

 

Jaettu tilaajakaista on ihan eri asia kuin kuidussa dedikoitu kaista, joka toimii koko ajan sillä nopeudella mistä olet maksanut. Poiketen ADSL/VDSL/kaapeli yms. kupariyhteyksistä kuitu ei pudota nopeutta jos yhteys olisi huono, vaan se joko toimii aina täydellä kapasiteetilla tai sitten ei toimi lainkaan (linkkiä ei muodostu), jolloin vikaa lähdettäisiin korjaamaan. Ainoastaan kuidulle voi siis antaa todellisen nopeustakuun, koska se EI OSAA olla muuta nopeutta kuin mille se on tehty. Toki Telian tapauksessa lähtevää (ja halvmmissa liittymissä myös tulevaa) kaistaa on on voitu rajoittaa, mutta tämä ei liitty varsinaisesti tilaajayhteyteen mitenkään, joka toimi aina symmetrisellä ominaisnopeudellaan ja tuo rajoitus tapahtuu sitten jossain syvemmällä verkossa.

 

Jos on valokuitu, niin ei ole tarvetta saada mitään suoria yhteyksiä millekään serverille, yhteys toimii myös normaalin Internetin kautta sen oman tilaajakaistan nopeudella, jos vaan serveripäässä on asiat kunnossa. Vaikka runkoverkot ovatkin aina jaettuja, niin siellä on myös kapasiteettia mitä jakaa, lukuisia kertoja enemmän kuin missään langattomissa mobiilileikeissä ikinä. Sinne saadaan myös lisättyä kapasiteettia varsin helposti, mikäli jonnekin tulee pullonkauloja. Langattomia yhteyksiä taas rajoittaa kansainväliset säädökset käytettävistä taajuusalueista, joka rajaa niiden kapasiteetin varsin vaatimattomaksi. Ja sitten tämä vaatimattomuus vielä jaetaan kaikkien niiden käyttäjien kesken, jotka ovat samalla alueella.

 

Oma juttunsa mobiililaajakaistoissa on myös radiotien epäideaalisuudet, josta johtuen lähetettyjä paketteja voi hukkua tai yhteysnopeutta joudutaan pudottamaan jotta yhteyttä saataisiin lainkaan. Tämä toki koskee aivan kaikkea radioviestintää - mitä heikompi yhteys, sitä heikomat siirtonopeudet ja kaistanleveys. Kuidulla taas lähetetyt bitit kulkevat valopulsseina kuidun päästä päähän, eikä paketteja siksi katoile mihinkään.

 

On tärkeää ymmärtää edelinen ja kyetä erottamaan nettiyhteyksien mopoauto ja Formula 1 toisistaan.

olkitu
Kunniajäsen

Valokuitua ja maitotölkkiä on vähän huono vertailla - mieluiten vertailisin valokuitua autotiehen: useita kaistoja rinnakkain saadaan siirrettyä suurempi määrä samassa ajassa - sitähän se nopeus internetissä on. Sama määrä kyllä siirtyy vähemmällä kaistalla mutta siinä vain kuluu enemmän aikaa. 

 

Ja tokihan valokuituun vaikuttaa todella vähän ympäristön häiriöt - suurin häiriö on se kaivinkone yleensä. Itse suosin kiinteätä aina jos vain saatavuutta mutta sitä ei valitettavasti aina ole ja lisäksi kustannuksellisesti usein turhan kallistakin toteuttaa. Ja kyllähän pitää hyväksyä että mobiiliyhteys on kätevä - liikkuu kätevästi mukana minne meneekin vaikka laatu vaihteleekin. 

SINAD
Konkari ☆

Maitotölkkivertaus kuvaa sitä, että mobiililaajakaistassa et saa sitä mistä maksoit, koska joudut jakamaan ostoksesi muiden kanssa. Valokuituasiakas saa sen, mistä maksoi. 100 Mbit/s mobiililaajakaista saattaa toimia ajoittain vain 10 Mbit/s nopeudella, kun 100 Mbit/s valokuitu toimii aina 100 Mbit/s nopeudella. Toki mobiiliyhteys on kätevä puhelimen tilapäisnetiksi kun ollaan liikenteessä, tarve on silloin vähäinen eikä isosti haittaa vaikkei toimisi hetkittäin lainkaan. Useimmiten kun tulee ilmankin toimeen, aina ei muista ottaa edes puhelinta mukaan.. 🙂

repherd
Uusi keskustelija

Kuluttajille kaupattu "5G nopeus..." on hyvin hyvin harhaanjohtavaa. 700Mhz 5G ei koskaan tulle saavuttamaan yli 100MB nopeutta (ainakaan kukaan tekninen ihminen ei ole tällaista luvannut) - kuluttajalle ei minkäänlaista iloa, että se kattaa laajemman alueen, jonka vuoksi sitä levitetään. 5G pitäisi markkinoida ja myydä sen oikeilla nopeuksilla eikä harhauttaa ihmisiä kutsumalla 5G:ksi. De facto ihmiset ymmärtävät kadunmiehen näkökulmasta 5G:n "nopeana". 4CA LTE on 5G 700Mhz + 1 LTE aina hitaampi.

 

Olen itse toisessa sijainnissa Elisan 5G Band78:n alainen (nopeudet aina n. 400MB+) ja toisaalla Telia 5G (700Mhz) asiakas. Telian kohdalla koskaan kukaan ei sanonut ennen jälkiselvityksiä, että se ei yllä yli 100MB käytännössä koskaan. Uusi reititin, ulkoinen kunnon 5G antenni katolla, 1.2km tolppaan ja nopeus on maksimissaan sellaisen 150-200MB ei ole odotettu "5G". Enemmän saa 4/5CA:lla samassa kohdassa. 150MB tulee kahdella bandilla, jossa toinen on "5G" ja toinen on 10Mhz. Kehnoa, todella kehnoa. 

 

Kuuluvuuskartta kertoo, että nopeuden vaihteluväli "100-450MB" 5G:llä. Harhaanjohtavaa markkinointia, jos ja kun 700Mhz:llä ei koskaan saada yli 100MB. Telia ei ole useista kysymyksistä huolimatta vastannut, miten tuo 450MB saavutetaan. Toistan kysymyksen tässä. 

 

Mutta tällaista tämä kai on. Band78:ia odotellessa myös Telian lokaatioon. 

 

Olisi hienoa, että markkinoidaan ja myydään sitä mikä on totuus. Miten voi 700Mhz koskaan antaa 450MB?

 

Ehkä markkinointi joskus kohtaa totuuden. 

olkitu
Kunniajäsen

@repherd 700 MHz 5G:n nopeus jää kauas 3500 MHz (n78) 5G:stä ihan siitä että kaistanleveys on kapeampi reilusti mutta 5G:hän ei ole pelkästään nopeus ja kapasiteetti ja kuuluvuutta tarvitaan myös joten  matalalla sitä sitten rakennetaan myös. Varmaan käyttöön tulee muitakin taajuuksia myöhemmin Carrier Aggregation muodossa.

 

450 Mbit/s nopeus on laskettu NR-NSA:lla niin että hyödynnetään 3-taajuutta 4G:llä ja sitten päälle tuo 5G-taajuus eli 700 MHz 5G + 800 MHz 4G + 1800 Mhz 4G + 2100 MHz 4G. Näissä tukiasemissa kun on kolme taajuutta 4G.tä vähintään niin tuo 450 Mbit/s on juuri ja juuri saavutettavissa mikäli päätelaite tukee. Näitä päätelaitteita on aika vähän jotka tukevat juuri tätä combinaatiota. Sivulla https://cacombos.com on listattu eri päätelaitteiden taajuustukia. Pelkästään 700 MHz 5G:n nopeus on maksimissaan noin 100 Mbit/s alaspäin mitä on nähty mobiiliverkossa - hieman enemmän kuin vastaava 4G:llä mutta useimmiten jää nopeudet alhaisemmaksi. 

 

Tästä syystä 4G on usein aika nopea verrattuna 700 MHz lisäykseen tällä hetkellä, mutta varmasti pian siirtyy 4G-taajuudet dynaamisesti 5G:nkin käyttöön jolloin tasaantuu erot. Seuraillaan mitä operaattorit tekevät. 

repherd
Uusi keskustelija

Näin juuri, mutta markkinointi- ja kansankielessä 5G ei lämmitä kuluttajaa kapasiteetin ja kuuluvuuden osalta - vain nopeuden. Moniko kuluttaja edes ajattelee, että "onpa hienoa, että on 5G, joka kuuluu tukiasemasta 5km meidän kotiin saakka. Nopeus tosin on vain 70MB."? En usko, että kukaan. Ei kuluttaja osta taajuuden kapasiteettia tai kuuluvuuden laajutta tukiasemasta - kuluttaja ostaa nopeutta. Vai ostaako? 

 

Itse opin kantapään kautta, että 4CA LTE (Netgear MR2100) reititin ilman yhtään ulkoista antennia on nopeampi kuin 5G+LTE -reititin kahdella taajuudella. Luulin, mutta tiesin vasta jälkikäteen. Useimmat päätelaitteista tuossa cacombos-listassa on myös "ipad" -tyyppisiä, ei kunnon reitittimiä. Mutta tuo lista olisi hyvä olla esillä myös myyntisivuilla. Ei ole. 

 

Kiitos sinulle asiantuntevasta vastauksesta. Juuri noin se menee. Minusta pitäisi tuoda esille näkyvämmin markkinoinnissa ja myynnissä operaattoreilla, että kaikki kiiltävä 5G ei ole sitä mikä kiiltää loppukäytäjän nopeuden suhteen. Tämä korjaus muuttaisi odotukset oikeaksi. 

 

Olen todella tyytyväinen Elisan 5G Band78:iin 5G reitittimellä. Luotettava, nopea ja kaikin tavoin erinomainen. Telian vastaavasta ei kokemuksia. Telian nyt laajalti levittämä 5G 700Mhz johtaa ihmisiä harhaan ja pettymyksiin, kun luulevat saavansa "5G:n", mutta saavat käytännössä sitä samaa mitä ennenkin, lisämaksusta. Tämä kannattaisi korjata markkinoinnissa. Eräässä taajamassa (n.45km Helsingistä) Elisa teki vajaa vuosi sitten neljällä tukarilla oikean 3500Mhz 5G:n. Telia vastasi kilpailuun laittamalla keskelle kylää yhden 700Mhz 5G:n ja markkinoi, että 5G saatavilla myös Telialta. Moniko kuluttaja ymmärtää, että näillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa käyttäjäkokemuksessa? Halvalla ei saa hyvää. 

 

Minusta olisi tärkeää ja oikein, että puhutaan markkinoinnissa asioiden oikeilla nimillä. 

 

MinnaLN
Moderaattori
Moderaattori

@repherd 5G:tä rakennetaan kolmella eri taajuudella, joiden huippunopeudet ovat muutama sata megaa, giga ja neljä gigaa tässä vaiheessa kun 5G toimii yhdessä 4G:n kanssa. Kaikki ne ovat oikeaa 5G:tä. Mitä kovempi nopeus, sitä pienempi on yhden tukiaseman peittoalue. Tämä huomioiden 5G:tä rakennetaan eri alueilla eri tarpeisiin, mutta joka tapauksessa se tuo mukanaan lisää nopeutta ja lisää kapasiteettia koko ajan kasvavaan asiakastarpeeseen.

repherd
Uusi keskustelija

@MinnaLN kerrotko, milloin 700Mhz 5G on "muutama sata megaa"? Se ei tietojeni mukaan ole koskaan sitä, mutta jos olen väärässä, mielelläni kuulen oikean tiedon. 3 tai 4CA LTE on nopeampi kuin 5G 700Mhz + 1 LTE. 5G on hyvää markkinointia niiltä osin kun ei kerrota, että matalat taajuudet eivät tuo nopeutta. 

 

Kerrotko vielä, että mikä on asiakastarve 5G:ssä, joka ei ole yhtään 4G:tä nopeampi? Miksi markkinoinnissa puhutaan "Huippunopea 5G", kun ei se ole 4G:tä yhtään nopeampi nyt kovasti laajentuvalla 700Mhz:lla. Lisäksi, mm. nettikorttiin pitää maksaa lisämaksu 5G:stä, vaikka pääliittymä olisi 5G. Siis lisämaksu siitä, että se saa 5G kaistan käyttöön, joka ei kuitenkaan ole nopeampi, kuin aiempi 4G? 


Asiakkaan silmin turha, operaattorille tärkeä peiton vuoksi ja 5G markkinointi puree paremmin kuin 4G verkon laajennus. 

 

Eikö olisi vain parempi sanoa, että rakennetaan 5G tekniikkaa, joka ei ole yhtään nopeampi Telian rakentamalla 700Mhz tekniikalla kuin 4G loppukäyttäjän silmin, mutta jos haluaa maksaa siitä, niin sen voi tehdä? Ja niissä olosuhteissa, joissa on paljon käyttäjiä alueella, niin 5G 700Mhz ei tuki kaistaa yhtä helposti 4G:n tavoin. Muutoin hyöty on operaattorin. Ja ymmärrettäväkin sellainen.

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

5G:tä tulisi markkinoida vain niillä odotuksilla, joihin se sopii parhaiten. Nyt 5G:tä markkinoidaan lähtien aina nälänhädän poistosta maailmasta. Kaikki operaattorit viestivät joka tuutista 5G sitä ja 5G tätä. Tämä virheellinen markkinointi on jo iskostunut ihmisten mieliin. Mökkialueella viritin keskustelua valokuidun yhteishankinnasta, kun kuitu tulee jo alueelle. Mutta ei kuulemma kannata kun tulee 5G. En sitten alkanut vänkäämään vastaan. Kuiu koettiin aivan käsittämttömän kauheana ja kalliina asiana. Tosin kukaan ei ole luvannut alueelle 5G-verkkoa, joten tuleeko se edes mökkialueelle on iso kysymysmerkki.

repherd
Uusi keskustelija

@AsiakasY todennäköisesti tulee 5G. Hitaana. Ja sitten ihmetellään, että kun ei se ollutkaan nopea. Noh, ylimarkkinoinnin kukkanen.

JoonasLam
Moderaattori
Moderaattori

@repherd varmistelin vielä asiantuntijaltamme tiedot ja vastauksia kysymyksiisi.

"kerrotko, milloin 700Mhz 5G on "muutama sata megaa"? Se ei tietojeni mukaan ole koskaan sitä, mutta jos olen väärässä, mielelläni kuulen oikean tiedon."

  • 5G700 joka käyttää 3 tai 4CA LTE on ”muutama sata megaa”

 

"3 tai 4CA LTE on nopeampi kuin 5G 700Mhz + 1 LTE."

  • Kyllä, pitää paikkaansa, ja 5G700 joka käyttää 3 tai 4CA LTE on vieläkin nopeampi. 5G3500 joka käyttää 1-4CA LTE on reippaasti nopeampi edellisiä, ja 5GmmW (26GHz) joka käyttää 1-4CA LTE on 5G NSA taajuusyhdistelmistä tämän hetken nopein.
  • Kaikki yllä ovat oikeaa 5G:tä, toimintatilana NSA.

 

"Kerrotko vielä, että mikä on asiakastarve 5G:ssä, joka ei ole yhtään 4G:tä nopeampi? Miksi markkinoinnissa puhutaan "Huippunopea 5G", kun ei se ole 4G:tä yhtään nopeampi nyt kovasti laajentuvalla 700Mhz:lla."

  • 5G joka käyttää 1-4CA LTE alueesta/tukiasemasta riippuen, on pelkkää 4G:tä nopeampi ja antaa 5G liittymille ruuhkattomampaa kaistaa 4G käyttäjiin verrattuna.

 

"Lisäksi, mm. nettikorttiin pitää maksaa lisämaksu 5G:stä, vaikka pääliittymä olisi 5G. Siis lisämaksu siitä, että se saa 5G kaistan käyttöön, joka ei kuitenkaan ole nopeampi, kuin aiempi 4G"

  • Sama kuin edellä, 5G700 on enemmän kuin 4G

 

"Asiakkaan silmin turha, operaattorille tärkeä peiton vuoksi ja 5G markkinointi puree paremmin kuin 4G verkon laajennus."

  • Rakentaessamme 5G:tä modernisoimme samalla koko 4G verkon ja rakennamme lisää 4G kapasiteettia alueille missä sille on tarvetta.

 

"Eikö olisi vain parempi sanoa, että rakennetaan 5G tekniikkaa, joka ei ole yhtään nopeampi Telian rakentamalla 700Mhz tekniikalla kuin 4G loppukäyttäjän silmin, mutta jos haluaa maksaa siitä, niin sen voi tehdä?"

  • Käytämme koko Suomen kattavan 5G:n rakentamiseen 700MHz:n, 3500MHz:n ja 26GHz taajuusalueita kapasiteettitarpeen mukaan.

 

"Ja niissä olosuhteissa, joissa on paljon käyttäjiä alueella, niin 5G 700Mhz ei tuki kaistaa yhtä helposti 4G:n tavoin."

  • Telian 5G käyttäjät saavat 700MHz:n peittoalueella käyttöönsä 4G:n lisäksi uuden 5G700 kapasiteetin. 5G3500 alueella vastaavasti.