5G

”Kohta bitit viuhuu” – Tuomas Koski keikkuu virittämässä uutta 5G-verkkoa suomalaisille

  • 12 February 2021
  • 2 kommenttia
  • 1321 katselukertaa
”Kohta bitit viuhuu” – Tuomas Koski keikkuu virittämässä uutta 5G-verkkoa suomalaisille
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +4

Tuomas Koski tarkistaa tottuneesti turvavarusteensa ja aloittaa kapuamisen sadan metrin korkeuteen. 15 asteen pakkanen ei pysäytä Koskea, jonka ansiosta Salon Tupurissakin kohta viiletetään tuliterässä Telian 5G-verkossa.

 

"Ei paljon bitit liikkuisi tai puhelut yhdistyisi ilman meitä”, Empowerin tietoliikenneasentaja virnistelee kantaessaan upouutta Nokian 5G-lähetintä pakettiautosta 114-metrisen maston juurelle. ”Mutta kohta liikkuu.”

 

Tuomas Koski kiinnostui elektroniikasta jo kouluikäisenä ja aloitti matkansa maston huipulle ammattikoulussa vuonna 2003. Puhelin- ja tietoliikenneasentaja hänestä tuli seuraavina vuosina Lännen Puhelimen oppisopimuskoulutuksessa.

 

Vuonna 2009 työnantaja tiedusteli, kuka haluaisi lähteä Ranskaan kunnostamaan tuulimyllyjä. Kosken käsi nousi ensimmäisenä.

 

”Se edellytti mastotyöluvan hankkimista. Sinä vuonna tulikin sitten reissattua Ranskaa ristiin rastiin lähes 100-metrisiä tuulimyllyjä kunnostamassa”, Koski, 40, muistelee.

 

Maisema täynnä tuttuja tukiasemia

 

Vuonna 2010 Koski ryhtyi asentamaan uutta 4G-verkkoa Varsinais-Suomeen. Kymmenessä vuodessa hän on ollut kytkemässä yhteyksiä satoihin tukiasemiin.

 

”Vaikea on enää ajella täälläpäin ilman, että silmään osuu tuttu tukiasema”, Naantalissa asuva Koski naurahtaa.

 

Koski oli ensimmäistä kertaa kytkemässä 5G-tukiasemaa päälle viime keväänä Turussa.

 

”Se oli kyllä hieno tunne, kun pääsi näkemään, miten tieto lähti siirtymään täysin uudella vauhdilla”, hän muistelee.

 

Nyt uusia tukiasemia syntyy joka viikko.

 

”Parhaimmillaan mittari on näyttänyt 950 megabitin nopeuksia”, Koski intoilee. ”Ja onhan se hienoa rakentaa näitä yhteyksiä kotimaisella teknologialla.”

 

Koski nauttii työssään vaihtelusta ja uuden oppimisesta. Tekniikkaa kehittyy jatkuvasti, ja erityisesti 5G-teknologia on nostanut vaatimustasoa.

 

”Kaikki kohteet ovat erilaisia, ja harvoin selvitään pelkällä plug and play-tekniikalla”, Koski kertoo.

 

”Pysyisit poika välillä maan pinnalla”

 

Tuomas Koski asuu Naantalissa vaimonsa ja kahden kissansa kanssa. Yksi rakkaista harrastuksista on sukellus, johon mies hurahti 15 vuotta sitten Indonesian matkalla. Harrastus on vienyt hänet jopa 50 metrin syvyyksiin Norjan vuonoissa.

 

”Äiti pyysikin silloin, että pysyisit poika edes joskus maan pinnalla”, Koski nauraa.

 

Mutta nyt on edessä asennuksen jännittävin vaihe, kun uusiin laitteisiin kytketään virrat päälle.

 

”Jep, toimii. Tervetuloa vauhdikkaaseen 5G-aikaan, Tupuri”, Koski hymyilee.

 

Teksti: Janne Kaijärvi

Kuvat: Otto Uotila

--

 

Rakennamme mobiiliverkkoamme yhdessä kotimaisen kumppanin kanssa suomalaisten käyttöön. Tutustu meidän kaikkien turvaverkkoon.

Tutustu myös muihin turvaverkko-sisältöihin:

 


2 kommenttia

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +7

Kiva lukea tämmöisiä juttuja, niin Telian kuin urakoitsijoiden töistä. Oishan se ollut mielenkiintoista vielä nähdä oikein kuvat kuinka uusi tukiasema tuli lopulta paikoilleen.  Jatkakaa samaan malliin mielestäni avoimuus kannattaa. Verkonvalvonta olisi myös mielenkiintoista ja esim. se minkänäköisiä on nuo mastojen laitetilat ja mitä kaikkea niissä voi olla. Myös jos mahdollista esim. 5G:n sähkönkulutus tilastot olisi mielenkiintoisia ja sen vertailua muihin tekniikoihin. Kyllä näitä aiheita piisaa.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +12

Kiitos mukavasta palautteesta @samivdsl ! Otetaan nämäkin ideat korvan taakse jatkon kannalta ja avataan mahdollisuuksien mukaan.

Vastaa