Mihin tarvitsee 5G:tä, kun 4G on jo tarpeeksi nopea? Voisiko mastoon asentaa tuulivoimalan? Tuleeko 5G mullistamaan perinteisen puhelimenkäytön? Julkaisimme täällä Yhteisössä viime syksynä useita juttuja 5G:stä. Saimme niihin yli 2000 kommenttia ja kysymystä, joihin vastaamme tässä juttusarjassa. Tässä sarjan toisessa osassa kysymyksiin vastaavat Telia Finlandin Jussi Vuorinen ja Petri Lindqvist.
1. ”Tuleeko 5G mullistamaan perinteisen puhelimenkäytön?”
Puhelimella soittaminen ei varsinaisesti muutu, kaikki muu puhelimen hyöty- ja viihdekäyttö kylläkin. Isoin murros puhelimen käyttötavoissa syntyy 5G:n mahdollistamista uusista palveluista.
5G:n tuoma lisäkapasiteetti pienentää datasiirron viivettä ja sen myötä parantaa käyttökokemusta. Pelaaminen ja videoiden katselu ovat jo nyt sujuvampia 5G:n ansiosta.
5G mullistaa puhelimella muun muassa pelaamista. Reaaliaikaiset moninpelit onnistuvat pilvipalvelun kautta kännykällä, eikä autenttisten pelikokemusten vaatimia raskaita grafiikoita tarvitse ladata koneelle.
Pelien lisäksi myös muiden uusien sovellusten lataaminen on 5G:llä huomattavasti nopeampaa. Sovellukset käynnistyvätkin nopeammin, vaikka käynnistysvaiheessa ladattaisiin dataa käytön taustalla. Osittain tämän takia ja osittain uusien laitteiden ominaisuuksien vuoksi 5G-akut kestävät aiempia laitteita pitempään.
2. ”Mihin tarvitsee 5G:tä, kun 4G on jo tarpeeksi nopea?”
On totta, että monessa tällä hetkellä tavanomaisessa käyttötilanteessa 4G pystyy samaan kuin nykyinen 5G.
5G:n hyöty on erityisesti viiveen poistamisessa ja isommassa kapasiteetissa, vaikka molemmissa verkoissa nopeus olisikin riittävän korkea. 5G-käytössä puhelimen akku kestää pitempään, sovellusten lataukset, päivitykset ja käyttö nopeutuvat. Yksittäisissä käyttötilanteissa erot voivat olla pieniä, mutta kun käyttö nopeutuu kaikissa tilanteissa, kerrannaisvaikutus alkaa olla tuntuva.
Vaikka omaan käyttöön 4G-kapasiteetti tuntuisikin riittävältä, niin syödessä nälkä kasvaa. 90-luvulla matopeli tuntui koukuttavalta ja arvoa tuovalta lisältä kännykän arkikäyttöön, nykyisen mobiilikäyttäjän näkökulmasta se ei sitä enää ole. Hyödyt moninkertaistuvat sitä mukaa, kun 5G:n ominaisuuksia täysipainoisesti hyödyntävät palvelut ja laitteet yleistyvät.
5G:n ominaisuudet korostuvat tilanteissa, joissa on paljon puhelimen käyttäjiä – esimerkiksi yleisötilaisuuksissa, urheiluareenoilla ja vastaavissa tapahtumissa. Runsas kapasiteetti ja viiveettömyys palvelevat tulevaisuudessa käyttäjiä entistä paremmin.
3. ”Miksi 5G-ominaisuus on vain nopeimmissa ja kalliimmissa liittymissä?”
Liittymien hinnoittelu perustuu niiden nopeuteen. 5G-liittymien nopeudet ovat 300 megatavun ja yhden gigatavun välillä.
On myös totta, että uusi teknologia on tyypillisesti aluksi kalliimpaa, koska uudet tekniset ratkaisut ovat vaatineet kehittämistä ja investointeja. Osalle asiakkaista on tärkeää olla ensimmäisten joukossa: he ottavat heti käyttöön uuden teknologian tarjoamia ominaisuuksia ja ovat valmiita maksamaan tästä. Enemmistö asiakkaista ei kuitenkaan halua maksaa lisähintaa vaan odottaa markkinan kypsymistä. Suomessa 5G-puhelimet ovat jo uusien puhelimien valtavirtaa, ja liittymät seuraavat pian perässä.
4. ”Koska markkinoille tulee edullisempia 5G-liittymiä?”
Suomen matkapuhelinkaupan murros koettiin syksyllä 2020: 5G-puhelimet yleistyivät, ja marraskuussa 2020 uusista myydyistä puhelimista suurin osa oli 5G-puhelimia. Kaikki Applen uudet puhelimet ovat 5G-laitteita. Laitteiden yleistymisen myötä myös liittymävalikoima tulee varmasti monipuolistumaan.
Liittymien hintakehitykseen vaikuttaa uuden teknologian hintalisän lisäksi markkinoilla käytävä kilpailu. Suomessa kilpailu toimii hyvin, ja siksi meillä liittymien hinnoittelu on jo kymmenen vuoden ajan ollut Euroopan edullisinta.
5. ”Voisiko mastoon asentaa tuulivoimalan, vai häiritsisikö generaattori tukiaseman toimintaa?”
Tukiasemat vievät paljon sähköä, ja ratkaisuja energiatehokkuuden parantamiseen on kehitetty jo vuosien ajan. 5G on aikaisempia tekniikoita tehokkaampaa, kun mitataan saman bittimäärän välittämiseen tarvittavaa energiaa. Datan käytön kovan kasvun takia kaikki tehokkaampaa ja puhtaampaa sähköä tuottavat ratkaisut ovat kuitenkin tarpeen.
Telia tekee tiivistä yhteistyötä etenkin Nokian kanssa, joka testaa nestejäähdytteisiä tukiasemia. Esimerkiksi rakennusten seiniin asennettujen tukiasemien hukkalämpöä voidaan käyttää käyttöveden lämmittämisessä.
Tuulivoimaa on pienessä mittakaavassa jo hyödynnetty puhelinverkkojen mastoissa. Näiden pienoisvoimaloiden tuottama energia hyödynnetään samaan mastoon sijoitetun tukiaseman energiatarpeeseen ja sen varavoimajärjestelmänä.
Telian tavoitteena on olla päästötön ja jätteetön vuoteen 2030 mennessä. Käytämme toiminnassamme ainoastaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä.
Mitä ajatuksia juttumme herätti? Kommentoi tämän jutun kommenteissa tai somessa. Julkaisemme lähiaikoina lisää vastauksia meiltä kysyttyihin kysymyksiin.
--
Tutustu myös näihin: