Vesa Sorjosella on tehtävä: pitää valtavat tavaravirrat ja jääkiekkoilijat järjestyksessä. Siinä sivussa hän suojelee ympäristöä yksi kilo ja tukiasema kerrallaan. ”Tämä on se minun palaseni maailman pelastamisessa”.
Vesa Sorjosen ihannemaailmassa kaikki asiat ja tavarat ovat järjestyksessä omissa laatikoissaan ja jokaisen laatikon päällä on oikea nimilappu. Telian logistiikasta vastaavalle miehelle työ on tapa pelastaa maailmaa.
”Ihminen on hamsteri”, Vesa Sorjonen sanoo. Eipä uskoisi hamsteriksi miestä, joka työkseen huolehtii siitä, että tuhansien kilojen tavaravirrat liikkuvat oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Yksityiselämässä saa kai antaa vähän tilaa keräilyvietille.
Sorjosen sydämessä on aina paikka vanhoille puhelimille. Hän on kerännyt niitä vuosien mittaan useita kymmeniä. Aiemmin puhelimille oli kotona jopa oma vitriini. Sorjonen muistaa mallit ja ominaisuudet kuin rakkaiden lasten lempinimet.
Työpaikallaan Vesa on jämptin miehen maineessa: mikään ei jää lojumaan, vaan tavara kulkee ja tietää paikkansa.
”Epäjärjestys ottaa päähän”, hän tunnustaa.
”Tämä on se minun palaseni maailman pelastamisessa”
Sorjonen kollegoineen vastaa muun muassa siitä, että puretun tukiaseman osat, kuten radioyksiköt tai antennit, päätyvät joko käyttöön uudestaan tai varaosiksi. Näin säästetään rahaa ja aikaa.
Jos osat eivät enää sovellu uudelleen käytettäviksi, ne puretaan. Jalometallit ja muut materiaalit erotellaan ja käytetään uudelleen. Elektroniikkaromua matkustaa konttikaupalla Telialta Heinolan Kuusakoski Oy:lle kierrätettäväksi. Myös romukontin sisällön pitää vastata rahtikirjan tietoja, jotta jatko sujuu ongelmitta.
”Yhdestä uudistetusta tukiasemasta voi tulla tuhat kiloa tavaraa, joka pystytään hyödyntämään uudelleen noin 90-prosenttisesti”, Sorjonen sanoo. Vastuullinen kierrättäminen on taloudellisesti fiksua ja tuntuu oikealta. Kun mielessä on omien 8- ja 6-vuotiaiden lastenlasten tulevaisuus, Sorjonen ei kaipaa yhtään uutta jätevuorta vaan entistä ekologisempaa ajattelua:
”Tämä on se minun palaseni maailman pelastamisessa.”
Hän tunnustaa olevansa sen verran intohimoinen kierrättäjä, että kotona taloyhtiön kartonkikeräykseen ei jää yhtään pahvilaatikkoa litistämättä. Tai jos jää, naapurit saattavat kuulla siitä jälkeenpäin.
”Olen iloinen, että olen pysynyt kehityksessä mukana”
Oli vuosi 1984, kun Sorjosen poika meni töihin Pieksämäellä Posti- ja Telelaitokselle Kaakkois-Suomen telepiiriin. Hän oli vasta valmistunut markkinointimerkonomi. Se oli aikaa, jolloin laskut maksettiin pankin tiskillä ja puhelimeen vastattiin siellä missä puhelin oli – siis kotona tai työpaikalla.
37 vuotta myöhemmin maailma on toisen näköinen. Telekommunikaation kehitys on kuusikymppisen Sorjosen elämänkaaren iso mullistus. Hänen työtehtävänsä ovat kehittyneet yhtä jalkaa viestintäteknologian kanssa.
”Olen iloinen, että olen pysynyt kehityksessä mukana. Niin isot myllerrykset on nähty”, Vesa Sorjonen sanoo.
Toisaalta peruskuvio on sama: tavarat kulkevat kumi- tai rautapyörillä, ja hyvä suunnittelu takaa sen, että ne saapuvat asentajille juuri oikeaan aikaan. Kun aikataulutus on kunnossa, asentajat eivät joudu seisomaan tumput suorina, vaan Telian 5G-asemat nousevat suunnitellusti ympäri Suomea.
Kypärä päähän, katse kiekkoon
Vapaa-ajallaan Sorjonen nähdään usein mustavalkoisessa raitapaidassa jääkiekkotuomarina junioreiden ja harrastajamiesten peleissä. Vesa on tuominnut noin sata peliä kaudessa yhdentoista vuoden ajan. Se tarkoittaa 5–6 peliä viikossa, ja jokainen peli noin 90 minuutin luisteluaikaa. Kunto pysyy hyvänä.
Jääkiekkotuomariksi Sorjonen kasvoi omien poikien pelejä seuratessaan. ”Kun vaimo oli aikansa kuunnellut minua siinä kaukalon laidalla huutamassa ja neuvomassa, hän osti minulle pillin. Sanoi, että kun kerran tiedät ne säännöt niin hyvin, ala sitten tuomariksi.”
Nyt Sorjonen asuu Vantaalla kahdestaan vaimonsa kanssa. Hänen uusperheessään on kuusi lasta ja kaksi lapsenlasta. Korona-aikana on pitänyt keksiä korvaavia liikuntamuotoja, kun hallin ovet pysyvät säpissä. Ankarat vieroitusoireet jääkiekosta vievät hiihtoladuille ja kävely- ja pyörälenkeille.
Tuomaroinnissa tärkeintä on oikeudenmukaisuus.
”On oltava äärettömän rehellinen niin itselleen kuin pelille. Suosikkeja ei saa olla. Tuomarin tehtävä on huolehtia, että kaikki pelaavat turvallisesti ja sääntöjä noudattaen.”
Keskittyminen peliin tyhjentää pään työasioista, ja kaukalossa oppii paljon ihmismielen kiemuroista.
”Pelin vaatima äärimmäinen keskittyminen auttaa harjoittamaan itsehillintää. Siitä on hyötyä myös työelämässä: kun tilanne on intensiivinen ja kaikkien syke korkealla, on parasta pysyä itse viileänä.”
Teksti: Leeni Peltonen, Janne Kaijärvi
Kuva: Otto Uotila
--
Rakennamme mobiiliverkkoamme yhdessä kotimaisen kumppanin kanssa suomalaisten käyttöön. Tutustu meidän kaikkien turvaverkkoon.
Tutustu myös muihin turvaverkko-sisältöihin: