Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

2G ja 3G verkkojen sunset.jpg

 

 

Yksi ihmiskunnan historian vallankumouksellisimmista luomuksista on ehdottomasti matkapuhelin. Matkapuhelimen kehitystä älypuhelimeksi on siivittänyt alati uudistunut mobiiliverkko, joka on edennyt aina NMT-verkosta viidennen sukupolven verkoksi, eli 5G-verkoksi.


Vanhat verkkotekniikat eivät enää riitä palvelemaan modernin maailman tarpeita. Uudemmat tekniikat, 4G-verkko ja 5G-verkko mahdollistavat nopean yhteyden, paremman kapasiteetin ja lisäksi uudempi tekniikka avaa mahdollisuuksia tulevaisuutta ajatellen. Niin kuin kehitykseen kuuluu, uuteen siirryttäessä vanhasta tekniikasta on usein luovuttava. Vanhoja verkkotekniikoita, eli 2G- ja 3G-verkkoja on alettu sulkemaan maailman laajuisesti. Ulkomaan matkalle lähtiessäsi sinulla kannattaa olla niin liittymä kuin myös laite, jotka tukevat uuden sukupolven mobiiliverkkoja, eli 4G- että 5G-verkkoja.

 

2G- ja 3G-verkkoja ajetaan alas maailman laajuisesti

 

Olemme ilmoittaneet sulkevamme 3G-verkkomme vuoden 2023 loppuun mennessä, vaan mitä muualla maailmalla tapahtuu? Koska tällä hetkellä käytössä on viiden eri sukupolven mobiiliverkkoja, ovat operaattorit eri puolilla maailmaa päätyneet erilaisiin ratkaisuihin tehdessään tilaa uudemmille verkkotekniikoille.

Tiedossamme on yli 30 operaattoria, jotka ovat sulkemassa 2G- tai 3G-verkkojaan. Esimerkiksi Norjassa aloitettiin 3G-verkon purkutyöt jo vuonna 2019, ja Saksassa operaattorit ovat sulkeneet 3G-verkkojaan tänä kesänä. Muita maita, joissa operaattorit ovat ilmoittaneet 3G:n alasajosta tämän vuoden aikana ovat muun muassa Malesia, Tšekki, Italia ja Kreikka.


Maailman laajuisesti tilannetta katsottaessa yleisempää on sulkea 2G-verkko ennen kuin aletaan miettimään mahdollista 3G-verkon sulkemista. Moni operaattori Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Oseaniassa on jo sulkenut 2G-verkkonsa ja jopa asettaneet arvioita ajankohdista 3G-verkon sulkemiseksi. Esimerkiksi Japanissa 2G-verkko pimennettiin jo melkein 10 vuotta sitten.


Miksi sitten jotkut, erityisesti Eurooppalaiset operaattorit ovat tehneet päätöksen sulkea 3G-verkon ennemmin kuin 2G-verkon? Tämä johtuu muun muassa siitä, että Euroopassa on hyödynnetty laajasti M2M (koneliittymä) ja IoT (esineiden internetliittymä) -tyyppisten palveluiden kohdalla 2G-teknologiaa. Ylläpitämällä 2G:tä annetaan teollisuudelle ja yrityksille enemmän aikaa siirtyä uudempiin tekniikkoihin.

 

Englanninkielessä käytetään termiä "sunsetting" puhuttaessa tuotteen tai palvelun käytöstä poistamisesta.Englanninkielessä käytetään termiä "sunsetting" puhuttaessa tuotteen tai palvelun käytöstä poistamisesta.

 

2G- ja 3G-verkkojen sulkemisen vaikutukset:

 

  • Maassa on suljettu 2G-verkko - tällöin puhelusi kulkevat 3G- ja 4G-verkossa. Puhelimesi sekä liittymäsi täytyy tukea 4G-puhetta, jotta puhelut toimivat 4G-verkossa. Netin käyttö tapahtuu 3G/4G/5G-verkoissa.
  • Maassa on suljettu 3G-verkko - tällöin puhelusi toimivat 2G- ja 4G-verkossa. Puhelimesi sekä liittymäsi täytyy tukea 4G-puhetta, jotta puhelut toimivat 4G-verkossa. Netin käyttö tapahtuu 4G/5G-verkoissa. 3G-verkon sulkeminen edellyttää mobiilidatan osalta nopeampiin verkkoihin siirtymistä.

 

Puhelimen käyttö ulkomailla: varmista että yhteytesi toimii

 

Ulkomailla, mahdollisesti vieraassa massa yhteyksien toimivuuden tärkeyttä ei voi vähätellä - puhelimesi on yksi tärkeimmistä matkatavaroistasi. Saatat haluta tutkia karttaa, soittaa tai tarkastella vaikkapa ravintolasuosituksia. Varmistaaksesi verkkoyhteyksiesi toimivuuden ulkomailla on suositeltavaa hankkia ajoissa 4G- tai 5G-verkkoja, että myös 4G-puhetta tukeva matkapuhelin 4G- tai 5G-liittymällä.

 

4G-verkko tulee tulevaisuudessa olemaan ensisijainen puheverkko. 4G-puheella on paras äänenlaatu puheluissa ja lisäksi se mahdollistaa wifi-puhelut, eli VoWIFI:n. Wifi-puheluiden myötä voit soittaa puheluita kaukomailta Suomeen wifi-verkon kautta kotimaan hinnalla.

 

Kaikki verkkokaupassamme myytävistä puhelimista tukevat 4G-puhetta. Kesäkuusta 2020 eteenpäin lähes kaikista uusista puhelinmalleista löytyy 4G-puheen ja Wifi-puheluiden tuki. Asiakastukisivustoltamme löydät listan tuetuista laitteista. Myös 5G-tuki alkaa vakiintua uutuuslaitteiden valikoimassa - yli puolet myymistämme puhelimista ovat 5G-puhelimia.

 

4G puhe ulkomailla.jpg

 

Muistilista puhelinkäyttöäsi ajatellen ennen kuin lähdet reissuun:

 

 

Päivitä liittymäsi    Tilaa uusi puhelin

 

 

Lue myös:

3G-verkko suljetaan - näin se vaikuttaa laitteisiin

Ota hyödyt irti uusien sukupolvien verkoista - 3G-verkko jää historiaan

Paras puhelin 2021

 
MinnaLN
Ex-telialainen
Ex-telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/2G-ja-3G-verkkoja-suljetaan-pysy-linjoilla-myos-ulkomailla/ba-p/225893
Linkki kopioitu
31 kommenttia 👇
Tietoa kirjoittajasta
Yhteisön moderoinnin lisäksi voit nähdä minun kirjoittelevan muissakin Telian somekanavissa. Pelailusta ja leffoista löydämme taatusti jutun juurta.