Uutinen

4G-puhe sekä wifi-puhelut ovat nyt täällä

4G-puhe sekä wifi-puhelut ovat nyt täällä
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
  • Yhteisömanageri
  • 10285 kommenttia

Telia 4G-puhe on palvelu, jonka takaa löytyy termi VoLTE eli Voice over LTE. VoLTE on matkapuhelinverkon sekä matkapuhelimien ominaisuus, jonka avulla voit soittaa puheluita 4G-verkon kautta. Tähän asti puhelut ovat kulkeneet verkossamme vain 2G- tai 3G-verkon kautta, jatkossa siis myös 4G-verkkoa käyttäen.

 

VoLTE:n hyödyt pähkinänkuoressa:

  • Puhelut yhdistyvät nopeammin, joten sinun ei tarvitse odottaa niin kauaa, että puhelu alkaa.
  • Jos haluat niin voit käyttää nettiä samaan aikaan kun puhut puhelua. Voit siis puhua puhelua kaiuttimen tai kuulokkeiden kautta ja samaan aikaan selata nettiä tai käyttää somepalveluita. Tai vaihtoehtoisesti, jos olet jakanut puhelimesi netin esimerkiksi tabletille hotspottia käyttäen niin jatkossa netti ei katkea tabletissa puhelun ajaksi.
  • VoLTE mahdollistaa myös Telia Wifi-puheluiden soittamisen.

 

Mikä on Telia Wifi-puhelu

 

Tämän palvelun taustalla on termi VoWiFi joka tarkoittaa, että puhelu kulkee perinteisen matkapuhelinverkon sijasta wifi-verkossa (Voice over WiFi). VoWiFi tuo helpotusta erityisesti tilanteisiin, joissa kännykän sisäkuuluvuus on huono. Jos kotonasi tai toimistollasi on huono kuuluvuus, mutta sieltä kuitenkin löytyy wifi-verkko, niin voit soittaa ja vastaanottaa puheluita sen kautta. VoWiFi:n avulla voit soittaa puheluita wifi-verkon kautta, kotimaan hinnalla myös ulkomailla ollessasi.

Jotta voit soittaa Telia Wifi-puheluita sinulla pitää olla myös Telia 4G-puhe käytössäsi.

 

Näin saat 4G-puheen ja wifi-puhelut käyttöösi

 

Telia 4G-puhe kytkeytyy päälle automaattisesti, kun laitteesi, liittymäsi ja siihen mahdolliset tilatut muut lisäpalvelut sen mahdollistavat. Kun 4G-puhe on päällä, saat käyttöösi myös wifi-puhelut Minun Teliassa tai Minun Telia -sovelluksessa.

Jotta saat 4G- ja wifi-puhelut käyttöösi, sinun tulee laittaa ne päälle myös puhelimesi asetuksista.

Katso ohjeet palveluiden aktivointiin liittymäsi sekä laitteiden osalta sivuiltamme.

Lähes kaikki uudet puhelimet (6/2020 jälkeen julkaistut) tukevat 4G-puhetta ja WiFi-puheluita.

 

---

Lue myös nämä:


292 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Haku käynnistyi juuri, teksti on draftattu jo vähän aikaisemmin :)

Toivottavasti palvelu tulee nopeasti käyttöön kun testilaiteryhmä on noin laaja. 

Hyvä homma, mutta ei tukilistalla iPhoneja täälläkään :(

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Voi olla, ettei Applea pienet markkinat  vaa kiinnosta tai Telia ei ole valmis maksamaan voitelurahoja. @PeteLi varmasti pystyy avaamaan hieman enemmän syitä siihen, miksi ei Applea mukana tässä nähdä.

Laitevalikoima tulee tässä matkan varrella monipuolistumaan ja testejä muistakin laitteista on käynnissä. Tämä on siitä kinkkinen palvelu, että jokaiselle laitevalmistajalle ja mallille tehdään testit käytännössä malli kerrallaan.

 

Applen suhteen aikataulu on tällä hetkellä täysin avoin eli iPhonet eivät toistaiseksi ole palvelun piirissä.

Jooh, no en ole pidättämässä hengitystä 😃 Elisallakin nähtiin, että niitä ei sinne listalle ole saatu vaikka pitkään on palvelu ollut olemassa.

 

Luulen, että syynä on @Purnipsi n arvelemat jutut. Odotin pilottia, että näkee saako noita palveuita täältäkään Applen tuotteisiin. No eipä siinä, elisan liittymää käyttäessä niitä olisi enemmän tarvinnut, nyt yhteisverkon piirissä joten varsinaista tarvetta ei ole, vaikka olisi ollut mukava testailla.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

 Yksi kaveri asuu Virossa ja ainakin siellä meni iäisyys, että sikäläinen Telia sai VoLTE/VoWIFI:n käyttöön Applen tuotteissa. Kaikki on kuulemma siellä ollut kiinni Applen hitaudesta, eikä niinkään Teliasta. Noh, tätä ei Telia varmaan voi kommentoida, mutta ei se Apple kovin mukautuva tai ketterä firma vaikuta olevan. Ehkä Applella ei vain ole kiinnostusta tarjota palvelua pienille markkinoille vs Amerikan tai Keski-Euroopan markkinat.

"Lisäksi, jos liittymässäsi ei ole estoa viihdepuheluille, viesteille ja mobiilimaksamiselle niin kytkemme liittymääsi nämä estot päälle." Tarkoitetaanhan tuossa viihdepuheluita ja -viestejä, ei viihdepuheluita ja viestejä? Tämä toistui sen verta monta kertaa, etten enää ole varma.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Hyvä kun lähdit varmistamaan @SUPERHAMSTERI. Tässä on kyse siis estoista viihdepuheluille sekä viihdeviesteille. Tavalliset puhelut ja viestit toki toimivat 🙂 Muokkaan kirjoitusasun kaikkialle samanlaiseksi.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Tiedoksi kaikille, että liittymä, johon kytketään Telia 4G-puhe sekä Telia Wifi-puhelut, tulee olla perinteinen laskutusliittymä. Prepaid ei siis ole yhteensopiva nyt testattavien palveluiden kanssa. Myöhemmin kyllä mutta ei tosiaan tässä vaiheessa.

Kaksi muuta isoa operaattoria Suomessa on ottanut jo VoLTE:n ja VoWIFI:n käyttöön. Miksi Telia aloittaa vasta nyt testamaan ja tosi suppealla laitevalikoimalla?

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16
@jansaa80 Missä on tietoa DNA:n VoLTE-palvelusta? Ainakaan en ole nähnyt missään julkista tietoa kuin venyneestä pilotista jossa oli pari Samsungia ja Sony:n laitteita.

Tieto on peräisin dna asiakaspalvelusta ja myyntipalvelusta monen henkilön kertomana. Kuulemma dna 4G rajaton liittymissä ainakin. Käytännössä ei ole asiaan varmistusta.

Asiaa dnalta vielä varmistin. DNA Super 4G Rajaton sisältää ominaisuuden. Muut liittymät tulee jossain vaiheessa, "lähiviikkoina". Lukee liittymän kuvauksessa: sisältää wifi-puheominaisuuden.

Tää olis niin mua varten tää testaus. Josko saisin puheripuliani hoidettua kun wifin kautta pääsis höpötteleen. Isäntä on jo toisen firman kautta soitellu ja pakko sanoo et kateus vähän iskee ku hänen puhelimesta jotain kuuluukin eikä pätki. 

Dnalla on jo useampi liittymä jossa volte ja vowifi. Ens viikolla kuulemma lisää. Telialta kerrottiin minulle myös, ettei vanhempiin puhelimiin tule voltea eikä vowifiä. Esimerkiksi minun xz1 compact ei tule saamaan tukea, koska on "vanha" puhelin.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@jansaa80 jos tosiaan xz1 compact osalta paikkansa pitää, niin 8kk välein pitää näemmä puhelin uusia, jos niinkin perusjutun kuin VoLTE ja VoWIFI haluaa käyttöön. Kyllä tuo ainakin joitain asiakasryhmiä karsii kilpailijan leiriin. Se lienee kai myös ainoa keino saada kelkan suunta muuttumaan.

Joo niin sanottiin. Kuulemma s8 ja xz2 on ne "vanhimmat" ja tästä eteenpäin uudempia lisätään. Dnalla on tuki xz1 compact:lle ja myös elisalla. Ostin puhelimeni vasta ja huomaan että telialle se on liian vanha saadakseen palvelua. Numeronsiirto on menossa dnalle, sieltä saa näköjään rahalle paremmin vastinetta tässä asiassa. Asun yhteisverkon alueella, joten verkossa ei juuri häviä.

Kunniamerkki +1

Äh, melko noloa. Elisalla jo pitkään ollut VoLTE ja VoWifi, ja toimii minun Sony XZ Premiumilla mainiosti. Dealbreaker ainakin osaltani.

Kunniamerkki +8

Perus Teliaa, että monopoli rokkaa ja kavereille rajatut testit menossa. Olisiko suljettu betatestiryhmä mitään, jossa voisi koekaniinia toimia useampi? 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

 @sevk_ Kyllä varmasti haetaan useampiakin sinne ryhmään tietysti. Ei tässä pilotissa ole mitään hyötyä jos vain muutama haetaan kun halutaan kokemuksia asiakkailta. Samantien hakisivat omasta kaveripiiristä vaikka testaajan - eli kyllä uskon että haetaan aika suurta porukkaa mukaan niin saadan kaikki ongelmatkin paremmin selvitykseen mikäli on ennen lanseerausta sitten kaikille. 


 


@jansaa80 Näyttää että DNA:lla menee joku vikaan tota menoa jos laittelee VoLTE-palveluita käyttöön mitä ei tiedoteta asiakkaille 🙂 Siitä ei yleensä seuraa hyvää - en ainakaan mitään virallista ole kuullut että DNA:lla VoLTE-palvelut olisi tarjolla. Pilottikin vei DNA:lla vuoden ainakin... Hiljaiselta on kuulunut sen rintamalta. 


 


Näin se yleensä mennyt VoLTE/VoWIFI-palvelun osalta muoilla (ulkomaalaisilla) teleoperaattoreilla että vanhat laitteet eivät tule saamaan asetuksia, sillä nämä tietysti pitää testata ja toimittaa konfiguraatiot valmistajan OTA-päivityksen mukana. Yleensä tämä tietysti kustantaa varmasti jotakin, eihän sitä ilmaiseksi tehdä. Mikäli lähdetään vanhoja malleja tukemaan niin sielä löytyy vaikka kuinka pitkälle laitteita mihin VoLTE:n saa päälle kunhan vaan syöttää asetuksia. 


 


Usein vielä operaattoreilla ollut että vain omissa myydyissä puhelimissa tämä palvelu toimii. VoLTE:han ollut pitkään Amerikassa käytössä. 


 


Toisaalta tämä on vähän tyhmästi tehty systeemi, että yksitellen lähdetään testaamaan joten suurinosa malleista tulee aina jäämään ulkopuolelle. Testaus on hidasta ja tietysti tarjotaan tuoreille malleille ja uusia tulee ikkunoista ja ovista sisälle niin miksi vaivaantua vanhoja mallejakin vielä testattamaan... Se ei tuota uutta rahaa operaattorille eikä valmistajalle.

Tuolla dnan sivuilla lukee puhelinliittymien kohdalla, että wifi-puhelu.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@jansaa80 Kappas 🙂 Mutta ei toikaan kerro mitä laitteita tukee vaikka liittymä tukee... Että sieläkin varmasti rajallinen liittymävalikoima. 


 


Mutta enempää tietoa en löytänyt eikä ohjeistusta palveluun käyttöönotossa ja mitkä laitteet tukevat. Ilmeisesti tässä tarkoituksena että kysellään seuraavaksi aspasta kaikki kun tietoa ei sivulla ole. 


 


Tohon voisi uskoa ne Pilotissa testatut ja uudemmat Sonyn sekä Samsungin puhelinmallit eli:


 



  • Samsung Galaxy S6 ja S6 Edge 

  • Sony XZ ja XZs


Sitten näistä varmaan uusimpiin versioihin asti voisi olla tukea.

Muutamia tarkennuksia kysymyksiin.

 

VoLTE:sta keskusteltaessa on äärettömän tärkeää muistaa, että kyseessä on teknologia, jossa on kaksi tasa-arvoisen tärkeää elementtiä. Laite ja verkko. Vaikka operaattorin puolelta laitettaisiin VoLTE kaikille liityymille päälle, siitä ei ole iloa, jos tse laite ei sitä tue. Kun testaukset on tehty laitevalmistajan kanssa loppuun, ominaisuus tulee käyttöön ohjelmistonpäivityksen kautta. Näin ollen joidenkin valmistajien suhteen tuki saattaa myöhemmin tulla myös vanhemmille mailleille, mutta usein tietystä malleista eteenpäin kaikkiin uudempiin malleihin.

 

Vielä kerran muistutuksena, että laitevalikoima tulee ilman muuta kasvamaan, mutta tässä pilottivaiheessa käytössä on vain valikoidut laitteet.

 

@jansaa80tapaukseen vielä palatakseni, valitettavasti emme voi luvata, että kyseiseen malliin olisi VoLTE tukea tulossa. Priorisoimme työjärjestyksessä sellaisia valmistajia ja malleja, joita on myös eniten asiakkaidemme käytössä. Tuo XZ1 compact ei valitettavasti ole nyt tällä hetkellä tuettavien laitteiden listalla.

 

Olemme saaneet kritiikkiä siitä, että miksi asiat kestävät ja nyt vasta testataan. Emme halua tuoda mitään ulos puolivalmiina ja asetamme laadun aikataulun edelle. Lisäksi haluamme, että lanseerauksessa on tarpeeksi tuettuja laitteita, jotta mahdollisimman moni pystyy palvelua myös hyödyntämään. Siksi tässä vaiheessa ollaan vasta pilotoimassa. Teemme kovasti töitä yhdessä laitevalmistajien kanssa, jotta pian saadaan selvästi toivottu palvelu mahdollisimman monen käyttöön.

Puhelimeni on xz1 compact.

 

No asiakashan on telian mielestä väärässä: "Hommaa uusi puhelin niin me palvelemme sinua. Sinun pari kuukautta vanha puhelimesi on auttamatta liian vanha verkkoomme."

 

No viempä siis rahani muualle.

Vastaa