Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

tietosuoja.jpg

 

Itsensä suojaaminen erilaisissa verkkopalveluissa on samanlainen perustaito, kuin lukeminen ja laskeminen. Kaikki ihmiset ovat nykyisin tavalla tai toisella netissä ja käyttävät erilaisia nettipalveluita, joihin kirjaudutaan tunnuksilla sisään. Samaan aikaan myös rikolliset ja hakkerit ovat lisääntyneet verkossa, jolloin jokaisen on osattava suojata itseään, edes ihan yksinkertaisilla asioilla. Kerron tässä artikkelissa aivan perustason alkeet, joista jokainen voi ottaa vinkkiä.

 

Tarkista aluksi tämän luotettavan palvelun avulla, onko omat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi vuotanut verkkoon kaikkien nähtäville. Sen jälkeen jatka lukemista ja laitetaan tietosuojasi paremmalle tasolle.


1. Käytä vain vahvoja salasanoja

 

Asia, jotai ei voi korostaa liikaa on se, että luo kaikkiin nettipalveluihin vahva salasana. Älä siis käytä mitään helppoja nimiä, syntymäaikoja tai selkokielisiä sanoja. Tällaiset on aina hyvin helposti hakkeroitavissa. Vahvan salasanan pituus on aina vähintään 12 merkkiä pitkä. Vahva salasana sisältää numeroita, kirjaimia (isoja ja pieniä) ja erikoismerkkejä. Itse suosin omassa käytössä jopa huomattavasti tätä pidempiä salasanoja, koska mitä pidempi rimpsu, niin sitä vahvempi suoja.


Vahvoja salasanoja voi luoda esimerkiksi tällä generaattorilla 

 

Vahvoja salasanoja voi muodostaa apuohjelmillaVahvoja salasanoja voi muodostaa apuohjelmilla

 

2. Luo jokaiseen nettipalveluun eri salasana

 

Tämän artikkelin alussa linkitin sivuston, josta voi tarkistaa onko oma salasana vuotanut verkkoon. Näiden tietovuotojen vuoksi onkin äärettömän tärkeä asia tietoturvan kannalta, että käytät kaikissa nettipalveluissa erillisiä salasanoja. Tämä siitä syystä, kun toisinaan tulee ilmi tapauksia, joissa nettipalveluita on murrettu ja salasanat laitettu verkkoon jakoon. Tällaisessa tilanteessa hakkereilla olisi täysi pääsy kaikkiin sinun verkkopalveluihin. Moni varmasti käyttää samoja salasanoja kaikissa palveluissa, mutta se ei todellakaan ole järkevää.

 

3. Käytä salasanojenhallintasovellusta laitteillasi

 

Riittävän vahvoja salasanoja on mahdoton muistaa, eikä niitä kannata säilyttää missään muistiossa tai päiväkirjassa, joten siitä syystä suosittelen käyttämään jonkinlaista luotettavaa salasanojenhallinnointisovellusta. Tällaisia sovelluksia on esimerkiksi LastPass, Dashlane, 1Password yms. Itselläni on käytössä LastPass ja olen ollut tähän todella tyytyväinen. Kirjoitan myöhemmin tarkemman esittelyn tästä sovelluksesta, jos joku muukin innostuu käyttämään tätä.

 

Salasanojen hallinnassa auttaa esimerkiksi LastPass, Dashlane tai 1PasswordSalasanojen hallinnassa auttaa esimerkiksi LastPass, Dashlane tai 1Password

 

4. Aktivoi kaksivaiheinen tunnistautuminen tai kirjautuminen käyttöön

 

Suositeltavaa on käyttää kaksivaiheista tunnistautumista kaikissa verkkopalveluissa, missä sellainen on tarjolla. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kirjaudut joltakin uudelta laitteelta esimerkiksi Facebook -tilillesi, niin salasanan syöttämisen jälkeen sinulle lähetetään omaan kännykkääsi tekstiviestillä vahvistuskoodi, joka pitää syöttää kirjautumisen yhteydessä. Tällä estetään sellainen skenaario, että joku hakkeri saisi salasanasi käsiinsä, niin tällä ei vielä pääsisi kirjautumaan palveluun, koska vahvistukoodi tulee tekstarina sinun omaan puhelimeesi. Tämä on erittäin hyvä keino vahvistaa omien palveluiden tietoturvaa. Kaksivaiheinen tunnistautuminen on tarjolla esimerkiksi Gmail -sähköpostissa, Facebookissa, Twitterissä, LinkedIn:ssä ja Whatsappissa, sekä monissa muissa palveluissa.

 

Tekstiviesteillä toimivan tunnistautumisen sijaan on mahdollista käyttää myös erittäin turvallista tunnistautumiseen tarkoitettua sovellusta. Tällaisen voi asentaa omaan älypuhelimeen ja vahvistaa kirjautumiset sitä kautta. Esimerkiksi tunnettuja sovelluksia ovat LastPass Authenticator ja Google Authenticator.

 

5. Investoi maksulliseen tietoturvaan

 

Monet saattavat ajatella, että tietoturvalle ei ole tarvetta, kun surffailee vain asiallisilla sivustoilla. Suositeltavaa on hoitaa virustorjuntaohjelmisto ja palomuuri omalle koneelle, mikäli sillä käytetään verkkopankkia, kirjaudutaan muihin tärkeisiin palveluihin tai koneella säilytetään tärkeitä henkilökohtaisia asioita. Tässä yhteydessä on tärkeä muistuttaa, että maksuttomalla tietoturvalla ei saa todellista suojaa koneelleen. Yleensä se menee niin, että maksuton tietoturvaohjelmisto on oikeasti maksullisen paketin mainosversio. Täydet ominaisuudet ja tärkeän suojan saa siis vain maksullisella versiolla. Tietoturvan saa nykyisin ladattua tietokoneille, tableteille ja älypuhelimille.

 

6. Käytä julkisessa wifi-verkossa aina VPN -palvelua

 

Monet käyttäjät hyödyntävät julkisia wlan-verkkoja ja täysin ilman mitään suojauksia. Mikäli käytät joskus julkisia wlan-verkkoja tai muuten käytät netti muuhunkin kuin lehtien lukemiseen, niin VPN on sinulle ehdottoman tarpeellinen. Laadukas VPN -palvelu suojaa sinua ulkopuoliselta seurannalta, mitä monet nettisivustot pyrkivät tekemään. Samalla saat suojan hakkereilta, jotka haluavat kaapata käyttäjätunnuksia ja verkkopankkitunnuksia verkkoliikenteestäsi. VPN palveluita on monia erilaisia ja hieman erilaisilla ominaisuuksilla, mutta itse olen todennut F-Securen Freedome palvelun helpoksi ja hyväksi.

 

Freedome VPN suojaa surffailuaFreedome VPN suojaa surffailua

 

7. Muista maalaisjärki ja terve kyseenalaistaminen

 

Kaikkein tärkein tietoturvan osa-alue on maalaisjärki ja terve varovaisuus, kun toimitaan verkossa. Virustorjunta estää toki virusten leviämisen ja asentumisen koneelle, mutta hakkereiden taitavia kalasteluviestejä se ei välttämättä saa kiinni, vaan näiden havaitseminen jää henkilön omalle vastuulle. Nykyisin on varsin yleistä, että pankkitunnuksia, luottokorttitietoja tai eri palveluiden käyttäjätunnuksia ja salasanoja pyritään kalastelemaan ihmisiltä. Hyvänä nyrkkisääntönä on se, että mikään yritys ei kysy sinun henkilökohtaisia käyttäjätunnuksia, salasanoja tai luottokorttitietoja sähköpostilla. Ole siis varovainen ja pyri varmistumaan siitä, että viestin lähettäjä on se kuka väittää olevansa.


Näillä helpoilla ja pienillä vinkeillä parannat omaa tietosuojaasi jo huomattavasti!

 

 

Lue myös nämä

NikoNo
Telialainen
Telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/7-vinkkia-parempaan-tietoturvaan/ba-p/183763
Linkki kopioitu
18 kommenttia 👇
Tietoa kirjoittajasta
Telialla olen työskennellyt yli 10 vuotta erilaisissa tehtävissä. Tällä hetkellä toimin Telia Partion jäsenenä ja täällä Yhteisössä moderaattorina. Vahvasti myös Liigan parissa mukana! :)