Mikä on tietosuoja ja miten se vaikuttaa juuri sinuun?

  • 27 January 2017
  • 3 kommenttia
  • 5 katselukertaa

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15


 


Tietosuoja sekoitetaan hyvin usein tietoturvaan. Nämä eivät ole sama asia vaikka osittain toki liittyvätkin toisiinsa. Tietosuoja tarkoittaa ihmisten henkilötietojen suojaamista ja niiden asianmukaista käsittelyä. Tietosuoja on jokaisen ihmisen perusoikeus, joka turvaa yksityisyytesi. Tietoturva taas liittyy keskeisesti tekniikkaan, eli miten henkilötiedot, laitteet ja järjestelmät on suojattu verkkohyökkäyksiltä ja hakkereilta. Jokaisen tulee huolehtia myös omien netissä liikennöivien laitteidensa tietoturva kuntoon, jotta laitteiden käyttö on turvallista.


 


Tietosuojaa säätelee Suomessa useampikin laki eri toimialoilla, mutta keskeinen tietosuojaan liittyvä lainsäädäntö on henkilötietolaissa. Kaikki yritykset, jotka käsittelevät asiakkaiden henkilötietoja, ovat velvollisia noudattamaan tietosuojaan liittyvää lainsäädäntöä. Lainmukaisuutta ja tietosuojakäytäntöjä maassamme valvoo Tietosuojavaltuutettu ja Viestintävirasto. Yleisesti voisi todeta, että Suomessa näihin asioihin on panostettu todella paljon ja ihmisten tietosuoja on hyvällä tasolla. Toki on tärkeätä myös huolehtia omalla toiminnallaan yksityisyydestään ja omien henkilötietojen käytöstä.


 


Miten sinun tulee huolehtia tietosuojastasi?


 


Palveluiden käyttöehdot ja tietosuojaselosteet – Sinun olisi syytä tutustua huolella erilaisten sovellusten ja ohjelmistojen käyttöehtoihin sekä tietosuojalausuntoihin. Useimmat sovellukset ovat ulkomaalaisten yritysten julkaisemia, joten käyttöehdoissa voi olla paikallisen lainsäädännön mukaisia ehtoja. Esimerkiksi monet älypuhelinsovellukset vaativat pääsyä puhelimen yhteystietoihin, kuviin tai jopa kaikkiin mahdollisiin näppäimistöllä kirjoitettuihin teksteihin. Näissä kannattaa siis olla tarkkana, että millaiset ehdot olet itse valmis hyväksymään. Millaista tietoa haluat itsestäsi antaa ja millaiseen käyttötarkoitukseen.


 


 


 


Lomakkeiden automaattitäydennys – Nettiselaimissa on yleensä tarjolla lomakkeiden automaattinen täydennys. Kun olet tilaamassa tuotteita tai rekisteröitymässä palveluihin, niin saat täydennettyä tietosi yhdellä klikkauksella lomakkeelle. Tätä ominaisuutta ei ole syytä käyttää, sillä se voi jopa luovuttaa luottokorttisi kaikki tiedot vastaanottajalle huomaamattasi. Tämä on siis erittäin vaarallista etenkin tuntemattomilla nettisivustoilla. Tästä aiheesta oli taannoin useita uutisia ja tästä Afterdawnin uutisesta voit lukea tarkemmin.


 


Tuntemattomat nettisivustot – Omasta tietosuojasta on syytä pitää huolta etenkin tuntemattomilla ja hämärältä vaikuttavilla nettisivuilla. Kannattaa miettiä tarkkaan, että mihin omia tietojaan syöttää ja mitä kaikkea on valmis luovuttamaan tuntemattomalle sivustolle. Tässä asiassa auttaa merkittävästi myös tietoturvaohjelmisto, joka ilmoittaa kun olet siirtymässä haitalliselle sivustolle, joka on mahdollisesti rakennettu vain nettirikollisuutta varten. Paras tietosuoja on kuitenkin oma tarkka harkintakyky ja maalaisjärki.


 


Mitä tietosuoja tarkoittaa Soneralla ja Soneran asiakkaille?


 


Me Telialla ymmärrämme, että yksityisyyden suoja on tärkeää asiakkaillemme. Olemme sitoutuneet kunnioittamaan ja turvaamaan asiakkaidemme yksityisyyttä.


 


Henkilötietolain lisäksi Telian toimialaa koskevaa keskeistä tietosuojasääntelyä on myös tietoyhteiskuntakaaressa, jossa säädetään viestinnän luottamuksellisuudesta ja yksityisyyden suojasta. Nämä säännökset määrittävät muun muassa sen, millä perusteella ja mihin tarkoitukseen viestinnässä syntyviä välitystietoja voidaan käsitellä.


 


 


 


Telialla on tietosuojapolitiikka, jossa on määritelty henkilötietojen suojaamiseen ja käsittelyyn liittyvät periaatteet. Tietosuojapolitiikan pohjalta on laadittu sisäiset ohjeistukset henkilötietojen käsittelyyn. Lainsäädännön noudattaminen on toiminnan keskeinen edellytys, joten vaatimustenmukaisuudesta on Telialla huolehdittu käytännössä esimerkiksi järjestelmien ja prosessien suunnittelussa ja valvonnassa, sekä henkilökuntaa säännöllisesti kouluttamalla. Asiakkaiden henkilö- ja välitystietoja suojataan asianmukaisella tavalla myös noudattamalla alan standardeja ja hyväksi haivattuja käytäntöjä sekä tiedon käsittelyn että tietoturvan osalta.


 


”Toimiminen tietointensiivisellä toimialalla ei ole mahdollista ilman, että tietosuoja- ja tietoturvanäkökohdat on otettu vakavasti huomioon ja toteutettu yhtiön toiminnassa kautta linjan.” kertoo Telian tietosuojajuristi Heidi Mäkelä


 


Tietosuojapäivä 28.1.2017


 


Lauantaina 28.1. vietetään tietosuojapäivää, joten tämä toimii hyvänä muistutuksena tietosuojan tärkeydestä. Oletko itse suhtautunut riittävällä tarkkuudella tietosuojaan netissä toimiessasi? Olisiko sinulla jakaa hyviä tietosuoja / tietoturvavinkkejä muille Klaanilaisille?


 


Lisätietoja tietosuojasta:


Tarkempia tietoja Telian tietosuojalausunnosta


Tietosuoja.fi


Viestintävirasto


3 kommenttia

@NikoNo kirjoitti:

 

Mitä tietosuoja tarkoittaa Soneralla ja Soneran asiakkaille?

 

Me Soneralla ymmärrämme, että yksityisyyden suoja on tärkeää asiakkaillemme. Olemme sitoutuneet kunnioittamaan ja turvaamaan asiakkaidemme yksityisyyttä.

 

Hyvä että kerrotte näin asiakkaillenne, mutta vielä tärkeämpää olisi, että toimisitte myös kertomanne mukaisesti. Esimerkiksi vielä eilen tuntui ainakin jollekin työntekijällenne olevan epäselvää, että saako teidän asiakkaittenne tietoja pistää netin keskustelupalstalle julkiseen levitykseen vai ei.

 

Näinkö Sonera käsittelee asiakastietoja? Nettikiusatun henkilön tiedot jakoon keskustelupalstalle.

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@MikkoMallikas12, itse asiassa kun ollaan tarkkoja niin ko. keskustelusta selviää että sinne ei ole postannut itse työntekijä vaan hänen kaverinsa.


 


Niin tai näin, ikävä tapaus jota tutkimme parhaillaan, mitä on tapahtunut jos on tapahtunut. Yhden työntekijän toimiminen ei kuitenkaan edusta yrityksemme linjaa, otamme tällaiset asiat erittäin vakavasti.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Tännekin tiedoksi minkä postasin juuri tuonne toiseen keskusteluun:


 


Morjesta ketjuun!


 


Kuten tässä keskustelussa on kirjoitettu, otamme tietosuoja-asiat erittäin vakavasti. Olemme nyt tutkineet ylilauta.org –foorumilla esitettyihin tietosuojarikeväitteisiin (https://ylilauta.org/tubetus/61963180) liittyvät lokitiedot ja niiden perusteella meillä ei ole syytä epäillä, että asiakkaan henkilötietoja olisi käsitelty asiattomasti ja vastoin tietosuojaperiaatteitamme.


 


Tutkimuksissamme ei ole ilmennyt rikkomuksia Soneran tai yrityksen työntekijöidemme osalta.

Vastaa