Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

roamingi.jpg

 

 

On hyvä huomioida, että liittymä saattaa käyttää mobiilidataa ulkomailla, vaikka puhelimesta olisikin kytketty mobiilidata pois päältä. Tämä johtuu siitä, että joissain maissa ollaan käynnistämässä VoLTE ratkaisua, joka tarkoittaa puheluiden siirtymistä 4G verkkoon. Suomalaiset liittymät voivat siis käyttää pieniä määriä dataa ulkomailla puheluista johtuen, vaikka olisi mobiilidata pois päältä puhelimesta. Mikäli haluat välttyä tällaiselta ylimääräiseltä kululta, niin sinun tulee tehdä liittymälle tai puhelimen asetuksiin pieniä muutoksia.

 

Telian liittymien käyttäminen ulkomailla on nykyään varsin huoletonta. Uusilla Telia Yhteys -liittymillä nettikäyttö, puhelut ja viestit EU- ja ETA-alueella sisältyvät liittymäsi kuukausihintaan. Ulkomaan netin käyttömäärä saattaa poiketa kotimaan käyttömäärästä. Liittymillä on myös oletuksena 62e hintakatto, jonka yli ulkomaan datakustannukset eivät voi laskulla nousta.

 

Näin kytket ulkomaan dataliikenteen eston

 

Mikäli haluat estää ulkomaan datakäytön liittymältä kokonaan, niin se onnistuu Omilla sivuilla, kun kytket data roaming –eston päälle. Silloin liittymällä ei ole mahdollista käyttää dataa ulkomailla. Data roaming –eston ollessa päällä toimii puhelut ja viestit kuitenkin normaalisti. Esto kytketään Omilla sivuilla kohdasta Liittymä -> Lisäpalvelut -> Estot ja rajoitukset -> Rajoitukset ulkomailla.

 

 estotjarajoitukset1.PNG

 

Toinen vaihtoehto on kytkeä puhelimesta mobiilidata pois päältä ja tämän lisäksi pakottaa puhelin 2G/3G verkkoon. Kun puhelimesta on valinnut 2G/3G verkon, niin liittymä ei voi hyödyntää VoLTE tekniikan puheluita. Nämä muutokset tehdään puhelimissa hieman eri tavalla mallista ja käyttöjärjestelmästä riippuen. Otan tähän esimerkkinä iPhonen ja Samsungin Android puhelimen valikot ja miten niissä hoidetaan oikeanlainen mobiilidatan esto.

 

Ohjeet iPhonelle

 

Valikosta Asetukset -> Mobiiliverkko

Dataroaming valinta pitää olla harmaana ja lisäksi "Puhelut ja data" -valikosta pitää käydä valitsemassa vain 3G:

 

IMG_8630.PNGIMG_8631.PNGIMG_8632.PNG

 

Ohjeet Android-puhelimille (kuvankaappaukset Samsungista)

 

Valikosta Asetukset -> Mobiiliverkot

Dataverkkovierailu pitää laittaa pois päältä ja tämän lisäksi verkkotilaksi vain 3G:

 

Screenshot_20170109-113637.pngScreenshot_20170109-113522.pngScreenshot_20170109-113540.png

 

Näillä evästyksillä toivotan kaikille reissaajille oikein hyvää matkaa maailmalle! 🙂

 

Puhelut ja netti ulkomailla lisätietoja

NikoNo
Moderaattori
Moderaattori

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/Mobiilidata-kytketty-ulkomailla-pois-paalta-mutta-laskua-tuli/ba-p/140600
Linkki kopioitu
14 kommenttia 👇
olkitu
Kunniajäsen

Ja pikku muistutus että ei kannata laittaa vain 3G vaan 2G/3G sillä kaikkialla ei ole 3G:tä niin voi puhelut kadota. VoLTE toimii siis 4G verkossa ja joten 2G/3G kannattaa pitää jotta valitaan paras mahdollinen verkko toivottavasti. 

 

Odotetaan että Sonerallakin tulee VoLTE Suomeen niin saadaan nauttia paremmasta puhelinlaadusta 4G verkossa ja VoWIFI palvelu niin saadaan puhelut menemään WLANissa että toimii sielä missä mobiiliverkkoa ei ole mutta on WLAN verkkoa. Esimerkiksi nämä energiatehokkaat talot.

irritus
Konkari ☆

Kolmas mobiilidataa käyttävä ominaisuus ovat multimediaviestit, mms.

 

Kotimaassa multimediaviestien tiedonsiirto on sisällytetty itse viestin hintaan lähetettäessä, vastaanotto on maksuton. Ulkomailla multimediaviestien tiedonsiirto veloitetaan erikseen multimediaviestin hinnan lisäksi. Vastaanottokin maksaa, tosin ainoastaan tiedonsiirron osalta.

Sekunti
Telia 5G lähettiläs 2021

Telia Matkalla -sivulta löytyy hyvin kohdemaan hintataso esim. Yhdysvalloissa pelkästään tiedonsiirto maksaa 12,49 € / mt, joten on hyvä syy muistaa tehdä Data Roaming -esto vaikka on tuo hintakatto. Jos erehtyy Yhdysvalloissa avaamaan puhelimen ilman tuota estoa, niin hintakatto on jo tullut mukavasti vastaan muutamassa sekunnissa Hymiö Onnellinen

 

Tämän lisäpalvelun tilaaminen onneksi onnistuu näppärästi Minun Telia -sovelluksessa ennen lentoa ja lisäksi puhelimen asetuksista kannattaa kytkeä pois päältä mobiilitiedonsiirto ja pakottamaan käyttämään vain 3G-verkkoa.

 

Minun Telia -sovelluksessa Data Roaming -eston tilaaminen liittymälle

 

Ulkomailla kannattaa enimmäkseen hyödyntää esim. hotellin omaa wifi-verkkoa tai vaihtoehtoisesti Telian Reissupakettia. Tämän lisäksi on suositeltavaa hankkia VPN-palvelu (esim. Freedome) oman turvallisuuden takaamiseksi sekä sillä pääsee katsomaan kotimaan juttuja. Puhelut ja viestittelyt onnistuvat helposti esim. Whatsapp- ja Messenger-sovelluksella. Pienillä asioilla saa rentouttavan loman aikaan ilman lisähuolia Hymiö Onnellinen

Purnipsi
Telia 5G lähettiläs 2021

En vain ymmärrä, miten edes VoLTE voisi aiheuttaa lisäkustannuksia, jos Data Roaming on estetty. Silloin ei mobiilidataa pitäisi edes siirtyä tapahtukoot vaikka mitä. Yritin etsiä tuolta Telian ohjesivulta ohjeistusta VoLTE:n osalta. Sellaista ei ollut. Epäselvissä tapauksissa sopimusta tarkastellaan kuluttajan eduksi.

 

Tuollahan lukee, että "Data roaming -estoa voit käyttää ulkomailla, kun haluat varmistaa, ettei tiedonsiirtoa käytetä."

Joten jos jostain kummasta syystä vielä tulisi laskua datasta, niin se on selvästi Telian vahinkoa.

 

Tosin, jos data ei kulje, niin voi VoLTE -puhelut olla toimimatta. En tiedä, osaako laitteet mennä piirikytkentäisten palveluiden puolelle, jos näin käy. Eli 2G, 3G -verkoissa.


Ja vain 3G -pakotus ei kannata, 2G / 3G parempi. Läheskään joka paikassa ei ole 3G-verkkoa, vaan saattaa olla CDMA -verkkoa, jota ei kotoiset laitteet tue tai 3G-taajuudet ovat eri kuin täällä.


Sekunti
Telia 5G lähettiläs 2021

Totta @Purnipsi! Ainakin VoLTEn osalta tuo kaipaisi täydentävän vastauksen Telialta.

 

Pitää ainakin itse katsoa paikan päällä mikä verkko löytyy parhaiten. Mitä luultavammin puhelin jää pölyttymään nurkkaan loman ajaksi tai vain valokuvaamiseen.

 

Puhelimessa on onneksi tuo Roaming-tila oletuksena pois päältä, joten tulisiko tästä laskua, jos ei ole liittymässä Data Roaming -estoa? Puhelimen ei pitäisi tässä tilassa edes yhdistyä ulkomaan verkkoon. Sehän periaatteessa tarkoittaa myös ettei viestit ja puhelut tule läpi 🙂

Purnipsi
Telia 5G lähettiläs 2021

Niin, jos verkko tukee VoWIFI -toiminnetta, niin kaikki liikenne menee sitten wifin kautta wifi-puheluina.

 

Puhelimen roaming-estoihin en kauheasti luottaisi... Se on ohjelmallinen päätelaitteen päässä ja ei sillä tavalla todistettavissa oleva tekijä, kuin tuolla operaattorin päässä. Sieltä operaattorin palveluista varmasti näkyy lokista, että on laitettu esto päälle ja jos tulee laskutusta -> niin ei voida laskuttaa, kun on nimenomaan palvelu estetty. Noista puhelimiin asetetuista estoista kun ei oikein dokumentaatiota jää ja iso paha operaattori kaikin tavoin yrittää laskuttaa asiakasta viimeiseen asti. Se on kyllä nähty, ei operaattorit ole hyväntekeväisyyslaitoksia.

 

Tottahan toki puhelin rekisteröityy ja yhdistää ulkomaan verkkoon, mutta datapalvelu on estetty. Eli dataliikennettä ei sallita.

NikoNo
Moderaattori
Moderaattori

Tähän aiheeseen hieman tarkennusta @Purnipsi ja @Sekunti

 

Mikäli liittymälle asettaa Data Roaming eston telia.fi sivujen kautta tai Minun Telia -sovelluksessa, niin silloin ei dataa voi ulkomailla liikkua lainkaan. Tuossa jutussa tarkoitetaan puhelimen asetuksista löytyvää dataroaming valintaa, joka ei välttämättä estä kaikkea dataliikennettä. Vaikka dataroamingin laittaisi puhelimesta pois, niin volte puhelut voi aiheuttaa datan kulumista ja sitä kautta laskua.

 

Käytännössä kannattaa laittaa esto suoraan liittymälle tai sitten tuon ylläolevan ohjeen mukaan puhelimesta dataroaming kiinni ja verkon valinnaksi vain 2G/3G.

 

Selventääkö tämä asiaa? 🙂

Sekunti
Telia 5G lähettiläs 2021

Kyllä selvensi @NikoNo, kiitoksia! USA-reissussa ei tullut mutkia matkaan vaan meni mukavan sulavasti Hymiö Onnellinen

jansaa80
Vakiokalustoa ☆

Puhelunesto ja nettiyhteys eu-ja eta-maiden ulkopuolella, joko tämä asetus on tulossa Telian liittymiin? Elisalla tuo jo on. Toihan estää käsittääkseni puhelut ja datan?

RaMaria
Ex-telialainen
Ex-telialainen

@jansaa80 tästä on kehitysehdotus mennyt eteenpäin ja tutkitaan asiaa parhaillaan. (: 

Sekunti
Telia 5G lähettiläs 2021

Tämä linkki kannattaa päivittää, kun menee aikaa sivuston uudelleenohjaamisessa:

Puhelut ja netti ulkomailla lisätietoja

RaMaria
Ex-telialainen
Ex-telialainen

Kiitos huomiosta @Sekunti, tämä on nyt fiksattu. 🙂 

tatupi
Uusi jäsen

Soitot vain Suomeen

 

olen avannut lapselle liittymän, johon olen laittanut palvelunumero- ym estot. Vielä haluaisin että liittymästä voidaan soittaa ainoastaan kotimaan puheluja, mutta en löydä kohtaa esim. Estä puhelut ulkomaille. Miten saisin sen onnistumaan?

SannaMKoo
Moderaattori
Moderaattori

Vastailinkin sinulle @tatupi juuri toiseen ketjuun!

Lähtevien puheluiden esto ulkomaille onnistuu tällä hetkellä vain asiakaspalvelumme kautta. Voit esimerkiksi kirjautua täältä asiakassivuillesi, ja availla chattia kanssamme, niin katsotaan tuo lapsesi liittymälle heti kuntoon Hymiö Onnellinen

Tietoa kirjoittajasta
Telialla olen työskennellyt yli 10 vuotta erilaisissa tehtävissä. Tällä hetkellä toimin Telia Partion jäsenenä ja täällä Yhteisössä moderaattorina. Vahvasti myös Liigan parissa mukana! :)