Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Tukiaseman rakentaminen.jpg

 

Miksi puhelin tai mokkula ei toimi kaikkialla? Kuuluvuus on monen tekijän summa, mitä on avattu tarkemmin Yhteisössä esimerkiksi näissä kirjoituksissa:

 

Keskitytään tässä kirjoituksessa tilanteeseen, jossa lähdemme rakentamaan uutta tukiasemaa, esimerkiksi rakennuksen katolle tai maastoon. Mitä asioita rakentamiseen liittyy ja mitä meillä operaattorina pitää ottaa huomioon? Miksi tukiasemaa ei voi vaan heittää jonkin rakennuksen katolle, siellähän on hukkatilaa mielin määrin?

 

Tukiasema talon katolla.Tukiasema talon katolla.

Ensin tulee tarve

 

Tutkimme ja mittaamme verkkoa koko ajan, ja näin löydämme tarpeita uusien tukiasemien rakentamiseksi tai olemassa olevien tukiasemien parantamiseksi. Tämän lisäksi verkonsuunnittelussa pyrimme ottamaan huomioon myös saamamme asiakaspalautteet. Itse tukiaseman rakentaminen kestää noin viikon ja se on helppo homma. Vai onko? Kysyin asiaa radioverkkosuunnittelun asiantuntijalta.

 

Uuden tukiaseman rakentaminen kiinteistön seinään tai katolle

 

 Soluja rakennuksen kulmassaSoluja rakennuksen kulmassa

Prosessi menee suurin piirtein näin:

 

1) Tarve uudelle kohteelle (ilmenee mm. omalla mittaus- ja tutkimustyöllä tai asiakaspalautteiden pohjalta).

2) Käydään paikan päällä mittaamassa kuuluvuudet sekä samalla kartoitetaan, mikä kiinteistö voisi olla optimaalisin tukiasemapaikaksi.

3) Tilaamme asennussuunnittelutyön yhteistyökumppaniltamme.

4) Yhteistyökumppani sopii kiinteistön isännöitsijän kanssa suunnittelukäynnistä.

5) Suunnittelukäynnillä tutkitaan, löytyykö kiinteistöstä sijoituspaikkaa tukiasemalaitteille sekä onnistuuko kaapeloinnin rakentaminen (kaapelointi antenneille, sähköistykselle ja siirtoyhteydelle).

6) Suunnitellaan antennien sijoittelu ja tarkistetaan, etteivät altistustasot tule ylittymään naapurikiinteistöissä.

7) Asennussuunnitelma lähetetään isännöitsijälle tarkistettavaksi.

😎 Jos asennussuunnitelma on teknisesti hyväksyttävissä, kiinteistön omistajalta haetaan lupa tukiaseman toteuttamiseksi.

 

Tässä vaiheessa aikaa on kulunut yleensä noin kaksi kuukautta. Jos käy niin, että kiinteistön omistaja hylkää tukiasemasuunnitelman, työ alkaa uudelleen naapurikiinteistön kanssa ylläolevan listan kohdasta 4. Uusi kierros kohtaan 8 asti tuo lisäaikaa koko prosessille aina noin kuukauden verran. Kierroksia toistetaan, kunnes tukiasemapaikka löytyy tai sopivat kohteet loppuvat kesken, jolloin koko hanke lyödään jäihin.

 

Ja homma jatkuu:

 

9) Lupa tukiasema-asennuksille saadaan kiinteistön omistajalta. Luvansaanti voi kestää tunneista jopa useaan kuukauteen.

10) Kohteen siirtotie (eli yhteys tukiasemalta runkoverkkoon päin) suunnitellaan. Yleensä siirtoyhteys toteutetaan kuidulla, joka edellyttää kaivuutyötä. Jos maa on jäässä ja jos kaivannosta tulee pitkä, silloin odotetaan kesää ja roudan sulamista ennen kaivuutöiden aloittamista.

11) Kun siirtoyhteys ja sen mahdolliset haasteet ovat selvillä, ajoitetaan rakentamistyö. Yleensä kuluvan kvartaalin suunnitelmat on lyöty jo lukkoon, joten uusien hankkeiden toteutus on aikaisintaan seuraavan kvartaalin aikana. Siirtoyhteyden toteuttaminen sanelee yleensä rakentamisen ajankohdan (kaivuutöille tarvitaan luvat, aikaisemmin mainitut routivan maan ongelmat, urakoitsijan työtilanne ja niin edelleen).

12) Rakentaminen alkaa ja itse tukiaseman rakentaminen kestää noin viikon verran.

13) Tukiasema on käytössä. Sen toiminta testataan ja toimintaa tarkkaillaan tehostetusti jonkin aikaa.

 

 Tukiasemarakentamisessa tarvitaan suunnittelutaitoaTukiasemarakentamisessa tarvitaan suunnittelutaitoa

Tukiasemien rakentaminen pylväisiin ja mastoihin

 

Uuden pylvään rakentaminen eroaa kiinteistökohteista siinä, että ensin tarvitaan maanomistajan lupa rakentaa uusi tukiasema. Tukiasemaa ympäröivä maasto ja kasvusto määrittelevät, kuinka korkea uudesta tukiasemasta tulee. Ennen varsinaisten töiden aloittamista maastokohteisiin rakennetaan usein myös tie perille ja sekä tehdään erilaisia raivaustöitä. Sopimusneuvotteluita liittyy myös näihin tapauksiin ja ne vaihtelevat kunnittain. Tukiaseman siirtoyhteyden rakentamiseen liittyvät samat seikat ja haasteet kuin mitä aiemmin kerrottiin.

 

Uuden tukiaseman rakentaminen edellyttää kaikissa tapauksissa hyvää suunnittelua ja yhteistyötä eri toimijoiden kanssa.

 

Kääntäkää sitä peiliä enempi tänne meille päin

 

Meiltä toivotaan uusien tukiasemien rakentamisen usein lisäksi ”ettekö voisi vain kääntää peiliä (tai yhtä tukiaseman solua) hieman tänne meille päin?” Peilien ja solujen kääntämisessä on hyvä muistaa, että kuuluvuus on tarkkaan suunniteltu kokonaisuus alueelle, jota tietty solu palvelee. Jos peiliä tai solua noin vain käännellään toisaalle, kuuluvuus naapurin osoitteessa muuttuu heikommaksi ja ongelma vain siirtyy toisaalle. Näin ollen, kuuluvuutta ei voi parantaa vain nappia painamalla vaan se vaatii tarkempia tutkimuksia. Toisaalta, puhelimen tai mokkulan kuuluvuus ei ole useinkaan kiinni tukiaseman suuntauksesta tai lähetysvoimakkuudesta, kuten Yhteisön aikaisemmissa kuuluvuutta käsittelevissä blogeissa on kerrottu.

 

Onko sinulla häiriöitä kuuluvuudessa?

 

Muista, ettet ole ongelman kanssa yksin. Neuvoa ja yleisiä vinkkejä saat mm. täältä Yhteisöstä tai voit olla yhteydessä tekniseen asiakaspalveluumme jossa asiantuntijamme kartoittavat ongelman sekä mahdollisen ratkaisun. Joskus ongelma korjaantuu muuttamalla asetuksia, joskus tilanteen korjaaminen vaatii uuden tukiaseman rakentamista. Toisinaan ongelma saadaan korjattua ns. etänä tehtävillä toimenpiteillä ja joskus suosittelemme esim. lisäantennin hankintaa. Emme voi muuttaa fysiikan lakeja, langaton signaali ei läpäise kaikkia esteitä, joten joskus joudutaan vähän suunnittelemaan ja miettimään, mikä missäkin kohteessa on järkevää ongelman korjaamiseksi.

 

Olisi kiva kuulla, miten sinä olet ratkonut kuuluvuusongelmia ja miten operaattorisi on sinua niissä auttanut. Kerro kokemuksistasi blogin kommenteissa.

 

JaniAsik
Telialainen
Telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/Tukiaseman-rakentaminen-vaatii-monta-osaajaa/ba-p/160425
Linkki kopioitu
9 kommenttia 👇