Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
SINAD
Konkari
 • 425 custom-general.kudos
 • 798 custom-general.replies
 • 32 custom-general.solutions

Kuidun lähtevä kaista kilpailijoiden tasolle?

Moi!

 

Olisi "feature request"...

Nyt kun kiinteää IP:tä ei nyt saatu, niin saataisiinkos edes valokuituliittymien lähtevä kaista kilpailijoiden tasolle? Monilla muilla operaattoreilla ja etenkin pienemmillä on jo gigaisissa liittymissä 200..jopa 500 Mbit lähtevä kaistaa tarjolla.

 

Telialla tämä on edelleen 100 Mbit. Esimerkiksi omassa tapauksessani lähtevä nopeus on pelkästään keinotekoisesti rajoitettu koska ulos lähtevä kuitu pitäisi olla 10 Gbit. Tekniikka siis tukee, mutta conffaus ei anna. Lähtevän nopeuden nosto ei edellyttäisi mitään muuta kuin muutaman minuutin conffauksen kiinteistökytkimelle, ei olisi iso kustannus toteuttaa ja voisin jopa maksaa siihen kuluvan työajan, koska tiedän ettei kyse ole isosta muutoksesta. Toki en laittaisi pahaksi jos koko lähtevän kaistan limitteri otettaisiin pois.. 🙂

Kuten näkyy, lähtevä kaista on minulle tärkeä, kaikesta liikenteestä melkein 90% on lähtevää ja juuri se on sitten rajoitettu 100 Mbittiin:

Telia.png

 

<<< Muokkaus TeroRe 21.4.2021 >>>

Olemme matkan varrella tutkineet asiaa, useampaankin kertaan selvittäneet, että saadaanko toive ja uudistus toteutettua sekä sen mahdollista aikataulua. Tilanne ei ole matkan varrella muuttunut, alla ketjuun jakamamme virallinen vastauksemme asiaan:

 


@SaJoonas  kirjoitti:

Kiitokset ideasta ja toiveesta sekä aktiivisesta keskustelusta asian ympärillä. Olemme käyneet keskustelua meidän tuote- ja businessihmisten kanssa lähtevän kaistan uudistamiseen liittyen. Sain kuulla, että toistaiseksi meille ei ole tullut isommissa määrin toiveita nopeammasta upload-kaistasta ja siksi muutos ei ole juuri nyt kehitysputkessa. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeastikin. Elämme tottakai ajassa mukana ja tiedostamme, että nykyään uppaillaan erilaisia videoita ja tiedostoja, striimaillaan sekä tehdään etätöitä, missä nopeammasta uppikaistasta olisi ehdottomasti hyötyä. Jos yhä useampi asiakas kokee tarvitsevansa nopeampaa lähetysnopeutta tulevaisuudessa, niin asia otetaan meillä jälleen tarkempaan tarkasteluun.


 

335 vastausta
jessenic
Kunniajäsen
 • 171 custom-general.kudos
 • 277 custom-general.replies
 • 3 custom-general.solutions

Jep, olisi erittäin toivottava muutos. Ja voisi mainostaa isosti etätyön helpottajana, varmasti moni muukin siirtynyt/siirtymässä enemmän ja enemmän etätöitä tekemään. Ja muutenkin pilvipalveluihin isojen tiedostojen lataus saisi olla nopeampaa.

 

Itse olen päätellyt, että Telia haluaa erottaa yritystarjoomansa kuluttajatarjoomastaan. Yritykset saavat maksaa kovaa hintaa symmetrisistä yhteyksistä, mutta toisaalta kuluttajalaajakaistoja ei muutenkaan myydä yritysosoitteisiin. Pienet operaattorit tarjoavat symmetrisiä yhteyksiä kuluttajille ja yritysliittymät erotetaan kaikella muulla oheispalvelulla. Teliallakin on Telia One -konsepti tähän.

Nordvindi
Kommentaattori
 • 23 custom-general.kudos
 • 55 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions


@jessenic  kirjoitti:

Jep, olisi erittäin toivottava muutos. Ja voisi mainostaa isosti etätyön helpottajana, varmasti moni muukin siirtynyt/siirtymässä enemmän ja enemmän etätöitä tekemään. Ja muutenkin pilvipalveluihin isojen tiedostojen lataus saisi olla nopeampaa.

 

Itse olen päätellyt, että Telia haluaa erottaa yritystarjoomansa kuluttajatarjoomastaan. Yritykset saavat maksaa kovaa hintaa symmetrisistä yhteyksistä, mutta toisaalta kuluttajalaajakaistoja ei muutenkaan myydä yritysosoitteisiin. Pienet operaattorit tarjoavat symmetrisiä yhteyksiä kuluttajille ja yritysliittymät erotetaan kaikella muulla oheispalvelulla. Teliallakin on Telia One -konsepti tähän.


Mä vähän täs mietin et ettei se kyllä voi olla tosta "erotella yritys liittymät" koska se on yks ja sama onko se nopeus symmetrinen kummallakin puolella kun yritykse maksavat sla:n mukaisesta vasteajasta jos vika esiintyy. Kuluttajat voivat joutua odottamaan jopa viikon kun vertaa siihen että isolla rahalla kk maksava yritys saa sen korjauksen alotuksen heti.

 

Ymmärrän että asiakkaat pitäs olla samalla tasolla ja myydä kaikille "samankaltaisia tuotteita" mutta jokin "piilo" feature sais olla näissä _oikeissa_ kuituliittymissä joissa kuitu tulee etuovelle/muualle kämppään että saisi nostettua symmetriseksi kaistan.

SINAD
Konkari
 • 425 custom-general.kudos
 • 798 custom-general.replies
 • 32 custom-general.solutions

Nyt näköjään Assemblytkin järjestetään etänä ja Telia omistaa tästä eventistä valtaosan. Olisihan se hienoa, jos tapahtumaan pääsisi osallistumaan rajoittamattomalla Telian uplinkillä. Se olisi edistyksellistä. Varmasti monenlaista striimausta tullaan näkemään, missä se uplink olisi kaikista olennaisin juttu. No, ainakin Ruotsin puolella asuvat Telian kuituasiakkaat saavat nauttia täydestä gigan uplinkistä.

karhi24
Uusi jäsen
 • 1 custom-general.kudos
 • 1 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Täälläkin olisi tarvetta gigabitin lähetysnopeudelle. Tänne on tulossa avoin kuitu, ja nyt varsinkin korona-aikana etätöiden takia itsellänikin on tarve suurille lähetysnopeuksille. Ruotsissa ja Virossa Telialla on kuituyhteyksissä symmetriset nopeudet, mutta Suomessa ollaan tässä asiassa jälkijunassa. Mitään teknistä estettähän symmetrisille nopeuksille ei ole, Suomessa tyypilliset valokuituyhteydet ovat luonnostaankin symmetrisiä.

SINAD
Konkari
 • 425 custom-general.kudos
 • 798 custom-general.replies
 • 32 custom-general.solutions


@karhi24  kirjoitti:

Mitään teknistä estettähän symmetrisille nopeuksille ei ole, Suomessa tyypilliset valokuituyhteydet ovat luonnostaankin symmetrisiä.


Ei ole teknisiä esteitä juu - tekniikka symmetriseen yhteyteen ollut räkissä valmiina jo vuosikaudet. Aivan kaikki olisi ainakin omalla puolella täysin valmiina, tarttis vaan saada se jarru pois.

Veikkaankin että kehitystä jarruttaa jälleen 5G, joka nyt yiretään saada kaikin keinoin vaikuttamaan houkuttelevalta vaihtoehdolta kodin ainoaksi nettiyhteyeksi. Sen todellinen hitaushan paljastuisi aivan liian monelle, jos kuitujen annettaisiin toimia sillä nopeudella millä ne oikeasti toiimivat. Hidastamalla kuitua keinotekoisesti saadaan luotua ihmisille sellainen harhakuva että 5G olisi se kaikista nopein nettiyhteys.

Naapurivaltioissa tilanne on ehkä siinä määrin eri, etteivät ihmiset ole niin sairalloisen älypuhelinriippuvaisia mitä suomessa ollaan ja osaavat kenties tarkastella asioita muutenkin kriittisemmin. Suomalainen mobiilihypetys näkyy jopa tällä foorumilla jos katsoo, missä järjestyksessä palstat ovat. Ensimmäisenä tietenkin puhelimet ja mobiilinetti, sitten seuraavana puhelin ulkomailla (!) ja vasta kolmantena tulee kiinteät nettiyhteydet. Voisi kuvitella että edes kohdat 2 ja 3 olisivat eri järjestyksessä, mutta ei; jopa puhelin ulkomailla ajaa tärkeydessä ohi kiinteistä neteistä, vaikka tällä hetkellä sinne ulkomaille ei koronan vuoksi pidä matkustaa ensinkään, vaan olla ennemmin kotona etätöissä kiinteän netin takana!

 

Samaan laariin menee sekin detaili, ettei kiinteisiin yhteysiin anneta kiinteää IP-osoitetta mutta mobiilipuolelle sen saa. Etsiessäni ratkaisua minulle on jo ainakin pariin kertaan tyrkytetty ottamaan sikahidas mobiililiittymä jollain muovisella lelumodeemilla ammattitason 19" räkissä olevan nopean kuitunetin rinnalle. Eli erittäin toimintavarmaan verkkoon pitäisi sotkea mukaan tekniikkaa, joka vaatisi jatkuvaa huomiota erilaisten modeemin resetointien ja toistuvien tehdasasetusten palauttelujen muodossa vähän väliä. Juu ei kiitos, arkielämä on sen verran kiireistä ettei riitä aika. Kertaalleen kun laittaa kunnolliset laitteet ja yhteydet niin sen jälkeen saa olla rauhassa ja keskittyä muuhun.

WestSidaz
Kommentaattori
 • 36 custom-general.kudos
 • 50 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Täällä henkilökohtaisesti harmittaa suuresti Telian kokoisen laitoksen nihkeys tälläsissä asioissa..

Omalla kohdalla muutin juuri 1000/100 kaapelitaloudesta 1000/100 Telian monopolikuitu talouteen ja kyllähän se harmittaa suuresti että on näin hidasta eikä symmetristä saa kuin isolla rahalla joka on normaalille käyttäjälle tavottamattomissa eikä niitä ominaisuuksia edes tarvitse..

 

Se mikä harmitusta suurentaa on se että edelliseen kaapelitalouteen ja sen alueelle ruvetaan vetämään kuitua jonkuun muun kun Telian toimesta ja sinne tulee saataville esim 500/500 - 2000/2000 kuituja pieniltä toimijoilta samalla kun Telian kokonen laitos käyttää linjoissaan nopeuksia jotka oli siistejä 10 vuotta sitten..

 

Voiskohan se Telia siis ruveta kanssa panostamaan asiakkaisiinsa eikä vaan asiakkaidensa rahastamiseen.. Mielelläni maksasin toki enemmän nopeasta linjasta mutta touhu tonni kuussa pelkästä kuidusta ei maistu turhilla ominaisuuksilla mitä en tarvitse..

 

Jos voisin ja talooni saisi jonkuun muun kuin Telian kuidun, vaihtaisin samantie koska Telialla ei ole homma hallussa.. Luottaisin mielummin pienempiin toimioihin jotka edustavat nykyaikaa eikä jotain mitä oli 10 vuotta sitten...

 

Ei olisi Telialta paha paikka kuitenkaan tehdä tätä asiakkaileen.. Laittaa myyntiin vähintään 500/500 symmetrisiä yhteyksiä ja jos joku tarvitsee Yritysliittymän ominaisuuksia, ottaa ne lisäpalveluna.. Sellainen 1000/1000 - 10 000 / 10 000 kuten ruotsin maalla sekä seinäjoellakin olisi erittäin pätevä juttu.. Harmi vaan kun Teliaa ei tälläiset kiinnosta 😕

Jimla
Uusi keskustelija
 • 7 custom-general.kudos
 • 14 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

En missään nimessä halua puolustaa Telia enkä muitakaan isoja operaattoreita, mutta eivät pienet paikalliset operaattorit ole sille mitkään kilpailijat. Jos olisivat, niin eiköhän isotkin tulisivat perässä nopeuksissa ym. Kiinteistä liittymistä keskustellaan vähemmän näinkin yksinkertaisesta syystä, että ne toimivat 99%lla asiakkaista ilman ongelmia ja samalle  prosentille asiakkaista upload-kaistalla ei ole mitään merkitystä. Itse kuulun siihen yhteen prosenttiin, mutta kannattaa tarkastella asioita muidenkin näkökulmasta.

jessenic
Kunniajäsen
 • 171 custom-general.kudos
 • 277 custom-general.replies
 • 3 custom-general.solutions


@Jimla  kirjoitti:

En missään nimessä halua puolustaa Telia enkä muitakaan isoja operaattoreita, mutta eivät pienet paikalliset operaattorit ole sille mitkään kilpailijat. Jos olisivat, niin eiköhän isotkin tulisivat perässä nopeuksissa ym. Kiinteistä liittymistä keskustellaan vähemmän näinkin yksinkertaisesta syystä, että ne toimivat 99%lla asiakkaista ilman ongelmia ja samalle  prosentille asiakkaista upload-kaistalla ei ole mitään merkitystä. Itse kuulun siihen yhteen prosenttiin, mutta kannattaa tarkastella asioita muidenkin näkökulmasta.


Näinhän se on. Sitten kun iso kokee pienen uhkaksi, ostetaan se pieni pois kuljeksimasta ja yhtenäistetään tuotetarjooma (eli pienen asiakkaat väännetään väkisin saman muotin läpi ison tuotteisiin).

 

Minusta on jännä, ettei kiinteitä yhteyksiä yritetä edes myydä kunnolla, vaan keskitytään mobiiliin. Toimivalla kiinteällä yhteydellä kuitenkin on helppo taata asiakastyytyvyys verrattuna vaihtelevaan mobiiliyhteyteen.

WestSidaz
Kommentaattori
 • 36 custom-general.kudos
 • 50 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Vaikka olisikin se 1 prosentti niin koska laitteistot ja tekniikka useissa paikoissa tukee suurempia nopeuksia, miksi niille alueille ei voisi antaa semmosia nopeuksia asiakkaan halutessa.. Rajotukset pois.. Jos joku haluaa hitaamman liittymän, ostaa sellasen.. Jos joku haluaa nopean symmetrisen ja haluaa maksaa pikkasen enemmän siitä, miksi sitä ei voisi tarjota.. Nykyään kuitenkin paljon sisällöntuottajia ja muita ammattilaisia jotka siirtää isoja määriä tietoa jatkuvasti verkkoon ja sieltä pois.. 100 megasella upilla se on varsin nihkeetä kuten aiemminkin on mainittu..

 

Kenenkään ei ole siis pakko ottaa jos ei halua vaan se että sellanen liittymä on tarjolla sellasille ja sille 1 prosentille jotla sen haluaa.. Verkot kuiteki tukee laitteistoineen useissa paikoissa joten olisi melko helppoa ottaa ja muuttaa keinotekosia rajotuksia ja tehdä ne rajotukset sinne suuremmille luokille..

 

Mikä on Telian tekosyy miksi ei näin voisi tehdä? Miksi tarjota nopeuksia jotka olivat se juttu 10 vuotta sitten.. Ero yritysliittymiin ei ole pätevä syy enään tänä päivänä.. 

Nordvindi
Kommentaattori
 • 23 custom-general.kudos
 • 55 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Ei auta kuin pitää tämä threadi korkeella ja toivoa että muutkin tämän huomaisivat ja ottaisivat keskusteluun osaa.

 

Ja kuten WestSidaz edellisessä viestissä sanoi, olisi todella hyvä kuulla Telian puolelta missä mättää kun tuotteet ovat kivikautisia.. eli siis jokin muu kuin foorumi auttaja Telialta voisi asiaan ottaa kantaa. En siis väheksy Telian työntekijöitä tällä foorumilla mutta haluaisin että joku joka asioista päättää kertoisi missä hiertää tuotekehitys kun moneenkertaan on mainittu että laitteet ja infra on valmiina.