Laitevinkit

Älykellon osto-opas

  • 16 November 2021
  • 7 kommenttia
  • 6455 katselukertaa
Älykellon osto-opas
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

Älykellot, urheilukellot ja aktiivisuusrannekkeet ovat yleistyneet viime vuosina hurjaa vauhtia ja uusia malleja ilmestyy markkinoille tämän tuosta. Ominaisuuksien ja mallien viidakossa saattaa kuitenkin mennä sormi suuhun, mikä kello juuri minun pitäisi valita, mitä eroa niillä on, miten ne hyödyttävät juuri minua ja mikä on paras älykello. Tämä osto-opas antaa sinulle hyödyllisiä vinkkejä oikean kellon valintaan.


Älykellot voidaan karkeasti jakaa neljään eri kategoriaan: aktiivisuusrannekkeisiin, urheilukelloihin, hybridikelloihin, sekä puhelimen jatkeena oleviin älykelloihin. Uutena markkinoille on tulleet myös lapsille tarkoitetut kellopuhelimet. Älykelloissa voi olla samoja ominaisuuksia kuin urheilukelloissa, mutta silti ne ovat eri tuotteita. Kelloa hankkiessa kannattaa miettiä mitä sillä haluaa tehdä, missä sitä tarvitsee ja mitkä ominaisuudet ovat ne, joita pidät siinä ykkösjuttuina. Kun tämä on selvää, kannattaa keskittyä muihin ominaisuuksiin kuten älykellon keveyteen, kokoon, akun kestoon, vedenkestävyyteen, rannekkeisiin ja muihin ulkoisiin seikkoihin.

 

Aktiivisuusrannekkeet – ensikosketus älykellojen maailmaan


Nimensä mukaisesti aktiivisuusrannekkeet seuraavat aktiivisuuttasi ja ovat älykellomaailman edullisimmasta päästä. Ne kertovat paljonko olet kerännyt askeleita päivän mittaan, mittaavat sykettä  ja seuraavat mallista riippuen esim. unenlaatuasi. Aktiivisuusrannekkeet sisältävät kattavat ominaisuudet nimenomaan arkisen hyvinvoinnin seurantaan. Ne voidaan liittää bluetooth-yhteydellä myös puhelimeesi, jolloin saat ilmoituksen saapuneesta viestistä ja puheluista. Yhteistä aktiivisuusrannekkeille on niiden pitkä akunkesto. Rannekkeet voivat kestää yhdellä latauksella jopa viikon. Lisäksi ne ovat kevyitä, istuvat hyvin ranteeseen ja kestävät kosteitakin olosuhteita. Edullisen hintansa ansiosta aktiivisuusrannekkeet ovat hyvä tapa lähteä tutustumaan älykelloihin ja ovat erinomainen vaihtoehto niille, joita kiinnostaa arkisen hyvinvoinnin mittaaminen, kuten askelten ja sykkeiden seuraaminen.

 

14763iE2768EC4C02E058C.jpg

 

 

Urheilukellot auttavat tavoitteellisessa treenauksessa


Urheilukellot ovat treenaajan unelmakumppaneita. Ne ovat pääasiassa suunnattu urheilijoille, mutta monet ostavat niitä myös arkikäyttöön ja arkiliikunnan seuraamiseen. Niiden ulkonäkö on yleensä maskuliinisen urheilullinen, mutta valikoiman kasvettua on tarjolla nyt myös hieman keveämmän näköisiä malleja. Yhteistä kaikille urheilukelloille on niiden pitkä akunkesto, sekä kestävä rakenne. Ne seuraavat syketasojasi ja antavat tietoa treenin aikana kuljetusta matkasta. Kelloon on sisäänrakennettu monta ohjelmaa erilaisia treenejä varten. Niissä on myös GPS-paikannus, joka auttaa tarkistamaan matkaa, suunnittelemaan reittiä etukäteen, sekä seuraamaan karttatietoja lenkin aikana. Mitä useampaa paikannusta kello käyttää, sen tarkemmin se osaa laskea kulkemasi reitin. Edistyneimmissä malleissa on myös topografisia karttoja, joita voit hyödyntää esim. suunnistamisessa. Joistain malleista löytyy myös laskettelurinteiden ja golfkenttien kartat, joten kellot sopivat monen eri lajien edustajalle. Yleensä urheilukellot ovat myös pöly- ja vesitiiviitä, joten niitä voi käyttää kelistä ja paikasta riippumatta. Yleisesti ottaen urheilukellot ovat erinomainen valinta niille, jotka haluavat saada enemmän dataa urheilusuorituksista ja treenaavat tavoitteellisesti. Suosituimpia urheilukellomerkkejä ovat Suunto, Polar ja Garmin

 

14765i492027680D9914A7.jpg

 

Hybridiälykellot toimivat lenkillä ja illalliskutsuilla


Hybridiälykellot näyttävät päällisin puolin tavalliselta kellolta, mutta kätkevät sisuksiinsa älykellojen ominaisuuksia. Ne suunnitellaan yleensä ulkonäkö edellä, ja näin ne sopivat hyvin urheilun lisäksi myös arki- ja juhlakelloksi. Niissä on hyvä akunkesto, maltillisen näytön ja ominaisuuksiensa ansiosta. Hybridikelloista löytyy kuitenkin kaikki älykellojen perusominaisuudet kuten sykkeenmittaus, treeniohjelmien valinta, unen seuranta ja mallista riippuen myös GPS-paikannus. Bluetooth-yhteyden avulla saat kelloon myös ilmoitukset puheluista ja viesteistä, joten näet yhdellä vilkaisulla kuka sinua on yrittänyt lenkin aikana tavoitella. Jos et halua ranteeseesi massiivista älykelloa mutta haluat silti seurata treeniesi edistymistä, on hybridikello silloin oiva valinta. Malleja löytyy tällä hetkellä niin SamsunginHuawein, Honorin, kuin Garmininkin kellovalikoimasta.

 

14766iB889A8A9A1D32222.jpg

 

Älykellot puhelimen jatkeena


Älykellojen tarkoitus on nimenomaan olla älypuhelimen jatke. Se on mahdollista nyt sellaisilla kelloilla, joista löytyy sisäänrakennettu eSIM. Näin voit jättää puhelimen halutessasi kotiin ja hoitaa puhelut, viestit ja vaikka kaupassa maksamisen pelkän kellon avulla. Kelloja voi käyttää myös itsenäisesti, jos näin haluat. Tällaisissa älykelloissa digitaalinen näyttö on todella tarkka ja värikäs. Niihin voi asentaa lähes rajattomasti eri sovelluksia, jolloin kellon käyttökohteitakin on luonnollisesti enemmän. Puhelinominaisuuksien lisäksi ne toimivat erinomaisena treenikaverina, mittaavat urheilusuorituksiasi, seuraavat kehitystäsi, untasi, sykettä, askeleita ja mallista riippuen jopa EKG-mittaus, tai veren happipitoisuuden seuranta on kellon avulla mahdollista. Joissain älykelloissa on myös kaatumisentunnistin, jotka hälyttävät apua tarvittaessa. Tämä ominaisuus on erinomainen lisä erityisesti iäkkäämmille.

Kelloon voit ladata musiikkipalveluita ja kuunnella esim. Spotifyta bluetoothin kautta yhdistetyillä kuulokkeilla. Ominaisuuksiensa vuoksi akunkesto näillä kelloilla on suhteellisen lyhyt ja kello tulee käytöstä riippuen ladata päivittäin. Yksi huomioon otettava seikka eSIM älykelloa valittaessa on käyttöjärjestelmä. Apple Watchin kanssa ainoa vaihtoehto on Applen puhelin, kun taas Google Wear OS -käyttöjärjestelmä voidaan kytkeä niin iOS- kuin Android-puhelimiin. Käyttökokemus on saumattomin silloin, kun laitteet ovat toistensa kanssa yhteensopivia. eSIM -ominaisuudella varustettu älykello sopii sinulle joka haluat seurata liikkumistasi, terveydentilaasi ja olla aina tavoitettavissa.

 

 

14769i7E0A89043FAE3601.jpg

 

Mitä muuta kannattaa huomioida?

 

Keveys: Yksi tärkeimmistä älykellon ominaisuuksista monille on keveys. Jos kello on kovin raskas, sitä ei välttämättä tule koko ajan pidettyä ranteessa. Kaikille tällä ei ole merkitystä mutta asiaan kannattaa kiinnittää huomiota.


Näyttö: Toinen tärkeä seikka on näytön ominaisuudet. Haluatko mahdollisimman ison näytön vai riittääkö sinulle tavallisen kellotaulun kokoinen. Mieti myös haluatko kosketusnäytön vai pärjäätkö ilman. Haluatko selata kellon ominaisuuksia puhelimen tavoin vai tykkäätkö enemmän perinteisistä painikkeista kellon sivulla.


Vesitiiviys: Käytkö uimassa tai veneilemässä ja haluatko pitää kellon menossa mukana silloinkin. Kun laite on vesitiivis, voit myös uida sen kanssa. Roisketiiviin kanssa pärjää tavallisissakin askareissa.

 

Akun kesto: Akun kestoon kannattaa myös kiinnittää huomiota. Mieti kumpi on tärkeämpää, se että akku kestää mahdollisimman kauan älykellon ominaisuuksista huolimatta vai, että siinä on kaikki puhelimen ominaisuudet ja akkua joutuu lataamaan useammin. Toiset meistä ovat tottuneet siihen että puhelin ladataan kerran päivässä, joten kellonkaan lataaminen päivittäin ei tuota ongelmia.

 

Mittaako kello juuri sinun lempilajiasi: Ota etukäteen selvää mitä urheilulajeja kellolla on mahdollista seurata. Jos harrastat kiipeilyä tai tanssia, varmista että kellolla voi mitata juuri niitä lajeja. Olisi harmillista huomata että juuri ostetulla kellolla ei voikaan tehdä sitä mitä olit alun perin ajatellut.


Ulkonäkö: Missä tilanteissa olit ajatellut käyttää kelloa. Täytyykö sen sopia lenkkipolulta illanistujaisiin vai onko tarkoitus pitää sitä vain treenikaverina. Kiinnitä huomiota myös rannekkeeseen, onko se vaihdettavissa tilanteen mukaan ja millainen ranneke tuntuu itselle mukavimmalta käyttää.


GPS-ominaisuudet: Tarvitsetko kellon josta löytyy mahdollisimman monta paikannuspalvelua vai riittääkö sinulle esim. pelkkä sykkeen mittaus ja oman kunnon seuranta. Mitä useampaa paikannusta kello käyttää, sitä tarkempi se on matkan mittaamisessa ja reittien suunnittelussa.


e-SIM -ominaisuus: Jos haluat jättää treenatessa puhelimen kotiin ja olla silti täysin tavoitettavissa älykellon kautta, kannattaa valita kello, joka tukee e-SIM ominaisuutta. Näin hoidat puhelut, viestit esim. kuulokkeiden kautta ilman puhelimen fyysistä läsnäoloa.

 

Yhteensopivuus: Valintakriteereistä ehkäpä tärkein. Älykellon on tarkoitettu toimivan puhelimesi kanssa. Jos hankit kellon, haluat varmasti että saat siitä kaiken hyödyn irti. Apple Watch toimii vain iPhonen kanssa, ja Android-käyttöjärjestelmällä varustetut kellot toimivat sekä iOS että Android puhelimien kanssa. Jos laitteesi ovat Android - iOS -yhdistelmä, voi olla että et saa hyödynnettyä kaikkia kellon ominaisuuksia. 


Kellon valinta on puhtaasti makuasia. Onneksi valinnanvaraa riittää ja uusia malleja tulee markkinoille monelta valmistajalta. Lue arvosteluita, kysy kavereilta ja mieti mikä juuri sinulle on se tärkein juttu. Silloin et voi mennä vikaan. Haluatko jakaa oman vinkkisi älykelloa harkitsevalle? Mitä kannattaa huomioida ja mitä ominaisuuksia hyödynnät itse eniten?

 

Lue myös nämä artikkelit:

 


7 kommenttia

Ostin toukokuun lopulla Huawei GT2 älykellon ja olin tosi tyytyväinen sen toimintaan, motivoiva ja innostava liikunnan suhteen, helppokäyttöinen. Kuitenkin 2 kk käytön jälkeen tapahtui jotain, kello on ollut koko ajan kädessä paitsi akun latauksen ajan ja olin tosi tyytäväinen kun voin saada viestit siihen ja puhelutkin tuli suoraan kelloon, mikä autolla ajaessa oli hyvä lisäominaisuus, mutta yhtäkkiä yhteys puhelimen ja kello välillä katkesi viestien ja puhelujen yhdistymisen osalta, ei tule puhelut eikä ilmoita viesteistä. Poistin kellon puhelimesta ja asensin uudelleen, mutta ei auttanut. Mietin uskaltaisinko palauttaa tehdasasetukset vai tyhjeneekö sitten kaikki aiemmat liikuntatiedot, Onkohan jokin asetusvika vai mistähän vois olla kyse. Uimassa kävin kello kädessä kerran, mutta kyllä sen pitäisi sekin kestää. Voisikohan joku auttaa, onko ollut samanlaisia ongelmia ja miten ratkaista?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Hei @kesakesa ja tervetuloa Telian yhteisöön!


 


Kokeilitko myös poistaa Bluetooth parituksen puhelimesta?


Eli kokeile tehdä kellon ja puhelimen Bluetooth yhteys uusiksi poistamalla vanha yhteys. Jospa se auttaisi eikä tarvitsisi palauttaa kellon tehdasasetuksia ?

kyllä, kokeilin senkin, jotain outoa siinä on, kun viestit, esim sähköpostit tulee näytölle, kun selaan, mutta ei aukee, kun napautan. Mutta ehkä jatkan etsimistä, ettei tartteis ainakaan ruveta palauttelemaan. Ei ole Teliaa ihan lähellä.


@kesakesa@  kirjoitti:
Ostin toukokuun lopulla Huawei GT2 älykellon ja olin tosi tyytyväinen sen toimintaan, motivoiva ja innostava liikunnan suhteen, helppokäyttöinen. Kuitenkin 2 kk käytön jälkeen tapahtui jotain, kello on ollut koko ajan kädessä paitsi akun latauksen ajan ja olin tosi tyytäväinen kun voin saada viestit siihen ja puhelutkin tuli suoraan kelloon, mikä autolla ajaessa oli hyvä lisäominaisuus, mutta yhtäkkiä yhteys puhelimen ja kello välillä katkesi viestien ja puhelujen yhdistymisen osalta, ei tule puhelut eikä ilmoita viesteistä. Poistin kellon puhelimesta ja asensin uudelleen, mutta ei auttanut. Mietin uskaltaisinko palauttaa tehdasasetukset vai tyhjeneekö sitten kaikki aiemmat liikuntatiedot, Onkohan jokin asetusvika vai mistähän vois olla kyse. Uimassa kävin kello kädessä kerran, mutta kyllä sen pitäisi sekin kestää. Voisikohan joku auttaa, onko ollut samanlaisia ongelmia ja miten ratkaista?

 


@kesakesa@  kirjoitti:
Mietin uskaltaisinko palauttaa tehdasasetukset vai tyhjeneekö sitten kaikki aiemmat liikuntatiedot, Onkohan jokin asetusvika vai mistähän vois olla kyse. Uimassa kävin kello kädessä kerran, mutta kyllä sen pitäisi sekin kestää. Voisikohan joku auttaa, onko ollut samanlaisia ongelmia ja miten ratkaista?

Kello harvemmin tallentaa itseensä mitään pitemmäksi aikaa, joten tehdasasetusten palautus on usein täysin turvallista, jos vain osaa itse tehdä käyttöönottoon tarvittat asennustoimet itse.

Onko teille tulossa myyntiin Polar Vantage M2?


@kta123@  kirjoitti:

Onko teille tulossa myyntiin Polar Vantage M2?




Moikka @kta123  ja tervetuloa tänne Telia Yhteisöön! 


 


Vielä ei ole tarkempaa tietoa siitä, tuleeko tätä mallia meille milloin myyntiin. Kyseessä vasta hetki sitten julkaistu kello, joten tarkempaa aikataulua tämän suhteen ei ole tiedossa. Suosittelen kuitenkin pitämään silmällä meidän verkkokauppaamme. 🙂> 

Vastaa