Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 64894
Kirjoituksia 176492

Ostajan opas matkapuhelimiin osa 2/2: Puhelimen ominaisuudetHighlighted

Ostajan opas matkapuhelimiin osa 2/2: Puhelimen ominaisuudet

Moderaattori
Viestejä 523 kpl

Ostajan opas matkapuhelimiin osa 2/2: Puhelimen ominaisuudet

1/1

ostajanopasmatkapuhelimeen.png

 

Matkapuhelinten ostajia on erilaisia; toiset ovat valmiita satsaamaan uuteen puhelimeen tuhansia euroja, ja hankkimaan aina uusimman lippulaivamallin ensimmäisten joukossa. Toiset puolestaan haluavat löytää toimivan ja helppokäyttöisen puhelimen mahdollisimman edullisesti, eikä tällöin tärkeintä ole puhelimen kolmoiskamera, huipputarkka OLED-näyttö, tai muutkaan erikoisominaisuudet jotka tekevät matkapuhelimesta enemmän kuin puhelimen.

 

Oli etsinnässäsi sitten puhelin edullisemmalla hinnalla, hyvällä kameralla, tai kestävällä rungolla, pureudumme tässä kaksiosaisen matkapuhelimen osto-oppaan toisessa osassa muun muassa juuri näihin kriteereihin. Jos et ole vielä aivan varma siitäkään, haluatko puhelimen Android vai iOS -käyttöjärjestelmällä, sinun kannattaa lukaista osto-oppaan ensimmäinen osa, jossa vertailin juuri näiden kahden yleisimmän käyttöjärjestelmän eroavaisuuksia. 

 

Haluan uuden puhelimen edullisesti

 

Lähdetään liikkeelle puhelimien hinnoittelusta. Matkapuhelimien hintaan vaikuttaa suoraan esimerkiksi sen ominaisuudet ja rakenne. Jos käyttötarpeesi matkapuhelimelle on lähinnä puheluiden soittaminen, viestittely, ja netin tai sosiaalisen median selailu, et välttämättä tarvitse markkinoiden kalleinta puhelinta. Edullisia puhelimia löytyy monelta eri laitevalmistajalta, mutta Applen tuotteet rajautuvat edullisemman hintaluokan puhelimista kuitenkin pois jos mitään erikoistarjouksia ei ole sillä hetkellä saatavilla.

 

Edullisemman hinnan matkapuhelimissa on tehty kompromisseja esimerkiksi näytössä, kamerassa, sekä suorituskyvyssä. Lapsen ensimmäinen puhelin on monesti edullisemmasta päästä, mutta innokkaalle pelaajalle kannattaa kuitenkin valita puhelin hieman tehokkaammalla suorittimella, ja sitä myöten hieman kalliimmalla hinnalla. Yksinkertaisiin matkapuhelimella pelattaviin peleihin soveltuu toki suorittimeltaan heikompikin puhelin.

 

Hyvällä hinta-laatusuhteella varustettuja puhelimia ovat esimerkiksi Samsungin Galaxy J4+. Sony Xperia L3, sekä Huawei Honor 9 Lite. Näistä kaikista löytyy perusominaisuuksien lisäksi myös hyvät kameraominaisuudet, 32Gt sisäistä tallennustilaa, sekä muistikorttipaikka lisätallennustilan saamiseksi. Edullisimmissa puhelimissa sinun kannattaa ainakin tällaisiin kiinnittää huomiota, jos muuten tuntuu siltä että vertailu tai liikkeellelähtö puhelimen valinnassa on hankalaa Hymiö Onnellinen

 

Haluan uuden puhelimen hyvällä kameralla

 

Matkapuhelinten kameraominaisuuksiin kiinnitetään nykyään paljon huomiotaMatkapuhelinten kameraominaisuuksiin kiinnitetään nykyään paljon huomiotaJos olet innokas kuvaaja, haluat varmasti että puhelimesi kamerakin on huippulaatua. Nykyisin puhelimella ikuistetaan yhä useammin niin reissut, ruuat, kuin perheen pienimpien virstanpylväätkin. Puhelimen kameralta odotetaankin paljon, ja laitevalmistajat ovat kiinnittäneet paljon huomiota kameran kehitykseen uusissa puhelimissaan. Pelkkiin megapikseleihin ei kannata tuijottaa, sillä esimerkiksi kameran aukon koko vaikuttaa myös suuresti kuvan laatuun. Mitä pienempi aukkoluku, sen suurempi aukko, ja sitä myöten parempi kamera. Aukkoluku kerrotaan teknisissä tiedoissa f-luvulla. Eli esimerkiksi kamera f/1.5 aukkoluvulla on lähtökohtaisesti parempi, kuin kamera f/1.8 aukkoluvulla. Suuremmalla aukolla pääsee paljon valoa kennoon, jolloin esimerkiksi hämäräkuvaus sujuu paljon paremmin, ja kuvista välittyy yksityiskohdat selkeästi.

 

Nykypäivänä laitevalmistajat kilpailevat keskenään matkapuhelimissaan myös kameroiden määrillä. Uusimmassa Samsungin lippulaivamallissa Galaxy S10:ssä on kolmoistakakamera, kuten myös esimerkiksi Huawein Mate 20 Prossa. Huawei on panostanut kameran laadukkuuteensa myös hyödyntämällä kameravalmistaja Leican osaamista. Nokia puolestaan julkaisi uutuusmallinsa jopa 5 takakameralla, ja Applen Iphoneissa on myös kaksoistakakamera. Laittavatko laitevalmistajat näitä useampia kameroita laitteisiinsa ihan huvikseen? No eivät sentään. Kamerat ottavat yhtäaikaisesti kuvan keskenään erilaisin ominaisuuksin. Useammalla kameralla kennoihin pääsee esimerkiksi suurempi määrä valoa läpi. Saat lisäksi kuviisi enemmän syvyyttä, entistä todellisimpia värejä, sekä yksityiskohdat taltioituvat tarkemmin.

 

Muita ominaisuuksia joihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota jos haluat puhelimen laadukkaalla kameralla on esimerkiksi optinen kuvanvakain, optinen zoom, sekä tietenkin myös ne megapikselit. Kuvanvakaimella nimensä mukaisesti korjautuu tärisevän käden aiheuttama epätarkkuus kuvissa. Sillä mahdollistuu myös paremmat otokset hämärässä. Optisella zoomilla kamera zoomaa linssin mekaniikalla, ja on sen vuoksi digitaalista zoomia parempi. Digitaalinen zoom rajaa kuvan reunoilta pikseleitä pois, jolloin kuva pystytään esittämään isompana, mutta se vaikuttaa heikentävästi kuvan laatuun. Megapikselit puolestaan kertovat sinulle millä tarkkuudella kuva tallentuu. Jos kamerassa on suurempi megapikselimäärä, pystyt esimerkiksi rajaamaan valmiista kuvasta pienempiä osia jälkikäteen, ilman että kuvasta tulee epätarkka. 

 

Myös puhelimilla parhaimmat videot saat jo 4K -laatuisina, ja tällainen onnistuu jo monen laitevalmistajan puhelimella. Muutamia mainitakseni esimerkiksi OnePlus 6T, sekä Sony Xperia XZ3 -puhelimilla. Suurta hupia on ainakin itselleni tuonut myös yksi videokuvausominaisuus: Super slow-motion. Jos haluat päästä puhelimellasi tekemään näyttäviä hidastusvideoita, se onnistuu esimerkiksi Iphone X, ja Samsung S9 puhelimilla (sekä näitä uudemmilla malleilla).

 

Haluan uuden puhelimen viihdekäyttöön

 

Ahkeraan pelaamiseen vaaditaan puhelimelta ennen kaikkea tehokasta suoritinta. Suorittimen osalta on vaikea antaa mitään tarkkoja speksejä millainen on hyvä suoritin, mutta lähtökohtaisesti siinä oleva numero kertoo sen nopeudesta, ja mitä isompi numero on, sen tehokkaampi on suoritinkin. Esimerkiksi Exynos 9820 -suoritin on tehokkaampi kuin Exynos 7885.

 

Niin pelaamiseen, kuin myös leffojen ja sarjojen katseluun vaikuttaa myös puhelimen näyttö, sekä äänimaailma. Hyvällä näytöllä värit toistuvat kirkkaasti, pinta on heijastamaton, ja näytön koko on mahdollisimman suuri. Monissa puhelinmalleissa näyttö ylettyykin puhelinten reunoille saakka, jolloin maksimoidaan näytön pinta-ala ilman että itse puhelimesta tulee hankalan kokoinen. Samsung S10:ssä on esimerkiksi uudenlainen Infinity-O näyttö, joka mukautuu automaattisesti ympärilläsi oleviin valaistusolosuhteisiin, ja optimoi värisävyt dynaamisesti ruudun sisällön mukaan. Iphone XS -puhelimista löytyy Super Retina -näyttö HDR-kuvanlaadulla. Tällöin väritarkkuus on huipussaan; musta on mustaa, ja valkoinen puhtaan valkoista. Myös esimerkiksi Sonyltä löytyy vankkaa näyttöosaamista, jota on hyödynnetty Xperia XZ3 -mallissa. Parhaimmat näytöt löytyvätkin yleensä aina lippulaivamalleista, ja tällöin hintakin on aina korkeampi.

 

Jotta pelit ja leffat pyörivät sulavasti, laitteen lisäksi myös liittymä kannattaa valita nopealla nettiyhteydellä, sillä netinopeuskin vaikuttaa suoraan verrannollisesti käyttökokemukseen.

 

Matkapuhelinta voi käyttää monenlaiseen viihtymiseenMatkapuhelinta voi käyttää monenlaiseen viihtymiseen

Haluan uuden puhelimen kestävänä

 

Jos uusi puhelimesi tulee sinulla kovaan käyttöön ja aktiiviseen elämään, kannattaa kiinnittää erityishuomiota ainakin rungon materiaaliin, näytön iskunkestävyyteen, sekä vesi- ja pölytiiviyteen. Myös ylipäänsä se, miten puhelin istuu käteen ja miten hyvin se pysyy kädessä, vaikuttaa siihen miten helposti pystyt puhelintasi käsittelemään erilaisissa olosuhteissa. Esimerkiksi alumiini on muovia kestävämpää, ja puhelin pysyy kenties paremmin käsissäsi, jos se on hieman kapeampi malliltaan.

 

Vesi-ja pölytiiviys ilmoitetaan teknisissä tiedoissa IP-luokituksella. IP-luokituksessa ensimmäinen numero tarkoittaa pölytiiviyttä (asteikolla 0-6), ja jälkimmäinen numero vesitiiviyttä (asteikolla 0-9). Joissakin puhelimissamme IP-luokitus on esimerkiksi IP67, ja pölytiiviyden osalta se on paras mahdollinen, mutta vesitiiviys jää roiskeenkestävyyteen. IP68 on puolestaan jo todella hyvä, ja tällöin puhelimesi kestää pidempiaikaisen upotuksen makeaan veteen. IP69 -luokituksella laite kestää myös painepesua. Kannattaa kuitenkin aina huomioida, että IP-luokitus kertoo laitteen suojauksesta, eikä siitä, että laitetta voisi kuitenkaan käyttää veden alla.

 

Jokainen on varmasti tietoinen siitä, ettei älypuhelimia kannata tipautella vaikka niissä olisi millainen suojaus tahansa. Laitevalmistajat ovat nykyisin pyrkineet kestävään näyttöön, mutta puhelimen tippuessa näytön tai takakuoren rikkoutumisella on kuitenkin oma todennäköisyytensä. Caterpillar lupailee S61 -mallissaan sen kestävän jopa pudotuksen 1,8 metristä, ja laitteella on myös 24kk näyttötakuu. Ääriolosuhteisiin suosittelen vahvasti tätä mallia, ja muissa tapauksissa käyttämään suojakuoria, tai näytönsuojaa minimoidaksesi rikkoutumisen riskit.

 

Matkapuhelin kulkee mukanasi kaikkialla, joten tärkeintä on, että se sopii juuri sinun käyttötarpeisiisiMatkapuhelin kulkee mukanasi kaikkialla, joten tärkeintä on, että se sopii juuri sinun käyttötarpeisiisiTässä blogissani oli varmasti vain murto-osa kriteereistä, jotka vaikuttavat uuden puhelimen valintaan. Millaisia asioita sinä arvostat puhelimessasi, ja mitkä ovat itsellesi toissijaisia ominaisuuksia? Itse henkilökohtaisesti voin sanoa, että tarkistan aina ensin puhelimen kameran ominaisuudet, ja niiden pohjalta lähden valinnassani liikkeelle Hymiö Onnellinen

 

Lue lisää:

Ostajan opas matkapuhelimiin osa 1/2: Android vai iOS?

Ääni lensi yli 4G:n ja laajakaistan - VoLTE ja VoWiFi

Osto-opas tabletin valintaan

Enemmän irti digiarjesta - eSIM helpottaa laitteiden hallintaa

Vastaa