Ostajan opas matkapuhelimiin osa 2/2: Puhelimen ominaisuudet

  • 16 November 2021
  • 0 kommenttia
  • 14 katselukertaa

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +13


 


Matkapuhelinten ostajia on erilaisia; toiset ovat valmiita satsaamaan uuteen puhelimeen tuhansia euroja, ja hankkimaan aina uusimman lippulaivamallin ensimmäisten joukossa. Toiset puolestaan haluavat löytää toimivan ja helppokäyttöisen puhelimen mahdollisimman edullisesti, eikä tällöin tärkeintä ole puhelimen kolmoiskamera, huipputarkka OLED-näyttö, tai muutkaan erikoisominaisuudet jotka tekevät matkapuhelimesta enemmän kuin puhelimen.


 


Oli etsinnässäsi sitten puhelin edullisemmalla hinnalla, hyvällä kameralla, tai kestävällä rungolla, pureudumme tässä kaksiosaisen matkapuhelimen osto-oppaan toisessa osassa muun muassa juuri näihin kriteereihin. Jos et ole vielä aivan varma siitäkään, haluatko puhelimen Android vai iOS -käyttöjärjestelmällä, sinun kannattaa lukaista osto-oppaan ensimmäinen osa, jossa vertailin juuri näiden kahden yleisimmän käyttöjärjestelmän eroavaisuuksia. 


 


Haluan uuden puhelimen edullisesti


 


Lähdetään liikkeelle puhelimien hinnoittelusta. Matkapuhelimien hintaan vaikuttaa suoraan esimerkiksi sen ominaisuudet ja rakenne. Jos käyttötarpeesi matkapuhelimelle on lähinnä puheluiden soittaminen, viestittely, ja netin tai sosiaalisen median selailu, et välttämättä tarvitse markkinoiden kalleinta puhelinta. Edullisia puhelimia löytyy monelta eri laitevalmistajalta, mutta Applen tuotteet rajautuvat edullisemman hintaluokan puhelimista kuitenkin pois jos mitään erikoistarjouksia ei ole sillä hetkellä saatavilla. Tällä hetkellä edullisimmillaan Applen laitteen saa meiltä Recycled -ohjelman kautta. Jos palvelu ei ole sinulle ennestään tuttu, tutustu siihen ihmeessä lisää täältä


 


Edullisemman hinnan matkapuhelimissa on tehty kompromisseja esimerkiksi näytössä, kamerassa, sekä suorituskyvyssä. Lapsen ensimmäinen puhelin on monesti edullisemmasta päästä, mutta innokkaalle pelaajalle kannattaa kuitenkin valita puhelin hieman tehokkaammalla suorittimella, ja sitä myöten hieman kalliimmalla hinnalla. Yksinkertaisiin matkapuhelimella pelattaviin peleihin soveltuu toki suorittimeltaan heikompikin puhelin.


 


Hyvällä hinta-laatusuhteella varustettuja puhelimia ovat esimerkiksi Samsungin A-sarja, sekä mm. Nokialla ja Xiaomilla on monia edullisempia puhelinmalleja. Näistä kaikista löytyy perusominaisuuksien lisäksi myös hyvät kameraominaisuudet, vähintään 32Gt sisäistä tallennustilaa, sekä muistikorttipaikka lisätallennustilan saamiseksi. Edullisimmissa puhelimissa sinun kannattaa ainakin tällaisiin kiinnittää huomiota, jos muuten tuntuu siltä että vertailu tai liikkeellelähtö puhelimen valinnassa on hankalaa.


 


Haluan uuden puhelimen hyvällä kameralla


 


Jos olet innokas kuvaaja, haluat varmasti että puhelimesi kamerakin on huippulaatua. Nykyisin puhelimella ikuistetaan yhä useammin niin reissut, ruuat, kuin perheen pienimpien virstanpylväätkin. Puhelimen kameralta odotetaankin paljon, ja laitevalmistajat ovat kiinnittäneet paljon huomiota kameran kehitykseen uusissa puhelimissaan. Pelkkiin megapikseleihin ei kannata tuijottaa, sillä esimerkiksi kameran aukon koko vaikuttaa myös suuresti kuvan laatuun. Mitä pienempi aukkoluku, sen suurempi aukko, ja sitä myöten parempi kamera. Aukkoluku kerrotaan teknisissä tiedoissa f-luvulla. Eli esimerkiksi kamera f/1.5 aukkoluvulla on lähtökohtaisesti parempi, kuin kamera f/1.8 aukkoluvulla. Suuremmalla aukolla pääsee paljon valoa kennoon, jolloin esimerkiksi hämäräkuvaus sujuu paljon paremmin, ja kuvista välittyy yksityiskohdat selkeästi.


 


Nykypäivänä matkapuhelimissa on oikeastaan aina useampia takakameroita. Laitevalmistajat kilpailevat keskenään matkapuhelimissaan niin kameroiden määrällä, kuin toki myös laadulla. Esimerkisi uusimmassa OnePlus 9 -lippulaivamallissa on kolme takakameraa, ja puhelmen kamerateknologia on toteutettu yhdessä Hasselbladin kanssa. Hasselblad on tullut tunnetuksi maailman johtavana ammattitasoisten digikameroiden valmistajana, eli todellinen pioneeri on kyseessä. Huawei on puolestaan aikaisemmin hyödyntänyt kameravalmistaja Leican osaamista. Samsungin uusimmassa lippulaivamallissa Galaxy S21:ssä on niin ikään myös kolmoistakakamera, kuten myös Applen tuoreimmissa Apple iPhone 12 Pro -malleissaLaittavatko laitevalmistajat näitä useampia kameroita laitteisiinsa ihan huvikseen? No eivät sentään. Kamerat ottavat yhtäaikaisesti kuvan keskenään erilaisin ominaisuuksin. Useammalla kameralla kennoihin pääsee esimerkiksi suurempi määrä valoa läpi. Saat lisäksi kuviisi enemmän syvyyttä, entistä todellisimpia värejä, sekä yksityiskohdat taltioituvat tarkemmin.


 


Muita ominaisuuksia joihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota jos haluat puhelimen laadukkaalla kameralla on esimerkiksi optinen kuvanvakain, optinen zoom, sekä tietenkin myös ne megapikselit. Kuvanvakaimella nimensä mukaisesti korjautuu tärisevän käden aiheuttama epätarkkuus kuvissa. Sillä mahdollistuu myös paremmat otokset hämärässä. Optisella zoomilla kamera zoomaa linssin mekaniikalla, ja on sen vuoksi digitaalista zoomia parempi. Digitaalinen zoom rajaa kuvan reunoilta pikseleitä pois, jolloin kuva pystytään esittämään isompana, mutta se vaikuttaa heikentävästi kuvan laatuun. Megapikselit puolestaan kertovat sinulle millä tarkkuudella kuva tallentuu. Jos kamerassa on suurempi megapikselimäärä, pystyt esimerkiksi rajaamaan valmiista kuvasta pienempiä osia jälkikäteen, ilman että kuvasta tulee epätarkka. 


 


Myös puhelimilla parhaimmat videot saat jo 8K -laatuisina, ja se onnistuu tälllä hetkellä ainakin Samsungin uusimmilla lippulaivamalleilla, sekä juuri julkaistulla OnePlus 9 -puhelimella. En kuitenkaan epäile hetkeäkään, etteivätkö muutkin laitevalmistajat seuraisi perässä. Puhelimien videokuvausominaisuuksilla saat myös jo erittäin hienoja hidastuksia ja nopeutuksia.


 


Haluan uuden puhelimen viihdekäyttöön


 


Ahkeraan pelaamiseen vaaditaan puhelimelta ennen kaikkea tehokasta suoritinta. Suorittimen osalta on vaikea antaa mitään tarkkoja speksejä millainen on hyvä suoritin, mutta lähtökohtaisesti siinä oleva numero kertoo sen nopeudesta, ja mitä isompi numero on, sen tehokkaampi on suoritinkin. Esimerkiksi Exynos 9820 -suoritin on tehokkaampi kuin Exynos 7885.


 


Niin pelaamiseen, kuin myös leffojen ja sarjojen katseluun vaikuttaa myös puhelimen näyttö, sekä äänimaailma. Hyvällä näytöllä värit toistuvat kirkkaasti, pinta on heijastamaton, ja näyttö kattaa mahdollisimman suuren osan puhelimen pinta-alasta. Nykyään monissa puhelinmalleissa näyttö ylettyykin aivan puhelinten reunoille saakka, jolloin pystytään juuri maksimoimaan näytön pinta-ala ilman että itse puhelimesta tulee hankalan kokoinen. Esimerkiksi Xiaomi Mi 11 5G -älypuhelimella on yksi markkinoiden parhaimmista näytöistä ja se ulottuukin aivan puhelimen rungon reunoille saakka. Sen lisäksi näytössä on WQHD+ -resoluutio ja 10-bittinen väritekniikka, jotka mahdollistavat selkeän kuvan ja värit. Applen iPhone 12 -puhelimesta puolestaan löytyy Super Retina XDR -näyttö. Sen OLED-paneelin ansiosta esimerkiksi musta on erittäin musta. Tavallisimmista LCD-näytöistä OLED eroaa juuri siten, että sen jokainen pikseli valaisee itse itsensä. LCD-näytöissä puolestaan taustavalo valaisee kerrallaan kaikki pikselit, jolloin juuri esimerkiksi musta ei oikeastaan näytäkään kovin mustalta. Yleisesti ottaen parhaimmat näytöt löytyvät aina lippulaivamalleista, ja tämä on yksi syy miksi lippulaivamalleissa hintakin on korkeampi. Jos haluat puhelimesi olevan hieman tavallista erikoisempi ja innovatiivisempi, muutamilta eri laitevalmistajilta on saatavilla myös taittuvanäyttöisiä puhelimia. Esimerkiksi Samsung toi markkinoille ensimmäisten joukossa taittuvanäyttöisen Galaxy Z Fold -älypuhelimensa, jonka saranateknologian ansiosta laitetta voi käännellä kahtia 0-180 asteen kulmissa. Myös Motorolalta on tällä hetkellä saatavilla taittuvanäyttöinen Razr 5G. Sen näyttö taittuu pituussuunnassa aiempien simpukkapuhelimien tapaan, kun taas Galazy Z Foldissa näyttö taittuu leveyssuunnassa.


 


Jotta pelit ja leffat pyörivät sulavasti, suosittelen valitsemaan puhelimen 5G-yhteydellä tuettuna. 5G-puhelimia löytyy jo ihan joka hintaluokasta, ja näin pystyt varmistumaan siitä, että laitteesi on jo ajan tasalla muutoksen alla olevan verkkotekniikan osalta. Tällä hetkellä edullisin 5G:tä tukeva puhelin on Motorolan uutuuspuhelin G50 199 euron hintaan. Vaikka 5G-yhteyttä ei välttämättä vielä kotiosoitteesasi olisikaan, niin verkkoa rakennetaan koko ajan ja yhä useampi asuinalue on pian 5G verkon kuuluvuusalueella. Lisäksi puhelin hankitaan useimmiten ainakin muutamaksi vuodeksi, eli suurella todennäköisyydellä lähiseutusi on saamassa 5G kuuluvuuden seuraavan puhelimesi käyttöajan aikana. Nopeita yhteyksiä tukevan puhelimen lisäksi myös liittymä kannattaa valita 5G nopeuksilla varustettuna. Nettinopeus nimittäin vaikuttaa suoraan verrannollisesti käyttökokemukseen, etenkin juuri pelejä pelattaessa ja elokuvia katsellessa.


 



Haluan uuden puhelimen kestävänä


 


Jos uusi puhelimesi tulee sinulla kovaan käyttöön ja aktiiviseen elämään, kannattaa kiinnittää erityishuomiota ainakin rungon materiaaliin, näytön iskunkestävyyteen, sekä vesi- ja pölytiiviyteen. Myös ylipäänsä se, miten puhelin istuu käteen ja miten hyvin se pysyy kädessä, vaikuttaa siihen miten helposti pystyt puhelintasi käsittelemään erilaisissa olosuhteissa. Esimerkiksi alumiini on muovia kestävämpää, ja puhelin pysyy kenties paremmin käsissäsi, jos se on hieman kapeampi malliltaan.


 


Vesi-ja pölytiiviys ilmoitetaan teknisissä tiedoissa IP-luokituksella. IP-luokituksessa ensimmäinen numero tarkoittaa pölytiiviyttä (asteikolla 0-6), ja jälkimmäinen numero vesitiiviyttä (asteikolla 0-9). Joissakin puhelimissamme IP-luokitus on esimerkiksi IP67, ja pölytiiviyden osalta se on paras mahdollinen, mutta vesitiiviys jää roiskeenkestävyyteen. IP68 on puolestaan jo todella hyvä, ja tällöin puhelimesi kestää pidempiaikaisen upotuksen makeaan veteen. IP69 -luokituksella laite kestää myös painepesua. Kannattaa kuitenkin aina huomioida, että IP-luokitus kertoo laitteen suojauksesta, eikä siitä, että laitetta voisi kuitenkaan käyttää veden alla.


 


Jokainen on varmasti tietoinen siitä, ettei älypuhelimia kannata tipautella vaikka niissä olisi millainen suojaus tahansa. Laitevalmistajat ovat nykyisin pyrkineet kestävään näyttöön, mutta puhelimen tippuessa näytön tai takakuoren rikkoutumisella on kuitenkin oma todennäköisyytensä. Samsung Galaxy Xcover 5 on esimerkiksi veden- ja pölynkestävä, ja se on testattu MIL-STD 810H -standardin mukaisesti. MIL-STD 810H on standardoitu testi, jolla Yhdysvaltain puolustusvoimat arvioivat laitteiden kestävyyttä. Testeihin sisältyy muun muassa pudotustesti, jossa laite pudotetaan 1,5 metrin korkeudesta metallipinnalle. Pölyisiin ja kestävyyttä vaativiin olosuhteisiin suosittelen vahvasti tätä mallia, ja muissa tapauksissa puhelin kannattaa suojata käyttämällä suojakuoria, tai näytönsuojaa minimoidaksesi rikkoutumisen riskit.


 


Tässä blogissani oli varmasti vain murto-osa kriteereistä, jotka vaikuttavat uuden puhelimen valintaan. Millaisia asioita sinä arvostat puhelimessasi, ja mitkä ovat itsellesi toissijaisia ominaisuuksia? Itse henkilökohtaisesti voin sanoa, että tarkistan aina ensin puhelimen kameran ominaisuudet, ja niiden pohjalta lähden valinnassani liikkeelle.


 


Lue lisää:


Ostajan opas matkapuhelimiin osa 1/2: Android vai iOS?


Kamerapuhelimen osto-opas


Osto-opas tabletin valintaan


Enemmän irti digiarjesta - eSIM helpottaa laitteiden hallintaa


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa