Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Teknologia ja trendit.jpg

 

 

Mikä on asioiden internet? Englanniksi termi on IoT - Internet of Things.

 

(kuva: http://www.indiagadgetexpo.com/)

iot.jpg

 

Wikipedian mukaan voidaan puhua myös teollisesta internetistä ja siellä määritellään asia näin:

 


Teollisessa internetissä on kyse fyysisistä laitteista, jotka pystyvät aistimaan ympäristöään ja viestimään tai toimimaan aistimansa perusteella älykkäästi. Tähän tarvitaan antureita, ohjelmistoja sekä tietoliikenneyhteys, jolloin sensorit, koneet, prosessit ja palvelut tuottavat jatkuvasti tietoa, jota jalostamalla voidaan mm. ennakoida ja automatisoida työvaiheita

 

Elämme mielenkiintoisia aikoja etten sanoisi! Arvioiden mukaan 50 miljardia laitetta on liitettynä verkkoon niinkin lähitulevaisuudessa kuin vuonna 2020. Puhelimien, tablettien ja tietokoneiden yms. lisäksi nettiin liitetään tulevaisuudessa yhä enemmän ja enemmän erilaisia sensoreita jotka mittaavat ympäristöä lukuisin eri tavoin ja jotka mittaavat vaikka elintoimintojasi. Sensoreilla parannetaan ja helpotetaan elämää lukuisin eri tavoin, vain taivas on rajana sille mitä kaikkea voidaan liittää verkkoon ja saada sitä kautta hyötyä joko yksilönä tai ihan jopa ihmiskuntana.

 

Myös kollega Ville on kirjoittanut aiheesta blogin jossa hän kertoo mitä IoT tarkoittaa hänen mielestään.

 

Kauppalehden artikkeli on noin vuoden vanha mutta tässä on hyviä arkisen elämän esimerkkejä mistä asioiden internetissä on kyse ja miten esineiden verkottuminen auttaa tai tulee auttamaan meidän elämää:

 


Auton huolto
Öljynvaihto ei enää jää tekemättä, kun todellinen älyauto huolehtii huollon tilaamisesta ja varaa kalenterisi perusteella sinulle sopivan ajan huollosta.Hyväksyminen onnistuu yhdellä klikkauksella.
Terveydentilan tarkkailu
Kun lääkepurkki alkaa tyhjentyä, verkkoon kytketty lääkepurkki varaa vastaanottoajan lääkäriltä. Samaa yhteyttä käyttäen lääkärit voivat myös seurata potilaidensa lääkkeiden käyttöä. Myös verenpaineen ja veren sokeritasojen tarkkailu onnistuu etänä.
Energiankulutus
Paljon energiaa kuluttavat kodinkoneet ja -laitteet mukautuvat energian hintasignaaleihin ja samalla kutistavat sähkölaskuasi.
Termostaatit ja valaisimet oppivat päivittäisiin rutiineihisi ja vaikkapa säätävät kodin lämpötilan optimaaliselle tasolle juuri ennen kotiutumistasi. Laitteet myös havaitsevat, kun kukaan ei ole kotona ja vähentävät energiankulutustaan.
Autoilu
Ajamisesta tulee paljon turvallisempaa kun liikennevalot ja nopeustaulut mukautuvat todellisiin liikenneolosuhteisiin. Liikennettä tarkkailevat sensorit myös viestivät suoraan autojen ajotietokoneiden kanssa.
Ostoslistat
Älykkäät jääkaapit havaitsevat ruokien vähenemisen ja lisäävät ne automaattisesti ostoslistaasi. Kaupoissa on aiempiin ostoksiisi perustuvia ponnahdusmuistutuksia, jotka varmistavat sinun ostavan tarvittavan.
Aamuherätys
Työmatkallasi havaitut liikenneolot vaikuttavat siihen, mihin aikaan herätyskellosi soi. Kahvinkeitin keittää aamusumppisi sopivasti herätessäsi.
Vauvan ja lemmikkieläimen tarkkailu
Vauvalla on haalari, joka viestii lapsen hengityksestä, lämpötilasta ja aktiivisuudesta vanhempien älypuhelimiin. Vastaavia on tarjolla myös lemmikkieläimille.
Kehon toiminta
Puettava teknologia on tähän mennessä ollut esineiden internetiin lukeutuvista asioista eniten esillä. Monista tuotteista on jo tarjolla toisen tai kolmannen sukupolven versioita, ja niiden laatu on yhä kehittyneempää ja hienovaraisempaa.

 

 

Youtube on täynnä videoita aiheesta, tässä yksi hyvä esimerkki.

 

 

 

Odotan ehkä eniten sellaisia sovellutuksia, jotka tunnistavat kun liikun kotona ja kodin ulkopuolella. Kun lähden kotoa sähkölaitteet sammuvat, auton ovi aukeaa kun lähestyn sitä jne. Auto ilmoittaa missä on vapaita parkkipaikkoja, missä on edullisin polttoaine, missä on ruuhkia ja missä ei, olenko saapumassa onnettomuuspaikalle joka olisi syytä kiertää.

 

Saan puhelimeeni hälytyksiä jos kotona vaikka pesukone tulvii tai joku on murtautunut ikkunasta sisään. Kauppakeskuksen myymälään saapuessani saan puhelimeeni automaattisesti tiedon parhaista tarjouksista. Kotiin palatessani valot menevät päälle automaattisesti, sen mukaan kuinka valoisaa ulkona on. Jääkaappi ilmoittaa jos siellä on vanhentunutta ruokaa, liikkuessani asunnossa valot syttyvät sammuvat sen mukaan kun liikun siellä ja niin edelleen.

 

Pienen vauvan isänä olen kiinnostunut  tietämään hänen kasvaessaan missä hän liikkuu ja voin halutessani seurata puhelimellani hänen liikkeitä vaikka matkalla koulusta kotiin.

 

Tässä muutamia helppoa esimerkkejä ja odotan innolla mitä muuta kaikkea tekniikka tuleekaan mahdollistamaan.

 
Minulla itsellä ei ole verkkoon liitettyjä laitteita kuin pari ja parhain esimerkki mitä minulta löytyy on autooni liitetty lisälaite joka seuraa mm. autoni diagnostiikkaa ja ajokäyttäytymistäni paikkatiedon lisäksi ja se lähettää tiedot verkkoon jotka lataan sitten puhelimeeni erilliseen sovellukseen. Tämä on siis Sonera Matkalainen josta meillä oli testipilotti täällä Klaanissa.

 

Minulla on myös sykemittari jossa on sisäänrakennettu GPS-yhteys ja voin näin mitata kulkemaani matkaa, sykkeen ja vaikka kalorinkulutuksen lisäksi. Sitten minulta löytyy myös tottakai perinteiset kotiteatterivahvistimet ja älytelkkarit jotka on liitettynä internetiin mutta ei muita laitteita ainakaan vielä tällä hetkellä. Ja se on harmi 🙂

 

---

 

Mitä laitteita sinulla on jotka olet liittänyt verkkoon? Ja miten haluaisit niiden tai tulevaisuudessa joidenkin muiden laitteiden parantavan/helpottavan/rikastuttavan elämääsi? Mitä verkkoonliitettäviä laitteita tiedät olevan jo nyt myynnissä?

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Laiteuutiset/Asioiden-internet-IoT/ba-p/107887
Linkki kopioitu
11 kommenttia 👇
Tietoa kirjoittajasta
Nimeni on Tero Revonmäki ja Yhteisömanagerina vastaan siitä, että Yhteisö on hyvä paikka etsiä ja löytää apua sekä jutella yhdessä muiden asiakkaiden ja ajoittain myös työntekijöidemme kanssa.