Livestreamauksen tekninen toteutus

  • 17 September 2020
  • 2 kommenttia
  • 38 katselukertaa

Kaipaisin apua livestreamin järjestämiseen. Streamin pitäisi olla mahdollisuus järjestää miltei missä vain (metsässä, rannalla, yms). Mukaan pitäisi saada headset-mikrofoni. Ajattelin että olisiko puhelin jo tuollaiseen hommaan kykenevä ja äänen puolella Rodella on ainakin pienikokoinen langaton Mikki/lähettimet jolla saisi mikin toimimaan. Onko ehdotuksia tuollaisen streamin toteutukseen?


 


kiitoksia avusta. 


 


 


Edit AaTanja: muokattu otsikkoa kuvaavammaksi ja poistettu allekirjoitus. Siirretty toiseen osioon.


2 kommenttia

Hei @Heikkikettu ja tervetuloa Yhteisöön!


 


Livestreaminhan saat varmasti pelkällä puhelimellakin pyörimään missä vain. Erillisestä akullisesta 4G-reitittimestä saattaisi olla hyötyä, että ei tarvitse olla ihan pelkästään puhelimen varassa.


 


Osaisikohan @JoonasPNieminen suositella jotain laitteistoa tai kertoa vinkkejä? 🙂>


 

Hei @Heikkikettu 

Livestreamin sisältö hieman vaikuttaa työkalujen soveltuvuuteen (kamera vs. puhelin), mutta jos kyseessä on lähinnä henkilöiden kuvaamista niin uskon että puhelin sopii tähän käyttötarkoitukseen aivan mainiosti, kuten @MinnaLN mainitsikin ylempänä. Alla hieman listaa omista vaatimuksista puhelimen ja lisävarusteiden osalta.

Puhelin:
4G tai jopa 5G liittymällä varustettu. Muista tarkistaa signaalin vahvuus livestreaming paikalla. Live streaming vie paljon data-kaistaa ja videosignaali puuroutuu helposti jos signaali heikkenee. Tästä syystä esimerkiksi Ylellä on LIVE-videorepuissa 6 eri SIM-korttia eri palveluntarjoajilta että signaali pysyy vahvana vaikka kahdella operaattorilla olisikin heikko kuuluvuus.
Erittäin hyvä pääkamera (32/48MP).

Miksi vain pääkamera merkitsee? Entä muut lisäkamerat kuten laajakulma? Streaming palvelut (ja useimmat some-alustat) eivät jostain syystä havaitse puhelimen muita kameroita ja siksi keskittyisin pelkästään pääkameran (ja selfie kameran) ominaisuuksiin kuten hyvään sisäiseen optiseen vakautukseen (OIS).
Audioliitin (3,5mm ja mielellään eri puolella puhelinta kuin kamerat riippuen mikrofonista).
Miksi ei Bluetooth mikrofonia? Olen huomannut että monen livestreaming palvelun kohdalla heidän alustansa ei jostain syystä huomaa Bluetooth laitteita äänilähteiksi vaan käyttävät ensisijaisesti puhelimen omia mikrofoneja (tai audioportissa olevia mikrofoneja). On olemassa sovelluksia mitkä muuttavat Bluetooth signaalin puhelimen omaksi äänilähteeksi, mutta tämä toimii satunnaisesti enkä siksi luottaisi livestreaming yhteydessä näihin täysin.

Mikrofonit:
RØDE VideoMic ME (tosi kompakti suuntaava mikrofoni mikä menee suoraan kiinni puhelimeen, oltava kuitenkin jokseenkin lähellä puhelinta että äänenlaatu pysyy hyvänä. Tämä mikrofoni törröttää puhelimessa ja siksi audioliittimen paikka kameroihin nähden on hyvä tiedostaa, sillä tämä saattaa näkyä kuvassa jos on lähellä kameraa).
RØDE SmartLav+ (langallinen nappimikki älylaitteille, mikrofoni tulee lähemmäksi suuta joten äänenlaatu parempi kuin suuntaavassa mikrofonissa - tosin johto rajoittaa liikkumista kauas, TRRS-mallinen jatko-audiopiuha ratkaisee ongelman).
RØDE Wireless GO (langaton mikrofoni järjestelmä 3,5mm liittimellä, lähettimessä on itsessään mikrofoni mutta tähän voi myös tarvittaessa kiinnittää esim. tuon SmartLavin jolloin lähettimen saa paremmin piiloon vaikka puhujan taskuun).

 

USB-varavirtalähde! Live-streaming vie paljon akkua, koska puhelimessa on suuri jatkuva data-liikenne ja kamera ja näyttö ovat kokoajan aktiivisena.

 

Puhelinteline jalustakiinnikkeellä. Jotta puhelimen saa kiinni jalustaan niin joutuu hankkimaan puhelintelineen missä jalustakiinnike. Kiinnike-reikä telineen alla on universaali eli se sopii kaikkiin jalustoihin ja gimbaaleihin. Joissakin telineissä on myös cold-shoe eli salamajalka mihin voit laittaa kiinni mikrofonin tai jopa pienen LED-valon.

 

Pieni LED-valo. Jos kuvataan hämärässä/pimeässä niin suosittelen hankkimaan taskukokoisen LED-valon missä mahdollisuus kiinnittää se salamajalkaan. Pienen koon takia valaisee parhaiten lähellä olevia kohteita, eli rakennuksia tai isoja tuotteita ei saa valaistua tällä ratkaisulla. Suosittelen kuitenkin kuvaamaan aina hyvässä luonnonvalossa sillä puhelimien kennot ovat pieniä ja tarvitsevat paljon valoa että kuva näyttää hyvältä.

 

Jalusta tai gimbaali. Riippuen kuvattavasta sisällöstä käyttäisin jalustaa jos puhelin/kamera on paikallaan pitkiä aikoja. Jos taas liikutaan paljon, suosittelisin hankkimaan gimbaalin eli sähkömoottoreilla toimivan vakauttimen. Gimbaaleja on montaa eri kokoa ja puhelimille löytyy pienempiä ja edullisempia versioita - suosittelen testaamaan näitä oman puhelimen kanssa, että varmasti toimivat ja että lisävarusteille löytyy tilaa kiinnittää puhelimeen kun on gimbaalin kyydissä.

Lisävarusteet (kuten mikrofoni ja varavirtalähde) saadaan helposti kiinnitettyä jalustaan ja gimbaaliin. Jalustoissa ja gimbaaleissa on usein kiinnikkeille paikkoja (tämä universaali kiinnike-reikä) mihin saa telineitä (powerbank holder), levyjä (cheese plate), varsia (friction arm) yms. kiinnitettyä mitkä pitävät sitten lisävarusteita paikallaan eivätkä roiku holtittomasti.


Vastaa