Arvostelu Logitech G432 7.1 pelikuulokkeet

  • 10 September 2019
  • 0 kommenttia
  • 16 katselukertaa

Pidemmän aikaa eri PC pelejä pelanneena pelikuulokkeiden käytöstä on tullut enemmän sääntö kuin poikkeus. Pelkillä kuulokkeilla pääsee kyllä pitkälle, mutta eri pelien luonteen takia mikrofoni kuulokkeiden yhteydessä on tarpeellinen, ellei sitten halua heti hankkia erillistä mikrofonia. Erillisen mikrofonin hankkiminen kuulokkeiden lisäksi on hieman kalliimpi vaihtoehto, kuin hankkia pelikuulokkeet.

Keskustelu pelitovereiden kanssa sujuu helposti ja saa tietoa pelin etenemisen suhteen. Useimmissa FPS peleissä, kuten Battlefield V ja vastaavat, on hyvä tietää mitä voi olla tulossa vastaan esim. mennessä lippua valtaamaan tai millaisella taktiikalla lähdetään etenemään. Tilaäänen tärkeyttä ei voi jättää mainitsematta, askeleet ja ampumisen äänet voi paikallistaa paremmin pelissä ja usein jopa ratkaisevassa asemassa oman selviytymisen kanssa. Niin monen monta kertaa olen kuullut pelkät askeleet ja kartassa ei näy oman teamin pelaajia.

Logitech on yksi pelikuulokkeiden valmista ja erilaisia pelikuulokkeita Logitech G-sarjasta löytyy aina G332:sta G935:n. Eroja noissa on useampia eri kuulokkeiden välillä ja mainittakoon yhtenä esimerkkinä langattomuus. Arvostelun olevat G432 pelikuulokkeet ovat johdolliset.

 

Pakkaus ja ensivaikutelma


Pakkaus on ulkoisesti selkä ja heti näkee mistä tuotteesta on kyse, vaikkei G432 olisikaan tuttu ennestään. Kuulokkeiden ulkonäkö noudattaa Logitech:n tuttua linjaa, värinä on sinimusta. Kuulokkeet tuntuvat kevyiltä ja valmistajan ilmoittama paino 280g ilman johtoa. Johto ei kyllä ainakaan itseäni haitannut, kun se roikkuu vapaana muutenkin.

 

Pakkauksen avaamisen jälkeen kuulokkeet olivat omassa laatikossaan ja kuulokkeiden alla oli ohjelappuset sekä 3,5mm-USB adapteri ja 3,5mm jakaja kuuloke- ja mikrofonijohdoksi.

 

Kuulokkeet ovat suljetut eli ympäristön äänet eivät kuulu niin selkeästi korville kuin puoliavoimissa kuulokkeissa. Tämä ainakin osaltaan voi joillakin aiheuttaa pientä hikoilua korvien ympärillä. Itsellä tätä ei tullut, vaikka kuulokkeet olivat päässä pidemmänkin aikaa.

Kuulokkeiden kuulokeosat kääntyvät myös 90 astetta ja näin ollen sopivat pienempään tilaan.

 

Käyttökokemus

 

Valmistajan mukaan kuulokkeita voi käyttää Windows, MAC, Nintendo Switch, PS4, XBOX ONE, tabletti tai mobiililaite kanssa. Itse kokeilin pelikuulokkeita PC:llä, PS4 ja Nokia 8.1 puhelimen kanssa.

 

Puhelimeen kytkeminen sujuu helposti 3,5mm plugilla ja puhelimessa äänet kuuluivat selkeästi. Varsinasta tilaääntähän ei kuulokkeista saa, kuin liittämällä kuulokkeet PC:hen USB-liitännällä ja G Hub ohjelmistolla valitsemalla tilaäänet käyttöön.

 

PS4 tunnisti kuulokkeet heti ja valikosta piti käydä laittamassa kaikki äänet kuulokkeisiin päälle. Oletuksena itsellä oli pelkät chat-äänet. Volumea joutui nostamaan kuulokkeista melkein maksimiin, että pelin äänet alkoivat kuulua kuulokkeista. Pelin sisäiset äänet ja PS4 valikosta äänet oli myös laitettu lähes maksimille. Toki voi olla myös pelikohtaisia erojakin. Äänet oli selkeät, kun sai kuulumaan.

 

PC:n kytkettäessä kuulokkeet USB-liitännällä, tietokone tunnisti heti. Ladattua ja asennettua Logitech G Hub -ohjelmiston, pääsi tekemään tarkempaa säätöä kuulokkeille. Ohjelmisto oli ladattavissa suoraan Logitechin sivuilta.

 

Mikrofoni tallentaa äänen vastapuolelle kuultavaksi selkeänä ja ääni on kirkas. Vaikka herkkyys on säädetty G Hubista noin 40%:n, mikrofonin kautta kuului näppäimistön äänet vastapuolelle. Näppäimistönä käytössäni on Logitech G19 (ei mekaaninen). Mikrofonin herkkyyttä saa säädettyä G Hubin kautta. Mykistäminen on helppoa, nostaa vain mikrofonin yläasentoon kuulokkeissa. Takaisin kytkentä tapahtuu laskemalla alas. Mikrofonin puomia voi vähän kääntää lähemmäksi tai kauemmaksi suusta. Näin saadaan turha aktivoituminen esimerkiksi hengityksestä poistettua.


Mikrofonin suuntakuvio on herttakuvio (yksisuuntainen). Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että herttakuvioinen mikrofoni poimii äänet edestä ja sivuilta, mutta jättää takaa tulevat äänet hiljaisemmiksi.

 

Äänenvoimakkuutta saa muutettua helposti ja nopeasti vasemman kuulokkeen takaosassa olevasta rullasta. Pyörittämällä ylöspäin ääni voimistuu ja alaspäin hiljenee.

 

Logitech G Hub


PC:llä täytyy ladata Logitech G Hub ohjelmisto, mikäli haluaa 7.1 äänet käyttöön. G Hub ohjelmasta löytyy säätömahdollisuuksia aina profiileista, tilaäänen kanavakohtaiseen voimakkuudesta ja erilliseen taajuuskorjaukseen.

 

7.1 äänen käyttöönotto oli helppoa, klikata vain hiirellä kohdasta ota tilaääni käyttöön. Vierelle aukesi kanavakohtainen kaavio, missä pääsi säätämään voimakkuutta jokaiselle kanavalle erikseen. Valikosta voi myös muuttaa äänen voimakkuutta, mikrofonin voimakkuutta ja sivuääniä. Melunpoistolle on oma valintalaatikko.

 

Taajuuskorjaimella pääsee muuttamaan äänien voimakkuutta hieman syvällisemmin. Haluaako korostaa matalia ääniä vai enemmän keskittyä puheen tasolle. Valikosta löytyy myös esiasetettuja taajuuskorjauksia kuten Basson tehostus ja FPS. Itse käytin FPS valintaa pelatessa Battlefield V. Tällöin äänessä korostettiin puheen aluetta. Ero oli selkeä FPS korjauksella verrattuna oletukseen.

 

 

Profiileja myös löytyy sen mukaisesti, mitä pelejä on asennettuna. Jokaiselle pelille voi laittaa oman profiilin. Säädöt mitä tekee profiiliin, vaikuttaa vain kyseisen pelin profiiliin.

 

Tekniset tiedot

 

Valmistajan sivuilta poimittu.

 

Fyysiset mitat

    Korkeus: 172 mm

    Leveys: 81,7 mm

    Syvyys: 182 mm

    Paino: (ilman johtoa): 280 g

    Johdon pituus: 2 m

Kuulokemikrofoni

    Kaiutinelementti: 50 mm

    Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz

    Impedanssi: 39 ohmia (passiivinen), 5 kilo-ohmia (aktiivinen)

    Herkkyys: 107 +/- 3 dB

Mikrofoni (puomi)

    Mikrofonin suuntakuvio: Herttakuvio (yksisuuntainen)

    Koko: 6 mm

    Taajuusvaste: 100 Hz – 20 kHz

 

Yhteenveto

 

Kuulokkeet ovat keskisarjaa, jos tällaista ilmausta voidaan käyttää. Eli ei huonoimmat, muttei parhaimmatkaan. Kuulokkeet istuivat päässä hyvin ja käyttö oli helppoa. Sanka ei paina päätä tai kuulokkeet korvia. Tilaäänen kytkeminen päälle ja pois täytyi tehdä G Hub:in kautta. Ei sinällään mikään iso vaiva, ellei halua sitten pitää koko ajan 7.1 äänet käytössä. Omassa käytössä jouduin tiputtamaan bassoa 4 pykälää, koska mielestäni peitti liian paljon pelin ääniä. Äänen voimakkuutta sai helposti säädettyä. Kokonaisuutena kuulokkeet ovat ok, mutta muutamia asioita jotka mielestäni haittaavat on mainittu alla plussat ja miinukset osiossa.

 

Arvosana ja huomiot

 

Plussat ja miinukset:

+ Tilaäänet 7.1                                 - Johto heppoisen oloinen.

+ EQ esiasetetut säädöt.                 - Muovinen narina kuuloketta siirtäessä päässä.

+ Profiilikohtaiset säädöt                 - Hiljaiset äänet PS4 käyttäessä.

+ Äänenvoimakkuuden säätö          - Liian herkkä mikrofoni.

   kuulokkeessa.

 

Arvosanaksi annan kuulokkeille 7,5/10.


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa