Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 65906
Kirjoituksia 178511

Saamelaisveri - Pyeri säämi aalmugpeivi!Saamelaisveri - Pyeri säämi aalmugpeivi!

Telialainen
Viestejä 391 kpl

Saamelaisveri - Pyeri säämi aalmugpeivi!

1/1

Saamelaisveri Telia Vuokraamosta.jpg

 

Pyeri säämi aalmugpeivi, hyvää saamelaisten kansallispäivää! Saamelaisten kansallispäivänä 6.2. suosittelen saamelaiselokuvaa, joka sijoittuu pääasiassa 1930-luvun Ruotsiin. Elokuva kertoo kahden nuoren naisen tarinaa sulauttamisesta valtaväestöön ja siitä miten rasismi vaikuttaa heihin eri tavoin. Millaisia valintoja he tekevät elämässään kokemansa epätasa-arvon vuoksi ja millaiseksi heidän loppuelämänsä muovautuu näiden kokemuksen myötä? Löydät elokuvan Telia TV vuokraamosta.

Saamelaisveri

 

K12

Genre: Draama

Kesto: 107 minuuttia

 

Saamelaisveri on ruotsalaisen Amanda Kernellin esikoispitkä, jonka hän on käsikirjoittanut ja ohjannut. Elokuva on aidolta tuntuva kuvaus kahdesta saamelaisesta nuoresta naisesta, joista vanhemman on tullut aika ottaa vastuu perheen poroelosta.  Elämä sisäoppilaisessa saa Elle Marjan haaveilemaan elämästä kaupungissa, joka on kaukana Saamesta, perinteistä,  koulusta ja sen saamenpukupakosta. Viimeinen niitti Elle Marjalle on koulussa pidettävä rotubiologinen tutkimus. Hän päättää lähteä Saamesta, sulautua valtaväestöön varastamalla vaatteet ja  matkustamalla kaupunkiin.

 

Elokuva vie uskomattomiin Ruotsin Saamen kauniisiin maisemiin ja sitä tähdittää upea saamelainen sisaruspari Lene Cecilia ja Mia Sparrok, jotka ovat poronhoitajia Keski-Norjasta. Elokuva on molempien sisarusten ensimmäinen ja heidän suorituksensa palkittiin useilla elokuva-alan palkinnoilla mm. Euroopan parlamentin Lux-palkinnolla.

 

Njenna, sisaruksista nuorempi, kaipaa sisäoppilaitoksesta kotiin eikä voi unohtaa Saamea ja perhettään. Sisäoppilaitokset ovat karu osa Ruotsin ja sekä Suomen historiaa, jolloin saamelaisia sulautettiin valtaväestöön kieltämällä saamenkielen puhuminen sekä koulussa että asuntoloissa. Osa saamelaisista lakkasi puhumasta äidinkieltään loppu elämäkseen ja näitä sukupolveen tehtyjä haavoja käsitellään edelleen, kuten elokuvassa käy ilmi Elle Marjan palatessa Saameen vuosikymmenien jälkeen.

 

"Teidän on pysyttävä täällä tai kuolette sukupuuttoon".

 

 

 

Lue lisää sarjoista ja elokuvista:

Vastaa