Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
LauraWn
Ex-telialainen
Ex-telialainen
  • 35 custom-general.kudos
  • 69 custom-general.replies
  • 2 custom-general.solutions

Scarlett Johansson on muutakin kuin kauniit kasvot

s. johansson.jpg

 

Yhteisön uutena toistuvana juttuna tarjoamme näyttelijäspesiaalit, jotka ilmestyvät jatkossa joka kuun ensimmäinen torstai. Aloitetaan juttusarja upealla naisnäyttelijällä, joka muuten juuri listattiin maailman viime vuoden parhaiten tienanneeksi naisnäyttelijäksi.

Lapsuus monikansallisessa perheessä

 

Johansson syntyi New Yorkin Manhattanilla 22. marraskuuta 1984. Nuoresta iästään huolimatta hänellä on jo mittava ja monipuolinen ura takanaan – ja varmasti myös edessään. Johanssonin isä on tanskalainen, joten hänestä löytyy myös pohjoismaista verta. Johanssonin äiti taas on alun perin puolalaisvenäläisestä perheestä, eli hänen sukupuunsa on hyvin monikansallinen ja -kielinen.

 

Lapsena Johansson lauloi ja teki tanssiesityksiä perheelleen - hän halusi esiintyjäksi ja näyttelijäksi pienestä pitäen ja esiintyikin näytelmissä lapsesta lähtien. Lapsena hänen suuri unelmansa oli esiintyä Broadwaylla.

 

Näyttelijän ensimmäinen elokuvaesiintyminen tapahtui jo 10 vuoden iässä komediaelokuvassa Vanhemmat vaihtoon (1994). Hänen uransa lähti pian nousukiitoon, ja jo ennen 2000-lukua Johansson oli esiintynyt lähemmäs kymmenessä elokuvassa. Hänen ensimmäinen pääosaroolinsa oli elokuvassa Manny & Lo vuodelta 1996. Hän sai jo nuorena tehdyistä elokuvistaan mainetta nousevana tähtenä.

Lapsitähteydestä aikuisten rooleihin

 

Monen Hollywood-lapsitähden ura on jäänyt lyhyeksi tähdenlennoksi, mutta Johanssonin lento jatkuu edelleen eikä hiipumisesta ole merkkejä. Vaikka Johansson oli vielä nuori, 2000-luvun taitteessa hänen roolinsa alkoivat siirtyä aikuisempaan suuntaan, kun menestyselokuvat Lost in Translation (2003) sekä Tyttö ja helmikorvakoru (2003) ilmestyivät. Hän sai parhaan naispääosan Golden Globe -ehdokkuuden elokuvasta A Love Song for Bobby Long (2004).

 

Johansson sai 2000-luvun roolisuorituksistaan suitsutusta, joka avasi hänelle yhä enemmän ovia työskentelyyn isommissa filmatisoinneissa kuuluisien ohjaajien ja käsikirjoittajien kanssa. Näistä yksi oli maailmankuulu ja lukuisilla Oscareilla palkittu ohjaaja Woody Allen, jonka kanssa Johansson työskenteli aktiivisesti vuosina 2005-2009.

 

Allenin ja Johanssonin yhteistyö alkoi elokuvalla Match Point (2005). Samaan aikaan hän työskenteli muidenkin arvostettujen ohjaajien kanssa, kuten Christopher Nolanin elokuvassa The Prestige (2006) sekä Brian De Palman elokuvassa Musta Dahlia (2006).

 

Seuraavat vuodet olivat elokuvien suhteen hiljaisempia, eivätkä Johanssonin suoritukset saaneet samanlaista kehutulvaa kuin aiemmin. Kolmas Woody Allen -elokuva kuitenkin muutti jälleen Johanssonin uran suuntaa, kun hän näytteli itseään etsivää nuorta naista elokuvassa Vicky Christina Barcelona (2008). Elokuvan muissa tärkeissä rooleissa nähtiin jo menestystä saaneet Penélope Cruz miehensä Javier Bardemin kanssa.

 

2010-luvulla Johansson kokeili siipiään teatterilavoilla Broadwaylla, joka oli hänen lapsuuden unelmansa. Hän voitti arvostetun Tony-palkinnon vuoden 2010 roolisuorituksestaan Arthur Millerin näytelmässä Näköala sillalta. Johansson on luonut varovaisesti uraa myös laulajana. Hän on  levyttänyt muun muassa Pete Yornin kanssa Break Up -albumin vuonna 2009.

black widow

 

AvengersL.jpg

 

2010-luvulla Johansson muistetaan etenkin Mustan Lesken eli Natasha Romanovin roolista Marvelin supersankarielokuvissa. Sarjakuviin perustuva hahmo on alun perin venäläinen vakooja, joka käyttää peitenimeä Musta Leski. Marvelin elokuvissa hänen hahmostaan on tehty monisyinen mysteerinainen, jolla on julma ja syntinen menneisyys, jota hän paikkaa kuitenkin liittyessään Avengers-supersankariryhmään.

Ensimmäisen kerran Johansson nähtiin Romanovin roolissa elokuvassa Iron Man 2 (2010).

 

Hän esiintyi samassa roolissa myös elokuvissa Avengers (2012), Captain America: The Winter Soldier (2014), Avengers: Age of Ultron (2015), Captain America: Civil War (2016), Avengers: Infinity War (2018) sekä Avengers: Endgame (2019). Vaikka elokuvissa esiintyy lukuisia supersankareita Mustan Lesken lisäksi, saa Johansson niissä paljon ruutuaikaa ja hänen hahmonsa kehittyy muun tarinan mukana. Romanovin taustoja valaistaan myös hieman enemmän joka tuotannossa.

 

Mustan Lesken tarina jatkuu Black Widow -elokuvassa, jonka on määrä ilmestyä vuonna 2020. Elokuva sijoittuu Avengers-elokuvien väliin ennen viimeistä taistelua Avengersien loppuvastustajaa Thanosta vastaan. Elokuvassa pureudutaan entistä tarkemmin Romanovin menneisyyden haamuihin.

 

ura marvelin ulkopuolella

 

Mustan Lesken tarina jatkuu, mutta Johansson on ollut Marvel-tuotantojen lisäksi aktiivinen monissa muissakin filmatisoinneissa. Tunnetuimpia niistä ovat Her (2013), Hail Caesar! (2016), Ghost in the Shell (2017) sekä Rough Night (2017). Johansson on myös ääninäytellyt elokuvissa The Jungle Book (2016), Sing (2016) sekä Isle of Dogs (2018).

 

Johanssonin tähdittämää elokuvaa Under the Skin (2013) on kehuttu jopa Johanssonin parhaaksi. Johathan Glazerin ohjaama elokuva pyöriikin pitkälti Johanssonin roolihahmon ympärillä. Roolisuoritusta on kehuttu rohkeaksi ja paljastavaksi,jopa oudoksi. Elokuva saikin ensiesityksessään Venetsian filmifestivaalilla ristiriitaista palautetta – aplodeja ja buuauksia.

 

Johanssonilla on tulossa muutamakin uusi elokuva parin seuraavan vuoden aikana. Black Widow -elokuvan lisäksi tuotannossa on ainakin Sing 2, jota kuvataan parhaillaan. Vielä tänä vuonna on ilmestymässä elokuvat Marriage Story sekä Jojo Rabbit, joissa Johansson esiintyy. Jojo Rabbit on tulossa ensi-iltaan lokakuun lopulla ja Marriage Story joulukuussa.

Johansson ei ole seksisymboli

 

Vaikka Johanssonia jatkuvasti tituulerataan miesten päiväuneksi, ultimaattiseksi femme fataleksi ja 2010-luvun seksisymboliksi, hän itse pitää näitä puheita loukkaavina ja turhan sukupuolittavina. Muutamassa haastattelussa häneltä on kysytty seksistisiä tai liian helppoja kysymyksiä, joihin hän on vastannut napakasti näpäyttämällä toimittajaa tai ei ole vaivautunut vastaamaan ollenkaan. Hän on pahimmillaan myös menettänyt rooleja, koska ohjaaja on pitänyt häntä liian seksikkäänä rooliin.

 

Hän oli myös aktiivinen Time’s Up -liikkeessä vuonna 2018, joka pyrkii suojelemaan naisia ahdistelulta ja epätasa-arvolta. Hän on myös puhunut Hollywoodin eriarvoistavista sukupuolirooleista. Hän on aktiivinen muissakin hyväntekeväisyysjärjestöissä, jotka tukevat muun muassa syöpää sairastavia ja apua tarvitsevia ihmisiä.

 

Johansson on puhunut paljon äitiydestä ja sen vaikutuksista hänen uraansa. Hän sai ensimmäisen lapsensa vuonna 2014 Romain Dauriacin kanssa. Onni ei kuitenkaan kestänyt kahden mantereen välillä liikkumista. Nykyään hän on kihloissa juontaja Colin Hostin kanssa.

Scarlett Johanssonin monet roolit

 

 

Musta Dahlia (2006)

 

Elokuva on Brian De Palman ohjaama ja se perustuu samannimiseen romaaniin. Romaani taas perustuu tositapahtumiin: nuoren naisen ratkaisemattomaan murhaan. Johansson näyttelee elokuvassa Katherine Lakea, joka näyttelee tapausta tutkivan poliisin tyttöystävää. Muissa tärkeissä rooleissa esiintyvät Josh Hartnett, Aaron Eckhart, Hilary Swank ja Mia Kirshner. Elokuvassa poliisipari alkaa tutkimaan mysteeristä murhaa, josta he molemmat tulevat pakkomielteisiksi.

 

Scoop (2006)

 

Woody Allenin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa komediaelokuvassa esiintyy Johanssonin lisäksi esimerkiksi ohjaaja itse, Hugh Jackman ja Ian McShane. Elokuvassa Johansson näyttelee nuorta toimittajaa Sondra Pranskya, joka tutustuttaa itsensä lööpin perässä valenimellä aristokraattiin Peter Lymaniin. Pian heille kehittyy muutakin kuin vain ystävyyssuhde, ja Pransky joutuu kahden tulen väliin: keneen ja mihin voi luottaa? Elokuvassa on käytetty humoristisia elementtejä ja musiikkia, vaikka itse juoni kytkeytyykin murhamysteeriin.

 

 

Lucy (2014)

 

Scifitoiminta-elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja on Luc Besson. Elokuva on ranskalaista tuotantoa, ja sitä kuvattiin mm. Ranskassa ja Taiwanissa. Johansson näyttelee elokuvan pääosaa Lucya, joka kidnapataan Taipeissa huumesekaannuksesta. Vankeudessa hänen sisälleen piilotetut huumeet hajoavat, ja Lucy saa yliluonnollisia voimia ja pakenee niiden avulla. Elokuvassa Lucy kostaa kidnappaajilleen ja samalla yrittää selvittää, mitä hänelle on tapahtumassa ja voiko sitä estää. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Morgan Freeman.

 

 

Rough Night (2017)

 

Lucia Aniellon ensiohjaus on komediaelokuva, joka kuvaa naisten ystäväporukkaa yhden yön aikana. Näyttelijäkaartiin kuuluu Johanssonin lisäksi Kate McKinnon, Jillian Bell, Ilana Glazer ja Zoë Kravitz. Elokuvassa toisistaan erkaantuneet ystävät sopivat jälleennäkemisen juhlimisen merkeissä. Illan tuoksinnassa miesstrippari kuolee, ja tästä tapahtumat lähtevät vyörymään lumipallon lailla.

 

 

Käsitellyt elokuvat ja paljon muuta löydät Telia TV Vuokraamosta.

 

Lue lisää:

0 vastausta