Skip to main content

Saksankielinen WDR-kanava näkyy 1 kuukauden ajan

  • 20 November 2022
  • 0 kommenttia
  • 75 katselukertaa

Otan mielelläni vastaan tilaisuuden tutustua saksankieliseen WDR-televisiokanavaan. Se alkoi näkyä tänään ja se tuli Das Erste-kanavan tilalle jalkapallon MM-kisojen vuoksi. Das Erste on perinteisesti näyttänyt suoria lähetyksiä kansainvälisistä urheilutapahtumista.

Kanavan nimessä WD on West-Deutschland eli Länsi-Saksa, jota Saksa oli noin vuoteen 1990 asti erotuksena Itä-Saksasta. R viittaa radioon eli WRD on Saksan YLE-kanavien vastine. Siihen kuuluu useita televisiokanavia kuten Yleisradion 3 tv-kanavaa. WDR lähettää maakuntauutisia vastaavia lähiuutisia, joiden uusinnat näytetään peräkkäin seuraavana päivänä aivan kuten YLE1 lähettää. Pääuutiset tulevat illlalla samaan aikaan kuin Das Erste-kanavalla täsmälleen samanlaisena. On siis kyse samasta televisioyhtiöstä.

WDR ylläpitää laadukasta saksankielistä sivustoa netissä. Siellä on ohjelmatietojen lisäksi YLE Areenaa vastaava ohjelmalähetysten arkisto. Kävin eilen jo sitä kokeilemassa etukäteen tietokoneella ja se vaikuttaa lupaavalta. On tarjolla mm. klassista musiikkia, josta olen kiinnostunut.

Suurin ero kanavien välillä on se, että WDR ei lähetä lainkaan urheilua ja lähettää vain vähän elokuvia verrattuna Das Erste-kanavaan.

. . .

Tarkennuksena edelliseen on, että WDR:n kotipaikka on Kölnissä ja se on suunnattu Nordrhein-Westfalen -osavaltioon. Saksassa on yhteensä 9 paikallista kanavaa ja niiden lisäksi Das Erste valtakunnalisena. Ne kaikki näkyvät kaikissa osavaltioissa Saksassa. Esimerkiksi BR on Baijerin osavaltion kanava.