3G-verkko suljetaan – näin se vaikuttaa laitteisiin

  • 9 August 2021
  • 0 kommenttia
  • 16 katselukertaa

 

3G-verkko on sulkeutumassa vuoden 2023 loppuun mennessä. Haluamme panostaa uudempiin 4G- ja 5G-verkkoihin, jotka vastaavat paremmin nykypäivän ja tulevaisuuden tarpeita. Uudemmat verkkoteknologiat mahdollistavat myös paremman asiakaskokemuksen, sillä ne tarjoavat enemmän kapasiteettia, nopeutta ja muita verkon ominaisuuksia koko ajan kasvavaan käyttöön. 3G-verkon sulkemisen myötä taajuuksia ja investointeja vapautuu 5G:lle ja muille uusille tekniikoille.

 

Nykyaikana datansiirron tarve on huomattavasti suurempi kuin se oli joskus aikoinaan, ja tämän myötä 3G-verkko ei ole enää riittävä vastaamaan tämän päivän tarpeita. Lisäksi sen rooli puheverkkona pienenee kaiken aikaa. Tämän vuoksi onkin syytä siirtyä käyttämään nykyajan käyttötarpeisiin paremmin soveltuvia 4G- ja 5G-verkkoja mahdollisimman pian. Valtaosa mobiiliverkon käyttäjistä on jo siirtynyt 4G- ja 5G-verkkoihin, joten 3G:stä luopuminen ei muodosta isoa murroskohtaa mobiilipalveluiden kehityksessä.

 

Tässä artikkelissa käydään läpi muutamia huomioita, miten 3G-verkon sulkeutuminen tulee vaikuttamaan laitteisiin.

 

 

Vaihda 3G-laitteesi 4G- tai 5G-verkkoa tukevaan malliin hyvissä ajoin

 

Lähestulkoon valtaosalla on käytössä 4G- tai 5G-verkkoa tukeva älylaite, kuten puhelin. Kuitenkin 3G-laite ja -liittymä saattaa vielä löytyä esimerkiksi vuosikymmenen vanhasta tabletista, ulkokamerasta, reitittimestä, turvalaitteesta tai auton navigointilaitteesta. Esimerkiksi tabletista ja puhelimesta on helppo tarkistaa laitteen näytön oikeasta ylänurkasta, näkyykö siinä 3G-symboli. Mikäli sinulta vielä löytyy tällainen laite, et voi käyttää sitä enää 3G-verkon sulkemisen jälkeen netissä surffaamiseen, sillä puhelin tai tabletti hyödyntää tällöin 2G-verkkoa. Tämän lisäksi vanhemmat 3G-laitteet alkavat olla sen ikäisiä, että monet laitevalmistajat eivät tarjoa niihin enää uusimpia järjestelmä- ja tietoturvapäivityksiä. Tämä on merkittävä tietoturvariski, sillä laite jossa ei ole viimeisintä käyttöjärjestelmäpäivitystä on haavoittuvainen.

 

Sen lisäksi, että 3G-verkon sulkeminen vaikuttaa 3G-laitteen netin käyttöön, vaikuttaa se myös siihen, että puheluiden äänenlaatu muuttuu huonommaksi. Vaikka käyttäisit nykyistä laitettasi lähinnä puheluihin, niin kannattaa huomioida, että 4G-verkko tulee jatkossa olemaan ensisijainen puheverkko. Jotta voit käyttää nettiä ja 4G-puhetta, tulee sinulla olla uudempi matkapuhelin. 4G- ja 5G-verkko tarjoavat 3G-verkkoon verrattuna myös paremman käyttökokemuksen nopeutensa, kapasiteettinsa ja muiden käyttökokemusta parantavien ominaisuuksiensa puolesta. Otathan myös huomioon sen, että laitteen päivityksen yhteydessä tulee myös SIM-kortti uusia. 

 

 

Vanhempi 3G-laite onkin suositeltavaa vaihtaa uuteen vuoden 2023 loppuun mennessä. Muutokseen on vielä hyvin aikaa varautua, mutta kannattaa jo nyt harkita uuteen malliin päivittämistä. Verkkokaupastamme löytyy kattava valikoima puhelimia sekä muita laitteita jokaiselle käyttäjälle. Esimerkiksi Doro-puhelimet ovat helppokäyttöisiä ja ne soveltuvat hyvin sellaisillekin käyttäjille, jotka eivät ole nettipuhelimia aiemmin käyttäneet. Myös lasten käyttöön sopivia edullisia älypuhelimia löytyy monelta eri latevalmistajalta. Täältä Yhteisöstä löydät esittelyartikkelin vuoden 2021 parhaimmista puhelimista, josta voit saada vinkkejä uuden laitteen ostoa varten. Tarpeen mukaan voit kääntyä meidän Telia Helpin puoleen, mikäli tarvitset apua esimerkiksi laitteiden käyttöönoton ja asentamisen kanssa.

 

Kaikki verkkokaupassamme myytävistä puhelimista tukevat 4G-puhetta. Kesästä 2020 alkaen on lähes kaikista uusista puhelinmalleista löytynyt 4G-puheen ja Wifi-puheluiden tuki. Asiakastukisivustoltamme löydät listan tuetuista laitteista. Myös 5G-tuki on vakiintunut uutuuslaitteiden valikoimassa, enemmistö valikoimamme puhelimista on 5G-puhelimia.

 

 

 

Lue lisää:

 

0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa