Luonto kutsuu luokseen: etätöissä metsässä

  • 14 September 2021
  • 7 kommenttia
  • 12 katselukertaa

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16


 


Niinhän sitä sanotaan, että työtä ja vapaa-aikaa ei kannattaisi sekoittaa. Vaan mitäpä jos on mahdollisuus mennä luontoon töihin? Se saattaa jopa lisätä työssäjaksamista ja motivaatiota, kohottaa mielialaa sekä antaa lisäpotkua arkeen. Kokeilin, ja täytyy todeta, että juuri niinhän siinä kävi!


 


Kotikaupungissani Lahdessa on useampaan metsään ja kaupunkipuistoon rakennettu kaupungin toimesta etätyöpisteitä Euroopan ympäristöpääkaupunki -teemaan sopien ja erityisesti tämän ajan kotikonttorirottia ajatellen. Nettiyhteys, jos sellaista työssä tarvitsee, tulee olla mukana omasta takaa. Samoin tietysti kannettava tietokone ja mieluusti varuiksi varavirtalähde. 


 


Itse valikoin lähinnä omaa kotiani ja kaikista syvimmällä metsän siimeksessä sijaitsevan metsätoimiston. Se löytyy Lapakiston luonnonsuojelu- ja retkeilyalueelta Pitkäjärven rannalta korkealta mäen päältä. Taustalla matalalta paistava syysaurinko lämmitti mukavasti selkää, ja näköala järvelle oli upea. Vai mitä sanot?


 Läppäri, netti, varavirtalähde - pärjääkö niillä metsässä?


 


Toki riippuu työnkuvasta miten etätöihin metsässä tai muualla luonnon helmassa tulee varustautua. Jos teet töitä tietokoneella netti- ja puhelinyhteyden päässä, niin välttyäksesi ikäviltä yllätyksiltä työvuoron alussa paikan päällä, on ehdottoman tärkeää ennakolta tietää nettiyhteyden toimivuus. Sen voit tarkistaa kuuluvuuskartastamme. Kohteen ollessa sinulle entuudestaan tuttu, olet varmasti siellä aiemmin käydessäsi pistänytkin asian merkille.


 


Jos innostut tekemään useamminkin töitä etäällä kaikesta ja tarvitset siihen nettiyhteyttä, niin kannattaa harkita säännölliseen käyttöön erillistä langatonta reitintä ja siihen liikkuvaa nettiä. Pidemmän päälle puhelimen netin jakaminen syö siitä akkua, ja voi lyhentää laitteen käyttöikää.


 


Työkalujen tulee olla tietysti myös kunnossa, jotta hommat hoituu. Moni etätyöläinen tekee nykyään läppärillä töitä, ja se on monesti työnantajalta saatu käyttöön. Usein yrittäjälle tai opiskelijalle läppärin hankinta kuitenkin jää omalle vastuulle. Kannettavaa tietokonetta hankkiessa sinun kannattaa kiinnittää huomiota ominaisuuksiin, joita omassa käytössä eniten arvostat ja tarvitset, ja tehdä ostopäätös sen mukaisesti. Valikoima on nykyään varsin kattava! 


 


Yhtä lailla kuin pakkaat mukaasi eväitä, niin kannattaa varustautua myös varavirtalähteellä. Jos tiedät viettäväsi useammankin tunnin lähimmän pistorasian ulottumattomissa, ja laitteista kuluu akkua, niin eväät eivät virrankaan osalta pääse loppumaan kesken.


  


Oma puolikas työpäiväni metsässä oli todella antoisa, ja suosittelenkin jokaiselle etätyöläiselle irtiottoa töihin luontoon. Tunsin olevani vireessä päästyäni työpisteelle vajaan puolen tunnin metsäpatikoinnin päätteeksi. Sain paljon aikaan muutamassa tunnissa tuntematta oloa yhtään kiireiseksi. Silmä lepäsi kauniissa maisemissa, mutta sanan varsinaisessa merkityksessä sitäkin enemmän, sillä saatoin välillä lepuuttaa silmiäni tuijottamalla järven yli kaukaisuuteen. Kotona tulee seinä vastaan. Tekniikkakin pelasi moitteetta, eli työkalujen käytön kanssa ei ollut ongelmaa syrjäisestä ja erikoisesta käyttöympäristöstä huolimatta.


 


Oletko sinä tehnyt töitä tietokoneen ääressä vähän tavallisuudesta poikkeavissa paikoissa? Kerro siitä meille, olisi kiva kuulla kokemuksia! 


 


Lue myös: 

7 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Toivottavasti kaikki ovat päässeet nauttimaan etätyön tarjoamista mahdollisuuksista. Etätyösuositus alkaa olemaan loppumetreillä ja pääsemme takaisin wanhaan tuttuun toimistoympäristöön.

@AsiakasY Niinpä! Toki jossain määrin etätyöskentely on varmasti tullut jäädäkseen. 🙂>

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Mitä nyt rivien välistä olen ymmärtänyt, niin työnantajalla on kova paine saada meidät takaisin toimistoon. Jostain hybridimallista on puhuttu, mitään ei ole esitetty. "Luottamus hyvä, mutta kontrolli paras" totesi jo muinainen suurvallan johtaja

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

@AsiakasY Hybridimallin käyttöönotto riippuu varmasti paljon yrityksestä. Toivottavasti yhä useammat yritykset huomaavat että hommat tulevat hoidettua myös kotikonttorilta, tai vaikka sieltä luonnon helmasta. Mikään ei korvaa kuitenkaan kasvokkain tapaamista, joten sopivasti tapaamisia ja sopivasti etäilyä olisi ainakin omasta mielestäni täydellinen combo. 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Tulipa katsottua mökin reitittimen lokia ja tämän vuoden aikana 1,04 TB näytti olevan datankäyttö. Reititin nollattu vuoden vaihteessa. Ehkäpä IPTV-boksi on ollut suurin datan kuluttaja, mutta onhan sitä työtäkin tehty ja videopalavereita pidetty

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

Itse en ole etätöissä ollut, mutta Covidin vuoksi on pidetty etäkoulua kotona ja mökillä.

 

Yhteydet ovat joutuneet koetukselle, mutta koulujen oppitunnit ja muut tehtävät on saatu suoritettua mallikkaasti.

 

Mökillä on käytössä aurinkosähkö. Oma haasteensa ladata kannettava tietokone, mutta invertterin avustuksella tuostakin selvittiin. Toki jos näitä etäjuttuja olisi enemmän niin kannettavaan voisi hankkia 12V laturin lisävarusteeksi.

 

Yhteydet on hoidettu Telian ja Elisan liittymillä. Paikkakuntakohtaisia eroja kuuluvuudessa sen verran, että yhteen operaattoriin ei ole voinut luottaa.

 

Etätyö on varmasti tullut jäädäkseen ja mikäli itse saisin vaikuttaa työhöni niin en kaipaisi mihinkään toimistoon. Vaikkakin oma toimisto on maisemanäköalalla.

 

Näkymää "toimiston ikkunasta" 

 

🙂>

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

@Kuukkelinpuu 

Sielläpä on mahtavat maisemat 😁>

Meidän taloudesta löytyy tuollainen tehokkaampi laturi mutta siinä ei sitten ollutkaan sopivaa "päätä" jolla olisi voinut läppäriä ladata. Tarvii tosiaan sellainenkin vielä hommata niin jospa sitten ensi kesänä hoituisi mökiltä etätyötkin paremmin. Kuuluvuus on hieman heikentynyt kun puut ovat kasvaneet ympärillä mutta ainakin vielä videotkin pyörivät ihan hyvin. Etätyö on kyllä huippu juttu, toivottavasti mahdollisimman moni työnantaja antaa siihen mahdollisuuden jatkossakin. 

Vastaa