Mobiilidata kytketty ulkomailla pois päältä, mutta laskua tuli. Miksi?

  • 9 January 2017
  • 23 kommenttia
  • 1696 katselukertaa

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

On hyvä huomioida, että liittymä saattaa käyttää mobiilidataa ulkomailla, vaikka puhelimesta olisikin kytketty mobiilidata pois päältä. Tämä johtuu siitä, että joissain maissa ollaan käynnistämässä VoLTE ratkaisua, joka tarkoittaa puheluiden siirtymistä 4G verkkoon. Suomalaiset liittymät voivat siis käyttää pieniä määriä dataa ulkomailla puheluista johtuen, vaikka olisi mobiilidata pois päältä puhelimesta. Mikäli haluat välttyä tällaiselta ylimääräiseltä kululta, niin sinun tulee tehdä liittymälle tai puhelimen asetuksiin pieniä muutoksia.

Telian liittymien käyttäminen ulkomailla on nykyään varsin huoletonta. Uusilla Telia Yhteys -liittymillä nettikäyttö, puhelut ja viestit EU- ja ETA-alueella sisältyvät liittymäsi kuukausihintaan. Ulkomaan netin käyttömäärä saattaa poiketa kotimaan käyttömäärästä. Liittymillä on myös oletuksena 62e hintakatto, jonka yli ulkomaan datakustannukset eivät voi laskulla nousta.

 

Näin kytket ulkomaan dataliikenteen eston

 

Mikäli haluat estää ulkomaan datakäytön liittymältä kokonaan, niin se onnistuu Omilla sivuilla, kun kytket data roaming –eston päälle. Silloin liittymällä ei ole mahdollista käyttää dataa ulkomailla. Data roaming –eston ollessa päällä toimii puhelut ja viestit kuitenkin normaalisti. Esto kytketään Omilla sivuilla kohdasta Liittymä -> Lisäpalvelut -> Estot ja rajoitukset -> Rajoitukset ulkomailla.

Toinen vaihtoehto on kytkeä puhelimesta mobiilidata pois päältä ja tämän lisäksi pakottaa puhelin 2G/3G verkkoon. Kun puhelimesta on valinnut 2G/3G verkon, niin liittymä ei voi hyödyntää VoLTE tekniikan puheluita. Nämä muutokset tehdään puhelimissa hieman eri tavalla mallista ja käyttöjärjestelmästä riippuen. Otan tähän esimerkkinä iPhonen ja Samsungin Android puhelimen valikot ja miten niissä hoidetaan oikeanlainen mobiilidatan esto.

 

Ohjeet iPhonelle

Valikosta Asetukset -> Mobiiliverkko

Dataroaming valinta pitää olla harmaana ja lisäksi "Puhelut ja data" -valikosta pitää käydä valitsemassa vain 3G:

 

Ohjeet Android-puhelimille 

Valikosta Asetukset -> Mobiiliverkot

Dataverkkovierailu pitää laittaa pois päältä ja tämän lisäksi verkkotilaksi vain 3G:

 

 

Näillä evästyksillä toivotan kaikille reissaajille oikein hyvää matkaa maailmalle! :)

 

--

Lue myös: 

Netin käyttö ulkomailla -ohjeistus


23 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Ja pikku muistutus että ei kannata laittaa vain 3G vaan 2G/3G sillä kaikkialla ei ole 3G:tä niin voi puhelut kadota. VoLTE toimii siis 4G verkossa ja joten 2G/3G kannattaa pitää jotta valitaan paras mahdollinen verkko toivottavasti. 


 


Odotetaan että Sonerallakin tulee VoLTE Suomeen niin saadaan nauttia paremmasta puhelinlaadusta 4G verkossa ja VoWIFI palvelu niin saadaan puhelut menemään WLANissa että toimii sielä missä mobiiliverkkoa ei ole mutta on WLAN verkkoa. Esimerkiksi nämä energiatehokkaat talot.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Kolmas mobiilidataa käyttävä ominaisuus ovat multimediaviestit, mms.

 

Kotimaassa multimediaviestien tiedonsiirto on sisällytetty itse viestin hintaan lähetettäessä, vastaanotto on maksuton. Ulkomailla multimediaviestien tiedonsiirto veloitetaan erikseen multimediaviestin hinnan lisäksi. Vastaanottokin maksaa, tosin ainoastaan tiedonsiirron osalta.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Telia Matkalla -sivulta löytyy hyvin kohdemaan hintataso esim. Yhdysvalloissa pelkästään tiedonsiirto maksaa 12,49 € / mt, joten on hyvä syy muistaa tehdä Data Roaming -esto vaikka on tuo hintakatto. Jos erehtyy Yhdysvalloissa avaamaan puhelimen ilman tuota estoa, niin hintakatto on jo tullut mukavasti vastaan muutamassa sekunnissa :smileyhappy:


 


Tämän lisäpalvelun tilaaminen onneksi onnistuu näppärästi Minun Telia -sovelluksessa ennen lentoa ja lisäksi puhelimen asetuksista kannattaa kytkeä pois päältä mobiilitiedonsiirto ja pakottamaan käyttämään vain 3G-verkkoa.


  


Ulkomailla kannattaa enimmäkseen hyödyntää esim. hotellin omaa wifi-verkkoa tai vaihtoehtoisesti Telian Reissupakettia. Tämän lisäksi on suositeltavaa hankkia VPN-palvelu (esim. Freedome) oman turvallisuuden takaamiseksi sekä sillä pääsee katsomaan kotimaan juttuja. Puhelut ja viestittelyt onnistuvat helposti esim. Whatsapp- ja Messenger-sovelluksella. Pienillä asioilla saa rentouttavan loman aikaan ilman lisähuolia :smileyhappy:

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

En vain ymmärrä, miten edes VoLTE voisi aiheuttaa lisäkustannuksia, jos Data Roaming on estetty. Silloin ei mobiilidataa pitäisi edes siirtyä tapahtukoot vaikka mitä. Yritin etsiä tuolta Telian ohjesivulta ohjeistusta VoLTE:n osalta. Sellaista ei ollut. Epäselvissä tapauksissa sopimusta tarkastellaan kuluttajan eduksi.


 


Tuollahan lukee, että "Data roaming -estoa voit käyttää ulkomailla, kun haluat varmistaa, ettei tiedonsiirtoa käytetä."

Joten jos jostain kummasta syystä vielä tulisi laskua datasta, niin se on selvästi Telian vahinkoa.


 


Tosin, jos data ei kulje, niin voi VoLTE -puhelut olla toimimatta. En tiedä, osaako laitteet mennä piirikytkentäisten palveluiden puolelle, jos näin käy. Eli 2G, 3G -verkoissa.


Ja vain 3G -pakotus ei kannata, 2G / 3G parempi. Läheskään joka paikassa ei ole 3G-verkkoa, vaan saattaa olla CDMA -verkkoa, jota ei kotoiset laitteet tue tai 3G-taajuudet ovat eri kuin täällä.


Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Totta @Purnipsi! Ainakin VoLTEn osalta tuo kaipaisi täydentävän vastauksen Telialta.


 


Pitää ainakin itse katsoa paikan päällä mikä verkko löytyy parhaiten. Mitä luultavammin puhelin jää pölyttymään nurkkaan loman ajaksi tai vain valokuvaamiseen.


 


Puhelimessa on onneksi tuo Roaming-tila oletuksena pois päältä, joten tulisiko tästä laskua, jos ei ole liittymässä Data Roaming -estoa? Puhelimen ei pitäisi tässä tilassa edes yhdistyä ulkomaan verkkoon. Sehän periaatteessa tarkoittaa myös ettei viestit ja puhelut tule läpi :)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Niin, jos verkko tukee VoWIFI -toiminnetta, niin kaikki liikenne menee sitten wifin kautta wifi-puheluina.


 


Puhelimen roaming-estoihin en kauheasti luottaisi... Se on ohjelmallinen päätelaitteen päässä ja ei sillä tavalla todistettavissa oleva tekijä, kuin tuolla operaattorin päässä. Sieltä operaattorin palveluista varmasti näkyy lokista, että on laitettu esto päälle ja jos tulee laskutusta -> niin ei voida laskuttaa, kun on nimenomaan palvelu estetty. Noista puhelimiin asetetuista estoista kun ei oikein dokumentaatiota jää ja iso paha operaattori kaikin tavoin yrittää laskuttaa asiakasta viimeiseen asti. Se on kyllä nähty, ei operaattorit ole hyväntekeväisyyslaitoksia.


 


Tottahan toki puhelin rekisteröityy ja yhdistää ulkomaan verkkoon, mutta datapalvelu on estetty. Eli dataliikennettä ei sallita.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

Tähän aiheeseen hieman tarkennusta @Purnipsi ja @Sekunti


 


Mikäli liittymälle asettaa Data Roaming eston telia.fi sivujen kautta tai Minun Telia -sovelluksessa, niin silloin ei dataa voi ulkomailla liikkua lainkaan. Tuossa jutussa tarkoitetaan puhelimen asetuksista löytyvää dataroaming valintaa, joka ei välttämättä estä kaikkea dataliikennettä. Vaikka dataroamingin laittaisi puhelimesta pois, niin volte puhelut voi aiheuttaa datan kulumista ja sitä kautta laskua.


 


Käytännössä kannattaa laittaa esto suoraan liittymälle tai sitten tuon ylläolevan ohjeen mukaan puhelimesta dataroaming kiinni ja verkon valinnaksi vain 2G/3G.


 


Selventääkö tämä asiaa? :)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Kyllä selvensi @NikoNo, kiitoksia! USA-reissussa ei tullut mutkia matkaan vaan meni mukavan sulavasti :smileyhappy:

Puhelunesto ja nettiyhteys eu-ja eta-maiden ulkopuolella, joko tämä asetus on tulossa Telian liittymiin? Elisalla tuo jo on. Toihan estää käsittääkseni puhelut ja datan?

@jansaa80 tästä on kehitysehdotus mennyt eteenpäin ja tutkitaan asiaa parhaillaan. (: 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Tämä linkki kannattaa päivittää, kun menee aikaa sivuston uudelleenohjaamisessa:


Puhelut ja netti ulkomailla lisätietoja

Kiitos huomiosta @Sekunti, tämä on nyt fiksattu. :) 

Soitot vain Suomeen

 

olen avannut lapselle liittymän, johon olen laittanut palvelunumero- ym estot. Vielä haluaisin että liittymästä voidaan soittaa ainoastaan kotimaan puheluja, mutta en löydä kohtaa esim. Estä puhelut ulkomaille. Miten saisin sen onnistumaan?

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +15

Vastailinkin sinulle @tatupi juuri toiseen ketjuun!


Lähtevien puheluiden esto ulkomaille onnistuu tällä hetkellä vain asiakaspalvelumme kautta. Voit esimerkiksi kirjautua täältä asiakassivuillesi, ja availla chattia kanssamme, niin katsotaan tuo lapsesi liittymälle heti kuntoon :smileyhappy:

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Palataanpas aiheeseen 5v jälkeen kun ajankohtainen kun 2G ja 3G-verkkoja ajetaan alas niin tämä ohjeitus data roaming estämiseksi ja 4G pois kytkemiseksi on vanhentunutta ja se löytyy edelleen Telian sivulla. 
 

Data roaming estämällä estät mahdollisesti kokonaan verkkoon liittymisen maissa jossa ei ole enään 2G ja/tai 3G-verkko kumppania. 

Tätä ei kannata tehdä:

  • Yhdysvalloissa kun 2G- ja 3G-verkko on lähestulkoon ajettu koko maassa alas. T-Mobilella taitaapi vielä vähän 2G:tä olla tarjolla mutta ei kaikissa osavaltioissa ja kaupunkien ulkopuolella. 
  • Australia ja Uudessa-Seelannissa tämän vuoden jälkeen kun ovat ajaneet 3G-verkon alas. 2G-verkko ajettu alas vuosia sitten jo.

Puheluta tai ylipäätänsä verkkoon liittymistä varten voit joutua sallimaan data roamingin liittymästä, puhelimen asetuksista voi pois päältä olla. 

EU/ETA-alueella tämä ongelma ei ole kun mobiilidataa kuuluu liittymän hintaan ja se on suhteellisen edullista. EU:n ulkopuolella hinta vaihtelee ja voi maksaa jopa 12.49€/Mt joka aika kallista. 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

onhan siellä roaming katto, jonka voi pistää aika alas esim 20 euroa. tosin en tiedä kuinka luotettava on. ja jos osuu kattoon niin taitaa olla kaikki käyttö estetty, myös volte.

 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

onhan siellä roaming katto, jonka voi pistää aika alas esim 20 euroa. tosin en tiedä kuinka luotettava on. ja jos osuu kattoon niin taitaa olla kaikki käyttö estetty, myös volte.

 

Miten Telian liittymään saa 20€ Roaming katon? Sehän on alimmillaan 62€ jonka voi nostaa. Samalla käyttöraja on vähintään 500€. Vai onko tämä Dot-liittymään liittyvä? 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

Palataanpas aiheeseen 5v jälkeen kun ajankohtainen kun 2G ja 3G-verkkoja ajetaan alas niin tämä ohjeitus data roaming estämiseksi ja 4G pois kytkemiseksi on vanhentunutta ja se löytyy edelleen Telian sivulla. 
 

Data roaming estämällä estät mahdollisesti kokonaan verkkoon liittymisen maissa jossa ei ole enään 2G ja/tai 3G-verkko kumppania. 

Tätä ei kannata tehdä:

  • Yhdysvalloissa kun 2G- ja 3G-verkko on lähestulkoon ajettu koko maassa alas. T-Mobilella taitaapi vielä vähän 2G:tä olla tarjolla mutta ei kaikissa osavaltioissa ja kaupunkien ulkopuolella. 
  • Australia ja Uudessa-Seelannissa tämän vuoden jälkeen kun ovat ajaneet 3G-verkon alas. 2G-verkko ajettu alas vuosia sitten jo.

Puheluta tai ylipäätänsä verkkoon liittymistä varten voit joutua sallimaan data roamingin liittymästä, puhelimen asetuksista voi pois päältä olla. 

EU/ETA-alueella tämä ongelma ei ole kun mobiilidataa kuuluu liittymän hintaan ja se on suhteellisen edullista. EU:n ulkopuolella hinta vaihtelee ja voi maksaa jopa 12.49€/Mt joka aika kallista. Kiitos @olkitu huomiosta. Erittäin tärkeitä pointteja. 👆🏻 Laitoin muokkauspyynnön mainitsemistasi asioista eteenpäin asiakastuesta vastaaville. He saavat sitten katsoa kuinka muokkaavat ja ohjeistavat jatkossa.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +9

onhan siellä roaming katto, jonka voi pistää aika alas esim 20 euroa. tosin en tiedä kuinka luotettava on. ja jos osuu kattoon niin taitaa olla kaikki käyttö estetty, myös volte.

 

VoLTE toimii ilman mobiilidataa, joten roaming katto ei siihen vaikuta.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

Miten Telian liittymään saa 20€ Roaming katon? Sehän on alimmillaan 62€ jonka voi nostaa. Samalla käyttöraja on vähintään 500€. Vai onko tämä Dot-liittymään liittyvä? 

voi olla sekoitan johonkin, esimerkiksi saldovahtiin, tarkistan jollakin aikataululla. mutta ainakin lahtilöylyllä on tuo 62 euron minimi, joten aika karkea raja.

tähänkin olisi voinut telian edustaja sanoa jotain.

VoLTE toimii ilman mobiilidataa, joten roaming katto ei siihen vaikuta.

itse en ole vakuuttunut tästä. joku voisi täsmentää tämän. itse epäilen että jos kattoon on menty niin volte lopettaa toiminnan.

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

onhan siellä roaming katto, jonka voi pistää aika alas esim 20 euroa. tosin en tiedä kuinka luotettava on. ja jos osuu kattoon niin taitaa olla kaikki käyttö estetty, myös volte.

 

Miten Telian liittymään saa 20€ Roaming katon? Sehän on alimmillaan 62€ jonka voi nostaa. Samalla käyttöraja on vähintään 500€. Vai onko tämä Dot-liittymään liittyvä? 

Kiitos näistä kysymyksistä ja pohdinnoista! Varmistan tämän ulkomaankäytön turvarajan muokkausmahdollisuuden ja palaan asiaan! Ohjeistuksen mukaan turvarajan voi tarvittaessa poistaa kokonaan asiakaspalvelun kautta. Minun Teliassa sitä voi itse nostaa 62 eurosta portaittain aina 1860 euroon saakka. Telia Dot:n osalta laittelin kysymystä, onko siinä rajan muokkaus/poisto mahdollista. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

onhan siellä roaming katto, jonka voi pistää aika alas esim 20 euroa. tosin en tiedä kuinka luotettava on. ja jos osuu kattoon niin taitaa olla kaikki käyttö estetty, myös volte.

 

Miten Telian liittymään saa 20€ Roaming katon? Sehän on alimmillaan 62€ jonka voi nostaa. Samalla käyttöraja on vähintään 500€. Vai onko tämä Dot-liittymään liittyvä? 

Kiitos näistä kysymyksistä ja pohdinnoista! Varmistan tämän ulkomaankäytön turvarajan muokkausmahdollisuuden ja palaan asiaan! Ohjeistuksen mukaan turvarajan voi tarvittaessa poistaa kokonaan asiakaspalvelun kautta. Minun Teliassa sitä voi itse nostaa 62 eurosta portaittain aina 1860 euroon saakka. Telia Dot:n osalta laittelin kysymystä, onko siinä rajan muokkaus/poisto mahdollista. 

No niin, palailen tähän! :) 

Telian liittymillä on käytössä seuraavat rajat: 62 €, 124 €, 372 €, 620 €, 1860 € ja 6200 € laskutuskautta kohden. Rajat ovat verollisia summia. Näiden liittymien osalta rajan voi poistaa kokonaan erikoistapauksissa ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun. Alin raja on siis tuo 62 €. Telia Dotissa on tällä hetkellä vaihtoehtona vain 62 € ja sitä ei voi muuttaa eikä poistaa.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Nyt on poistettu maininta 2G/3G-verkon pakotuksesta. 

Toivoa on odottaa VoLTE toimii vaikka dataroaming estetty. Tällä hetkellä se voi estää kokonaan verkkoon liittymisen ulkomailla. 

Vastaa