Mobiilidata kytketty ulkomailla pois päältä, mutta laskua tuli. Miksi?
  On hyvä huomioida, että liittymä saattaa käyttää mobiilidataa ulkomailla, vaikka puhelimesta olisikin kytketty mobiilidata pois päältä. Tämä johtuu siitä, että joissain maissa ollaan käynnistämässä VoLTE ratkaisua, joka tarkoittaa puheluiden siirtymistä 4G verkkoon. Suomalaiset liittymät voivat siis käyttää pieniä määriä dataa ulkomailla puheluista johtuen, vaikka olisi mobiilidata pois päältä puhelimesta. Mikäli haluat välttyä tällaiselta ylimääräiseltä kululta, niin sinun tulee tehdä liittymälle tai puhelimen asetuksiin pieniä muutoksia. Telian liittymien käyttäminen ulkomailla on nykyään varsin huoletonta. Uusilla Telia Yhteys -liittymillä nettikäyttö, puhelut ja viestit EU- ja ETA-alueella sisältyvät liittymäsi kuukausihintaan. Ulkomaan netin käyttömäärä saattaa poiketa kotimaan käyttömäärästä. Liittymillä on myös oletuksena 62e hintakatto, jonka yli ulkomaan datakustannukset eivät voi laskulla nousta. Näin kytket ulkomaan dataliikenteen eston Mikäli haluat estää ulkomaan datakäytön liittymältä kokonaan, niin se onnistuu Omilla sivuilla, kun kytket data roaming –eston päälle. Silloin liittymällä ei ole mahdollista käyttää dataa ulkomailla. Data roaming –eston ollessa päällä toimii puhelut ja viestit kuitenkin normaalisti. Esto kytketään Omilla sivuilla kohdasta Liittymä -> Lisäpalvelut -> Estot ja rajoitukset -> Rajoitukset ulkomailla.   Toinen vaihtoehto on kytkeä puhelimesta mobiilidata pois päältä ja tämän lisäksi pakottaa puhelin 2G/3G verkkoon. Kun puhelimesta on valinnut 2G/3G verkon, niin liittymä ei voi hyödyntää VoLTE tekniikan puheluita. Nämä muutokset tehdään puhelimissa hieman eri tavalla mallista ja käyttöjärjestelmästä riippuen. Otan tähän esimerkkinä iPhonen ja Samsungin Android puhelimen valikot ja miten niissä hoidetaan oikeanlainen mobiilidatan esto. Ohjeet iPhonelle Valikosta Asetukset -> MobiiliverkkoDataroaming valinta pitää olla harmaana ja lisäksi "Puhelut ja data" -valikosta pitää käydä valitsemassa vain 3G: 

 Ohjeet Android-puhelimille (kuvankaappaukset Samsungista) Valikosta Asetukset -> MobiiliverkotDataverkkovierailu pitää laittaa pois päältä ja tämän lisäksi verkkotilaksi vain 3G: 

 Näillä evästyksillä toivotan kaikille reissaajille oikein hyvää matkaa maailmalle! :) Puhelut ja netti ulkomailla lisätietoja


14 kommenttia

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +16

Ja pikku muistutus että ei kannata laittaa vain 3G vaan 2G/3G sillä kaikkialla ei ole 3G:tä niin voi puhelut kadota. VoLTE toimii siis 4G verkossa ja joten 2G/3G kannattaa pitää jotta valitaan paras mahdollinen verkko toivottavasti.  Odotetaan että Sonerallakin tulee VoLTE Suomeen niin saadaan nauttia paremmasta puhelinlaadusta 4G verkossa ja VoWIFI palvelu niin saadaan puhelut menemään WLANissa että toimii sielä missä mobiiliverkkoa ei ole mutta on WLAN verkkoa. Esimerkiksi nämä energiatehokkaat talot.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +14

Kolmas mobiilidataa käyttävä ominaisuus ovat multimediaviestit, mms.

 

Kotimaassa multimediaviestien tiedonsiirto on sisällytetty itse viestin hintaan lähetettäessä, vastaanotto on maksuton. Ulkomailla multimediaviestien tiedonsiirto veloitetaan erikseen multimediaviestin hinnan lisäksi. Vastaanottokin maksaa, tosin ainoastaan tiedonsiirron osalta.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +14

Telia Matkalla -sivulta löytyy hyvin kohdemaan hintataso esim. Yhdysvalloissa pelkästään tiedonsiirto maksaa 12,49 € / mt, joten on hyvä syy muistaa tehdä Data Roaming -esto vaikka on tuo hintakatto. Jos erehtyy Yhdysvalloissa avaamaan puhelimen ilman tuota estoa, niin hintakatto on jo tullut mukavasti vastaan muutamassa sekunnissa :smileyhappy: Tämän lisäpalvelun tilaaminen onneksi onnistuu näppärästi Minun Telia -sovelluksessa ennen lentoa ja lisäksi puhelimen asetuksista kannattaa kytkeä pois päältä mobiilitiedonsiirto ja pakottamaan käyttämään vain 3G-verkkoa. 

 Ulkomailla kannattaa enimmäkseen hyödyntää esim. hotellin omaa wifi-verkkoa tai vaihtoehtoisesti Telian Reissupakettia. Tämän lisäksi on suositeltavaa hankkia VPN-palvelu (esim. Freedome) oman turvallisuuden takaamiseksi sekä sillä pääsee katsomaan kotimaan juttuja. Puhelut ja viestittelyt onnistuvat helposti esim. Whatsapp- ja Messenger-sovelluksella. Pienillä asioilla saa rentouttavan loman aikaan ilman lisähuolia :smileyhappy:

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

En vain ymmärrä, miten edes VoLTE voisi aiheuttaa lisäkustannuksia, jos Data Roaming on estetty. Silloin ei mobiilidataa pitäisi edes siirtyä tapahtukoot vaikka mitä. Yritin etsiä tuolta Telian ohjesivulta ohjeistusta VoLTE:n osalta. Sellaista ei ollut. Epäselvissä tapauksissa sopimusta tarkastellaan kuluttajan eduksi. Tuollahan lukee, että "Data roaming -estoa voit käyttää ulkomailla, kun haluat varmistaa, ettei tiedonsiirtoa käytetä."

Joten jos jostain kummasta syystä vielä tulisi laskua datasta, niin se on selvästi Telian vahinkoa. Tosin, jos data ei kulje, niin voi VoLTE -puhelut olla toimimatta. En tiedä, osaako laitteet mennä piirikytkentäisten palveluiden puolelle, jos näin käy. Eli 2G, 3G -verkoissa.


Ja vain 3G -pakotus ei kannata, 2G / 3G parempi. Läheskään joka paikassa ei ole 3G-verkkoa, vaan saattaa olla CDMA -verkkoa, jota ei kotoiset laitteet tue tai 3G-taajuudet ovat eri kuin täällä.


Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +14

Totta @Purnipsi! Ainakin VoLTEn osalta tuo kaipaisi täydentävän vastauksen Telialta. Pitää ainakin itse katsoa paikan päällä mikä verkko löytyy parhaiten. Mitä luultavammin puhelin jää pölyttymään nurkkaan loman ajaksi tai vain valokuvaamiseen. Puhelimessa on onneksi tuo Roaming-tila oletuksena pois päältä, joten tulisiko tästä laskua, jos ei ole liittymässä Data Roaming -estoa? Puhelimen ei pitäisi tässä tilassa edes yhdistyä ulkomaan verkkoon. Sehän periaatteessa tarkoittaa myös ettei viestit ja puhelut tule läpi :)

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

Niin, jos verkko tukee VoWIFI -toiminnetta, niin kaikki liikenne menee sitten wifin kautta wifi-puheluina. Puhelimen roaming-estoihin en kauheasti luottaisi... Se on ohjelmallinen päätelaitteen päässä ja ei sillä tavalla todistettavissa oleva tekijä, kuin tuolla operaattorin päässä. Sieltä operaattorin palveluista varmasti näkyy lokista, että on laitettu esto päälle ja jos tulee laskutusta -> niin ei voida laskuttaa, kun on nimenomaan palvelu estetty. Noista puhelimiin asetetuista estoista kun ei oikein dokumentaatiota jää ja iso paha operaattori kaikin tavoin yrittää laskuttaa asiakasta viimeiseen asti. Se on kyllä nähty, ei operaattorit ole hyväntekeväisyyslaitoksia. Tottahan toki puhelin rekisteröityy ja yhdistää ulkomaan verkkoon, mutta datapalvelu on estetty. Eli dataliikennettä ei sallita.

Tähän aiheeseen hieman tarkennusta @Purnipsi ja @Sekunti Mikäli liittymälle asettaa Data Roaming eston telia.fi sivujen kautta tai Minun Telia -sovelluksessa, niin silloin ei dataa voi ulkomailla liikkua lainkaan. Tuossa jutussa tarkoitetaan puhelimen asetuksista löytyvää dataroaming valintaa, joka ei välttämättä estä kaikkea dataliikennettä. Vaikka dataroamingin laittaisi puhelimesta pois, niin volte puhelut voi aiheuttaa datan kulumista ja sitä kautta laskua. Käytännössä kannattaa laittaa esto suoraan liittymälle tai sitten tuon ylläolevan ohjeen mukaan puhelimesta dataroaming kiinni ja verkon valinnaksi vain 2G/3G. Selventääkö tämä asiaa? :)

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +14

Kyllä selvensi @NikoNo, kiitoksia! USA-reissussa ei tullut mutkia matkaan vaan meni mukavan sulavasti :smileyhappy:

Puhelunesto ja nettiyhteys eu-ja eta-maiden ulkopuolella, joko tämä asetus on tulossa Telian liittymiin? Elisalla tuo jo on. Toihan estää käsittääkseni puhelut ja datan?

@jansaa80 tästä on kehitysehdotus mennyt eteenpäin ja tutkitaan asiaa parhaillaan. (: 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +14

Tämä linkki kannattaa päivittää, kun menee aikaa sivuston uudelleenohjaamisessa:Puhelut ja netti ulkomailla lisätietoja

Kiitos huomiosta @Sekunti, tämä on nyt fiksattu. :) 

Soitot vain Suomeen

 

olen avannut lapselle liittymän, johon olen laittanut palvelunumero- ym estot. Vielä haluaisin että liittymästä voidaan soittaa ainoastaan kotimaan puheluja, mutta en löydä kohtaa esim. Estä puhelut ulkomaille. Miten saisin sen onnistumaan?

Vastailinkin sinulle @tatupi juuri toiseen ketjuun!Lähtevien puheluiden esto ulkomaille onnistuu tällä hetkellä vain asiakaspalvelumme kautta. Voit esimerkiksi kirjautua täältä asiakassivuillesi, ja availla chattia kanssamme, niin katsotaan tuo lapsesi liittymälle heti kuntoon :smileyhappy:

Vastaa