Netin arvo tai arvostus asuntokaupassa


Käyttäjätaso 1


 


 


Olen pidempää ihmetellyt, miksei asuntojen myynti-ilmoituksissa ole pääsääntöisesti mitään mainintaa siitä, minkälainen nettiyhteys asunnossa on. Ei edes uusissa asunnoissa, joissa asia on todennäköisesti hyvässä kunnossa. Mitä nopeuksia, palveluita on saatavilla ja miltä operaattoreilta. Minusta tämä on tärkeämpi tieto, kuin keittiön kaakelit tai että asunnossa on 70-luvun tekniikkaa edustava kaapeli-tv. Olen tätä myös kysellyt kiinteistövälittäjiltä. Mitään selkeää syytä tietojen puuttumiseen ei osata antaa. On sanottu, että ei ole tapana, ihmisiä ei kiinnosta, välittäjä ei osaa / tunne tilannetta, isännöitsijä / omistaja ei kerro jne. Onko kyseessä todella tietämättömyys ja/tai laiskuus. Vai pelätäänkö tämän tiedon kiinnostuksen tuloa asuntovälityksen valtavirtaan. Tämä tieto nimittäin saattaisi vaikuttaa asunnon haluttavuuteen ja sitä kautta hintaan.


 


Se, että tietoa puuttuu vain asunnon myynti- ja vuokraustilanteessa johtuu pitkälti siitä, että pelikentällä on käytännössä viisi eri osapuolta. Asunnon omistaja, talonyhtiö, isännöitsijä, operaattori ja kiinteistövälittäjä. Näiden kesken ei ole oikein selvillä vastuut kodin tietoliikenneratkaisujen suhteen. Operaattorit ovat vuosikymmeniä tuoneet ”tietoliikenteen” kotitöpseliin asti (lankapuhelimen ajoista lähtien). Kuitenkin jo useita vuosia vastuu talon sisäverkosta on ollut talonyhtiöllä ja omakotitalon suhteen kiinteistön omistajalla. Vastuiden muutosta ei ole kuitenkaan ymmärretty suurimmassa osassa talonyhtiöitä. Toimitaan vanhalla mallilla vaikka sisäverkko on talonyhtiön suunnittelu (remontti), ylläpito- ja kehitysvastuulla.


 


Kun vastuu on jäänyt operaattoreille joilla ei ole ”toimivaltaa” kiinteistön sisällä ja talonyhtiö ei kapulaa vastuun suhteen ole ottanut. On tietoliikenteen ylläpito ja kehittäminen jäänyt isännättömäksi. Vastuuta ei ole ottanut talonyhtiöt eivätkä isännöintitoimistot. Vaikka näille tahoille vastuu kuuluisi. Tästä seuraa lieveilmiöitä, joista yksi on se, että tietoliikenteen tason ja palveluiden tärkeyttä yhtenä asunnon merkittävänä ominaisuutena ei nähdä. Vaikka kysyntää hyvälle netille on todella paljon ja on kiistaton tosiasia, että se vaikuttaa asunnon haluttavuuteen ja sitä kautta hintaan. Vastuullisen tahon puute myös helposti nostaa kiinteistössä asumiskustannuksia, kun ei tehdä keskitettyjä sopimuksia operaattorien kanssa.


 


Ehkä tilanne paranisi lainsäädännön kautta mutta pidän silti silkkana tyhmyytenä, että uudenkaan asunnon kyseessä ollessa ei tuoda myyntitilanteessa esille millainen tietoliikenteen taso on ja millaisia eri palveluita on saatavilla. 


 


https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6389039401338499072


 


T: Tuokki


 


55 kommenttia

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +8

Todellakin nostit pramilla erittäin tärkeän asian, jos itse olisin ostoaikeissa. Kiinteistön kaapelointi ei ole kaikista selvin asia vanhoissa kohteissa, koska esimerkiksi etäisyydet keskukseen rajoittavat nopeuksia, eikä vanhalla omistajalla ole välttämättä ollut käytössään sitä nopeinta mahdollista saatavilla olevaa yhteyttä.

 

Vaikka kiinteistöjä myydäänkin mielikuvamarkkinoinnin avulla täytyy tietyillä asioilla olla mitattavuus, jotta välittäjä voisi edes luvata mitään. Ehkä heidän kannattaisi panostaa osaamisensa päivittämiseen tällä saralla. Aivan varmasti myös operaattoreilla olisi petrattavaa tässä asiassa, varsinkin, kun käyttäjät alkavat olla kyllästyneitä paikoitellen ruuhkautuneisiin matkaviestinverkon datayhteyksiin.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Johtunee siitä, että 99% tekniikkaa ymmärtämättömistä "tavan tallaajista" käsittää netin joko puhelimeen tulevana SIM-korttina tai sitten kotikäytössä se on muovinen, valkoinen laatikko jossa on siinäkin SIM-kortti sisällä ja wifi-tukiasema samassa.

 

Eli ei ihmiset edes tiedä, miten paljon parempia mettiyhteyksiä on edes olemassa, kun sen ottaa kiinteästi. Silti osataan kyllä valittaa kun se (itse valittu ja tietysti halvin mahdollinen) 4G-yhteys ei milloin mistäkin syystä toimi kunnolla. Kaikista eniten pihalla olevien mukaan esimerkiksi valokuitu on turha, koska 5G tulee. Eivät vaan satu ymmärtämään että mistähän se nettiyhteys sinne 5G:hen sitten tulee, jos ei kuidusta...


Mutta kyllä esimerkiksi kuituliittymä nostaa rakennuksen arvoa vähintään rakennuskustannustensa verran, koska se on kuitenkin siihen rakennukseen kiinteästi kuuluva varuste, jonka käyttöikä on ainakin 50 vuotta. Siten kuituliittymän rakentamiseen sijoitetut rahat on itse asiassa kiinteistöön sijoitettuja rahoja.

 

Jos itse lähtisin taloa myymään niin pistäisin tietoihin kissan kokoisilla kirjaimilla että talossa on 10 Gbit kiinteistöliittymä sekä 19" räkit ja kunnon sisäverkko osin kuidulla ja joka ikinen laite ammattitasoa. Mutta: enpä ole juuri tästä syystä taloa edes myymässä, tuskin koskaan - koska uudessa pitäisi olla samanlainen järjestely, jota ei todellakaan ollut helppo saada. Jos kuitenkin satun rikastumaan miljonääriksi asti niin sitten ehkä vaihdetaan hienompaan taloon ja toteutetaan sinne samanlainen kuitu vaikka maksaisi sata tonnia.. :)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

Tämä! Ehdottomasti samaa mieltä ja ihmetellyt myöskin miksi myynti-ilmoituksissa tuollaisesta asiasta ei ole mitään mainintaa. Sanotaan että kuitu lisää asunnon myyntiarvoa mutta missään asuntoesitteessä en ole mainintaa nähnyt että asuntoon tulee kuitu, vaikka se sinne tulisikin. Haittaako se sitten niiden asuntojen myyntiä johon sitä kuitua ei tule jos tällaisesta aletaan mainita, mene ja tiedä. Yleensä netin saatavuutta ihmetellään sitten vasta kun nimet on paperissa ja muuttoauto rullaa pihaan. Toivottavasti kiinnostus tähänkin asiaan kasvaa ja osattaisiin jo aiemmin ottaa asia huomioon.

Kunniamerkki +14

@Tuokki1 kirjoitti:

Miksi asuntojen myyntilmoituksissa ei pääsääntöisesti ole mitään mainintaa minkälainen nettiyhteys asunnossa on? ...


 


Onko kyseessä todella tietämättömyys tai laiskuus.


 
 


Vastaus alemmassa lauseessa. Kun välittäjä ei itse tiedä asiasta mitään, niin kuvittelee ettei se ketään muutakaan kiinnosta. Jos hän itse käyttää tyytyväisenä "neljägeetä ku se toimiin joka paikassa ja on halpa" niin ei voi käsittää miksi jotain ihmistä kiinnostaisi vaikka kuitu tai kiinteistöliittymä kohteessa... :smileyindifferent:


 


Omat vanhemmatkin ovat myymässä asuntoaan tällä hetkellä, ja kun tsekkasin heidän välittäjänsä tekemää myynti-ilmoitusta, sanoin välittömästi, että käskekää merkkaamaan se DNA kiinteistöliittymä kohteen tietoihin niin ei tarvitse ostajaehdokkaan miettiä joutuuko siellä tappelemaan 4G:llä vai saako sinne oikean nettiliittymän.


 


Itse kun olin taloa ostamassa, niin huomasin trendin olevan se, että jos ok-talossa oli kuitu vedettynä niin se oli yleensä mainittuna ilmoituksessa, mutta muussa tapauksessa asiasta ei ollut mitään mainintaa.

Käyttäjätaso 1

@kjnskirjoitti: 

Itse kun olin taloa ostamassa, niin huomasin trendin olevan se, että jos ok-talossa oli kuitu vedettynä niin se oli yleensä mainittuna ilmoituksessa, mutta muussa tapauksessa asiasta ei ollut mitään mainintaa.


Eniten ihmettelen sitä, että miksi juuri rakennettussakaan kerrostaloasunnon myynti ilmoituksessa ei mainita kuitua. Vaikka siinä se varmasti on. Ymmärrän että asiasta ei haluta pitää "mölyä" jos homma on retuperällä, mutta että asiaa ei pidetä kertomisen arvoisena edes uudistuotannossa ?

 

Jotenkin epäilen, että laiskuuden ja osaamattomuuden lisäksi kiinteistövälittäjät ovat haluttomia nostamaan netin tietoja muiden asunnon vakiotietojen tasolle juurikin siitä syystä, että tämä saattaisi heikentään vanhojen asuntojen menekkiä. 

 

Itse olen todellakin sitä mieltä, että tämä tieto on nyt ja varsinkin tulevaisuudessa todella tärkeä ja pitäisi olla lain mukaan (jos ei vapaehtoisesti saada kuntoon) pakko ilmoittaa asunnon myyntilmoituksessa. No olenkinkin kuulemma nörtti joka mouhoaa asioista joita ei tiedä / ymmmärrä 90% taviksista. Väitän kuitenkin että nyt tässä aliarvoidaan "taviksia".

 

T: Tuokki 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Olen itse joiltain tutuilta kuullut, kun ovat kerrostalosta, jossa toimiva kaapelinetti/ethernet/vdsl pohjainen yhteys pois muuttaneet, että yllätyksenä on tullut, ettei omakotitaloon aina noista yhtäkään ole saatavilla. Tulee yllärinä, ettei siihen ihanaan metsän siimeksessä, korvessa, olevaan asuntoon ole saatavilla kuin -110dBm RSRP -voimakkuudella oleva LTE. (Jostain ihmern syystä nykyisin taloja tulee vaikka mihin metsän keskelle).


 


Omaan talonyhtiöön on piakkoin tulossa KTV (kuitu tosin on lähistön jakokaappiin), ja samalla nettiyhteys sen kautta. Tällä hetkellä mahdollisuutena on 24/1 ADSL. Itselläni ollut kuitenkin 4G LTE, sillä ADSL n. 60€/kk, kun 4G noin 20€ ja toiminut vallan mainiosti. Nyt kun netti KTV verkon kautta tulee saataville ja osa siitä leivottaneen vastikkeeseen (ei ainakaan vielä ole osoitettu), niin tod.näk. tulee valittua se.


 


Olen myös huomannut, ettei nettiyheys kiinnosta tavan tallaaja, kun se on nykyään "itsestäänselvyys". Kun ongelma tulee, niin sitten menee sormi suuhun ja asia vasta huomataan.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Uusissa pitäisi kai olla kuitu peräti asuntoihin asti ihan lakisääteisenä. Kaipa asiaa voisi kysyä kun käy tutustumassa kohteeseen ja voihan sitä itsekin katsella, mitä niihin seinärasioihin tulee. Mobiiliverkkohan ei uusissa taloissa välttämättä kauhean hyvin pelitä sisällä.

 

Optimitilanne olisi kyllä sellainen että noi tietoliikennejutut olisi pakko listata (mitä kiinteitä yhteyksiä asennettuna ja kunto) ja lisäksi voisi olla vielä mobiilikäyttäjillekin mm. eri operaattorien kentänvoimakkuus- ja nopeustiedot. Jälkimmäinen onnistuisi jos kiinteistövälittäjillä olisi multisim-puhelin ja sellainen sovellus millä tuon asian voisi nopeasti kartoittaa. Tässäpä sovellusidea jollekin kehittäjälle.

 

Kuitenkin kaikenmaailman energiatehokkuustietojakin pitää jo listata, vaikkei niillä olisi edes mitään yhtäläisyyttä todellisen kulutuksen kanssa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@SINAD kirjoitti:

Uusissa pitäisi kai olla kuitu peräti asuntoihin asti ihan lakisääteisenä. Kaipa asiaa voisi kysyä kun käy tutustumassa kohteeseen ja voihan sitä itsekin katsella, mitä niihin seinärasioihin tulee. Mobiiliverkkohan ei uusissa taloissa välttämättä kauhean hyvin pelitä sisällä.


 


Optimitilanne olisi kyllä sellainen että noi tietoliikennejutut olisi pakko listata (mitä kiinteitä yhteyksiä asennettuna ja kunto) ja lisäksi voisi olla vielä mobiilikäyttäjillekin mm. eri operaattorien kentänvoimakkuus- ja nopeustiedot. Jälkimmäinen onnistuisi jos kiinteistövälittäjillä olisi multisim-puhelin ja sellainen sovellus millä tuon asian voisi nopeasti kartoittaa. Tässäpä sovellusidea jollekin kehittäjälle.


 


Kuitenkin kaikenmaailman energiatehokkuustietojakin pitää jo listata, vaikkei niillä olisi edes mitään yhtäläisyyttä todellisen kulutuksen kanssa.
Ai siis uusissa omakotitaloissa? Haja-asutusalueilla tuo ei kyllä toteudu tai edes voi toteutua. Esimerkiksi omaan asuinpaikkaan kuidun vedättäminen maksaisi noin yhden omakotitalon verran. Eli siis samalla rakennat "kaksi" taloa, kun rakennat talon ja kuidun... Kerrostaloista en tiedä, mutta eipä niihinkään taida kaikkiin tulla, ainakin tuossa lähikaupungissa uusiin taloihin vain ADSL2+/VDSL max 30Mbps.


 


Cellmapperillahan jo nyt saa aika hyvin kartoitettua, mikä on kuuluvuus ja missä tukiasema on. Cellmapperin database Suomesta erittäin kattava ja luotettavin 4G LTE:n osalta, mitä tulee esim. Opensignal-sovellukseen. Toki hieman vaatii teknistä ymmärrystä tuon käyttäminen, mutta perustoiminnot onnistuvat kaikilta.

Kunniamerkki +14

@Purnipsi kirjoitti:


@SINAD kirjoitti:

Uusissa pitäisi kai olla kuitu peräti asuntoihin asti ihan lakisääteisenä. Kaipa asiaa voisi kysyä kun käy tutustumassa kohteeseen ja voihan sitä itsekin katsella, mitä niihin seinärasioihin tulee. Mobiiliverkkohan ei uusissa taloissa välttämättä kauhean hyvin pelitä sisällä.


 


 
Ai siis uusissa omakotitaloissa? Haja-asutusalueilla tuo ei kyllä toteudu tai edes voi toteutua. Esimerkiksi omaan asuinpaikkaan kuidun vedättäminen maksaisi noin yhden omakotitalon verran. Eli siis samalla rakennat "kaksi" taloa, kun rakennat talon ja kuidun... Kerrostaloista en tiedä, mutta eipä niihinkään taida kaikkiin tulla, ainakin tuossa lähikaupungissa uusiin taloihin vain ADSL2+/VDSL max 30Mbps.


 
 


Eikös tuo säädös koske talo(yhtiö)n sisäverkkoa? Eli siis että yleiskaapelointi tulee olla tehtynä nykytekniikalla eikä millään puhelinpiuhalla. Vaatimus käsittääkseni on CAT6, ei kuitu asuntoon saakka.


 


Tuollakin mainitaan samaa: linkki


 


Pakkohan kiinteistöä ei ole liittää verkkoon lainkaan jos ei halua, mutta valmius pitää rakentaa.

Kunniamerkki +14

Eipä sitä tosiaan tarpeeksi varmaan arvosteta, mutta eiköhän välittäjä tämänkin asian ostajaehdokkaalle yhdellä sähköpostilla selvitä tarvittaessa jos kohde muuten kiinnostaa. Itse en ainakaan ostaisi kohdetta selvittämättä, millaisia kiinteitä yhteyksiä sinne saa ja kuinka sisäverkko on toteutettu (kerrostalossa). Ja helppohan se julkista tietokantaa on hyödyntää, jokaisen operaattorin sivuilla on saatavuuskysely millä näkee mitä yhteyksiä on saatavissa osoitteeseen. Sinne vaan syöttää omana osoitteenaan sen kohteen osoitteen jota on ostamassa niin saa jo aika hyvän kuvan, tosin se ei välttämättä kerro sitä onko yhteys vdsl vai oikeasti huoneistoon asti kuidulla.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Ai siis uusissa omakotitaloissa? Haja-asutusalueilla tuo ei kyllä toteudu tai edes voi toteutua. Esimerkiksi omaan asuinpaikkaan kuidun vedättäminen maksaisi noin yhden omakotitalon verran. Eli siis samalla rakennat "kaksi" taloa, kun rakennat talon ja kuidun... Kerrostaloista en tiedä, mutta eipä niihinkään taida kaikkiin tulla, ainakin tuossa lähikaupungissa uusiin taloihin vain ADSL2+/VDSL max 30Mbps.Se määräys koskee ainoastaan sisäverkkoja ja sitä sovelletaan lähinnä taloyhtiöissä. Koskee myös vanhoja taloyhtiöitä, jos tehdään joku merkittävämpi remppa esim. putkiremontti niin samalla tulisi uusia myös televerkot nykyaikaan.

 

Viestintäviraston määrykset:
https://www.viestintavirasto.fi/attachments/maaraykset/M_65_C_2018.pdf

ja

https://www.viestintavirasto.fi/attachments/maaraykset/M_65_C_MPS_250118.pdf

 

Omakotitalo taas on nimensä mukaisesti ainoa mahdollinen joka on oikeasti oma, eli paljon vähemmän sääntelyä ja määräyksiä. Televerkkojen osalta sovelletaan yleisiä määräyksiä. Kuten sanotaan niin oma tupa ja oma lupa. Toki, jos hankkii aivan uuden omakotitalon niin pitäisi voida odottaa että talotoimittaja elää edes sen verran nykyajassa että joka huoneeseen on vedetty edes CAT6:ta seinärasioille. Talojakamosta on määräyksiä ja käsittääkseni sellainen on oltava.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Eikös tuo säädös koske talo(yhtiö)n sisäverkkoa? Eli siis että yleiskaapelointi tulee olla tehtynä nykytekniikalla eikä millään puhelinpiuhalla. Vaatimus käsittääkseni on CAT6, ei kuitu asuntoon saakka.

 


Lainaus viestintäviraston ohjeista:

 

"Optinen aluekaapelointi on toteutettava siten, että jokaista asuinhuoneistoa kohden asennetaan vähintään neljä optista yksimuotokuitua. Lisäksi taloja-kamosta jokaiseen alijakamoon asennetaan vähintään kuusi optista yksi-muotokuitua."

 

En osaa sanoa, miten tuota sitten käytännössä sovelletaan ja/tai onko tossa kuitenkin jotain takaportteja jos lähtisi lukemaan koko säännöstön kannesta kanteen. Kuitenkin tuo antaisi ymmärtää että ainakin uusissa taloyhtiöissä tulisi kuidutkin olla - mene ja tiedä...

 

Toisaalta myös CAT6 menee 10 gigabittiin asti lyhyillä, olikohan alle 50 metrin linkeillä, mutta eihän se tietenkään kuitua korvaa koska nykyiset yksimuotokuidut menee vähintään 100 Gbittiin asti.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Noinhan sen ajattelinkin olevan. Oma kotini kun on 1900-luvun alussa rakennettu, niin ollut mielenkiintoista viritellä edes jonkinlaista sisäverkkoa kulkemaan. Lähinnä pinta-asennuksina Cat6 kaapelia tiettyihin käyttöpisteisiin, joissa sitten myös wifipurkit. Hyvin on toiminut ja omat käyttötarpeeni täyttää paremmin kuin hyvin.


@Tuokki1kirjoitti:

Miksi asuntojen myyntilmoituksissa ei pääsääntöisesti ole mitään mainintaa minkälainen nettiyhteys asunnossa on? Ei edes uusissa asunnoissa, joissa asia on todennäköisesti hyvässä kunnossa. Mitä nopeuksia, palveluita on saatavilla ja miltä operaattoreilta ? Minusta tämä on tärkeämpi tieto, kun keittiön kaakelit tai että asunnossa on 70- luvun tekniikkaa edustava kaapeliTV. Olen tätä myös kysellyt kiinteistövälittäjiltä. Mitään selkeää syytä ei osata antaa. On sanottu, että ei ole tapana, ihmisiä ei kiinnosta, välittäjä ei osaa / ei tunne tilannetta, isännöitsijä / omistaja ei kerro jne.. Onko kyseessä todella tietämättömyys tai laiskuus. Vai pelätäänkö tämän tiedon kiinnostuksen tuloa asuntovälityksen valtavirtaan. Tämä tieto nimittäin saattaisi vaikuttaa asunnon haluttavuuteen ja sitä kautta hintaa. 

Kautta laitain tämä, kun netin nopeus ja ominaisuudet eivät ole "issue" asuntokaupassa. Se hyödyttää myös tavallaan operaattoreita. Peremmaste kiinteästä netistä ei nouse kysyntään, kun netti on tavallaa yllätys muutos jälkeen. Valitus ja napinaa voi syntyä, jos se on huono, mutta mikään taho etukäteen auta / tuo asunnonostajan tietoon faktoja. 

 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6389039401338499072

 

T: Tuokki

 


Hei,

 

Onhan se sen jälkeen näkynyt talon kirjassa ja sitä kautta valunut myynti ja vuokrailmoituksiin. Siis sen jälkeen kun saatiin tänne tämä HUIPPUNETTI.

 

Pakko vähän kehaista, tää on mun aikaansaama projekti eli meillä on 10Gigabittinen runkolinja ja jokaisessa 115 asunnossa 1000M/1000M yhteys hinnalla, jolla varmaan saat ehkä yhden tuopin (lähi)baarista.

 

https://www.mikrobitti.fi/2018/01/espoolaismies-kyllastyi-hitaaseen-nettiin-nain-hankit-taloyhtioosi-huippunopean-ja-halvan-internet-yhteyden/amp/

 

ja twitter:

https://twitter.com/tornikaista

 

Jos jotain kiinnostaa projekti tai haluaa tulla käymään kattomassa, niin eero.volotinen@iki.fi auttaa.

 

Eero

Yleisestihän noissa lukee, et kohteeseen saatavissa taloyhtiölaajakaista. Omakotitaloissa olisin tosi tarkkana, kun niihin ei välttämättä voi saada kuin 4Geen..

 

Eero


@Merja_Jkirjoitti:

Tämä! Ehdottomasti samaa mieltä ja ihmetellyt myöskin miksi myynti-ilmoituksissa tuollaisesta asiasta ei ole mitään mainintaa. Sanotaan että kuitu lisää asunnon myyntiarvoa mutta missään asuntoesitteessä en ole mainintaa nähnyt että asuntoon tulee kuitu, vaikka se sinne tulisikin. Haittaako se sitten niiden asuntojen myyntiä johon sitä kuitua ei tule jos tällaisesta aletaan mainita, mene ja tiedä. Yleensä netin saatavuutta ihmetellään sitten vasta kun nimet on paperissa ja muuttoauto rullaa pihaan. Toivottavasti kiinnostus tähänkin asiaan kasvaa ja osattaisiin jo aiemmin ottaa asia huomioon.


Onko tässä riittävän hyvin ilmaistu asia?

 

https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/espoo/14592988 -- ei ole minun asunto, mutta samasta talosta kummiskin.

 

Eero

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Siirsimme tämän keskustelun tänne blogin puolelle ja muokkasimme alkuperäistä kirjoitusta Tuokki1:n pyynnöstä.

Käyttäjätaso 1

@SINAD kirjoitti:

 

 

 

Johtunee siitä, että 99% tekniikkaa ymmärtämättömistä "tavan tallaajista" käsittää netin joko puhelimeen tulevana SIM-korttina tai sitten kotikäytössä se on muovinen, valkoinen laatikko jossa on siinäkin SIM-kortti sisällä ja wifi-tukiasema samassa.


Ymmärrän että kovin moni ei ole kiinnostunut siitä millä teknikkalla netti toimii. Kunhan palvelun taso on riittävä ja hyvä bonushan on jos se on edullista. 

 

Kuitenkin juuri siitä syystä, että asia ei ole laajasti esillä ja ei näin monia kiinnostakkaan, niin sekä operaattoreilla,- talonyhtiöllä,- kiinteistövälittäjillä,- että jopa LVM:llä (yhteiskunnalla) on tietyt velvollisuudet ja vastuut tuoda esille (sopivissa paikoissa kuten kiinteistövälitys), että mitä eroja yhteyksillä on miten ne vaikuttavat netin käyttöön ja sieltä saataviin palveluihin. 

 

T: Tuokki

Käyttäjätaso 1
@tilasto kirjoitti

 

 

 

Eipä sitä tosiaan tarpeeksi varmaan arvosteta, mutta eiköhän välittäjä tämänkin asian ostajaehdokkaalle yhdellä sähköpostilla selvitä tarvittaessa jos kohde muuten kiinnostaa. Itse en ainakaan ostaisi kohdetta selvittämättä, millaisia kiinteitä yhteyksiä sinne saa ja kuinka sisäverkko on toteutettu (kerrostalossa). Ja helppohan se julkista tietokantaa on hyödyntää, jokaisen operaattorin sivuilla on saatavuuskysely millä näkee mitä yhteyksiä on saatavissa osoitteeseen. Sinne vaan syöttää omana osoitteenaan sen kohteen osoitteen jota on ostamassa niin saa jo aika hyvän kuvan, tosin se ei välttämättä kerro sitä onko yhteys vdsl vai oikeasti huoneistoon asti kuidulla.


Itseasiassa olen kymmenisen kertaa yrittänyt saada tietoa välittäjältä. Yhdekssä tapauksessa ei tullut vastausta tietoliikenne kysymykseen tai vastaus oli, että välittäjä ei tätä tiedä, asunnon omistaja ei tiedä/kerro, yrittävät saada tietoa isännöitsijältä tai antava isännöitsijän yhteystiedot. Vain yhdessä tapauksessa tuli tieto, että kohteessa on kaapeliTV- yhteys ja sitä kautta tuleva netti (kaapelimodeemi). Nopeuksia ja operaattoria ei tässäkään tapauksessa osattu kertoa. 

 

Näiden lisäksi olen tiedustellut tätä tilanneta kolmessa ihan uudessa talossa (ennakkomyynnissä). Näissä kohteissa kaikki välittäjät vastasivat, että kuitu tulee (eivät tiedä keneltä, mitä palveluita ja nopeuksia). Näissäkään tapauksissa ei talojen myyntiesitteissä kerrottu mitään tietoja netin teknikaasta ja palveluista. Molempien talojen esitteissä kerrottiin vain, että talossa on kaapeliTV ?!


T: Tuokki

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@eerovolotinenkirjoitti:

 

 

Pakko vähän kehaista, tää on mun aikaansaama projekti eli meillä on 10Gigabittinen runkolinja ja jokaisessa 115 asunnossa 1000M/1000M yhteys hinnalla, jolla varmaan saat ehkä yhden tuopin (lähi)baarista.

Mulla on samanlainen omakotitalossa, mutta en ole siitä nyt ihan lehdistölle asti lähtenyt hehkuttamaan. Toimitustietojen mukaan olisi tosiaan peräti 10 Gbit runkokuitu talosta ulos ja sen perässä varsinaisena tuotteena 1000/100 kotikuitu. Kiitos tästä kaikesta kuuluu Telialle tottakai. Helppoaha tuota ei saada, koska meni tosi monta vuotta ennen kuin ottivat tosissaan että hei olen oikeasti ostamassa kuituliittymää ja oikeasti myös valmis maksamaan sen rakennuskustannukset. Kaikenkaikkiaan toi on päätoimiselle etätyöläiselle paras juttu mitä tapahtunut aikoihin, koska nyt kapasiteetti riittää varmasti loppuiäksi ottaen huomioon että jopa 10 Gbit valmius on teknisellä tasolla jo olemassa.

Lähinnä sitä olisin nyt kysellyt, että millä ihmeen verukkeella sait neuvoteltua upload-kaistanrajoittimen pois päältä? Kotikuidussahan toi on täysin keinotekoisesti rajoitettu 100 Mbittiin, vaikka teknisesti kiinteistökytkimelle menee omalta reitittimeltä symmetrinen giga. Tilanne on sama myös kaikilla muilla operaattoreilla. Kiinteistökytkimessä on myös 10 Gbit portteja tulevaisuutta ajatellen, mutta eipä taida nyt ihan vielä sellaiselle kapasiteetille olla tarvetta ja toisaalta eipä ole liittymätuotteitakaan niille nopeuksille vielä saatavilla. Yritysliittymänä saisin kai myös symmetrisenä, mutta tällä hetkellä sen kk-maksu estää hankkimasta, se on kuitenkin juokseva kulu.
Hei, liittymä on yrityskuitu, eli niissä ei tälläisiä rajottimia ole. Kapasiteettia on ostettavissa symmetriseen 10Gigabittiin asti, jos rahaa on.


 


Eero

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Niin juu eli koko touhu perustuu vain siihen, että teillä on sille tuhansien eurojen kk-maksulle niin monta maksajaa, samalla toki yhteistä 10 Gbit kaistaa jakaen... Symmetrisen gigan tosiaan minäkin helposti saisin, mutta siinä on tosiaan kohtuu suolainen kk-maksu vielä, sillä saisi aika monta kaljatuoppia vaikkakin olen täysin raitis... :)

 

@SINAD mikäs tässä siis on se issue? yrityskaista maksaa noin 600 - 1200€/kk. Saadaan nopeampi netti, halvemmalla? kelpaa kaikille? sinäkin haluat nopean kaistan järkihinnalla? en minäkään halunnut maksaa 69€/kk

 

Eero

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Kun tollaisen @eerovolotinen laajakaistan saa sovittua taloyhtiöön niin mikäs siinä 🙂 - Tänne ei tuu onnistumaan varmaan joten taidanpa muuttaa yksityiselle missä tälläinen onkin mahdollista sitten toteuttaa mikäli tietysti saadaan muu porukka järkiinsä ensin. 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@eerovolotinenIssue? En näe mitään issueta, kunhan kyselin toteutustapaa symmetriselle liittymälle. Eli teillä on nähtävästi 10 Gbit yhrityskuidun takana esimerkiksi oma kytkin, joten eipä sitä silloin mikään kaistoja rajoittele ja jos operaattori suostuu liittymän jakamiseen muille asiakkaille, niin mikäs siinä.

 

Se mitä itselle tuli on kiinteistökytkin, johon sitten tilataan vielä erillisenä tuotteena halutunlainen liittymä. Kotiliittymissä tulee sitten väkisin mukana se kaistanrajoitus tässä kohtaa, vaikka teknisellä tasolla yhteys onkin symmetrinen. Jostain syystä suomessa asia on näin kaikilla operaattoreilla ja upload kuristetaan - jopa keinotekoisesti. Ulkomaillahan myös kotiin saa käsittääkseni symmetrisiä yhteyksiä tai se on jopa itsestääselvyys, koska sellainenhan se kuitu normaalisti on.

 

Kyllä minä olisin valmis maksamaan symmetrisestä yhteydestä vaikka 69 eur/kk, eipä vielä siihen talous kaadu. Nykyinen 1000/100 ei toki maksa sitäkään. No, 100 Mbit uploadillakin pärjää kyllä hienosti, lähinnä tarve on backuppeihin kun ajan dataa pilviin ja itse asiassa levypalvelin hoitaa koko jutun varsin näkymättömästi joten eipä sillä ole loppupeleissä isosti väliä meneekö siihen 10 minuuttia vai 2 tuntia koska systeemi pyörii 24/7 joka tapauksessa.

 

Täällä päinhän tilanne oli sillä tavalla erilainen että tämä alue ei ole ns. kotikuitualuetta, eikä tule ehkä koskaan olemaankaan, kuten ei moni muukaan omakotilähiö suomessa. Siten ainoaksi mahdollisuudeksi jäi rakennuttaa se saatavuus (kustannuksista välittämättä) ja onneksi Telia teki sen lopulta mahdolliseksi. Ihan halpaahan tällainen ei toki ole, mutta jos verrataan omakotitalon muihin remontteihin niin loppupeleissä ei kamalan isokaan juttu.

Vastaa