Skip to main content

Yksi merkkipaalu matkapuhelinverkkojen historiassa on pian käsillä, kun suljemme 3G-verkon viimeisetkin tukiasemat lokakuun lopussa. Viimeisenä suljemme 3G-verkon pääkaupunkiseudulla.

Ote tiedotteestamme telia.fi -sivustolla:

 

9.10.2024

 

Telian 3G-verkon viimeiset tukiasemat sammuvat lokakuun lopussa Helsingissä

 

Telian 3G-verkko siirtyy lopullisesti historiaan, kun vanhentunut verkko sammutetaan Helsingissä ja sen ympäristökunnissa lokakuussa. 3G-verkosta vapautuvat taajuudet otetaan käyttöön turvallisemmissa ja energiatehokkaammissa 4G- ja 5G-verkoissa, jotka tarjoavat samalla peittoalueella enemmän kapasiteettia ja nopeampia yhteyksiä.

Lisätiedot: http://www.telia.fi/3G

 

Olemme rakentaneet ja rakennamme jatkossakin 5G-verkon lisäksi myös 4G-verkkoa, uudistamalla sekä rakentamalla lisää peittoa eli verkon kattavuutta. Vanhat 3G-liittymät on päivitetty 4G- tai 5G-liittymiksi ja olemme vauhdittaneet uusien puhelimien käyttöönottoa erilaisilla laitekampanjoilla.

 

Usein kysyttyä 3G-verkon sulkemisesta

 

Miksi vanhoja verkkoja suljetaan?

Tarjoamme palveluita jo neljän eri sukupolven mobiiliverkoissa: 2G eli gsm, 3G, 4G ja 5G. Uudempien verkkojen kapasiteetti ja ominaisuudet vastaavat paremmin vauhdilla kasvavaan käyttöön. Uudet verkot ovat myös turvallisempia ja energiatehokkaampia kuin 2G ja 3G. Neljän sukupolven verkkojen ylläpitäminen on myös investointien ja kustannusten kannalta yhä raskaampaa.

 

Miksi 3G-verkko suljetaan 2G-verkon sijaan?

2G-, 3G- ja 4G-verkkojemme väestöpeitto on käytännössä samalla tasolla, yli 99,9 % suomalaisista. 2G- ja 3G-verkot palvelevat ennen kaikkea puheluita, kun taas nettipalvelut ovat siirtyneet 4G- ja 5G-verkkoon. Päätökseen vaikuttivat monet asiat, kuten verkkojen ylläpidon kustannukset ja investointitarpeet sekä esimerkiksi gsm-verkossa olevien M2M-laitteiden määrä. Asiakasnäkökulmasta siirtymä pois 3G-verkosta on kätevin ratkaisu.

 

--

Jäätkö kaipaamaan 3G-verkkoa? 😊

 

 

Lue myös:

 

Tuskin kovin moni jää kaipaamaan vanhentunutta teknologiaa paitsi ne, jotka on jääny menneisyyteen eikä osaa elää tulevaisuudessa. Kehityksen pitää kehittyä mutta ne menneisyyteen jääneet ei sitä koskaan ymmärrä. Ja vastustaa jokaista kehitystä argumentilla että ennen kaikki oli paremmin. Tämä ei ole mikään argumentti vaan tekosyy kehityksen vastustamiselle.

Suomihan on teknologian huipulla mutta kyllä se voi nopeasti tippua sieltä kehitysmaaksi jos vastustajat saisi tahtonsa läpi.


Jäätkö kaipaamaan 2G-verkkoa?

ai mut ku se pöhisee ainakin vuoden 2029 loppuun saakka. jos valtiovallan määräykset pätee.

mielummin olisin pitänyt vähemmän vanhentuneen verkon kuin enemmän vanhentuneen verkon.

 


Kyllä, olen kaivannut 3G:tä jo pari kuukautta.

En voi sietää AMR-WB-koodekin ääneen lisäämää ylimääräistä sihinää. AMR-WB on myös huomattavasti herkempi häiriöille huonossa kuuluvuudessa kuin EFR.

Ikävä kyllä, yksi sukulaisistani asuu paikassa, jossa on huono kuuluvuus. EFR puhelutkin pätkivät jonkun verran, mutta tästä vielä selviää pyytämällä sanomaan uudelleen. AMR-WB huonossa kuuluvuudessa on jo sellaista älämölöä, ettei sitä kuuntele Erkkikään.

Kun VoLTE-puhelimieni valikoissa ei ole täppää AMR-WB koodekin kytkemiseksi pois päältä, joudun käyttämään vähintään noin 15 vuotta vanhaa puhelinta. Ja näitähän ei 4G:nä löydy, joten jäljelle jää ainoastaan 2G-puhelimet 😡. Huomioi, että jo 13 vuotta vanha 3G-puhelinkin on liian uusi.

3G:stä 4G:hen siirtymisen jälkeen siirryinkin hyvin pian 2G:hen. Onneksi ennakoin tilannetta siirtämällä puhelimeni käytön painopistettä jo viime vuodesta alkaen aina enemmän lankapuhelimeen kännykän sijaan. Näin ei ole tarvinnut muuttaa vaikka Ahvenanmaalle tai Ranskaan, jossa 3G:tä voi edelleen käyttää.

 

Mielenkiintoista, kuinka 3G:n sulkemisen vaikutukset tulevat ihmisille eteen niin ripottain. Vasta eilen kirjoitin toiselle keskustelupalstalle 3G-aiheisia vastauksia.

Ensimmäisen kyselijän ongelma oli puhelimesta hävinneet videopuhelut. No, nehän toimivat 3G-verkossa, jota hänellä ei enää ole käytettävissään.

Toinen kyselijä törmäsi operaattorin vaihdon jälkeen ongelmaan Realme 11 Pro -puhelimensa kanssa. Luuri tuki IMS:ää hänen entisen operaattorinsa liittymällä, mutta yllättäen IMS eli VoLTE, VoWiFi ja VoNR eivät toimi uuden operaattorin liittymän kanssa.


2 ja 3G verkko on erittäin sähkösyöppöjä joten 4 ja 5G verkkoon siirtyminen on hyvä asia kun ne on paljon energiatehokkaampia. 

2 ja 3G:n säilyttäminen joidenkin pienen jääräporukan takia ei ole järkevää. Se tulee kalliiksi operaattoreille jonka me kuluttajat maksamme liittymien hinnoissa. 

Musta tuntuu että tämä kehitys on menossa siihen suuntaan että jatkossa soitamme VoIP puhelimella joka löytyy meidän kodin pöydältä tai sit liikkuessa pikaviestintäsovelluksilla lähetetään viestejä ja soitellaan.


2 ja 3G verkko on erittäin sähkösyöppöjä joten 4 ja 5G verkkoon siirtyminen on hyvä asia kun ne on paljon energiatehokkaampia. 

 

en tiedä pitääkö tuo ihan paikkansa. varmaan pitää jos ajatellaan suhteutettuna tiedonsiirtoon, esim 100kbit/s kohden. ja volte vie vähän kaistaa.

mutta jos roikutaan mastossa odottamassa puhelua jompaan kumpaan suuntaan ja puheluita tulee harvakseltaan, niin epäilen että verkkoteknologiat on tasoissa.

 


Tuli viime kuussa alueellinen tiedote tästä sähköpostiin vaikka en jää kaipaamaan sitä.😅

 

3G-verkko suljetaan alueeltasi
 

Hei,
 

teknologia kehittyy jatkuvasti, siksi onkin aika luopua vanhasta ja antaa tilaa uudelle.
 
Olemme sulkemassa 3G-verkon seuraavilta paikkakunnilta suunnitelmien mukaisesti 30.9.2024: Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere ja Ylöjärvi.

3G:n siirtyessä historiaan, taajuuksia ja investointeja vapautuu 5G:lle sekä muille uusille tekniikoille. Olemme uudistaneet 4G-yhteyksiä alueellasi ja rakennamme jatkuvasti myös 5G-verkkoamme.

Kiitos, että olet valinnut Telian!
 

Ymmärrämme, että muutos voi herättää kysymyksiä. Siksi olemme koonneet muutoksesta kattavasti lisätietoja.
Lue lisää miten varautua muutokseen: telia.fi/3g
Voit myös tarkistaa alueesi kuuluvuuden: telia.fi/kuuluvuus

Ollaan yhteydessä,
Telia


Kaipaan sitä melko lailla yhtä paljon kuin WAP, GPRS tai EDGE. Onneksi nykyään on 5G, jolla kitarapedaalit verenkierrossa pysyvät netissä 😂


Vastaa